TW: Prijavnica – prvi in drugi starš

16

Matjaž Merljak (@MatjazMerljak) je na svojem Twitter profilu objavil fotografijo prijavnice za e-asistenta, ki jo je prejel na roditeljskem sestanku. Ob prebranem na prijavnici je izrazil občutek diskriminiranosti.

16 KOMENTARJI

  • Mislim, da tega obrazca ni pripravila šola, ampak kar podjetje, ki e-asistent ponuja. Registrirano je v Tržiču, direktor je pa neki Vladimir Balukčić.

   https://www.easistent.com/o_podjetju

   Jaz bi odgovoril, da je pri nas nedoločljivo, kdo je prvi in kdo drugi starš in da morajo formulirati drugače, če želijo, da njihovo storitev kupim.

  • Prepovedati bi morali e-asistent za starše!!!! Učitelji ga naj imajo, da si olajšajo delo, če so ga pripravljeni uporabljat, seveda. Imam izkušnjo, da si v e-asistentu od razrednika lepo zabeleženo posebnost pri otroku druga učiteljica več kot mesec dni niti prebrala ni in je zvedela o njej šele na prvi govorilni uri od staršev….V takem primeru je e- asistent res zapravljanje denarja in nično pogovorno okno – informacije lahko v njem mirno spijo, tisti, ki jih vnaša, pa slepo zaupa, da se jih bere in ustno nič ne sporoča…

 1. Jaz ne vidim razloga, da bi se kdo tu počutil diskriminiranega, saj 1.: ne gre za podelitev medalj, ali kaj podobnega kjer bi “prvi” pomenil nekaj več kot “drugi”, kar pomeni, da sta tako “prvi” starš kot “drugi” starš povsem enakovredna in gre tu le za to, da ima otrok pač v osnovi dva starša, torej prvega in drugega. Čista matematika. Nekoga je pač treba napisat prej, nekoga potem, saj drugače ne gre. Če ima pač nekdo probleme z samozavestjo, naj pač prosi “drugega” starša, da mu prepusti “prvo” mesto, da se ne bi čutil preveč zapostavljenega. Če imata pa oba problem s tem, da bi bila “druga” starša, potem naj se pač oba vpišeta pod “prvi starš”, saj prostora je, vsaj za tipična slovenske imena im priimke, povsem dovolj. 🙂

  2.: če je problem v tem, da ne piše “mati” in “oče”, potem je to spet razumljivo, saj bi dejansko to lahko bilo diskriminatorno do tistih staršev in otrok, torej družin, v katerih starša nista moški in ženska, razen seveda, če ne bi obstajala možnost, da se oba starša zapiše bodisi pod “mati” ali pod “oče”.

  In 3.: iz zapisanega nekako izhaja, da se avtor očitno počuti kot “drugi” starš, ker če bi smatral, da spada pod “prvega” starša, potem seveda o kakšni diskriminaciji na njegov račun ne bi bilo možno govoriti. Tako da nesmiselno je kriviti nek obrazec, če se nekdo že v osnovi sam sebe dojema kot “drugorazrednega” starša.

 2. Skrbnik???? Že ta termin je za “levičarske ideološke lase” privlečen.

  Oče in mati sta dosti več kot (samo) skrbnika.

  Ampak potem bi moralo na formularju pisati samo: Mati, oče ali obratno. To pa ne bi bilo levičarsko ideološko korektno.

 3. Kmalu pričakujem takle obrazec:

  Prvi skrbnik
  Drugi skrbnik
  Tretji skrbnik
  Četrti skrbnik
  Peti skrbnik
  šesti skrbnik
  Sedmi skrbnik

 4. p.s. Ugotovil, da na neizpoljnjenem obrazcu mojega sina piše isto. Torej gre za univerzalni obrazec, ne osamljeno šolo.

  Ergo, meni tega bolnega novoreka ne bojo prodali. Ali bom dobil obrazec z rubriko mama, oče, ali pa naj si listek in njihovo ponudbo nekam zataknejo.

   • OK. Našemu ravnatelju se marsikaj pove in je še živ – levičar s trdo kožo/beri zaslombo in zaščito v MOL. Mu bomo povedali ob prvi priliki…

  • Itak se e-asistenta ne kupi. Kako bomo sicer naučili otroke resnicoljubnosti in samozavesti, da se stvari povedo po resnici, čeprav na prvo žogo ni prijetno? Z e-asistentom, čeprav imajo določene informacije nekajdnevni zamik, jih učimo vohunjenja in sumničenja. Kje ste družinski psihologi z mnenjem o vzgojnosti e-asistenta? Tudi sicer v komentarjih pogrešam mnenja ljudi, ki so strokovnjaki s posameznih področij.

   • Zelo tehtno!
    Vsekakor pa omogoča absolutno oblast nad otrokom. In to tako paše nekaterim strukturam… e-asistent je staršem prav v pohujšanje. Idealno za naše šolstvo.

   • Mislim, da ti na hitro generaliziraš in ne premisliš vseh aspektov ponujenega v e-asistentu. Otroci so pač, pogosto tudi zaradi preobremenjenosti in drugih očitnih dejavnikov sodobnega življenja, ki povzročajo težave v koncentraciji, toliko prej lahko raztreseni in stvari pozabljajo. A ni dobro, če imajo nekje črno na belem ( in je to dolžnost učitelja, da to vpiše) vse podatke o tem, kaj je treba do kdaj za domačo nalogo napisati, pripraviti, se naučiti, kdaj so spraševanja za ocene itditd.

    Bi ti uspel(a) imeti in kadar je treba, priklicati iz spomina v hipu vse, s čimer zasipajo naše šolarje? Evo, jaz ne bi uspel in bi rabil pismeni opomnik. Tudi otrokom ga privoščim, ker mislim, da je nečloveško pričakovati, da si bojo vse zapomnili in na klik priklicali iz spomina. 😉

     • Ja, včasih se je dalo. Danes pa do onemoglosti gnjavijo oz. gnjavimo otroke z vsem mogočim in nemogočim. Medtem ko imajo odrasli 8 urni delovnik, se od otrok (!)pričakuje, da bojo imeli 12 urnega.

      Otroke smo obdali z vsemi mogoči elektronskimi napravami in sevanji. Tudi hrup najrazličnejših vrst, ki onemogoča koncentracijo, je neprimerno večji kot nekoč. Kje pa danes ni hrupa, razen ponekod v oddaljenem gozdu? V zadnji trgovini in baru nas posiljujejo z neko glasbo, ki je nismo naročili. Kako naj bo nekdo ob tem zvočnem nasilju primerno zbran?

      S čim vse samo dodatno obremenjujejo otroke danes v šoli… Od mojega pričakujejo recimo, da bo vsak trenutek ob sebi imel Urbano, potrebuje ob sebi ključek, da v šoli shrani svoje stvari, pa elektronski ključek, da ga spustijo k šolskemu kosilu itditd. enih novih in novih izmislekov in traparij.

      Da ne omenim, koliko so šolske torbe polne v primeri s časi, ko sem jaz hodil v šolo. Polne so balasta, česa drugega neki, saj se otrok ne more v enem dnevu ukvarjati s temi 10 ali nevemkoliko kilami raznega špeha. Da ne govorim o šolskih nalogah in plakatih, pri katerih v šoli ocenjuje starše, ne otroke. Saj so še za starševski nivo zahteve pretirane. Evo, starši hodijo ponovno v šolo namesto otrok, to so naredili iz šole. Ma, zakomplicirali so to slovensko osnovno šolo do amena, bedaki!

Comments are closed.