TV SLO, Intervju: Valentin Inzko

1

Valentin Inzko, zavedni koroški Slovenec in avstrijski diplomat, je visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini zato odlično pozna problem islamskega ekstremizma v vahabitskem gibanju, hkrati pa opozarja pred nevarnostjo demonizacije islama nasploh. Kot sina begunke iz Slovenije 1945 se ga je zelo dotaknila problematika beguncev, tako da je svoje dunajsko stanovanje naselil dve sirski družini. Voditelj Jože Možina.

Oddajo si lahko ogledate v arhivu TV SLO.

1 komentar

 1. Ta intervju je za moj okus eden naboljših in najbolj relevantnih intervjujev opravljenih v zadnjih letih pri nas in je lahko tudi slaba vest Slovencev, predvsem slovenskih intelektualcev, politikov in publicistov

  Med drugim zvemo, da se je Inzko, ugledni diplomat, visoki mednarodni predstavnik v BiH, zavedni koroški Slovenec in predsednik NSKS odločil, da je svoje stanovanje na Dunaju zastonj prepusti dvema družinama sirskih beguncev! Muslimanskima družinama. On in njegova žena, svetovno renomirana mezzosopranistka Benarda Inzko Fink sta sicer katoliška, da bolj katoliška skoraj biti ne bi mogla.

  Med drugim govori v intervjuju, kako za ti družini skrbijo v dunajski katoliški fari. Pri tem, zanimivo in zgledno, pomagajo bosanski muslimani, ki jih je ista župnija gostila kot begunce v času vojne v BiH.

  Med drugim tudi zvemo, da je Avstrija sprejela po WW2 že sedem valov (!) beguncev in pri tem ostala avstrijska. Torej Sirci so sedmi val. Zaenkrat je Avstrija ponudila trajno zatočišče številki, pazite, 100.000 beguncev (!) iz Sirije in Afganistana. Brez vsake panike.

  Slovenija ne vem, če ima sploh koga od beguncev, ki ga je sprejela za trajno. Vsi so le na poti. In kljub temu je Slovenija vsa panična, da ne rečem skoraj histerična, kakšna grožnja da so begunci, kako nas bojo potujčili, islamizirali, kako bojo zatirane vrle slovenske emancipiranke, kako bo na vsakem vogalu raznašalo bombe … 🙁

  Ja, Valentin Inzko je slaba vest današnjega slovenstva. Tudi slaba vest slovenske desne ( pomladne, konzervativno-liberalne, tudi katoliške) inteligence, publicistike, politike, ki je z redkimi izjemami, npr. Dragom Jančarjem, skrenila pri tem vprašanju povsem desno, mnogi skrajno desno, v ksenofobijo, islamofobijo in odsotnost trohice ( krščansko inspiriranega) človekoljubja.

  Za vodilne v slovenski Cerkvi sicer tega ne bi mogli reči, saj so bile njihove izjave ( Zore, Glavan) povsem drugače intonirane kot recimo pisanje desnega tiska in portalov. Res pa da so v zadnjem mesecu umoknili z izjavljanjem na temo begunske krize. Ne morem se znebiti vtisa, da so se ustrašili konflikta s svojo desno laično bazo.

  Podobno opažam v lastni župniji. Župnik je septembra, tudi še oktobra veliko pridigal o beguncih in krščanskem odnosu do beguncev. Brale so se mašne prošnje za njih in za solidaren odnos nas, domorodcev. Novembra je pa vse utihnilo. Kot da jih več ni.

  No, kot sovraštvo do beguncev evidentno ni krščanska drža, tudi stiskanje repa med noge za moje pojme ni. Za tisto, kar je prav, se je treba postavit, pa bilo to popularno, ali ne.

  Ja, Valentin Inzko je pa zame zgled izjemnega krščanskega moža. Škoda sicer, če to bolje vejo muslimani iz Bosne kot katoličani iz Slovenije.

Comments are closed.