U.Urbas, PlanetSiol: Pozitivna Slovenija

3

1. Je res prava prihodnost Slovenije, da ustvarjamo učinkovito državno upravo ter brezposelne podjetnike?
2. Ali bodo namesto delavcev in podjetnikov plačo davčne inšpektorice, ki je obiskala Majo K., res še naprej plačevali tuji posojilodajalci?
3. Kdo bo poplačal tuje posojilodajalce, ko v Sloveniji ne bo več delavcev in podjetnikov?
4. Bodo Slovenci še naprej zadovoljni zgolj s kričanjem “ujemite tatu”, ali pa bodo zahtevali več ekonomske svobode (nižje davke in manj birokratskih predpisov), da bodo lahko začeli preživljati sami sebe?
5. Kakšna je kakovost socialne države v zameno za visoke davke?

Zavožen sistem rešujejo dobri ljudje

Glavni izziv prihodnjega leta pa bo, ali bomo zdržali, da država ne bo uničila učinkovitih manjših sistemov in izstopajočih posameznikov.

Imam namreč prijatelje mojih let, ki so prepričani, da v takšni Sloveniji, kot je zdaj, nočejo imeti otrok. Lahko jih razumem.

Toda poznam tudi ljudi, ki svoje delo z otroki opravljajo z veseljem, so strokovni, dajejo občutek avtoritete, a niso odbijajoči, temveč so človeški. Naštel bom samo nekatere, ki sem jih srečeval letos in zaradi katerih menim, da je v Sloveniji vseeno lepo imeti otroke.

Kadar je moj otrok bolan, ga peljem k pediatrinji v zdravstveni dom v središču Ljubljane. Je verjetno ena najbolj obleganih pediatrinj v mestu. Toda skupaj s sestro sta izjemno učinkovit tandem in v petih minutah pregleda bolnega otroka ni prostora za nervozo in neprijaznost.

Moj otrok ima na najstarejši ljubljanski šoli učiteljice, ki svoj poklic še vedno opravljajo z veseljem. Nimam občutka, da bi spregledale otrokovo edinstvenost. Ne želijo samo poučevati šolske snovi, ampak znajo poudariti otrokove talente, dajati spodbudo, problemov pa se lotiti z veliko mero takta.

Konec avgusta sem noč preživel v ljubljanski porodnišnici. Kljub splošno znani preobremenjenosti ljubljanske porodnišnice in pregovorni grobosti osebja sta mi v spominu ostali samo nadvse spoštljiv odnos in prijaznost tamkajšnjih zaposlenih.

Zaradi teh in mnogo njim podobnih mikrosistemi v Sloveniji delujejo. Zato tudi vam iskreno želim poguma ter bolj pošteno, pravično in pozitivno leto 2014.

Več lahko preberete na PlanetSiol.


3 KOMENTARJI

  1. Odlično o aktualnem trenutku in drži!

    Ta zgrešen program stranke Pozitivna Slovenija z njihovimi podporniki, je tudi dediščina bivše države: Eno govorimo, drugo pa počnemo.

    Zavajajoč pristop:Namesto pozitivnega je v bistvu negativno.

Comments are closed.