U. Urbas, Siol.net: O čem govori Miro Cerar, ko govori?

16

Ponavlja se Pahorjeva zgodba izpred petih let: premier noče videti realnosti, ampak mu je uspelo, da je sam sebe prepričal, da počne zgodovinske stvari – modernizira Slovenijo. Državljani pa se po pahorizmih lahko zabavamo s cerarizmi.

PR-sporočilo pravi, da je ta teden predsednik vlade dr. Miro Cerar govoril z novoizvoljenim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Cerar mu je odgovoril, da je po “preteklih kriznih letih Slovenija v vse boljšem stanju, moderniziramo državo, napredujemo”. Dodal je, da mu bodo to z veseljem pokazali, ko bo našo državo znova obiskal.

Ima mar Miro Cerar smisel za humor, pa tega še ne ve?

Kdo se je moderniziral?

Modernizacija Slovenije se je zgodila pred skoraj 160 leti, ko se je habsburško cesarstvo z železnico povezalo od Dunaja do Trsta. To je Sloveniji prineslo občuten razvoj in napredek pred preostalimi južnoslovanskimi državami. Skoraj 600 kilometrov proge so zgradili v 15 letih.

Lahko danes premier Cerar govori o modernizaciji, ko je vsaka minimalna sprememba državnih sistemov že označena za reformo? Če pa je celo za ministra premajhna sprememba, potem je označena za mini reformo.

Državi se dogaja razpad zdravstvenega sistema, pa predsednik moderne stranke in vlade ne zmore zagotoviti centralizacije nabav v zdravstvenem sistemu. Njegova ministrica pa jecljajoče obljublja, da je v pripravi sistem, ki bo naredil nabave transparentne.

Si predstavljate, danes poteka razprava o razvoju umetne inteligence, slovenska vlada pa na isto raven akademske razprave in obljubljenih dosežkov postavlja vzpostavitev centralnega nakupa zdravniške opreme? Kajti odvisniki od anket priljubljenosti so ugotovili, da jim škodi razkritje, kako je javni zdravstveni sistem dejansko bankomat za izbrane dobavitelje.

Po vseh obiskih Silicijeve doline in modrostih o digitalizaciji zelene dežele bi v 21. stoletju lahko vsaj v excelu vodili skupno evidenco čakalnih dob. Kajti z nikoli dokončanim milijonskim projektom e-zdravja tega ne znamo narediti. Za razliko od Hrvatov.

Simbol slovenske modernizacije je TEŠ6

Se vam zdi, da se je Slovenija usedla na prvi vagon digitalizacije, ali da ima odgovor na globalno segrevanje, kot ga imajo skandinavske države s svojim modelom krožnega gospodarstva? Se vam zdi, da je Slovenija privabila razvoj Tesle ali Uberja, ki vlagata milijone v samovozeče avtomobile?

Odgovor je lahko pritrdilen, če verjamete, da je TEŠ6 modernizacija, obljuba o drugem tiru modernizacija in uvozi na avtoceste modernizacija.

Slovaki imajo boljši standard kot Slovenci

Izjemno smo občutljivi in užaljeni, ko Slovenijo kdo zamenja s Slovaško. Želite res slišati nekaj o Slovaški, zaradi česar boste upravičeno žalostni?

Začetek 90. let prejšnjega stoletja smo občutno prehiteli Slovake po kriteriju BDP na prebivalca. Letos so nas Slovaki prehiteli.

Več lahko preberete na siol.net.

16 KOMENTARJI

 1. Modernizacija po Cerarjevo je očitno tole:

  – totalitarno sodstvo, ki ne upošteva človekovih pravic
  – zdravstvo, ki se “odlikuje” po nečlovekoljubju (dolge čakalne vrste, ignoranten odnos do bolnikov, korupcija)
  – socialne službe, ki ugrabljajo otroke družinam
  – mediji, ki zavajajo in bežijo od resnice
  – politika, ki omejuje slovensko kulturo
  – politika, ki krši ustavo in slovensko suverenost, saj ima slovenska vlada v Beogradu skupne seje vlad s srbsko vlado, torej tam od koder so nas pred 25 leti vojaško napadli in nam hoteli onemogočiti samostojnost in suverenost.
  – politika, ki izničuje družino…
  – politika, ki ne ravna kot dober gospodar…

  • Nekje na spletnih straneh casnik.si sem zapisal:

   Sveti Avguštin je zapisal: “Kaj je država brez pravičnosti? Nič drugega kot roparska tolpa.”
   ===========================================
   Sveti Avguštin se je rodil leta 354 v mestu Thagaste v Severni Afriki, umrl pa je leta 430.

   Mislim, da bi moral naše modrovanje izhajati iz misli tega slovitega svetnika. Torej … gospod Miro je formalni poglavar roparske tolpe, dejanski poglavarji pa so?! Kdo ve? Milan?? Zemljarič??

   Naj nadaljujem to modrovanje. Če hočemo državo, v kateri so bo dalo živeti, moramo odstraniti poglavarje roparske tolpe, seveda sodijo v zapor namesto Milka Noviča. Torej?! Je to izvedljivo? Kdo bo organiziral?

   • Kar je zapisal Sveti Avguštin, je res !
    Ampak, od takrat se je marsikaj spremenilo a ne?
    Nič ni tako kot se nam zdi, še posebno tisti ki so prepričani da vse razumejo, živijo morda v zmoti!
    Ja, se strinjam, da so dejanski poglavarji ti ki jih naštevate, pa še kdo bi se našel.
    Ta problem se nam kaže kot nerešljiv zaradi megle, v katero je za večino še vedno ovita naša polpretekla zgodovina, tukaj je ključ !

    • “Ampak, od takrat se je marsikaj spremenilo a ne?”

     Res je. Takrat so bili konji pred kočijo, sedaj so pa v nekem zaboju kočije. To se je od takrat spremenilo. In pa da kočije celo letajo po zraku. 😉

 2. Temeljni problem je, ker modernisti hočejo izničiti slovensko kulturno tradicijo:

  – slovensko marljivost, poštenost in življenjsko gospodarnost
  – slovensko kulturno – civilizacijsko omikanost
  – slovensko kulturno razpoznavnost doma in svetu.

  Vse to je več stoletij krasilo Slovence, potem pa so se v prvi polovici prejšnjega stoletja pojavili “modernisti”, ki so začeli rušiti slovensko kulturno tradicijo.

  In še danes jo rušijo.

 3. Med njimi so tudi takšni, ki rišejo Slomšku roge. To sem opazil pred dnevi v mladinski brošuri. Moti jih Slomškova življenjska modrost.

 4. Minister Klemenčič odstopite!

  Državni zbor RS ni pritrdil Janezu Janši in ni izglasoval interpelacijo zoper celotno vlado. Premier dr. Miro Cerar, ki je branil vlado, je pravilno trdil, da je ravno v letih 2004–2008, nastala velika bančna luknja zaradi spornega podeljevanja kreditov. Veliko breme za državo.

  Vlada Janeza Janše pa zanj ni prevzela svoje odgovornosti, a išče in terja odgovornost od drugih politikov.

  Pravnik, politik, minister za pravosodje Goran Klemenčič pa v oddaji Studio City pravi: »Pri nas na področju gospodarskega, predvsem pa bančnega kriminala nismo opravili svojega dela. In danes si podajamo ta vroč krompir, kdo bo na koncu pred očmi javnosti tisti, ki bo kriv. A bo to policija, ali bo to tožilstvo ali sodišče ali bo to politika? Politika, ne leva ne desna, ni kriva za stanje obravnave bančnega kriminala, krive so predvsem institucije pravosodja.«

  Politika očitno ne bo nikoli za nič odgovorna, če bo aktualni pravosodni minister lahko vztrajal pri takšni trditvi.

  Kdo bi torej že zaslužil interpelacijo?

  Očitno prej bivša vlada Janeza Janše, ne pa vlada Mira Cerarja.

  Zagotovo pa je zrel za odstop ali interpelacijo pravosodni minister Goran Klemenčič, ki zanika odgovornost politike na področju gospodarskega kriminala in zanika stališče premierja!

  To ni več podobno demokraciji in ne državi prava!

 5. Če bomo valili krivdo za bančno luknjo le na politike, ne bo nihče v resnici odgovarjal, saj ima vsak neupravičeno podeljen kredit ime in priimek tistega, ki je kredit dodelil in tistega, ki ga je prejel.

  Bančna luknja je požrla tudi nekatere avstrijske in druge banke, vendar tam so dajalci koristniki odgovarjali.

  Pa še nekaj: Za bančne luknje se je izvedelo leta 2009, prej pa se še ni vedelo, da se bodo pojavile in to po celem svetu. Res pa je, da bi bančniki morali vedeti, da bo njihovo malomarno ipd. ravnanje privedlo do bančnih lukenj.

  • Pravnik, politik, minister za pravosodje Goran Klemenčič v oddaji Studio City pravi: »Pri nas na področju gospodarskega, predvsem pa bančnega kriminala nismo opravili svojega dela. In danes si podajamo ta vroč krompir, kdo bo na koncu pred očmi javnosti tisti, ki bo kriv. A bo to policija, ali bo to tožilstvo ali sodišče ali bo to politika? Politika, ne leva ne desna, ni kriva za stanje obravnave bančnega kriminala, krive so predvsem institucije pravosodja.«

   Pravosodni minister je tako podelil vsej politiki “odvezo” in odvzel vso odgovornost za nastanek bančne luknje, za stanje bančnega sistemu.

   In to naj bi bil pravi ukrep politika, to je pravosodnega ministra za krepitev za delovanje države prava?

   • Pred očmi javnosti ?
    Naj parlamentarna komisija razišče kdo je kriv. Očitno od podsistemov ne moremo ničesar več pričakovat, dokler so v primežu politike.

  • Zakaj pa imamo potem preiskovalno komisijo državnega zbora, ki ugotavlja odgovornost za nastali položaj slovenskega bančnega sistema, ki jo vodi Anže Logar iz opozicijske SDS, ki je komisijo tudi predlagala?

 6. Za resnico, ki jo je povedal Klemenčič o pravosodju, ni treba , da odstopi.

  Odstopi pa naj, če ni storil vsega, kar bi moral kot pravosodni minister storiti, da je pravosodje učinkovito in da pri tem spoštuje ustavo in mednarodne pravne akte.

 7. Pravosodni minister pravi:”Politika, ne leva ne desna, ni kriva za stanje obravnave bančnega kriminala, krive so predvsem institucije pravosodja.«
  A ali ni ta »odveza od odgovornosti za bančno luknjo« vsej politiki((om), levim in desnim, s strani pravosodnega ministra v nasprotju s »kričanjem politike, da moramo najti odgovorne, tudi politične očete in botre bančne luknje«?
  To je po moje za demokracijo in državo prava res unikatno darilo politikom, čeprav davkoplačevalci drago plačujemo bančno luknjo?
  Jaz ne sprejemam, da imamo politike, ki imajo naš mandat za oblast, odgovornosti za stanje pa nič?
  Tudi Janez Janša oz. SDS je nad izjavo in odvezo ministra lahko samo navdušena, predvidevam.
  Domnevam pa, da državljani v večini nismo!
  SDS in opozicija skoraj gotovo ne bo vložila interpelacije za pravosodnega ministra G. Klemenčiča. Politikom je »odveza od odgovornosti« podeljena od politika in pravosodnega ministra povsem ustrezna, celo rešitev pred volitvami!
  Se mogoče motim?

  • »Politično odgovornost za bančno luknjo je razmeroma lahko poiskati. Kot sem na tem mestu pisal že lani, je politična odgovornost na regulatorjih trga in vladi iz tistega obdobja. Glede prvega vemo, kdo sta bila guvernerja Banke Slovenije, kdo so bili viceguvernerji in kdo so bili člani sveta BS. Zadeva je zelo preprosta.
   Tudi glede druge strani je zadeva preprosta: na oblasti je bila desna koalicija. In vlada je soodgovorna za to, kar se je zgodilo v bankah, iz dveh razlogov. Po eni strani je soregulator finančnega sistema in mora v sodelovanju z BS sprejeti sistemsko zakonodajo, ki zagotavlja stabilnost bančnega sistema. Je tedanja vlada to naredila? Ne, grdo je zamočila. Po drugi strani pa je vlada odgovorna, ker zastopa državo kot lastnika polovice bančnega sistema. Država ima namreč kot lastnik svoje nadzornike v nadzornih svetih bank. In naloga nadzornikov je, da nadzirajo poslovanje uprav. Za to odgovarjajo s svojim premoženjem. Tedanja vlada je vključno z letom 2005 popolnoma prevetrila nadzorne svete treh največjih bank v državni lasti in tja nastavila svoje preizkušene strankarske kadre, v Abanki pa je zamenjala tudi upravo. Kam je denimo gledal strankarski kader Igor Marinšek (SDS), predsednik nadzornega sveta NLB, in kam je gledal Peter Ješovnik, podpredsednik nadzornega sveta NLB? Kam so gledali nadzorniki iz vrst SDS in NSI v nadzornih svetih NKBM in Abanke?….«
   Dr. Jože P. Damjan
   https://damijan.org/2014/03/03/bancna-luknja-in-nacionalna-sprava/

Comments are closed.