U. Makovec, Planet Siol.net: V okolici Škofje Loke po vojni pomorjenih več sto hrvaških otrok

8

Na praznik svete družine in dan pred praznikom nedolžnih betlehemskih otrok, ki ga katoliška Cerkev obhaja 28. decembra, so se pri Matjaževi jami pri Pevnem nad Škofjo Loko prvič spomnili več kot 250 hrvaških otrok, ki so bili po besedah pričevalcev v dneh po drugi svetovni vojni kruto pomorjeni in odvrženi v brezno.

Množični povojni poboji na območju Stare Loke so se začeli 23. maja 1945 s pobojem hrvaških državljanov v Crngrobu. Danes je na tem področju s križi označenih pet morišč, ki so bila potrjena tudi s sondiranjem.

Odrasli v Crngrobu, otroci v Matjaževi jami

“Med žrtvami v Crngrobu ni bilo otrok, čeprav so bile v Škofjo Loko pripeljane cele družine. Otroke so ločili od staršev že prej in jih zaprli v barake za Kamnitnikom. Od otrok so le redki ostali živi. Nekateri med njimi so potomci članov hrvaške ustaške vlade in so danes priče dogodkov. Večino preostalih otrok so odvedli v Pevno nad Moškrinom kjer so jih pobili in zmetali v kraško brezno,” je v Starološkem zborniku zapisal Janez Pintar, predsednik komisije za evidentiranje in ureditev prikritih grobišč v občini Škofja Loka v letih 2002–2006 in tajnik Društva Huda jama.

…..

Pričevalci pravijo, da streljanja ni bilo slišati. Nekateri omenjajo kladiva, drugi govorijo, da se je prijelo otroka za noge in z njim udarilo ob drevo. Več krvnikov je zaradi pobojev v Matjaževi jami storilo samomor. Eden se je obesil leta 1988 pri jami, eden pa se je ustrelil sredi mestnega trga v Škofji Loki.

Jama je bila večkrat zasuta z zemljino in s kamenjem. Prvič takoj po pobojih, potem pa še večkrat. Vaščani povedo, da najmanj trikrat do leta 2004, potem pa vsaj še leta 2009 – o tem obstajajo uradni zapisniki. A voda dela svoje in posmrtni ostanki prihajajo na plan.

Tisti, ki želijo dogajanje v Matjaževi jami raziskati, opozarjajo, da je bilo ogromno energije vložene v zasipanje jame, oteževanje raziskav in prikrivanje. ‘Gre za tako močno zadevo, da se vsi sprenevedajo,’ opozarja Janez Pintar, ki se že skoraj 15 let ukvarja s tem in z drugimi morišči v okolici Škofje Loke.

Več: Planet Siol.net

8 KOMENTARJI

 1. A je to mogoče?! Prvič slišim za to monstruoznost. Če so sumi vsaj delno utemeljeni na verodostojnih pričanjih in dokumentih, je treba to Matjaževo jamo takoj raziskati.

  In ja, ne samo pieteto do žrtev, v tem primeru vsekakor popolnoma nedolžnih, ampak tudi tem krvnikom je treba dati končno imena in priimke!

  • “tem krvnikom je treba dati končno imena in priimke”

   Kakšen predlog, namig, kako to doseči??? Da bodo gospod Repe kar sam od sebe popravil Kučanov življenjepis, je zelo malo verjetno.

   • Naslov knjige bi se moral glasiti:
    KUČAN, NAJVEČJI ŽIVEČI ZLOČINEC V SLOVENIJI ZADNJIH 40 LET. Upoštevajoč smrt Kidriča in Kardelja.

 2. Grozovito!

  In vlada noče dati denar, da bi se ti ubogi otroci dostojno pokopali kot ljudje, ne pa kot najslebše živali!

  Zakaj levi mediji o tem molčijo? Ali še danes podpirajo to grozovito početje?

 3. Seveda še danes podpirajo to početje. In ne samo glavni mediji, tudi pravosodje.

  Če ne bi bilo tako, bi že zdavnaj v odmevnih oddajah objavili imena in priimke morilcev in njihovih naročnikov, pravosodje bi jih pa procesuiralo. A jih ne.

 4. Prvič to slišim. 250 otrok so pobili zgolj zato, ker so bili njihovi starši ustaši ali uslužbenci hrvaške vlade.

  Po drugi strani pa večina ljudi ni vedelo, da je bil vrh ustašev v stalnih stikih z vrhom jugo komunistov (titoisti) . Osebno so se poznali ti zločinci iz zaporov pred ww2. Ustaši in partizani so skupaj napadali srbske vasi v Bosni. Pavelić je Titu omogočil bivanje v hribovitih delih NDH v Bosni (Jajce, Bihać) 4 leta vojne. Povsod drugje so jih preganjali, sploh v Srbiji komunisti do prihoda Rdeče armade niso mogli sprožiti revolucije.

  Če policija in pravosodje nič ni v 25 letih naredila, sta zgolj komunistična milica in komunistično pravosodje.

  • Večina tudi ne ve, da so bili ustaši socialisti (fašisti). Hrvaška bi bila danes veliko bolj razvita pod fašisti kot pod komunisti. Standard bi imeli podoben Španiji in Avstriji. Ne pa Srbiji, Rusiji in severni Koreji.

   Fašizem je bolj uspešen kot komunizem, še vedno pa je kolektivizem, socializem. Prosti trg brez politično-birokratskih-sindikalnih parazitov je še nekajkrat bolj uspešen (Švica, nekoč ZDA). Evropa že 40 let nazaduje zaradi socializma skritega v SOCIALNI DRŽAVI.

   Tu je šlo za sektaški pokol med socialisti.

 5. Morišča morajo postati grobišča znanih žrtev. Z metodo prepoznavnosti DNK bomo prepoznali žrtve. Nobena kost ni zgolj kost, ampak je del nekoč živega človeka.

Comments are closed.