U. Kokošar, Siol: Premierka, ljudje hočejo pravičnost

0

Ali se ga nismo znali, hotel ali pa ideja o novi ureditvi ob vsakem odmevnem primeru vnovič obstane le v predalu.

V zadnjih letih se je prav zaradi medijev razkrila marsikatera črna gradnja. A ne od kogarkoli, temveč slovenskih “pomembnežev” na visokih položajih z močnim vplivom. Ti se očitno požvižgajo na sklepe gradbenih inšpektorjev o rušitvi njihovih črnih gradenj. Z nenehnimi pritožbami na odločbe in sklepe rušitev odlagajo in upajo, da se jim bo s tovrstnimi metodami uspelo izogniti nepriljubljenemu rušenju. In prav pri tem, ko vsak ujet “z roko v marmeladi” na glas razlaga, da se mu dogaja krivica, se sprašujem, kako je to mogoče, da se izognejo rušenju. Naš pravni red sicer omogoča, da se lahko na vsak sklep pritožimo, a le kaj ti črnograditelji napišejo v svoj zagovor. Da niso vedeli, da se ne sme graditi, zagotovo ne. Prav tako ne, da so gradili v skladu s prostorskimi akti in pridobljenimi dovoljenji.

Drugo vprašanje je, zakaj toliko časa vse skupaj traja. Ugotovitve gradbenih inšpektorjev o črnih gradnjah Vitoslava Türka, Roberta Časarja, Marka Jakliča in Ivana Zidarja so stare tudi po več let in njihovi objekti še vedno stojijo. Zakaj? Zaradi neučinkovitosti ali neznanja pristojnih? So ti kršitelji z enim samim telefonskim klicem poskrbeli, da je njihov spis za nekaj časa romal v predal? Mogoče obstaja še kakšen drug razlog.

Pomembno vprašanje je tudi, zakaj gradbeni inšpektorji niso neizprosni do uglednih in vplivnih veljakov. Pred tedni smo po televiziji lahko videli, kako so bili neizprosni do upokojenke v Triglavskem narodnem parku, ko so ji objekt preprosto porušili. Ti vplivneži pa so očitno nad zakoni, ki veljajo le za običajne ljudi, za njih pa ne, in očitno si lahko privoščijo tudi grajenje na črno.

Možnosti, da se tovrsten problem uredi, je več. Ena, o kateri je ob svoji zaprisegi za ministrski položaj govoril resorni minister Samo Omerzel, do danes pa se ni zgodilo še nič, je ta, da se objektom, ki stojijo že dlje časa in “spadajo” v okolico, omogoči legalizacijo. A tem lastnikom bi bilo pošteno poslati položnico za večkratnik nadomestila za pridobitev komunalne opremljenosti. S tem bi namreč preprečili, da bi v prihodnje nekdo postavil objekt, nato pa z enakimi stroški kot tisti, ki se je držal vseh zakonov, svoj objekt legaliziral. S takšno kaznijo bi se prav tako izognili špekulantom, ki upajo, da njihove črne gradnje pristojni ne bi ugotovili.

Več: Planet Siol