U.Makovec, Družina: Iščeta se Frančiška…

9
180

… za Slovenijo

Pred dvema tednoma smo stopili v novo cerkveno leto, ki bo katoličanom na Slovenskem prineslo, upamo, veliko sprememb(o). Z novima nadškofoma bo zavel nov veter, vprašanje je le, v katero smer in kako močno.

Kljub mnogim kritikam je v naši Cerkvi veliko dobrega! Marsikatera župnija se napaja pri svetniškem duhovniku, oprtem na resnici, veliko jih iskreno in jasno govori o svetosti življenja, odprto razpravlja o moralnih dilemah, spodbuja vernike k odgovornemu državljanstvu in ima trezen odnos do slovenske preteklosti. Dejavnost slovenskih laikov pa se je verjetno najbolj očitno pokazala pri lanskem referendumu o družinskem zakoniku in se še vedno dokazuje ob mnogih manjših, a nič manj pomembnih dejavnostih. Za vse te mora priti čas, ko bodo v Cerkvi ra­zumljeni in spodbujani.

Ključno poslanstvo novih nadškofov pa bo Cerkev na Slovenskem kot inštitucijo zopet postaviti na temelje resnice. Te si je spodkopala ali pustila spodkopati, saj jih po škofu Vovku nihče več ni zares utrjeval. Neopredelitev do zgodovinske resnice in stvarnosti je Cerkev na Slovenskem zapeljalo v nejasnost na vseh področjih, z verskim in moralnim vred. Resnica ne more biti deljena ali razdrobljena, ne moremo izbrati le tistega njenega dela, ki nam je po volji. Je cela, popolna, ali je pa ni. Zanjo se zavzamemo z vsem svojim bitjem ali pa vse ostane nekje v megli in nejasnosti.

Verjetno bo izbira naslednjih nadškofov v Ljubljani in Mariboru bolj odločilna, kot si morda mislimo. Podedovala bosta težko breme finančnih in drugih škandalov, soočiti pa se bosta morala tudi z zapletenim političnim in družbenim stanjem. Zato ne sedimo križem rok, ampak molimo, da bodo pristojni v Vatikanu dobili prave informacije o stanju Cerkve na Slovenskem in da bodo prav odločili.

Več: Družina


9 KOMENTARJI

    • Res je, le en del. A kaj, ko Cerkev ni vsota ampak zmnožek delov. Če je en del nič je pač zmnožek delov … NIČ. Princ Teme se namreč zna zmuzniti še skozi tako majhno luknjico v obrabnem zidu …

  1. Doboro je moliti, da bodo pristojni v Vatikanu dobili prave informacije o stanju Cerkve na Slovenskem – vendar te informacije tudi ne bodo kar padle z neba!

  2. Kar je Frančišek storil v Sloveniji do sedaj, je bilo na podlagi informacij, ki jih je podedoval od prejšnjega pontifikata.

  3. Božja previdnost bo preko papeža Frančiška poskrbela , da bo vse prav. Njej vse premalo zaupamo in bolj verjamemo medijem in govoricam. Moliti je potrebno za pravo pamet in se prepustiti božji volji. Težko kajne ?
    Skušnjava nečimrnosti, napuha in pohlepa je med nami slovenskimi kristjani našla stalno bivališče.

  4. Papež Frančišek je v Kongregaciji za škofe pravkar potrdil bivšega nuncija v Sloveniji kardinala Santosa Abrila y Castelló, ki je vodil postopke izbire dosedanjih slovenskih škofov. Res je treba imeti veliko vero v božjo previdnost …

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite