U. Vehovar, Finance: Od oktobrske revolucije do Sirize

5

Pred časom sem, potem ko sem prebral enega od Žižkovih provokativnih slavospevov Sirizi, poiskal volilni program omenjene stranke. Reči moram, da česa tako brezumnega v življenju še nisem prebral. Morda bi lahko program označil z izrazom infantilen, morda bi ga lahko označil za idiotskega v starogrškem smislu besede? Gre morebiti za seznam dobrih želja premehko vzgojenih otrok srednjega sloja, ki jim grozi soočenje z življenjskimi tveganji in odgovornostjo? Program Sirize je simptom psihoze, ki je zajela grško družbo. Je izraz strahu pred soočenjem z realnostjo, v kateri vsaj načeloma ni več mogoče utajevati davkov, prejemati izjemno visokih plač v prenapihnjenem javnem sektorju, se upokojevati v zgodnjih srednjih letih in sodelovati v globoko ukoreninjenih koruptivnih praksah, ki prežemajo vsakdanje življenje in so se zažrle v vse družbene podsisteme.

No, zdaj je Siriza zmagala na volitvah. Kar zadeva novejšo zgodovino, je Siriza zrasla v nestabilnem političnem prostoru, v katerem sta se na oblasti izmenjavali dve politični stranki, ki sta izhajali iz dveh družin. Ena od njiju je zasedala “levi” pol politične arene, druga “desni”. Pred uvedbo demokracije je bila Grčija diktatura, po njeni uvedbi pa je bila, tudi na temelju poneverjenih bilanc, sprejeta v Evropsko unijo. Da je Grčija del evrskega prostora, je izraz pomanjkljive sposobnosti za presojo ter nezmožnosti za vodenje skupnosti, ki jo obilno izkazujejo evropske politične elite.

Na splošno je mogoče reči, da Grčija najmanj od vstopa v EU živi daleč prek svojih zmožnosti in da so njene elite nesposobne upravljati grško družbo. Od grških elit vse doslej ni bilo mogoče pričakovati, da se bodo odrekle kuruptivnim praksam in da bodo vzpostavile institucionalno okolje, ki bo pripomoglo k višji ravni konkurenčnosti Grčije. Razen turizma se Grčija ne more nasloniti na nobeno gospodarsko panogo, v kateri bi bilo mogoče dvigniti raven dodane vrednosti, ki omogoča izplačilo višjih dohodkov. Grčija tudi ne more računati na velik delež zaposlenosti v industrijskem sektorju, na temelju katerega bi bilo mogoče financirati javni sektor.

Zmaga Sirize in obeti, ki izhajajo iz nje, spominjajo na obete ruske revolucije. Lenin in boljševiki so osvojili oblast v zaostali družbi, ki ni ustrezala Marxovim predvidevanjem. Tudi Grčija je gospodarsko nerazvita, obrobna družba, ki nima industrijske tradicije. Njena demokratična izkušnja je izrazito kratkotrajna ter okrnjena. Grčije tudi ni mogoče primerjati z Veliko Britanijo ali Francijo, še manj pa z Nemčijo ali skandinavskimi državami. Veliko prej jo je mogoče primerjati z današnjo Slovenijo.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Če je Slovenija del evropskega prostora, potem res ni mogoče kritizirati EU zaradi članstva Grčije.
  Sploh iz pozicije Slovenije je težko kritizirati kogarkoli. Tudi narod, ki je menda tako razvajen od silnega utajevanja davkov (kaznivo celo v Grčiji, avtor ne bi verjel) do lagodnega upokojevanja (oj, ta narod), skorumpiran (uh, Slovenija moja)…
  vred z izjemno plačanim javnim sektorjem, ki ima komaj kaj večje plače od našega javnega sektorja.

  Torej, tako napasti cel narod, celo državo, je nekoliko preveč arogantno.
  Strinjam se, da je Grčija nekaj posebnega glede zadolževanja, in o tem bi lahko vedeli več. Srbi imajo celo pregovor: Dužan ko Grčka. O tem bi bilo treba kaj več vedeti.
  Da pa so Grki ponižani in razžaljeni, vsaj toliko kot smo mi sami, pa najbrž ni dvoma. In tako je zmagala Siriza. Kot pri nas Milan Kučan in njegova KP.
  Raje se kaj naučimo iz njihovih napak, kajti sami delamo enake. Mimogrede, Grki so samo 2x toliko zadolženi kot mi. Mislite, da je dvojni dolg tako velika razlika med nami in njimi?!

 2. Urban Vehovar,svetovalec nadpoštenjaka Klemenkota na KPK,človek ki je vedel za vse plenilce in vse probleme te države,je čudežno umolknil,takoj ko je bil odstranjen moteči element v podobi predsednika vlade Janeza Janše. Plenilec iz Stošč dela naprej kakor tudi ostala kompanija iz F21. Tovarš Kordež je clo na televiziji s simpatičnim intervjujem…

  Vehovar,ti si en velik, na državne jasli prisesan đžuboks.Zaigraš tisto,za kar te plačajo

 3. Urbana Vehovarja z desne strani napadajo bolj, kot bi si zaslužil. Ta članek o zmagi Sirize in Ciprasa je naravnost odličen.

  • Rad bi rekel da se strinjam s tem, razen v tistem, kar sem komentiral.
   Ah, kako človek pozabi tudi kaj pohvalit…

 4. Da ne bo “sirize” še pri nas!
  Vsi politiki in poslanci, tudi desni, vedo, da je o osnutku ciljev oz. osnutku strategije pametne specializacije Slovenije odprta javna razprava in se čaka na pripombe vse javnosti, stroke in politike! Osnutek strategije je objavljen na spletu. Če politiki ali poslanci tudi tega ne vedo, potem nam bo še dolgo zelo hudo, saj se politiki in stranke izogibajo svojemu osnovnemu delu, to je načrtovati perspektivo Slovenije! Tisti politik, ki se pri tej razpravi o strategiji spreneveda, ne dojema kaj mu je naloga, zakaj ima mandat, saj ga zanima samo njegova perspektiva, ne pa perspektiva Slovenije! Velja tudi za (odgovorno in gospodarno ?) desno politiko, mar ne? Vsak, ki ga zanima kdo bo imel službo v letu 2030 in še marsikaj, naj vendar to vpraša svojo izbrano politično stranko oz. poslanca, da bo naslednjič pravilno volil za pravo perspektivo, ki jo določi vsa politika. Vpraša naj torej zase in za svoje otroke!

Comments are closed.