U. Makovec, Siol.net: Vodopivec, Štular in Štih ustanavljajo liberalno stranko

9

Slovenija bo dobila novo stranko z imenom Prstan – gospodarsko in socialno liberalno, sredinsko in napredno stranko, kot jo označujejo ustanovitelji. Za stranko so se odločili, ker menijo, da “brez parlamentarne večine, ki bo osredotočena na gospodarski razvoj, nova delovna mesta in bogatejšo prihodnost, Slovenije ni mogoče urediti”.

Prizadevali si bodo zlasti za svobodno gospodarsko pobudo in ustvarjanje konkurenčnega okolja, ki bo privlačno za zasebne naložbe, za domači in čezmejni kapital.

Svoboda, zasebna pobuda in enaka pravila za vse

“Ocenjujemo, da je prišel čas, da se ta sredinski del volilnega telesa pridobi za vizijo moderne, razvojno uspešne, na svobodi, zasebni pobudi, enakih pravilih igre za vse in odgovornosti posameznikov utemeljene prihodnosti,” so zapisali v sicer internem dokumentu, ki izdaja tudi ime nove stranke: Prstan – nova liberalna (pragmatična) stranka.

Dokument ni podpisan, po naših informacijah pa gre za skupino intelektualcev okrog psihologa in finančnika Blaža Vodopivca, podjetnika in libertarca Tomaža Štiha ter Mitje Štularja, ki je javnosti znan zlasti kot nekdanji predsednik Programskega sveta RTV Slovenija in vodja civilne družbe Za pravično Slovenijo, ki je med drugim v Sloveniji gostila Petra Opeko.

Želijo si tudi volivce nekdanje LDS, PS in SMC

Želijo si poseči “čim dlje v sredino volilnega telesa” in tudi do volivcev, ki “so večinoma volili levosredinske stranke (LDS, PS, SMC), čeprav najverjetneje intimno niti niso levičarji (v smislu sprejemanja socializma, marksizma, kolektivizma, uravnilovke …)”, so zapisali.

Za vrednote stranke so opredelili svobodo, odgovornost, poštenost, napredek, strpnost in solidarnost, njihova strategija pa bo “vzpostavljanje sistema, v katerem bo tudi politika predvsem trdo in pošteno delo, brez moči rovarjenja po gospodarstvu in s transparentno javno porabo”.

O Demosu: “Pomlad je mimo, čas je za poletje”

Vodopivec in Štular sta informacije o nastajanju nove stranke in pristnost dokumenta potrdila, nista pa hotela govoriti o drugih imenih, ki pri novi pobudi sodelujejo, niti o tem, kdo bo stranko vodil. “Nekje do konca maja,” je Vodopivec odgovoril na vprašanje, kdaj bo stranka nastala.

“Doseg take stranke bi lahko bil med pet in osem odstotkov”

Bojan Požar, novinar: “Po tem, kar sem prebral, na prvi pogled kaže, da bo ta stranka tako imenovana desnosredinska liberalna stranka. Če Slovenija kaj potrebuje, potrebuje prav tako stranko. Njen doseg bi lahko bil med pet in osem odstotkov. Bojim pa se, da ima liberalizem oziroma desnosredinska stranka v Sloveniji nekoliko slabšalni prizvok, ki ga je dala izkušnja z Gregorjem Virantom. Ampak ta ekipa, ki naj bi sodelovala (Blaž Vodopivec, Janez Šušteršič, Matej Lahovnik, čeprav dvomim, da se bodo vsi ti odločili za vstop v politiko), bi lahko bila uspešna.

Osebno poznam zelo veliko ljudi iz svoje generacije, ki si želijo imeti na strankarskem trgu desnosredinsko liberalno stranko in bi jo bili pripravljeni tudi voliti.

Malo dvomim le o Vodopivčevčevih organizacijskih sposobnostih, saj ustanavljati stranke pomeni zavzemati politični teren. Če bi taka stranka imela človeka, kot je na primer Peter Jamnikar (nekdanji generalni sekretar LDS, pozneje eden od ustanovnih članov SMC, op. p.), bi bili ti poskusi lahko bistveno bolj verjetni.

Vodopivec ima enako težavo kot pred dvema letoma – išče vodjo stranke. Večina omenjenih bi rada zasedla mesto predsednika stranke, a bi rada imela stranko že zgrajeno. Pri tem bo pa treba stranko ustvariti iz nič – potrebujejo torej dobro organizacijo in prepoznavnega vodjo. Zanima me, koliko je teh gospodov v hlačah in ali si bodo upali lotiti se tega projekta.

Takšna stranka je na naslednjih volitvah lahko jeziček na tehtnici. Če ne bo nastala, bo jeziček na tehtnici Miro Cerar.”

Vir: Siol.net

9 KOMENTARJI

 1. Precej sem skeptičen okoli deklariranja, da bojo lovili glasove, ki so nekoč šli LDS, PS in SMC. Bojim se, da bojo vsaj imenovani trije iniciatorji videni kot preveč politično desni za tak podvig.

  • V Sloveniji je vse, kar je ustavno, čista sredina.

   Ob neupoštevanju gornjega, je vselej problem na primer opredeliti “levico”, slednja ima namreč z demokratično ustavo težavo.

 2. Kako značilno za naš prostor: iščejo liderja! Lahko bi rekel, da se je Vodopivec zaletel. Kakšen smisel ima objavljat namen ustanovitve stranke, za katero še nimaš niti liderja. Če noben od teh treh ni, ne vidim načina, da bi sploh bilo lahko kaj iz tega.

 3. Lepo, lepo. Med volivci, ki jih nameravajo prevzeti, ni volivcev Zavezništva. Lepo da so pokazali toliko spoštovanja. Kljub temu, da se program formalno ne loči kaj dosti od našega. A po drugi strani drži, da nihče od omenjenih gospodov ne bi bil resen kandidat za naslednjega predsednika Zavezništva.
  Igor Đukanović

  • Če ne bi vedel da si provokator, bi te vprašal, če ti to resno.
   Ste se pa res združili na kup. Ne vem kje so tebe našli, ali pa si ti njih, ampak ste ta pravi provokatorji skupaj.
   Samo da se golo provociranje ne obnese, pa vam je stranka propadla.

 4. Upam, da bodo le ustanovili to stranko, ki manjka v slovenskem političnem prostoru. Predsednika se običajno izvoli na ustanovnem kongresu, zato je logično, da ga sedaj še ni.

  Podjetništvo, privatizacija in svobodi trg rabijo več podpore, kot jo imajo sedaj. Zato bo ustanovitev te stranke koristna.

 5. Težka bo:menim namreč,da zadnje dve do tri generacije v Sloveniji sploh nimajo veliko pojma o tem,kaj liberalizem je oz. kaj naj bi bil.

Comments are closed.