U. Urbas, PlanetSiol: S klanca siromakov

4

Kdor je prejšnji teden spremljal resne slovenske medije, mu je od veselja igralo srce. Pošten državljan je dobil jasno sporočilo, da je vlada končno našla čudežno zdravilo za ozdravitev Slovenije.

Imenuje se boj proti sivi ekonomiji. Denar v Sloveniji leži na cesti, v nogavici ali piceriji, samo pobrati ga je treba.

Ob podobah zaprtih lokalov pa sta se mi porodili dve nesramni državljansko nepokorni vprašanji:
1. Je prekršek lastnika, ki mu je razsvetljeni davčni organ za nekaj dni zaprl lokal, to, da je posloval tudi brez plačevanja davkov, ali to, da ima v zasebni lasti lokal?
2. Je lastnik lokala kršil predpise zato, da je nesramno bogatel, ali zato, ker je bil ob izjemni davčni obremenitvi v to preprosto prisiljen, če je hotel preživeti in zagotoviti plače zaposlenim?

Brezsramni obrtniki

Seveda vsi poznamo obrtnika, ki nam je za pol ure dela, ki ga vendar zna vsak pošten in delaven Slovenec opraviti bolje od tega obrtnika, zaračunal več kot pošten Slovenec zasluži v svojem osemurnem delovniku. Seveda nam ta obrtnik ni izdal računa, zahteval je denar “na roko”. In seveda vsi pošteni in delavni Slovenci poznamo pohlepne in grabežljive obrtnike in podjetnike, ki se vozijo z boljšimi avti kot Slovenci, ki osem ur dnevno garajo v državnih ustanovah.

Imeti v Sloveniji premoženje je sumljivo. V Slovencih še vedno prevladuje sumničavost, kako je nekdo prišel do premoženja. Za to sta kriva pravosodni sistem, ki ni znal ali želel sankcionirati tistih, ki so obogateli na nezakonit način, in nostalgično poveličevanje kvazi enakosti v socializmu.

Sindrom Slovenije brez kompasa

Menim, da s preganjanjem sive ekonomije vlada ne bo rešila države, ki ima občutno preveč proračunskih izdatkov. Učinkovitejše pobiranje davkov bi pred desetletjem imelo opazne učinke, danes bodo zanemarljivi. Problem Slovenije je v produktivnosti. Ker bo zvišanje davkov udarilo po produktivnosti, bodo dacarji tepli mrtve konje.

Poleg tega ima Slovenija zapleten davčni sistem in visoke davke. Ker se neosocialisti ne strinjajo, da so davki previsoki, lahko dam tudi drugačno definicijo: Glede na to, kakšen servis ta država nudi državljanom, so davki občutno previsoki.
Sindrom zbeganega šefa, ki je izgubil kompas

Se morda še spomnite zgodbe o stečaju ameriškega podjetja Enron novembra 2001? Podjetje je propadlo, ker je vodstvo več let s kreativnim računovodstvom ustvarjalo neverjetne dobičke. Po propadu so zaposleni pripovedovali, kako je nekaj mesecev pred uradnim stečajem prvi človek Enrona Kenneth Lay od vseh uslužbencev zahteval, da po odhodu iz pisarne ugasnejo luči, da si sami plačujejo kave, da varčujejo s porabo toaletnega papirja … Na račun te racionalizacije je prihranil nekaj tisočakov, medtem ko je bila Enronova izguba večdesetmilijardna.

Gone with the wind

In če kdo še vedno verjame, da se v Sloveniji denar skriva pri pohlepnih podjetnikih, naj ga razočaram s podatki iz bančnega sistema: Od vključno septembra 2008, ko je gospodarska kriza udarila Slovenijo, do julija letos so banke morale v tujino vrniti 10,53 milijarde evrov posojil, ki so jih nekoč najele pri tujih svetovnih bankah. Ta številka, za dobro petino večja od vseh prihodkov, ki jih država namerava letos zbrati v proračunski blagajni, pove, koliko manj denarja je v Sloveniji.

Kdo vleče koga za nos

Ali zdaj razumete, o čem govorim? Da je Slovenija revna država, da bomo s takšnim trendom kmalu obsojeni na medsebojno plačevanje s krompirjem in korenjem, ker denarnega toka v državi preprosto ne bo več. Mi se pa delamo, da tujcev, ki bi prinesli v državo svež denar, ne potrebujemo, nočemo in ne maramo.

Več: PlanetSiol

4 KOMENTARJI

 1. Na bruhanje mi je šel naš priljubljeni minister Židan s svojo piar kampanjo proti “sivi” ekonomiji. Davčna utaja je kaznivo dejanje, ne pa barva ekonomije! S takimi akcijami relativizirati davčne utaje in krivdo porazdelit po “kolektivu” je sramota za oblast. In če prav slišim smo spet blizu “nagradnemu” žrebanju za poslane račune, kot je to uvedel genialni Simčič?!

 2. Berem: “Problem Slovenije je v produktivnosti.” Tako kot v vseh družbah, kjer zavladajo lopovi. Lopovi ne proizvajajo, oni kradejo. S tem sem pokazal tudi prvi korak reševanja Slovenije: pravna država. Pa tudi pokazal, zakaj tega koraka ne bo!

 3. Res ne znamo, celo znanja domačega ali tujega ne uporabimo za nova delovna mesta.
  Politiki in vlade so gluhi, predvsem ne znajo! Negativna selekcija partijskega čistega proporcionalnega sistema!!!
  Ujetniki smo!?
  Ujetniki smo v lastni državi in to ujetniki predvsem vodstev, predsednikov strank, desnih in levih, ki so nam vzeli možnost poklicati jih na volitvah na odgovornost in tako so nam ukradli državo!!!
  Stranka odloča, kdo bo izvoljen, volivec pa ne, nima preferenčnega glasu, kot na volitvah za evropski parlament. Zakaj le, doklej še?
  SDS že dolgo vztraja pri večinskem volilnem sistemu, ki pa ga sama interno nikoli ne izvaja.
  Zakaj ga ne? Sam pa sem bil elektor pri SKD.
  Toda SDS točno ve in se zaveda, da ni nobene realne možnosti za sprejem večinskega volilnega sistema v sedanji zasedbi Državnega zbora, saj nobena druga stranka ni za to.
  Večina strank, razen SDS in SLS in DESUSa, pa podpira, da volivci dobimo preferenčni glas v okviru proporcionalnega sistema kot ga imamo pri volitvah evropskih poslancev v evropski parlament, da se prekine partijski način volitev in se končno uvede odgovornost in moč volivcev, ne pa partije.
  Pri proporcionalnem volilnem sistemu vsak volivec izbira stranko in tudi poslanca, kar je bistveno za odgovornost in demokratičnost volitev in spremembe v družbi, ki jih prinesejo nove osebe.
  Zaradi vztrajanja, predvsem Janeza Janše in SDS, ostajamo ujetniki partij in imamo najmanj demokratičen in nepravičen volilni sistem, ki je enak kot v enoumju, s poraznimi rezultati v ekonomiji in negativno selekcijo poslancev v parlamentu in brez dejanske njihove odgovornosti volivcem.
  »Neodgovornost je najtežji in glavni problem, v parlamentu in v družbi, ki jo omogoča sedanji proporcionalni volilni sistem«, je poudaril poslanec Branko Grims SDS, pritrdili pa so mu tudi Matej Tonin NSi, Maša Kociper PS, Rihard Braniselj DL, v oddaji na nacionalni TV3.
  »Samo volitve, brez spremembe volilnega sistema, ne bodo dale nove kvalitete in povečale odgovornosti do volivcev in v družbi«, so bili enotni.
  Poslanci so bili tokrat iskreni, kaj pa njihovi strankarski vodje, vodilni politiki države?
  Zato ni dejanske odgovornosti v družbi, vse se spreneveda, država pa nazaduje in hira.
  Zakaj se Janez Janša in SDS dejansko ne odpovesta partijskemu proporcionalnemu volilnemu sistemu, dopustita volivcem pravico izbire stranke in tudi kandidata za poslanca, tako da se vnese osebna odgovornost v družbi in državi?
  Večina torej pravi, sedanji proporcionalni volilni sistem je generator politične krize, neodgovornosti v družbi , državi. Na voljo so poznani volilni sistemi, eni imajo veliko možnost sprejetja v državnem zboru, saj naj bi končno dobil veljavo pri podeljevanj mandatov tudi volivec, kot to veleva Ustava.
  Že dolgo volimo poslance v evropski parlament po proporcionalnem volilnem sistemu s preferenčnim glasom, kot še marsikje v Evropi. Nihče ne ugovarja.
  Kdo lahko še vztraja na čistem partijskem proporcionalnem volilnem sistemu, tudi tako, da ni za napredne kompromisne rešitve, ki so korak v pravi smeri?
  Državotvorno? Vsekakor po moje NE!
  Doklej bomo še volili samo po volji partije, velja za vse stranke , ki delujejo kot partija nekoč?!

  • Vprašanje za politike in vlado?
   Vprašanje za 1 milijon dolarjev za vsako slovensko vlado? Kako in kdaj nova delovna mesta in povečana dodana vrednost na zaposlenega, kar je rak rana Slovenije? Lesa pa imamo v izobilju, saj smo druga najbolj gozdnata država v EU!?
   Kaj porečejo ministri za znanost dr. J. Pikalo, SD , za kmetijstvo in gozdarstvo mag. D. Židan SD, minister za gospodarstvo mag, S. Stepišnik, PS in tudi kočevski poslanci, Janko Veber SD, Jože Tanko SDS in Ljudmila Novak, NSi?
   Lastniki gozda so na nogah, ne vedo prav kam z lesom in predvsem pa ne kako bo z »novimi davki«, lesna industrija je na psu, izginilo je 30.000 delovnih mest. Mladež pa na cesti!
   V sosednji Avstriji pa je povsem drugače, začenši predvsem na ravni države.
   V Sloveniji les ne najde prave uporabe, v Avstriji pa ga znanost »obdeluje«!
   Vsak mesec podobno berem: «Les »čudežni » oz. čudoviti material – kako ga rabiti učinkovito! Original:”Wunderstoff” Holz: Wie man ihn effizienter nutzt «, Die Presse; 20.07.2013«. Dalje: » Avstrijsko Ministrstvo za znanost in Združenje gozdarske, lesne in papirne industrije FHP financira skupne znanstvene doktorske disertacijske projekte podane v novi iniciativi doktorantov treh univerz.« Original: «In einer neuen Doktoratsinitiative finanzieren das Wissenschaftsministerium und die Industrieplattform FHP gemeinsam Dissertationsprojekte.«
   http://diepresse.com/home/science/1432615/Wunderstoff-Holz_Wie-man-ihn-effizienter-nutzt
   Kdaj bomo dočakali odgovor, rezultate, delovna mesta z evropsko dodano vrednostjo na zaposlenega, tudi pri lesu? Les in izobražena mladež čez mejo »beže«, država pa predvsem davke zvišuje, doklej še?

Comments are closed.