TV SLO, Odkrito: Odkrito o referendumu

6

Državni zbor je zavrnil referendum o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Pobudniki referenduma, ki so v nekaj dneh zbrali 40 tisoč overjenih podpisov za razpis referenduma, že napovedujejo ustavno pritožbo. Tako bo, kot kaže, Ustavno sodišče znova odločalo o tem, ali je referendum o pravicah istospolnih parov dopusten. O (ne)ustavnosti in (ne)dopustnosti referenduma se bomo pogovarjali v tokratni oddaji Odkrito.

(Iz napovednika oddaje)

Oddaja Odkrito je bila na sporedu na TV Slovenija 2, 31. marca ob 20h, ogledati si jo lahko na povezavi.

6 KOMENTARJI

 1. Roman Vodeb je bil spet odličen. Neposreden. Radikalen, ampak argumentirano, elokventno, suvereno. Dobra poteza koalicije Za otroke gre in upam, da jih bo še zastopal v soočenjih pred ( verjetnim) referendumom.

  Tudi Janez Pogorelec je bil tokrat ( za razliko od nekaterih nastopov v znanih aferah in sodnih procesih zadnje čase: Patria, arhivi) pozitivno presenečenje. Natančen in prepričljiv v pravniški argumentaciji, zakaj je malo upravičenja, da bi referendum ustavno sodišče smelo preprečiti. Manj prepričljiv v argumentiranju, ali sam podpira zakonsko zvezo homoseksualcev ( dalo se je razumeti, da ocenjuje, da Slovenci še nismo “zreli oz dovolj napredni” za kaj takega; malo čudno za predstavnika “desne, konzervativne” N.Si).

  • Politična korektnost. Ne smeš biti proti, lahko pa rečeš da nisi dovolj zrel. Poženščeni moški, kaj moremo. Zato pa našo najbolj “konzervativno” stranko vodi ženska…

 2. Kakorkoli, danes na soočenju, če se športno izražam, zagovorniki referenduma niso izgubili. Čeprav sta bila po mojem na drugi strani Ribičič in Šalamonova dokaj močna debaterja. Mislim, da v javnem mnenju vodijo približno 3:2, bolj kot kaže večina anket, in bo ob aktivni kampanji dovolj, če ne izgubljajo javnih soočenj.

  Roman Vodeb bo lahko močna figura v soočenjih. Tudi zato, ker zajema izven katoliških krogov ( kjer je podpora najmanj vprašljiva) v levo. Če drugega ne, otežuje, tudi zaradi strokovne-psihoanalitične prepričljivosti kampanjo politične levice za homoseksualne poroke mnogo bolj kot jo bi katerikoli deklariran desničar ali katolik. ( Stroka je pomembna, pri OBMP je z enoglasnim nasprotovanjem gotovo prispevala k veliki premoči na tistem referendumu)

  Mislim, da bi bil tudi Tomaž Merše, relativno šibak javni govornik, lahko več kot dober diskuter v soočenjih. Pri Primcu je morda malo obratno. Odličen ljudski tribun, a je zadnjič izgubljal ( slab bioritem?) TV soočenje.

  Še kakšno dinamično, simpatično mlado žensko potrebujejo po mojem ob teh dveh za soočanja, pa so na konju. Ali pa recimo Katarino Kompan, če je ona pri stvari. 😉

 3. Veliko se bo spremenilo že z odločitvijo sodišča. Homo lobi je pretiral, skupaj z SMCjem in vsemi. Vsi njihovi argumenti se bodo izkazali za lažne. In tu jih je treba prijeti. Drugih argumentov nimajo kakor človekove pravice. Te so si pa gladko izmislili. Brez sramu. In ta prepoved referenduma je sklep brez obrazložitve. Upam, da bodo znali napisat dobro ustavno tožbo. Ne bo lahko, zoper sklep brez obrazložitve.

 4. No, pa sem končno izvedela, česar niso znali (= hoteli) povedati parlamentarci in predstavniki ministrstva: da je kar 70 zakonov, ki naj bi bili diskriminatorni (= potrebni spreminjanja v smislu sprememb sprejete novele Zakona o zakonski zvezi). Takrat sem slišala bolj izmikanja: to bomo kasneje videli, tega nismo natančneje ugotavljali …

  • Zdaj vidiš, zakaj je bilo potrebno spremeniti definicijo družine.

   Ker potem bodo itak morali spremeniti vse – v tisti smeri, kot želi gejevski lobi. Od porok do posvojitve…

Comments are closed.