U. Makovec, Siol.net: Tone Kuntner – “Slovenska pomlad je najsvetlejše in najveličastnejše obdobje slovenske zgodovine”

3

Pri cerkvici sv. Jakoba so letos že šestindvajsetič praznovali odločitev slovenskega naroda za samostojno Slovenijo.

Mineva 25 let od odločitve za samostojnost Slovenije in prav toliko od prvega srečanja na plebiscitni dan na sv. Jakobu nad Medvodami. Vsako leto se slovesnosti, ki so jo letos organizirali že šestindvajsetič tradicionalno udeležijo številni pomembni predstavniki javnega, kulturnega, političnega in cerkvenega življenja iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva.

………..

Ta maša je predvsem zahvala. Da se zahvalimo Bogu za čudež slovenske osamosvojitve, za ljudi, ki so trpeli, jo soustvarjali in zanjo molili. Zahvaliti se želimo tudi za preizkušnje in iskanja naše države, je pri sveti maši dejal ljubljanski škof Franc Šuštar.

V kratko prehojeni poti samostojnosti smo zagotovo dosegli mnogo tistega, kar so si generacije pred nami le želele in sanjale. Nekaj želenih ciljev se nam je gotovo izmaknilo. Pri teh se vse večkrat zdi, da pozabljamo na tisto osnovno bit domovine in domoljubja, je opozoril Nejc Smole, medvoški župan.

‘Praznovalci pri Sv. Jakobu in tisti, ki so dali glas za samostojno Slovenijo, niso krivi za odklone od idealov in vrednot osamosvojitve, ki so jih prinesla poznejša leta in jih še nismo premagali. Niso krivi, da je slovenska politika izgubila smisel za skupno, za mero in za prioritete. Takrat smo tu kresovali in držali pesti za samostojno, demokratično in pošteno Slovenijo,’ je v nagovoru dejal predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade Lojze Peterle.

‘Hvala mladim, ki so pomladili pomlad. Veselim se z vami, ki boste naredili tako domovino, kakršno si zaslužite!” je dejal pesnik Tone Kuntner, ki je ob tej priložnosti predstavil svojo novo zbirko Slovenska Pomlad. ‘Slovenska pomlad je najsvetlejše in najveličastnejše obdobje slovenske zgodovine. In to je bil res čudež, ki se ga veselim!’

Več: Siol.net

3 KOMENTARJI

  1. Vsi mi smo krivi, ker gospodarstva, šolstva in zdravstva ter medijev nismo dali na trg in močno zmanjšali državo s čimer bi:
    1. komunistom vzeli zlato tele, urok moči in njihovo preživetje in moč nad drugimi
    2. družba bi se razvijala s pozitivno selekcijo, ljudje bi zdravili svoje 50 letne rane
    3. drastično bi padla korupcija volivcev in ujemanje na mite, limanice

    A če se “desničarji” slepite sami : koliko desetletij bo potrebno, da bodo ljudje spregledali realnost. Sedaj imamo na “levi” jugokomunistične narcisoidne mitomane (po majhni anketi sredi Ljubljane si kar 80 procentov vprašanih želi nazaj v Jugoslavijo (kar se meni zdi strašna norost). Na “desni” pa imamo domoljubne, narcisoidne mitomane, ki spet sami niso nič krivi.

  2. ..”jugokomunistični mitomani”…da. Z nekaj od tako mislečih sem v kolektivu. Zelo glasni, zelo samozavestni. Tito je znal voditi državo, je bil pravi državnik. Tiskajo Titove slike in si jih doma obešajo na steno, majice si opremljajo s komunističnimi simboli, v preteklosti so bili glasni vstajniki, hodijo praznovat svoje rojstne dneve, na dekliščine, na žure v države bivše YU, tja vozijo na izlete svoje otroke,…Cerkev glasno sovražijo, Janšo bi utopili v žlici vode, nas obsojajo, da podpiramo pedofile v cerkvi, s tem, ko hodimo k maši…kar se na hitro spomnim….Seveda so bili vsi ZA preteklo nedeljo. V Ljubljani.

Comments are closed.