U. Urbas, Siol.net: Pivska debata, kako rešiti Slovenijo

6

Ključno vprašanje: ne znajo ali nočejo?

Njuno prvo vprašanje je, ali je revščina na svetu zato, ker narodi in njihovi voditelji ne vedo, kako doseči, da bi tudi revne države obogatele. To je teorija nevednosti. Revne države so revne zaradi tržnih napak, ki jih ekonomisti in politiki ne znajo odpraviti, medtem ko so bogate države zato bogate, ker imajo bolj delujoče institucije, zlasti pravosodne in izobraževalne, ter uspešneje odpravljajo nepopolnosti pri delovanju družbenih podsistemov.

Je torej nevednost slovenskih politikov razlog za to, da drsimo stran od blaginje, da se odmikamo od evropskega povprečja, da institucije v državi ne delujejo?

Odgovor ekonomistov v knjigi Zakaj narodi propadajo je odločen: Politiki osiromašenja državljanov ne dopuščajo zato, ker bi zmotno domnevali, da vodijo pametno ekonomsko politiko; osiromašenje državljanov dopuščajo zato:

– ker si to lahko privoščijo,

– ker se lahko okoristijo na račun navadnih ljudi,

– ker je takšno ravnanje zanje politično koristno, saj so si z njim kupovali podporo ključnih interesnih skupin ali elit.

Države so revne predvsem zato, ker se njihovi oblastniki odločajo za ukrepe, ki ustvarjajo revščino. Napačne stvari počnejo namenoma, ne pa zaradi neznanja ali pomote. Politične ukrepe sprejemajo na način, da ji politično koristijo: s sprejetimi ukrepi prerazporejajo sredstva k politično vplivnim interesnim skupinam.

Srečno, Slovenija!

Ko boste naslednjič v gostilniškem pogovoru bentili, česa ni naredila država, pa bi po vašem morala, pomislite, ali niste le glasen zagovornik etatizma, ki želi na račun drugih do privilegijev, ki jih nekateri že imajo.

Ko boste prihodnjič poslušali, kako se država mačehovsko obnaša do “brezplačnega javnega šolstva”, se primite za denarnico.

Ko boste naslednjič nasedli, da so Luka Koper in NLB, tračnice in telefonske žice naša pravica in last, se vprašajte: Imamo jaz in moji otroci res več koristi od tega kot pa od dobre javne šole ali dobre javne bolnišnice, kjer se čas za obravnavo ne meri po samoplačniških zneskih?

Skratka, začnite že razmišljati s svojo glavo, ne nasedajte, kako bo država poskrbela za vas. Dokler boste verjeli, da mora država namesto vas samih skrbeti za vas, vaše prednike in vaše potomce od zibke do groba, ne pričakujte, da bi katerakoli vlada spodbujala ustvarjalnost. Davke bo prelivala tja, kjer bodo požari, vse za to, da bomo vsi enaki in čim bolj srečno nesrečni v revščini.

In ne dovolite, da vam kdorkoli odvzame veselje in ponos, da v soboto praznujemo 25. obletnico samostojne države. Samostojnost in svoboda sta vrlini, ki ju ne razumejo in ne cenijo zgolj hlapci.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

  • Ponosen na eno od zadnjih trdnjav komunizma? Pa saj nisem častilec “ta črnga”!

   Seveda pa to ne pomeni, da Slovenija ni “moja” država. Tu živim in tu moram delati za dobro.

 1. Članek je napisan v populističnem slogu pivske debate, ravno prav za začetek obdobja kislih kumaric: državljane vabi k samospraševanju in primerjanju, ali imamo od državnega lastništva največje banke ter tračnic in telefonskih žic večje koristi kot “od dobre javne šole ali dobre javne bolnišnice”?!?
  Med vrsticami torej razbiram diskretno avtorjevo sporočilo, da bi bila javno šolstvo in javno zdravstvo čisto ok – četudi se moramo državljani zaradi obojega stalno prijemati za denarnice! – će bi država odprodala svoje deleže drugod v državnih podjetjih.

  Na koncu članka seveda manjka avtorjev ‘disclaimer’, kajti medij, ki Urbasu reže kruh, je v stoodstotni lasti podjetja TSmedia, to pa je v stoodstotni lasti Telekoma Slovenije. To dejansko pomeni, da je Planet SiOl.net v stoodstotni Telekomovi lasti.
  Telekom Slovenije pa je v večinski, več kot 70-odstotni državni lasti in letos ni na seznamu SDH za prodajo. Ker je politika tako odločila!

  Uroš Urbas to zelo dobro ve. V članku se spreneveda in norčuje iz bralcev, ko nas vabi k samospraševanju, obenem ko ve, da nikoli nismo imeli, nimamo in ne bomo imeli nikakršnega vpliva na prodajo Telekoma in ostalih državnih podjetij. Naše samospraševanje ne pomeni nič.

  Urbas bi v resnici moral raziskovati in pisati o tem, kateri “boysi” in čigavi lobiji ter zaradi katerih lastnih koristi zavirajo prodajo Telekoma!

  Kar se tiče kvalitete v slovenskem šolstvu in zdravstvu, bi k dvigu kvalitete zagotovo prispevala zdrava tekmovalnost med javnimi in zasebnimi ustanovami.
  V tem oziru pa bi res prišlo v poštev samospraševanje državljanov, kakšno šolstvo in zdravstvo hočemo imeti – da bi nato državljani terjali od politike, naj se država umakne od povsod, kjer je dokazano zavozila, torej tudi na področjih šolstva in zdravstva. Tu država nima kaj prodajati, morala bi samo dopustiti konkurenčne storitve svojim storitvam.

  • Ne samo dopustiti ampak bi morala biti varuh konkurenčnosti na trgu. Toda pri nas ima država povsod a priori monopol, je absolutna lastnica vsega in potem skozi neke koncesije deli drobtine izbranim.Je lastnica pacientov, je lastnica naravnih virov, kapitala, vsega. Totalna država.

 2. Toda sveta jeza slovenskega svetohlinstva je, da je treba prodati zato ker kradejo. Torej, če ne bi kradli, ne bi bilo treba prodajati!? Privatizacija ne bi bila potrebna?! Nič lažjega za komuniste: samo preprečiti je potrebno, da bi koga preganjali in dokaz, da se ne krade je že tu. Še lažnivci izpadejo tisti, ki trdijo da eni kradejo, pa ne vedo kateri… In smo spet pri zmagi režima.
  Morda pa je to res še celo po božji volji, ker ti poštenjaki res niso vredni besede.

Comments are closed.