U. Makovec, Siol.net: Po Mihi Brejcu so stranke desne sredine po razpadu Demosa pogled obrnile nazaj

10

“Nikakor ni zdravo, da je en politični blok na oblasti 20 let. To oni vejo, ampak ker so bili v tem času podvrženi močnim pritiskom v zvezi s korupcijo in klientelizmom, sami ne morejo izstopiti iz tega vlaka,” je na okrogli mizi o stanju slovenske politične desnice dejal novinar Dejan Steinbuch.

“V Sloveniji se pojma levica in desnica največkrat zreducirata na odnos do NOB, ki je na levici izredno pozitiven, na desnici pa niti ne nujno negativen, ampak recimo zadržan ali kritičen,” je pojma uvodoma razmejil zgodovinar, filozof in sourednik portala Kritika konservativna Oskar Mulej. “A to je neka ločnica, ki je popolnoma nepomembna za vprašanja dobrega življenja, s katerimi naj bi se politika ukvarjala.”

Brejc: Vedno so bili krivi drugi

Nekdanji minister in evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke oziroma SDS Miha Brejc je dejal, da so stranke kontinuitete v prvih letih po osamosvojitvi sestopile z oblasti, se odpovedale komunizmu, spremenile ime in zagrabile za položaje, ki so bili podedovani. Imele so ekonomsko moč. “Stranke desne sredine pa so po razpadu Demosa pogled obrnile nazaj, ne naprej. To nekaj časa gre, ne more pa iti toliko časa. To nikogar več ne zanima,” meni Brejc.

Stranke desnega političnega spektra so v Sloveniji več kot 20 let v opoziciji. “Biti v opoziciji pomeni, da si drugorazredna politična stranka, ker ne moreš vplivati na razvoj države. Vedno so bili krivi drugi, v lastnih vrstah pa nismo iskali vzrokov za to,” je dejal Brejc. Meni, da je glavni vzrok v desnosredinskih strankah samih.

“Politični obupanci”

Predsednik SDS se na podoben način oklepa prvenstva opozicije kot na drugi strani trenutni predsednik vlade, ki je popolnoma izgubil stik z realnostjo, meni novinar in urednik Portala plus Dejan Steinbuch.

“Imamo opravka s fenomenom obupancev, ljudi, ki so že dosegli vrh svoje kariere in si niso sposobni priznati, da se je idealen trenutek, ko bi lahko opravili neko pozitivno poslanstvo – in nekateri so ga –, iztekel,” je prepričan Steinbuch. “Ker stranke niso vodili v smislu odprtosti tudi za notranjo demokracijo in nikoli niso razmišljali, kdo jih bo nasledil (to je kompleks avtoritarnih voditeljev), zdaj ni nikogar, ki bi lahko vstopil v ta položaj.”

Brejc je opozoril, da so voditelji strank na levi in na desni živeli in se šolali v Jugoslaviji. “Prevzeli so sistem vrednot. Videli so avtoritarnost, s katero je partija razvijala sistem in paralelno državo, fiktivno demokracijo. Ta pojav ni le v SDS, je tudi v DeSUS, praktično povsod, samo v manj izrazitih oblikah.”

Več: Siol.net

10 KOMENTARJI

 1. Čudi me to, zakaj po tem niso močnejše NSI in SLS, ker nimajo avtoritarnega vodjo in takšen program kot SDS.

  Logičen zaključek – trditve v članku nimajo trdne podlage.

 2. ….. “V Sloveniji se pojma levica in desnica največkrat zreducirata na odnos do NOB”
  —–
  Saj je logično. Nerešeni problemi iz preteklosti se vračajo v raznih oblikah in opominjajo. česa ob prelomu nismo naredili, pa bi nujno morali.

 3. … “Miha Brejc je dejal, da so stranke kontinuitete v prvih letih po osamosvojitvi sestopile z oblasti, se odpovedale komunizmu, spremenile ime in zagrabile za položaje” ..
  —–
  Samo navidezno so sestopile. V resnici pa niso nikoli.

 4. … “Stranke desne sredine pa so po razpadu Demosa pogled obrnile nazaj” …
  —–
  Res je. Obrnile so ga tja, kjer je bilo še precej za postorit. Vzrok za neuspeh ni nujno samo pri njih.

 5. Bojim se, da niti Brejc niti Steinbush naše stvarnosti preveč dobro ne razumeta. Obema je v napoto pogled nazaj, oba sta pa prepoznavna produkta preteklosti. Takšna so tudi njuna stališča.

  Steinbuch bi do sedaj že lahko dojel, da je v demokraciji lahko več strank in da vsaka sama izbira svojega predsednika. Če neki predsednik in stranka, ki ga podpira, ni dobra, bo druga podobne usmeritve dobila na veljavi. Zato to ne more biti težava. Popolno nerazumevanje stvarnosti kaže tudi misel, češ stranka je dobra, le njen predsednik je slab.

  V resnici je stranka natanko tako dobra, kolikor je dober njen predsednik oz. njeno vodstvo. A to je za Steinbucha in podobne višja matematika.

  Težava slovenske stvarnosti je, da je ostalo vse iz totalitarne preteklosti nedotaknjeno. Zato sta bila in sta še vedno kontinuitetni in demokratični pol v neenakopravnem izhodiščnem položaju.

 6. “Stranke desne sredine pa so po razpadu Demosa pogled obrnile nazaj, ne naprej. To nekaj časa gre, ne more pa iti toliko časa. To nikogar več ne zanima,” meni Brejc.

  S tem delom se strinjam. Tako desne stranke ne bodo pridobile novih volivcev, in bodo na volitvah še enkrat izgubile.

  • Seveda Brejc lahko tako misli. Ne more pa trdit, da to nikogar več ne zanima.
   Bi pa to moralo zanimat vse ki se kakorkoli ukvarjajo z zgodovino, saj je to medvojno in povojno obdobje še vedno neraziskano.
   Posledično je to tudi problem vzgojnega programa v šolah. Da ne govorimo o medijih, ki delujejo kot da smo še v režimu!
   Politiki na desni se ne bi bilo treba ozirat nazaj, če bi stroka uredila vse kar je v njeni pristojnosti.

 7. Javno sprašujemo gospod Miho Brejca in novinarja Dejana Steinbucha kam pa se je obrnila levica.V prihodnost?. Zakaj potem vidimo, da se sodniki oblačijo v titove pionirčke, učiteljice svoje učence šemijo v ravno te pionirčke. Se pravi pravosodni sistem je še vedno komunističen in tudi šolski sistem se ni nič spremenil. Da ne govorimo o gospodarstvu kje cenjena gospoda vidita kakšen liberalno kapitalističen model v slovenskem gospodarstvu, ga ni pa, če ga z lučjo iščete in zakaj potem obrtniki in ljudstvo goljufa in se izogiba plačilu davkov kot v rajnki Jugoslaviji, zato ker vidi, da komunistična elita, krade in laže. No odgovorita mi prosim kje vidita kakšen napredek pri slovenski levici, ki to sploh ni ampak je navadna banda pokvarjenih lopovov in za povrhu morilcev,ki ščitijo privilegije svojih dedov in očetov.

  • Imaš prav, Anita!
   Levici se ni bilo treba nič obračat nazaj, ker je tako in tako ostala v preteklosti !!

Comments are closed.