U. Makovec: Stebri vere in zvestobe

42

zastavaLetos sem se prvič udeležila domobranske proslave v Buenos Airesu. Tudi v Sloveniji je v zadnjem času kar nekaj tovrstnih obeležij, in to zelo lepih, z občutkom pripravljenih, a vseeno ima dogodek v Slovenski hiši prav posebno težo.

Najprej zato, ker so vsi, ki pridejo tja, koga izgubili – ali v vojni ali v povojnih pobojih. Četudi gre morda za prednike, ki jih niso poznali, so bili potomci vzgajani v čutečem spominu na padle. Ko se v Sloveniji zbiramo na takih dogodkih, nas je večina tam zaradi sočutja, načel, pravice, spomina na junake, ki jih sicer cenimo in slavimo, a zaradi njihove smrti nismo bili neposredno prizadeti. V Buenos Airesu je drugače. Tu so vsi neposredno prizadeti – zaradi smrti v družini in zaradi življenja na tujih tleh, v katerega jih je prisilil komunizem. Ne le, da žalujejo za pobitimi, žalujejo tudi za svojim domom in domovino. Mlajše generacije pa zato, ker bodo vedno razpete med dvema domovinama. Imeti dve domovini je sicer lahko obogatitev, je pa tudi težko …

Obrazi zbranih pred oltarjem v cerkvi in pred spomenikom padlim me pretresejo. Izražajo neko posebno življenjsko moč – presežno in nam, nevajenim trpljenja, nedoumljivo. Moč, ki jo je ustvarilo življenje, polno križev, preizkušenj, bolečine in hkrati globoke tolažbe v Gospodu. Oči bolj kot trpljenje izžarevajo mir, ne trdote zgaranosti, ampak milino. Od vsega grozljivega in bolečega, v teh očeh nazadnje »ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje«.

Ko so trije domobranci med mašno daritvijo prinesli darove k oltarju, sem se spraševala, katere darove prinašajo. Kaj prosijo oni, ki so se borili Zanj in za domovino, a jih slednja še vedno zavrača in obsoja. Prinašajo na oltar svoje mrtve in neznano kje ležeče prijatelje, soborce? Prinašajo svojo žalost? Molitve za krvnike in preganjalce? Hrepenenje po domovini? Prošnjo, da bi domovina končno ozdravela, se vrnila k resnici?

In ko te može vidim stati pred spomenikom ali peti »Oče, mati, …«, si ne morem kaj, da si jih ne bi postavila za zgled – trdne vere in jasnih načel, zvestobe in srčnosti. Že zdaj je jasno, da je resnica na njihovi strani, kako šele se bo to pokazalo ob koncu časov!

Vse to nam nalaga, da ostanemo zvesti spominu in temu, za kar so se padli borili in o čemer nam pričujejo še živeči.

Skupnost v Argentini je svojo moč vedno črpala in še črpa prav iz tega. To jo razlikuje od splošne otopelosti, ki vlada v Sloveniji, in neurejenosti v Argentini. Z zvestobo Bogu, narodu in domovini so »pogrnjene mize preteklosti, odnosov, srca, zemlje in prihodnosti«, kot je bilo rečeno med spominsko proslavo. Samo ob tako pogrnjenih mizah se lahko iskreno srečujemo, se hranimo s pravo hrano, se medsebojno bogatimo in rastemo.

Zato naj nam bo zgled slovenskih mučencev in še živečih stebrov vere vedno pred očmi. Naj nas navdaja s hvaležnostjo, ponosom, a tudi z dolžnostjo, da vztrajamo v vrednotah, za katere so se borili.

Prvič objavljeno v tedniku Svobodna Slovenija.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


42 KOMENTARJI

 1. Preživelih (in seveda tudi padlih) domobrancev nikakor ni mogoče upravičeno razglašati za junake, saj so se – objektivno gledano – borili na napačni strani v najbolj usodnem globalnem spopadu v novejši zgodovini. Bili so kvečjemu uboge zmanipulirane žrtve, ki jih je v narodno izdajalstvo zapeljala s protikomunizmom preko vseh racionalnih meja obsedena RKC v Ljubljanski pokrajini na čelu s škofom Rožmanom.

  Če so se domobranci – kot trdijo njihovi zagovorniki – borili za svobodo in demokracijo (dejansko so se za klerofašizem), zakaj niso bili potem predstavniki Nove slovenske zaveze povabljeni na včerajšnjo veliko slovesnost ob 70. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji? Zakaj so organizatorji tja povabili ZZB NOV?

  • Prvič vidim na domobranski proslavi razobešenega domobranskega (dejansko: kranjskega) orla, ki vemo, da so ga domobranci (v LJ pokrajini) nosili na levem rokavu in je nekako prerasel deželni okvir in postal simbol slovenskega domobranstva nasploh. Pozdravljam ta akt, ker menim, da se na naši strani tega simbola preveč in neupravičeno ogibamo (ta proslavah NSZ ga žal nisem še nikoli videl). Moramo namreč vedeti med drugim (kot nas je zgodovinar Vodopivec spomnil pred leti v reviji Tretji dan), da barve naše zastave izvirajo iz barv kranjskega orla in je zato ta orel naturaliter slovenski grb, kot je trobojnica pač naša narodna zastava.

  • Predstavniki ZZB so bili povabljeni na vztrajne prošnje predsednika Pahorja pri francoskemu predsedniku. Sicer pa so bili povabljeni tudi nemški veterani, ki so tudi polagali cvetje na grobove nemških vojakov.

   • Ko smo ravno pri zastavah in simbolih. Na 70. obletnici dneva D so se naši so se na tribunah ponašali z rdečo zvezdo, prireditelji pa so podali roko ironiji zgodovine in – med zastavami na velikem zaslonu Slovence predstavili z zastavo, pod katero so se borili domobranci, torej slovensko narodno …

  • Dule, to so komunajzerske laži.

   Domobranci so heroji in so se borili proti večjemu zlu, komunizmu.

   Komunisti so tisti, ki so jih pahnili v kolaboracijo, ne pa RKC.

   Borili pa so se za svobodo. Klerofašizma ni, je le skovanka socialistov.

 2. Jaz tokrat praznoval ne bom
  ne konca vojne in ne zmage;
  zaprl se bom v svoj tihi dom
  in molil za Slovence svoje drage.
  Za njih bom molil, ki so nekoč
  bili rdeči, beli, plavi –
  in vsak, v svobodo svojo zroč,
  izginili v gorja poplavi.
  Naj ‘’lux perpetua’’ sveti vsem,
  ki v breznih in grobovih spijo,
  in ‘’requiem aeternam’’ njih kostem,
  kjerkoli trhle še ležijo…
  Tone Ferenc

 3. Zelo lepo napisano. Domobranci so bili tisti pravi borci, ki so se borili izključno za dom.Partizani so se sicer tudi (cca 90%), ampak tisti so večinoma po vojni pristali na Golem otoku, al pa pod rušo.Skratka, globok poklon vsem domobrancem. BOG, NAROD, DOMOVINA

 4. domobranci (oz. politika in ideologija v kateri je domobransko imelo svoj temelj in izvor) so imeli resnico povsem na svoji strani, dokler je niso povsem zavrgli s sramotnim sodelovanjem z okupatorjem. in po moje je ravno ta sramota tista, ki jih najbolj boli, čeprav se jo skuša prikriti na vse mogoče načine in z vsemi mogoči izgovori.

  • Po tvoje je itak vse drugače, kot v resnici.

   Domobrancev ne boli nobena sramota, ker je ni bilo, kajti sodelovanje z okupatorjem še ni sramota.

   Sramotno pa je komunistično sodelovanje z okupatorjem.

 5. Nekaj o tem, kako je do povabila sploh prišlo:

  http://www.rtvslo.si/slovenija/pahor-slovenski-delegaciji-le-izprosil-pot-v-normandijo/338674

  Mene bi bilo sram:
  1. prosjačiti
  2. o tem (prosjačenju) govoriti in
  3. se ponašati s tem oz. prikazovati povabilo kot ne-vem-kakšen-uspeh in dokaz ne-vem-koga ali česa.

  Sama bi pri poročanju izpustila vsaj 1. In 2. točko. Seveda bi pri tem predsednika prikrajšala za zadoščenje, ki ga je prejel, ko je javnost izvedela za njegova vztrajna prizadevanja in končni “diplomatski uspeh” – če je to (se pravi: predsednikov EPP) poanta zapisa.

  • (Sem bila nerodna. Gornji komentar sem hotela prilepiti kot delni odgovor na vprašanji g. Duleta)

 6. Slovenski Judje smo zgroženi ob ignoranci vseh zgodovinskih dejstev, ki jo prinaša ta članek. Ali bo nam treba ponovno v taborišča domobranskih zaveznikov v imenu Domovine?
  Igor

 7. Draga gospa Urška, hvala za krasen zapis! Predvsem pa za čisto dušo in bister um; zaradi njiju vam očitno niti 70 let lažnivih plasti ne more zamazati resničnosti.

 8. Zanimivo, da je problematika v zvezi s kranjskim orlom prišla v ospredje obenem v zvezi s prevčerjašnjo tekmo Slovenija: Argentina… Imamo dober timing

 9. Alojz, sem član Upravnega odbora Judovske skupnosti Slovenije, ker je javno dostopni podatek,le malo poguglati bo treba, uredništvu Časnika sem znan,ne skrivam se za psevdonimi. O antisemitizmu domobrancev in ministra Korošca je pred dvemi tedni lepo pisal Luthar v Delu SP. Gledali so kako naše stare starše peljejo v taborišča in jim je bilo vseeno, v Argentini so se tolažili s pobeglimi nacisti. Domobranci so kot sostorilci holokavsta prekšili temeljne moralne norme (njih deset), ki so jih prevzeli iz judovstva, in zatorej ne pomaga nobeno sklicevanje na Boga, četudi v Argentini. Tudi krščanski Bog vse vidi in pomni.

  • Morda le zlorabljaš to ime, kajti lahko bi vedel, da so Jude preganjali tudi komunisti.

   Po drugi strani pa bi lahko tudi vedel, da so nam komunisti lagali.

   Domobranci niso bili nobeni antisemitisti, ampak so se borili proti komunizmu. Kaj kdo piše v SP Dela, pa ni relevantno, saj je to itak komunajzersko trobilo.

   Kako lahko trdiš, da jim je bilo vseeno? Edino to je res, da niso mogli ničesar narediti, saj so na drugi strani stale komunistične pošasti.

   Domobranci niso s tem ničesar prekršili. Očitamo jim lahko le simbolično napako. Borili so se proti komunizmu in edina možnost, ki so jo imeli, je bila kolaboracija.

   Tako, da s temi komunističnimi pravljicami ne boš daleč prišel.

   • Pusti žide. Cel kup jih je bilo med komunisti. Njim to nič mar. Za holokavst bi nekateri obtožili kar ves svet.
    Sodelovanje z nacizmom ni nekaj na kar bi bili ponosni. Toda šlo je za kontrarevolucijo. To pa je nekaj na čemer lahko gradimo. Nikomur pa ne pride na misel obujati nacizma. Zato ne razumem kaj bi Igor rad, razen tega da so vsi krivi za vse, razen Judov.

    • Antisemitizem je bil v tistih časih prisoten povsod – po vsej Evropi. Enako je bilo med partizani in domobranci.

     Tisto, kar pa domobrancem podtikajo, so izjave, ki so bile tako ali drugače izsiljene. To velja tako za domobransko prisego kot za sem in tja kakšno navidezno antisemitsko izjavo.

     Kar pa se Judov tiče, pa Igor deluje vsaj naivno, če ne kaj hujšega.

     Namreč – nihče od “domobrancev” oziroma desničarjev danes ne grozi Judom s kakršnim koli preganjanjem.

     Celo še več. V zvezi z Izraelom jih ponavadi edini podpremo ravno “domobranci” (torej desničarji) in kristjani.

     Na drugi strani pa so levaki oziroma “partizani” zelo sovražno nastrojeni do njih. Kakšni bolj skrajni pa celo izjavljajo, da je Hitler slabo opravil svoje delo – enako kot izjavljajo, da so jih komunisti po vojni premalo pobili.

     Ja. Od istih ljudi slišiš obe izjavi.

 10. Osebno poznam gospoda Vojtica, in mislim, da bi Slovenska desnica morala priznati svoje antisemitske korenine, zato, da se kaj takega kot je Holokaust nebi ponovilo. Treba je priznati, da so tudi domobranci bili sostorilci Holokausta, kot tudi drugi nacisti po Evropi. Poleg tega pa je treba priznati, da so tudi prenekateri komunisti bili in so še sedaj antisemiti, in so anti judovsko in anti Izraelsko usmerjeni. Zato pozivam vse zmerne konzervativce in liberalce, in levičarje, k prijateljstvu z Judi in Izraelom. GORAZD GORENC, MIROVNO DRUŠTVO SLOVENSKO IZRAELSKEGA PRIJATELJSTVA

  • Tipični komunajzerski trik. Pojavijo se nova imena, malo nova strategija, da bi napadali desnico.

   Kot sem že napisal, je antisemitizem v tistih časih bil prisoten v vseh državah na vseh političnih polih.

   Če so bili domobranci sostorilci holokavsta – samo zato, ker so v nekem obdobju kolaborirali z nacisti, velja enako za partizane in komuniste.

   Na začetku vojne so bili komunsiti tisti, ki so kolaborirali z nacisti. Dejansk so še hujši, saj so oni dejansko predajali Jude in ostale oporečnike nacistom.

   Danes je pa stanje ravno nasprotno. Levica je tista, ki je bolj antisemitistična. Poglej od kje prihajajo teorije o judovskih zarotah – z leve. Kdo je najbolj nastrojen proti Izraelu? Levica.

 11. Spoštovani gospod Alojz. Sam osebno nisem noben komunajzar. Sem ekumensko usmerjen Kristjan. Hodim v Protestantsko krščansko cerkev, in tudi v Rimokatoliško cerkev. To da je bil med in pred drugo svetovno vojno antisemitizem prisoten vrepovsod, še ni opravičilo zanj. Prosim vas, da ne označujete drugače mislečih kar vse povprek za komunajzarje. Jaz poleg tega, da obsojam Holokaust, obsojam tudi povojne poboje, in podpiram popravo starih krivic skozi denacionalicijo. Obsojam tudi kolaboracijo komunistov z nacisti v paktu Ribentrop Molotov. Moram vam priznati, da imate prav, ko pravite, da danes prenekateri komunisti delujejo proti Izraelu, zato vam predlagam, da prijatelsko delujete v korist Izraela in Judovskih skupnosti po svetu, tudi do Judovskega kapitala. Saj, če imamo kristjani pravico sodelovati v mednarodnem podjetništvu in kapitalizmu, imajo to pravico tudi Judje. In če imamo Slovenci in drugi narodi pravico do svoje Nacionalne države, imajo pravico do svoje nacionalne države tudi Judje. Gorazd Gorenc, MIROVNO DRUŠTVO SLOVENSKO IZRAELSKEGA PRIJATELJSTVA

  • Vsaj v Argentini in Avtraliji imate 50 in večletno “kontinuiteto domobranstva”, če hočete. Navedite mi kak primer antisemitizma in podpore holokavstu? Če ne, utihnite.

   • Citat iz časopisa “Slovensko domobranstvo”, leto 1944.

    “Židovstvo hoče zasužnjiti ves svet. Zasužnjiti bi ga moglo, če bi narode tudi gospodarsko uničilo. Zato je pognalo narode v vojno, da se uničujejo in s tem služijo židovskim koristim. Najzvestejši izvrševalec židovskih ukazov sta komunizem in liberalna demokracija. Obe ideji sta ustvarili židje za nežidovske narode. Tudi slovenski narod hoče židovstvo z moralnim razkrojem in obubožanjem spraviti na kolena.”

    Tako, kdo ne verjame pa pot pod noge v NUK. To je le en primer. Judje smo se večje zlo kakor komunizem sam. Komunisti se le naša transmisija. Očitno se večina komentatorjev na tem mestu s tem strinja.

    • Še moj komentar:
     Antisemitizem je bil prisoten, a prav tako na levici.

     Mislim, da naša desnica takrat Židov v plinske celice ni pošiljala in ni odgovorna za njihovo nedolžno trpljenje pri nas – odpeljal jih je okupator (bodisi italijanski, nemški, madžarski – primer v Murski Soboti).

     Se pa kot veren katolik, ki globoko ceni, kar so nam zapustili naši duhovni predniki, Božje ljudstvo Izrael, strinjam, da bi morala slovenska krščanska desnica podpreti Izrael in žide in podpirati znanstveno in gospodarsko sodelovanje.

     To vidim kot antipod panslovanskim in panjugoslovanskim povezavam, ki bi jih radi Sloveniji vsilili levičarji in so za narod škodljive. Sodelovanje z Izraelom bi nas mnogo bolj vpelo v zahodni politični svet.

     Sam sem velik podpornik židovstva, Žide izjemno občudujem in pogosto na internetu tudi branim, ko v spletnih forumih militantni levičarji pišejo parole, ki mejijo na anti-semitizem. Grozljivo je predvsem to, da takšen sovražen govor dopuščajo tudi na portalu MMC Rtvslo.Ne pozabimo: antisemitizem ni samo desen!

     Hkrati želim, da Časnik objavi več člankov o Izraelu, njegovem gospodarstvu, tudi pristranskem poročanju in zgodovini pristranskega poročanja pri nas (primer v bivši Jugoslaviji časopisa Delo med Jomkipursko vojno).

     Izrael in izraelce izjemno spoštujem in mislim, da si se Slovenci in slovenska diaspora v našem globalnem razvoju in prisotnosti morali zgledovati po židovski diaspori. Le tako bomo karkoli dosegli.

     • Hvala Rokcu za nam Judom spodbudne misli. Ves čas razprave govorim o zgodovini (Alojz!), ne o sedanjosti. Ko gre za povojno zgodovino se je levica diskreditirala v celoti (n.pr. rušitev sinagoge v M. Soboti). Po mojem članku v http://www.casniku o odnosih Vatikan-Izrael so me mnogi spodbujali in sem obljubil to kar piše Rokc. Prvič, da bom napisal v čem vsebinsko korenini antisemitizem slovenske levice, intelektualno vodene iz FDV (profesorji Brglez, Bučar, Ferfila, s svojimi diplomanti Soban, Videmšek, Milharčič, Valenčič -RTVSlo) in sledenje, o medijskih manipulacijah s slovensko javnostjo glede bližnjevzhodnega konflikta.

      Dokler so v Izraelu vladali laburisiti (do cca 1967) je bilo vse lepo in prav, ko pa se je Izrael iz nenehne desetletne narodove ogroženosti obrnil močno v desno (in je tam še danes) pa je jugoslovanske “ljubezni” do židovstva bilo konec.

      Res je Alojz, da nas levičarji danes močno ogorožajo: zakon o zaščiti živali (Židan) nam je odvzel možnost biblijske obveznosti do šehita zakola, obrezovanja dojenčkov (kar velja od Abrahama naprej) je postalo kriminalno dejanje in če želimo prakticirati vero kot je zapovedana, gremo lahko v zapor. Noben slovenski kristjan ni ogrožen na ta način. In to 21. stoletju, tega ni nikjer v Evropi! Podporo smo dobili le od o Komisije za pravičnost in mir (dr. Strehovec) vendar so mediji vse skupaj ignorirali. Res je vredno daljšega članaka. Glede prijaznih besed o naši duhovni domovini Izraelu hvala vsem. Nismo nobeni komunajzarji zato hitro trosenje etiket naokoli ni v ponos avtorju.

    • Ne vem, če iz tega pridemo do sostorilstva holokavsta. Židje imate veliko nasprotnikov. Tudi gorečih. Če bomo vse označili za antisemite, potem sploh ni nikogar drugega več. Tistim, ki so preveč prijazni do židov pa niti jaz ne verjamem, kaj šele vi.
     Marx je bil menda res žid.
     Toda mojega gorečega sočutje do židovskega naroda ne želim skruniti. Problem holokavsta je mnogo globji od antisemitizma. Sicer je ves svet v sostorilstvu in lahko obsodite vse. Danes je Izrael garancija, da se kaj takega ne more ponoviti.
     Mimogrede, tudi jaz sem proti rehabilitaciji kolaboracije. Nisem pa proti kontrarevoluciji, katere simbol so prav domobranci.

    • Ta primer komunajzerji to prikazujejo kot čisti antisemitizem domobrancev – in to posplošujejo na vse, zamolčijo pa dejstvo, da je bilo tako stališče dejansko izsiljeno, ker so bili pod nacistično oblastjo.

     In tudi ti manipuliraš na isti način. Torej zaradi člankov iztrganih iz takratnega konteksta – obtožuješ še nas tukaj.

    • Citat iz časopisa “Slovensko domobranstvo”, leto 1944.
     ==================
     Jaz vas pa sprašujem po zadnjih 50-70 letih Argentine in Avstralije: kje je antisemitizem gospod Igor?

     • Za zadnjih 50 do 70 let v Argentini res ne morem meritorno povedati ničesar, če dobro razumem vprašanje. Jaz govorim o slovenski konzervativni politiki še pred tem, ki pa je pripeljala do medvojnega antisemitizma v službi nacizma in fašizma. To pomeni od Bleiweisa (naj vam citiram Kmečke in rokodelske novice in njenega glavnega urednika, po želji) pa do notranjega ministra, župnika Korošca; domobranski antisemitizem je le sosledje ene večdesetletne antisemitske politike od časa pred prvo ni vse do konca druge vojne. O tem ni nobenega dvoma kakorkoli to danes zveni neprijetno in obračamo glave stran. Tako pač je in tega se izbrisati ne da, če obračamo ta kontekst sem ali tja. Ne moremo reči, to so bili časi nacizma, bog pomagaj, ni bilo druge kot sovražiti Jude, malodane bi rekli po uradni dolžnosti. Ampak to je bilo.

      Danes imamo drugo situacijo, konzervativna politka je glavni zaveznik nas Judov in Izraela. I to dejstvo prepoznavamo in smo te podpore veseli, hvaležni vam vsem, ki jo izražate. Kaj je bilo med vojno je bilo. Prebrali ste, da se dobro razumemo z RKC, vidite, kljub temu da križarjev in inkvizicije nismo pozabili v kolektivnem spominu, ne dovolimo, da bi bilo to dejstvo moteče v odnosih z RKC. Zato moje pisanje ne jemljite prizadeto. Nisem zlonameren, in prisluhnem vsem vam, tudi če se ne strinjam; vedno premišljujem o vaših argumentih in podajam nasprotne. Nobenega pa ne obkladam z pejorativni etiketami. Ni dostojno in bi škodovalo mojem ugledu. Vidim iz te debate, da vsi ne razmišljajo tako.

  • Nikjer nisem trdil, da je bil antisemitizem opravičljiv.

   Jaz ne označujem vseh povprek za komunajzerje, ampak samo tiste, ki dejansko to so oziroma dajo jasen znak, da to so.

   Trdim le to, da je zadeve treba gledati v tamkajšnjem kontekstu.

   Igor je začel s tem, da je obsodil izključno domobrance, hkrati pa se skliceval na manipulativen članek v Delu – kar počnejo komunajzerji, da bi prikazali domobrance v čim bolj negativni luči.

   Kar pa se tiče sedanjosti pa v glavnem do sedaj zagovarjam Jude, da imajo pravico do enakopravnosti in tudi do svoje države.

 12. Bravo Rokc. Predlagam ti, da se nam pridružiš. Naš naslov: GORAZD GORENC, Mirovno društvo Slovensko Izraelskega Prijateljstva, Glavna cesta 23, 8233 Mirna. Pridružite se nam lahko tudi drugi.

  • Hvala g. Gorazdu in g. Igorju za vzpodbudne besede.

   Glede na moja opažanja tako v medijih kot v družbi (navsezadnje vidim to tudi iz pogovorov z navadnimi ljudmi) mislim, da je edini zaveznik židovstva in Izraela v Sloveniji lahko samo desnica – tako njen katoliški kot sredinski liberalni del (liberalna sredina oz. desna sredina). Delno so še problemi na katoliškem taboru, to priznavam, kjer je kar nekaj navadnih ljudi s predsodki do Izraela – verjetno je to posledica vzgoje iz prejšnjega sistema. Liberalni tabor (ki je sicer zelo šibek) s tem nima problemov.

   Kakor sam opažam vedno večji del levice prehaja v kar ostro nasprotovanje ne samo Izraelu ampak tudi Judovstvu nasploh. Delno to izhaja iz palestinskega konflikta delno pa iz tega, da so Judje zelo uspešna narodna skupina in zato tarče novodobnega anti-kapitalističnega sovraštva (zgodbe o zlobnih judovskih bankirjih, izkoriščevalskih Judih, Rotschildih itd.).

   Sam bi bil bolj zainteresiran v to, da bi se Slovenci kot majhen narod učili od Judov in videli kako moramo stopiti skupaj in se kot majhna in razpršena entiteta (tudi mi imamo diasporo, ki jo nekateri namerno ignorirajo!) povezati da bomo preživeli v tem globalnem svetu in kaj naredili zase.

   G. Gorazd, g. Igor kako pa ocenjujete sami situacijo pri nas? Ali ste se že srečali s kakšnimi zmerljivkami, grožnjami, itd. ali na srečo zadeve niso tako hude?

   Vse dobro!

 13. Osebno dvomim, da je večina domobrancev v pogojih izsiljene kolaboracije podpirala nacizem. Dostikrat je namreč zamolčano, kako so Nemci pošiljali v Dachau preveč zavedne domobranske oficirje, ki jih je nato dokončno uničil komunizem.
  Bi pa imel podporo še na povezavo antisemitizem-desnica. Danes so ta razmerja povsem drugačna. Izrael je močan zaveznik ZDA, levičarji pa so proti Američanom. Je pa res, da so v devetdesetih let predstavniki slovenskega postkomunizma veliko trgovali z Izraelom glede orožja. Spomnimo se razvpitih havbic. Kasneje je prišlo do močne ločitve duhov – postkomunisti namreč sedaj podpirajo predvsem islamistične države.

  • Pri tem antisemitizmu in domobrancih je tako, da levi mediji tukaj na veliko manipulirajo – skupaj s preverjenimi zgodovinarji.

   Zato bodo vedno manipulativno iskali in tudi našli (s trganjem zadev iz konteksta) antisemitizem, pronacizem itd. pri domobrancih, pri komunistih seveda obratno – poudarjajo samo pozitivne stvari.

 14. Moram reči, da se strinjam z Rokcom, da ima desnica zgodovinsko priložnost, da podpre Jude in njihovo državo Izrael. Mislim, da Jude in IZRAEL lahko podpre tudi zdravi del liberalcev in leve opcije. Kar se tiče Zdravka, pa bi mu pritrdil, da sem tudi jaz proti revoluciji in tudi proti kolaboraciji, tako proti nacifašistični kolaboraciji, kot proti komunistični kolaboraciji.

 15. Na tem mestu bi rad urednika Časnika, dr. Aleša Mavra pozval in spodbudil, da nam ponudi v branje še kakšen članek o Izraelu, ki bi nam predstavil tako pogosto zamolčano drugo stran. Tu ima Časnik priložnost, da se res razlikuje od ostalih slovenskih medijev.

  Kot je tudi ta članek osvežitev za medijski prostor in predstavlja alternativni pogled, bi tudi v tem primeru Časnik predstavljal precedenčni primer v slovenskem medijskem prostoru.

Comments are closed.