Turnšek bi ukinil Možino in ugasnil parlamentarni TV program

25

Foto: youtubeNaj spomnimo bralce, da smo v našem Časniku magazinu z mero pred dnevi s prispevkom najavili oddajo, ki jo je za TV SLO pripravil dr. Jože Možina. Šlo je za pogovor z dr. Jožetom Dežmanom. Objavili smo tudi posnetek te oddaje. Vsebina pogovora, ki ga je imel dr. Možina s svojim sogovornikom, je bila v dobršnem delu nadgradnja prispevkov, ki jih je dr. Dežman spomladi objavil na našem portalu (TUKAJ,  TUKAJ, TUKAJ, TUKAJ, TUKAJ, TUKAJ). Rdeča nit vsebine teh prispevkov je bil neustrezen odnos nekdanje partijske oblasti do partizanskih žrtev vojne. Zanje bi seveda pričakovali, da bodo poskrbeli na najboljše možne načine. Dežman pa je skozi serijo prispevkov dokazoval, da temu še zdaleč ni tako.

Seveda spomladi, pričakovano, nismo doživeli reakcij s strani borčevske organizacije, saj Časnik z mero ne seže tako daleč v javnost, da bi se ”borci” lahko vznemirili. Za vznemirjenje je morala poskrbeti nacionalna TV z Možinovim intervjujem.

Kaj bo v resnici prineslo Turnškovo pismo vodstvu nacionalne RTV, je nehvaležno napovedati. Eno je gotovo, Možinova oddaja in Turnškov odziv nanjo prihajata v času sestavljanja vlade, ki se po odhodu NSi s pogajanj s Šarcem vedno bolj nagiba levo, tudi v smeri demontaže pridobitev osamosvojitve. Tu imamo v mislih postopno demontažo Slovenske vojske in pripravo terena na referendum o izstopu iz evroatlantskih povezav. To sta med drugim cilja Levice, ki postaja, tako kažejo rezultati predčasnih volitev, glasnica nove-stare partijske elite, ki nadzoruje javni sektor in je povezana s posli za državo in njenimi podjetji.

Naj pomnimo le še to, da je borčevska organizacija do zadnjega nasprotovala osamosvojitvenim korakom. Na tem mestu je premalo prostora, da bi razgrnili vsaj del dokaza za takšno trditev, dovolj je, da se v NUK-u poglobimo v časopise tistega časa.

Odprto pismo generalnemu direktorju Cirilu Baškoviču in programskemu svetu RTV Slovenija objavljamo v celoti, komentarje nanj pa prepuščamo bralcem.

To, kar si je privoščila RTV Slovenija v oddaji Intervju v nedeljo, 22. julija 2018, presega vse meje dostojnega.

Jože Možina si je izbral za sogovornika Jožeta Dežmana. Predstavili ste ga kot »najbolj vsestranskega slovenskega zgodovinarja« v resnici pa je bivši direktor Marksističnega centra v Radovljici, ki je študiral na FDV-ju in doktoriral na Teološki fakulteti. V oddaji, polni žalitev zelo uglednih in spoštovanih še živečih borcev, udeležencev naše narodno osvobodilne borbe, je žalil tudi ugledne zgodovinarje, kot nekakšne »titofilske« zgodovinarje. Za vse neresnice in žalitve v tej oddaji, ste vedeli že v naprej, saj ste jo na RTV oglašali že nekaj dni pred tem. Mimogrede naše člane, nas je 41.000, ste v tej oddaji označili kot »zveza norcev«.

Ali se vama gospod generalni direktor in predsednik programskega sveta to zdi primerno za nacionalno TV?

V oddaji je bila izrečena poplava vrednostnih sodb, ne pa  dejstev in argumentov. Seveda ima lahko vsak od nas različne poglede na dogajanja in tudi na našo preteklost, vendar pa ne sme pri tem zamolčati ali pa ponarejati dejstev in dogodkov, kot so se zgodili.

Neresnice, ki jih že dolgo časa trosi v svojih oddajah Jože Možina, ki mu namenjate čas, ko je televizija najbolj gledana, so v tokratni oddaji presegle vse meje.

Naj vas spomnim, seznam vseh slovenskih žrtev druge svetovne vojne je znan, to je dolgoletni projekt Inštituta za novejšo zgodovino, teh žrtev je bilo po zadnji podatkih (23. 04. 2018) 99.813. Manipulirati z mrtvimi, zaradi lastnih političnih interesov, je milo rečeno skrajno neetično dejanje, za katerega nosita, kot generalni direktor in kot predsednik programskega sveta, velik del moralne odgovornosti tudi vidva.

Prav tako vas moramo spomniti, da so se pripadniki pomožnih SS policijskih enot, tako imenovani domobranci, maja 1945 preimenovali v ‘Slovensko vojsko’, zavezniki so jih v  skladu z Jaltskim sporazumom, vrnili domov. Tu so bili postavljeni pred hitra vojaška sodišča – komisije. Mladoletne so poslali domov, tisti, ki niso nosili orožja, so bili obsojeni na prisilno delo in kasneje pomiloščeni. Ostale je doletela smrtna kazen. Naj vas tudi spomnim, da je bil takrat še v veljavi kazenski zakonik kraljevine Jugoslavije, ki se v 105. členu dobesedno glasi:

Državljan Kraljevine Jugoslavije, ki sprejme med vojno zoper kraljevino ali njene zaveznike službo v sovražni vojski ali ostane v njej še nadalje, dasi k temu ni bil prisiljen, se kaznuje z robijo do 15 let. Če se tak državljan udeleži tudi same vojne kot borec se kaznuje s smrtjo ali dosmrtno robijo.

In za boljše razumevanje še tole: septembra 1944 je kralj Peter II. Karađorđević preko londonskega radia poslal v domovino naslednji poziv:

»…. Vsem Srbom, Hrvatom in Slovencem ukazujem, da se združijo in pristopijo k narodno-osvobodilni vojski pod maršalom Titom … Vojski, ki je enodušno priznana od naših velikih zaveznikov … Vsi tisti, ki se naslanjajo na sovražnika proti interesom svojega lastnega naroda in njegove bodočnosti, in ki se ne bi odzvali temu pozivu, pa se ne bodo mogli osvoboditi izdajalskega pečata niti pred lastnim narodom niti pred zgodovino.«

Pričakujemo od vas, da se za vse žalitve in neresnice, javno opravičite, vsem gledalcem, vsem članom naše organizacije v prvi vrsti pa borcem, ki so tvegali svoja življenja za svobodo svojega naroda.

Razmislite pa tudi, ali so oddaje Možine, ki potvarjajo našo preteklost in posledično sejejo med nami razdor in sovraštvo, primerne ali pa bi jih bilo najbolje ukiniti.

Ne gre pa samo za gospoda Možino, pač pa velja razmislek ali parlamentaren program ne postaja vedno bolj poligon ene politične opcije.

Za predsedstvo ZZB NOB Slovenije

Tit Turnšek, predsednik

25 KOMENTARJI

 1. Spuščati se v polemiko s tem primitivcem Turnškom, ki je prava sramota za Slovenijo, bi bil še en korak bliže slovenski blaznosti. On sam je najboljši dokaz, da v Sloveniji banditizem še kar traja.

 2. Še to: Turnšek bi nekaj ukinjal na RTV. Kot prvo bi bilo treba ukiniti obvezni RTV prispevek, istočasno ali pa še prej pa proračunsko financiranje Turnška in njegove druščine, ki je narasla že na 46 tisoč članov. Odrekam jim pravico, da trošijo (tudi moj) davkoplačevalski denar. Borčevske penzije in razne dodatke iz proračuna in penzijskega sklada pa prejema še prek 12 tisoč prejemnikov. Nezaslišano! In to več kot 70 let po koncu vojne. Revolucionarji so torej nadražja najemniška vojska vseh časov (najemniška pač zato, ker so bili za svoje delovanje plačani; da pa je šlo za vojsko, pa že dvomim, saj se kot nelegalna formacija ni držala nobenih pravil vojnega prava).

 3. Glede na to, da se sedaj prepirata ZZB in RTV SLO, ki se oboji financirajo z davkoplačevalskim denarjem bi bilo logično, da obema odtegnemo svoj denar.
  Zaradi naših prispevkov so obojni mogočni: ZZB ima 41.000 članov, RTV pa čez 2000 zaposlenih in še množico zunanjih plačancev.
  Ob odtegnitvi financiranja bi oboji postali minorni, ZZB bi izgubila množico članov, RTV SLO pa množico presstitutov, in njihov vpliv in prepir bi postal nepomemben prepir dveh nepomembnih in nevplivnih akterjev. Denar in njegov vpliv ima svoje zakonitosti.

 4. Medicinski strokovnjaki, ki se ukvarjajo s starostniki in s človeškim staranjem, menijo, da je prvi simptom starajočih se možganov nesposobnost odzivanja in prilagajanja na nove izzive okolja.

  Če pustimo ob strani osnovni motiv za Titovo laganje – t.j. približno pol milijona evrov(!), ki jih druščina za ohranjanje komunističnih laži pod njegovim vodstvom vsako leto izpleni od slovenskih davkoplačevalcev – lahko Titovo nerazumno upiranje resnici celo nekako razložimo – kot posledico možganske ostarelosti.

  Ker njegovi možgani niso več sposobni procesirati novo odkritih zgodovinskih dejstev in spoznanj, se Tito Zezebe oklepa komunističnih laži, tako kot je bil tega vajen v času bolj prožne možganovine.

  Resnično zaskrbljujoče pa je možgansko stanje komunistično indoktriniranih ter celo sveže magistriranih in doktoriranih molodjecev – tovarišev židanovcev.

  Pri teh se zdi, da je neodzivnost možganovine na nova spoznanja nastopila veliko prezgodaj. Svojega osnovnega komunističnega možganskega formatiranja se namreč oklepajo kot pijan plota in niso pripravljeni sprejemati novih zgodovinskih spoznanj.

  Njihov ostareli duhovi so ujeti v mlada telesa, kar je z medicinskega vidika veliko hujše stanje od Titovega. Molodjecem se namreč obeta daljše preživetje kot prvoomenjenemu. V družbi, kjer se umsko neprilagodljivi trdovratneži vtikajo celo v politiko, je in bo z njimi težko shajati:

  https://mobile.twitter.com/JernejStromajer/status/1022453311373496320

 5. 1) “To, kar si je privoščila RTV Slovenija v oddaji Intervju v nedeljo, 22. julija 2018, presega vse meje dostojnega.”
  —–
  Človek bi si želel argumente, do tega pa redko pride.
  2) “Predstavili ste ga kot »najbolj vsestranskega slovenskega zgodovinarja« v resnici pa je bivši direktor Marksističnega centra v Radovljici, ki je študiral na FDV-ju in doktoriral na Teološki fakulteti.”
  —–
  Nasprotno menim, da je oznaka povsem ustrezna, ker je na ta način dobil širok pogled na delovanje družbe in ker izobrazba (najprej FDV in nato TF) kaže, da je naredil pozitiven premik pri svojem svetovnem nazoru.
  3) “V oddaji, polni žalitev zelo uglednih in spoštovanih še živečih borcev, …”
  —–
  Šlo je za argumentirane kritike, ne pa kritizerstvo.
  4) “… udeležencev naše narodno osvobodilne borbe, …”
  —-
  Žal ni šlo samo za to ampak tudi za revolucijo.
  5) “… je žalil tudi ugledne zgodovinarje, kot nekakšne »titofilske« zgodovinarje.”
  —-
  Žal so pri nas tudi zgodovinarji, ki skrivajo, da je bil Tito diktator. V redu se mi zdi, da se dejstva pove.
  7) “Mimogrede naše člane, nas je 41.000, ste v tej oddaji označili kot »zveza norcev«.”

  S tem terminom se ne strinjam, je pa res, da je za nekatere člane žal značilno neko ozko gledanje. Poudaril pa bi, da sploh ni važno, koliko je članov.
  8) “Ali se vama gospod generalni direktor in predsednik programskega sveta to zdi primerno za nacionalno TV?”
  —-
  To gotovo ni primerno za nacionalko.
  9) “V oddaji je bila izrečena poplava vrednostnih sodb, ne pa dejstev in argumentov.”
  —-
  To ni res. V veliki večini je šlo za argumente. Pismo TT je v primerjavi z oddajo neargumentirano.
  10) “Seveda ima lahko vsak od nas različne poglede na dogajanja in tudi na našo preteklost, vendar pa ne sme pri tem zamolčati ali pa ponarejati dejstev in dogodkov, kot so se zgodili.”
  —-
  S tem se zelo, zelo strinjam.
  11) “Neresnice, ki jih že dolgo časa trosi v svojih oddajah Jože Možina, ki mu namenjate čas, ko je televizija najbolj gledana, so v tokratni oddaji presegle vse meje.”
  —-
  Ne poznam bolj objektivnega novinarja, kot je JM. Oddaja je bila odlična in zato sodi v tak termin. Če ne bi bila argumentirana, ne bi sodila v noben termin.
  12) “Manipulirati z mrtvimi, zaradi lastnih političnih interesov, je milo rečeno skrajno neetično dejanje, za katerega nosita, kot generalni direktor in kot predsednik programskega sveta, velik del moralne odgovornosti tudi vidva.”
  —-
  Strinjam se, da je manipulacija z mrtvimi zelo velik problem, toda v oddaji je bila zelo jasno izražena skrb za mrtve vseh političnih opciji. To je največje vrednost te oddaje! Ker v pismu TT napada tako dobro oddajo, je njegovo pismo zelo velik problem.
  13) “Mladoletne so poslali domov, tisti, ki niso nosili orožja, so bili obsojeni na prisilno delo in kasneje pomiloščeni. Ostale je doletela smrtna kazen.”
  —-
  To je le deloma res. Žal je prišlo tudi do množičnih usmrtitev mladoletnih in otrok ter tistih, ki niso nosili orožja. Izpuščeni iz taborišč so trpeli tudi po izpustitvi. Treba pa je zapisati, da tisti, ki so nosili orožje, so se bojevali proti revolucionarni oblasti, ki je nastajala. Dejstev ne smemo skrivati.
  14) “Naj vas tudi spomnim, da je bil takrat še v veljavi kazenski zakonik kraljevine Jugoslavije, … Vsi tisti, ki se naslanjajo na sovražnika proti interesom svojega lastnega naroda in njegove bodočnosti …”
  —-
  Nemoralno je sklicevanje na nekaj, kar pravkar razveljaviš. Naj vas spomnim, da so z okupatorjem, žal, nekoliko sodelovali tudi partizani. Ne spomnim se, da bi zaradi tega koga usmrtili. Prav je, da niso.
  15) “Pričakujemo od vas, da se za vse žalitve in neresnice, javno opravičite, vsem gledalcem, vsem članom naše organizacije v prvi vrsti pa borcem, ki so tvegali svoja življenja za svobodo svojega naroda.”

  Meni se zdi samo oznaka »zveza norcev« sumljiva. Vse ostalo je bilo “super”. Glede na to, da je v pismu TT neprimerno več neresnic, kot v oddaji, je edino primerno, da se prvi opraviči TT. Spet moram zapisati, da so se borci šli revolucijo, zato ne moremo govoriti o svobodi – žal. Verjamem pa, da je velika večina ljudi šla k partizanom ne zaradi revolucije. Bili so zavedeni.
  16) “Razmislite pa tudi, ali so oddaje Možine, ki potvarjajo našo preteklost in posledično sejejo med nami razdor in sovraštvo, primerne ali pa bi jih bilo najbolje ukiniti.”
  —-
  Skrb za pokop mrtvih je tako pomembna, da je pričujoča oddaja bila pomemben klic k civilizacijskemu obnašanju. Odgovornim bi prelagal, da raje ukinejo oddajo Studio City.
  17) “Ne gre pa samo za gospoda Možino, pač pa velja razmislek ali parlamentaren program ne postaja vedno bolj poligon ene politične opcije.”
  —-
  Mislim, da je parlamentarni program rezultat stanja v parlamentu. Tega ne bi ukinil. Ne strinjam se o nekakšnem poligonu ene politične opcije. Tudi tukaj manjkajo argumenti.
  Upam, da moj komentar prispeva k razumevanju in spravi.

  • g. Martin, hvala.
   Upamo lahko da bo g Turnšek vaše pisanje prebral.
   Bilo bi dobro, da bi bilo objavljeno na več mestih, tako kot je bilo objavljeno Turnskovo protestno pismo direktorju nacionalne RTV.

  • Zveza norcev je res malo grobo povedano. Mogoče bi bilo bolje reči, da gre za zvezo notoričnih lažnivcev, ki vztrajno ignorira dokazljiva dejstva. Dejstva, ki jih je navedel Dežman, so neizprosna. Zato toliko cviljenja.

   Čeprav v primeru, ko se s partizanske strani izzvan pokol nad civilisti slavi kot zmaga, to res ni daleč od norosti.

   • Morda res malo pregrobo, ampak samo zato, ker je v zvezi borcev ostalo še malo norcev. Večina je finančnih preračunljivcev. Samo za denar gre. Če pogledamo Turnškov gobec, gre za en sam pohlep po denarju.

  • Opravičujem se Dežmanu in vsem bralcem, da sem nasedel v zvezi z izjavo TT o »zvezi norcev«. Ker v oddaji Dežman ni rekel, da je ZZB NOB Slovenije »zveza norcev«, moram opomniti 41000 članov ZZB, da nimajo verodostojnega predsednika. Izvolitev verodostojnega predsednika je nujna za konstruktivno vlogo ZZB v državi.

 6. Turnšek ima le pavšalne navedbe in se izogiba bistvu, zakaj je komunistična partija zlorabila partizane za nasilna dejanja zoper človeštvo in zakaj so zaradi tega partizani počeli najhujša grozodejstva v slovenski zgodovini?

  Zakaj Turnšek ne obsodi tega in zakaj je tiho o pomoru nedolžnih romskih otrok in družin, katerim je bila namenjena RTV oddaja.

 7. Vsakršno organizacijo se ocenjuje po njenem vodstvu, ki je sprejemalo odločitve. Partizansko – odločitve in izvedbo teh odločitev o nasilnih dejanjih proti človeštvu- soljudeh na slovenskem.

  Ker so bile te odločitve in njena uresničitev, pogosto najhujša hudodelska dejanja do Slovencev, ni čudno, da marsikdo partizane imenuje morilci ali pa norci.

 8. Žalostno in nečlovekoljubno je, da Turnšek še danes očitno ne obsoja nasilna dejanja proti človeštvu med in po vojni do Slovencev.

  Po zdravi pameti, bi bilo na mestu, da obsodi nasilna dejanja, v nadaljevanju pa izpostavi tudi kakšna pozitivna dejanja.

 9. Zelo dobro argumentirano s strani zgornjih komentatorjev, hvala vam. Vanja, se popolnoma strinjam z vami, huje bo z molodjeci, ti bodo še dooolgooo živeli in rovarili. Spregledali smo potvorjenost in oholost posameznikov rojeno iz sistema enoumja, ki drži narod v bolnem krču. Intervju Možina – Dežman je bil vrhunski in hvala Bogu, da je šel v tem gledanem času na spored. Zdaj ko letijo vsi rdeči rafali, se vprašajmo, kaj porečejo tisti, ki bi morali zaščititi resnico, tudi Cerkev.

  Berite komentarje v spodnjem linku, če vas zanima, kaj se lahko zgodi s takšnimi dotičnimi borci – starci, ki ovržejo in se posmehujejo nasilnim dejanjem, zločinom nad ljudstvom in kje je sedaj pravični glas Cerkve?

  https://gospodovasepetanja.blogspot.com/2018/07/84.html?showComment=1532666971357#c9064626530145713916

 10. Kdor obvladuje preteklost, obvladuje sedanjost in prihodnost. Zato Turnšek še naprej laže oz. propagira komunistično propagandno motivirano zgodovino. Njegova težava in še nekaterih je, da doslej zamolčana in skrbno prikrivana dejstva nezadržno prihajajo na dan. Vse bolj je jasno, da je bila NOB le krinka za izvedbo revolucije, ki temelji na na hudih zločinih zoper človeštvo in da so mnogi t.i. heroji in voditelji navadni zločinci. Sicer se tudi po izvedeni revoluciji lahko pohvalijo le z ropanjem tujega premoženja, uvedbo kastnega sistema, sistematičnim kršenjem človekovih pravic, gospodarskem zaostajanju itd.

  Tisti, katerih nezasluženi privilegiji izvirajo iz preteklega režima, bodo še naprej naredili vse, da resnica ne bi prišla na dan in se uveljavila. Toda tega procesa ni mogoče več ustaviti. Resnica bo prej ali slej prevladala in tedaj bo prišlo do prepotrebne sprave.

 11. Še nekaj dodajam v razmislek in je zelo življenjsko: Qui tacet ubi loqui debuit ac potuit consentire videtur. Kdor molči, ko bi moral in mogel govoriti, se zdi, da pritrjuje.

  Ste jih videli, staro-borce, kako so planili in napadli z lažjo, po vseh medijih se te “pritožbe” sedaj vrtijo, povozili so povedano na intervjuju. Ok, Cerkev pa nič, molči in se zgleda po zgornjem reku potem s tem strinja. Torej ne bo nobenega odziva na že tolikokrat videni napad z lažmi, pod katerimi narod trpi že desetletja.

 12. Kdo naj odgovori? Cerkev kot skupnost vseh rimo-katoličanov v Sloveniji?
  Vsak škof posebej? Duhovniki na prižnicah?
  Trditev, da Cerkev molči, je brez argumentov.
  Kolikokrat in koliko predstavnikov je že govorilo o teh zadevah.
  Le pogledati je terba po raznih verskih časopisih in revijah, recimo zadnjih 20, 30 let.
  Kot da ne obstajajo zapisi o raznih slovenostih, kjer tudi duhovniki govorijo o krivicah in nasilju. Le prebrati je treba. Pa tudi preko posameznih (nekdanjih in sedanjih) škofov je bilo o tem veliko povedanega.
  V samo polemiko, pa se mi zdi, da se predstavnikom ni potrebno vpleti, za to je pač civilna družba.
  Je pa res, da so tudi med predstavniki Cerkve ljudje t različnimi pogledi.
  spomnimo se le škofa Grmiča.

  • Farkas, je že res, da pišejo in govorijo, ampak kje je konkreten argumentiran odgovor na te laž sedaj konkretno? Če se vsak obrne stran, ko vidi, da je krivica in laž do neba vpijoča, naredi s tem kaj? AlFe, tako je, vsak škof posebej bi bilo najbolje, strnjena vsrta.

   Farkas, danes je odgovor na tole zmoto, ki si jo podal: “V samo polemiko, pa se mi zdi, da se predstavnikom ni potrebno vpleti, za to je pač civilna družba.”

   V spodnjem zapisu je po točkah razloženo, kje se delajo kiksi, lažna vera prodira in uničuje Nauk. Farkas, v 6. točki si preberi, je odgovor na zgornjo zmoto in se strinjam z avtorjem:

   https://gospodovasepetanja.blogspot.com/2018/07/85.html

Comments are closed.