TV SLO, Intervju: Stanislav Zore

4

Ljubljanski nadškof msg. Stanislav Zore je v pogovoru z Jožetom Možino ob prazniku Velikega šmarna spregovoril o naravi slovenske vernosti, ki ji je zelo blizu čaščenje Marije, po drugi strani pa odgovoril na vprašanje kako to, da v cerkveni hierarhiji ne najdemo žensk. Nadškof je pojasnil kakšno ceno je plačala in še plačuje katoliška cerkev zaradi lastnih napak pa tudi potrošniške družbe, ki ustvarja privid samozadostnosti brez Boga. Odgovoril je tudi na vprašanje s kolikšnimi sredstvi razpolaga ljubljanska nadškofija in kako ta denar porabijo. Govor je tekel še o spomladanskem obisku premiera Cerarja v Vatikanu in uvajanju duha Sv. Frančiška v katoliško cerkev, kar pomeni, da se želi pomakniti v preprostost in skromnost, bliže ljudem.

Nadškof Zore je pojasnil, zakaj ga vidimo z leseno škofovsko palico in kakšen odnos ima Cerkev do delovanja v politiki. Izpostavil je tudi svoja pričakovanja v zvezi z referendumom novele zakona o zakonski zvezi, ki istospolne pare izenačuje tudi glede posvojitev ter pojasnil zakaj se Cerkev tak močno angažira proti zakonu. Glede prihodnosti je zatrdil, da imamo v slovenski naciji in znotraj nje tudi v Cerkvi veliko izrednih in karizmatičnih ljudi, ki so nam lahko za zgled, saj so svetniki našega časa.

Posnetek intervjuja najdete v arhivu TV SLO.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

 1. Ta intervju sem z navdušenjem čakal. Potem pa mi je bil dolgočasen, nadškof pa mlačen in štorast v odgovorih. Pomagajte mi najti dobra vprašanja in dobre odgovore.

  • Ah, če bi pričakoval od nadškofa verbalno iskrenje in bleščeče intelektualizme, potem bi ti moral koprneti po časih nadškofa Rodeta. A kakor pišeš, on sploh ni po tvojem okusu. Težavno zahteven si, očitno, ne le hud liberalec.

   Meni so se to zdeli dobri in solidni odgovori nekoga, ki ga močni slovenski frančiškani niso slučajno izbirali za svojega predstojnika, čeprav je spet kdo od njih verjetno tudi bolj študiozen in intelektualno blesteč od nadškofa.

   Edini odgovor, ki mi ni bil posrečen, je bil na vprašanje, kakšno konkretno korist naj bi imel nekdo pri nas za odločitev, da bo kristjan in katoličan. Verjetno je Zoreta vprašanje presenetilo. Odkrito rečeno, meni že vprašanje ni posrečeno.

   • To je bilo bistveno vprašanje, ki mi je pokazalo, da intervju ni bil vnaprej pripravljen kot je s komunističnimi liderji še dandanes v Sloveniji, ki si celo svojega “novinarja” izberejo.

    Vprašanje je bilo dolgočasno in zmedeno kot ga od Možine lahko pričakuješ. Ni neumnih vprašanj. So le odgovori slabi.

    Rode mi je briljiral, a sem ugotovil, da je večino intelektualiziranje in častihlepnost. Od frančiškana bi pričakoval modrost iz drobnih dogodkov vsakdana. Na tako vprašanje se vsak vernik večkrat samo sprašuje, če je njegova vera iskrena, odnosna. In dobi odgovor. Če je že drugje diplomatsko pazil, da govori in nič ne pove.

    Taka vprašanja vernim staršem non stop postavljajo otroci. Jim skušamo odgovoriti iz svoje male vere in velike ne vere ali pa jim gospodovalno zabrusimo?

    Vprašal sem kaj je kdo dobrega videl in ugotavljam, da nisem edini ” zahteven zateženec”

 2. Zadnjič sem opazil, da je nadškof na Marijinem prazniku napadel ali vsaj pravilno opredelil čustvo zavisti, ki ga komunisti in socialisti najbolj napihujejo in jahajo poleg čustva sovraštva.

  Ne gre mi v glavo kako lahko komunisti (psihopati ), ki niso zmožni ne občutka VESTI in ne pristnih čustev in ne pristne vere in zaupanja, da lahko milijone ljudi spravijo v svoj fanatizem z masiranjem o humanosti, socialnost (antisocialnost psihopatov), vest (lačni otroci v Sloveniji, zatirani delavci)…

Comments are closed.