Tujec sem bil in me niste sprejeli

110
Foto: RTV SLO.
Foto: RTV SLO.

Primer dečka, ki so ga sošolci v Desklah pretepli, predvsem pa zmerjali s “prekletim Bosancem”, ni novost. Ni od včeraj. Morda je ta deček poslan, da nam v dneh pred božičem ne le potrka, ampak prav udari na vest. Ni pomembno, da so dečka pretepli vrstniki. Fantje se velikokrat pretepajo. Pomembna so druga sporočila. Pretepli so ga, ker je Bosanec. Pretepli so ga, ker nima za kruh. Pretepli so ga, ker jim nobena avtoriteta tega ni že v genih preprečila. Pretepli so ga, ker starši nis(m)o svojih otrok poučili in vzgojili. Pretepli so ga, ker v družbi prevladuje egoizem in borba zase, ki se z vsakim dnem še stopnjuje. Pretepli so ga, ker smo sebični in glasno rečemo: “Kaj bomo še tujce k nam vabili, ko pa še sami nimamo dovolj za jesti!”

Primer ni od včeraj, sem na začetku zapisala. Res je, ni od včeraj. Tako smo se že v moji generaciji obnašali do tujcev. Zmerjali smo jih z »bosanci«. Kar je pomenilo žaljivko za ljudi, ki niso bili Slovenci. In ta nacionalizem je z nami zrasel, zato smo mi sedaj tisti starši, ki zviška gledamo na tujce, na priseljence, ki ne maramo beguncev. Čeprav smo jih, hvala Bogu, v začetku balkanske morije sprejeli, vsaj v začetku odprtih rok, potem pa malo manj. Dokler nam je na njihov račun za njih – in malo tudi za nas – še kdo kaj dal, je šlo. Ko pa bi morali začeti »naš« denar deliti tudi z njimi, se je ustavilo. Ne, to pa ne. In je naš denar odšel skozi »privatizacijo« na bančne račune posameznikov. Ja, tudi zato se nam je zgodila tajkunizacija, ker nismo dovolj ljubili bratov. Bog namreč dobro poplača z dobrim, slabo pa…

Pa »pojdimo« na šolo, kjer so sošolci pretepli dečka iz Bosne. Samo na podlagi izjav ravnatelja in dečkove mame se mi »nariše« tragična slika kraja, v katerem se vse skupaj dogaja. Postavi se mi takoj nekaj vprašanj. Ravnatelj pravi, da je ta razred problematičen že vrsto let. In kaj je ukrenil? Bo potrpežljivo čakal, da ti »problematični mulci« končajo devetletko in zapustijo šolo? Ravnatelj tudi pravi, da je že od začetka vedel, da se bo deček težko vključil v razred. Sklicuje se na starše, ki so med sabo skregani in to prenašajo na svoje otroke. Po vsem tem sodeč za ta kraj ni rešitve. Prepiri in razdori se prenašajo in generacije v generacijo, prebivalci se bodo dobesedno pobili med seboj.

Pa je res vse tako črno? Menim, da ne. Manjka samo avtoriteta, tako ravnatelja kot učiteljev. Predvsem pa je to tudi eden od dokazov, da je šolska reforma, ki je dala otrokom več pravic kot dolžnosti, pogubna. Pogubno je tudi to, da šola ne sme več vzgajati.

Primer somalijske deklice, ki nikakor ne more do svoje sestre, je še eno ogledalo naše družbe. Poslanci bodo o možni rešitvi »njenega problema« razpravljali januarja ali februarja… Halo! A ste pri pravi? Kaj pa, če bi počakali kar do njene polnoletnosti, ali pa do smrti.

Primer beguncev in Sirije in Iraka. O njih se sicer govori, zdaj več, zdaj manj, a to je tudi vse. Pozivi, da bi se Evropa končno prebudila in poskrbela zanje, čakajo, da vse skupaj potihne. Ker si Evropa ne more privoščiti navala beguncev.

Ni nam odpovedala le pamet, sedaj nam je odpovedalo srce! Ko poskušam dopovedati, da se moramo tako begunskega vprašanja kot vprašanja priseljencev lotiti z druge strani, naletim na gluha ušesa. Nihče ne bi rad dregnil v to tematiko. Nihče si ne bi rad rok umazal s temi vprašanji. Nihče ne bi rad prevzel odgovornosti za ljudi, ki prihajajo k nam. Vsi si umivajo roke kot Poncij Pilat: “Kaj imam s tem človekom?”

Pojavljajo se tudi pomisleki, da bodo prišleki prevzeli vse naše in da se bo naš mali narod v njih utopil. Pa je to resna grožnja? Taki prišleki, katerih otroci se ne morejo sami braniti, ne predstavljajo naši narodni identiteti nobene nevarnosti. Zato se nehajmo slepiti in iskati poceni izgovore za našo nedejavnost. Narodno identiteto bomo zgubili zaradi ležernosti, neaktivnosti, ne-ljubezni do domovine, ne pa zato, ker bi v stiski priskočili na pomoč ljudem, ki nas potrebujejo. Najlažje je ljubiti svoje. A Kristus nas poziva, da ljubimo tujce. »Tujec sem bil in ste me sprejeli.« (Mt 25, 35).

Če že ne moremo začeti ljubiti, ker smo to najčistejše čustvo umazali in pocukrali, se sklicujmo vsaj na pravičnost in mir. To pa bi lahko dojeli vsi, mar ne? Pravičen bom do vseh, s katerimi si delim ta čas in ta prostor. V miru bom živel z vsemi in sam s sabo. Ker sem lahko jutri jaz potreben pravičnosti in miru. In ljubezni.

Si predstavljate, da nam Bog, ko bomo stopili predenj, postavi vprašanje:”Kaj imam s tem človekom?”

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


110 KOMENTARJI

 1. obžalujem dogodek a se po drugi strani sprašujem, kako je mogoče da tretja generacija ljudi iz bivše Jugoslavije, kateri so se priselili v Slovenijo, ne zna oziroma noče govoriti Slovensko.
  če se ti isti ljudje preselijo v Avstrijo, bodo takoj govorili Nemško, v Sloveniji pa………? Vsak, ki se takšnega ali drugačnega vzroka priseli v tujo državo je dolžan sprejeti in kulturo in navade tiste države ter komunicirati v uradnem jeziku države gostiteljice.
  Morda je lahko vzrok nasilja, katerega nikakor ne odobravam, tudi aroganca “tujcev” do Slovenije in naše kulture.

  Toliko v razmislek.

  • Nihče se ne uči lokalne kulture in jezika, ker je ta tam uradni jezik države gostiteljice. Ampak kvečjemu zato, ker so gostitelji gostoljubni in spoštovanja vredni.

   • ah, ne lapaj.

    Večina je prišla v Slovenijo ravno zato, ker smo Slovenci bolj topli, gostoljubni, bolj zakompleksani in bolj permisivni kot zaj…. in ostro dosledni germani.

    • Kje si pa ti pobral ta stereotip o Slovencih. Topli, gostoljubni? Bejži, no. Družba prostovoljnih sužnjev.

     • Pozabil sem dodati prostovoljne sužnje.

      Enkrat sem te že vprašal, pa mi nisi odgovoril. Ker tako krčevito na tej točki skočiš kot Igor kje je že ta črka Đ.

      A imaš korenine na Balkanu?

 2. Bojim se, da bi v tej šoli (pa tudi drugje) pretepli vsakega, ki je ŠIBEK. Če bi bil Bosanec in močan, bi bil lahko vodja tolpe.

  Ni prav mešati nacionalizma tja, kjer ga verjetno ni. Ravno tako je bilo v Ambrusu: ljudje so zahtevali zaščito pred nasiljem in pravno državo, mediji in politika pa so jih odpravili z nacionalističnim sovraštvom do Romov.

  Ne morem si kaj, da ne bi videl podobnosti z vsiljenim in osladnim “bratstvom i jedinstvom” iz časov SFRJ. In to se je končalo z vojno, zato sem toliko bolj zaskrbljen zaradi vašega pisanja.

  Ali res ne moremo obravavati nasilja nad ŠIBKIMI brez iskanja senzacionalizma? Kaj bi storili, če bi bil preten deček – Slovenec? Pošteno se vprašajmo: bi to sploh prišlo v medije? Po mojem ne. Morda v rumene medije, če bi bil vodja tolpe Bosanec. Kajti nasilje se dogaja, vendar je v medije prišel le primer dečka Bosanca. Najpogostejše nasilje: Slovencev nad Slovenci pa sploh ni novica vredna objave in refleksije??!!

  Kristjani moramo biti usmiljeni do vseh šibkih, brez izjeme. Ne pa selektivno, oh to je ubogi priseljenec, to je uboga ženska, itd. Do njega moramo biti usmeljeni zato, ker je ŠIBEK, ne pa zato, ker je PRISELJENEC, ali pa ženska, ali pa gej ali pa kaj jaz vem kakšna manjšina še. Saj veste, kaj pravi Sveto Pismo: ne bo ne Juda ne Grka, ne moškega ne ženske…

  Za levico mi je jasno, da potrebuje takšno vest, da jo lahko poveže z desnico in Janšo (prikrito, prefinjeno, saj “oni” desničarski nacionalisti zagovarjajo nezdravo domljubje, kajne). Da pa ne-levica pade na takšno finto je slabo. pomagati bi morali temu dečku IN ČIMVEČJEMU ŠTEVILU DRUGIH ŽRTEV (idealno bi bilo vsem, a to ni mogoče). In se upirati kulturi postavljanja “tipskih” žrtev. Ki so nazadnje vendarle še bolj žrtve medijev. Si lahko predstavljate, kaj se bo zgodilo s tem dečkom, ko bo ugasnil soj žarometov? Pozabljen bo in izpostavljen maščevanju. Spet ne zato, ker je Bosanac, temveč zato, ker je šibek in se bo njegov položaj še poslabšal, ko bo odslužil svoje kot medijska kost.

 3. Potrebno je ločiti otroški pretep od od družbenih nasilij odraslega sveta.
  Dečka so pretekli, a vzrok, ki so ga navedli ni ključen, lahko bi našli kaj drugega. Ko ni bilo priseljencev so bili žrtve drugi, kajti vedno se najde nekdo, ki je lahko žrtev. Skupine fantov so se vedno spravile na šibkejšega in to je povezovalo njihovo druščino. Šola tu ne more vzgajati, če ni primarne vzgoje doma, ona lahko samo podpira vzgojo doma, ne more jo nadomestiti. To področje nasilja mladoletnikov lahko regulirajo samo straši.

  O priseljencih, ki ogrožajo identiteto domačinov pa mislim, da postane grožnja, ko družba zanemarja in se odpoveduje lastni identiteti. Kajti, tisti ,ki nima lastne identitete ga moti identiteta vseh drugih. Lastno (ne)identiteto brani s tem, napada identiteto drugih.

  • Zelo “slovensko” bi bilo, da šoli in ravnatelju to potihem prav pride in zato šola ne vzgaja. Seveda so starši prvi, a šola se ne more skrivati. Ravnatelj, strupena kača, pravi da je cel razred problematičen. In mirno sedi naprej v svoji pisarni.

    • Prav, pa opravičuj šolstvo, za katerega veš kako deluje.
     To mi je šlo vedno na živce. Ko sem imel hčer v šoli in sem se potegnil v čem za učence, so me starši “zatolkli”.

     • Ravnatelj, ki izjavi, da so “s celim razredom težave” lahko takoj odstopi. Takega ravnatelja šola ne rabi.

     • Večino “težavnih” razredov povzročijo učitelji sami. Ampak! Če starši s tem pristopom branijo svojega otroka, mu navadno povzročijo ogromno škodo.

     • Zdravko, veš da ne opravičujem šolstva, toda tukaj se mi zdiš zelo naiven in pretirano oster.

      Ne vemo vsega.
      O vsem tem že dolgo pišem, da so razvajeni otroci pravi manipulanti. In ta mama zelo verjetno spada v generacijo, ki je danes stara 30+. Njen mulc jo samo prekaša v manipulaciji.

      Po drugi strani pa večino od vas starcev šol sploh ne pozna. Koliko stare otroke imate?

 4. Zaradi enega primera ni mogoče posploševati, ko p je splošno znano, kako samozavestno oziroma agresivno, se obnašajo tisti, ki ne zanjo slovensko. To se lahko prepričate v javnosti, ko govorijo tako glasno v svojem jeziku, da se ne moreš s sogovornikom pogovarjati, ker te ne sliši.

  Ti negativni vzgledi pa se neredko prenašajo tudi na otroke. Iz sodne prakse sodišč se lahko opazi, kako pogosto so mladi priseljenci v kazenskih postopkih.

  • Svitase, zakaj je samozavest slaba?

   Meni si nikakor ne zdi, da jo je med Srbi preveč. Kvečjemu da je je med Slovenci premalo.

   Znano je, da severna ljudstva govorijo tišje in južna glasneje. To se mi zdi le kulturna posebnost. Dobro, za nabijanje glasbe sosedom res ni opravičila, a za glasen pogovor se jaz ne bi opravičeval.

   Edino ti dam prav za nasilnost. Te se ne sme prenašati in je treba odreagirati. A še enkrat. Glasen pogovor je kvečjemu nevljuden (če onemogočaš drugim normalno komunikacijo, ki niso dolžni vedeti, kaj si ti jedel za kosilo). Agresija je kvečjemu, če vsej okolici vsiljuje svoj način razmišljanja.

 5. Splošno znano je tudi, kako so danes mladostniki v šolah nasilni. Čim pa je soudeležen priseljenec, pa se že bije plat zvona, da gre za nacionalizem.

  Vsekakor pa odnos do tujca ne sme biti drugačen kot do domačina.

  • Prejšnja rešitev, ko so FB komentarji pristali pod člankom (in ne bom komentarjem, na katerega se ne nanašajo), mi je bila bolj simpatična. 🙂

 6. Vsako nasilje nad komerkoli, še zlasti nad nemočnimi obsojam in sem takoj pripravljen stopiti v bran šibkejših, neglede na to, kdo so.

  Kar se tiče nacionalizma pa dogodek iz šolskega “vsakdanjika?”:

  Pri zgodovini je dijakinji, ki se bori za dvojko, po dveh predhodnih vprašanjih(na katere ni znala dobro odgovoriti), zastavljeno še tretje vprašanje, iz zgodovine Slovenije.
  Dijakinja pa: profesor, a vi veste kako se jaz pišem?
  Profesor: Seveda vem, A…… P……ič.
  Dijakinja: Da, ampak z mehkim “Ć”. Meni ni treba znati slovenske zgodovine!!

  • Odlično se je domislila. Jaz bi ji dal dvojko za iznajdljivost. 😉

   Vseeno močno dvomim, da ni imela pokvarjenih počitnic. Ali se motim? 😉

 7. Gospa vadnjal in podobno misleči, zakaj ne pišete o tem, ko taisti južni tepejo Slovenke in Slovence, zakaj ne pišete kakšne probleme imajo Dolenjci z cig..i? Na tisti šoli je ogromno Srbov, zakaj ne pomislite, da ga mogoči niso pretepli prav otroci drugega porekla?

  • Robert, v Sloveniji nas je dovolj s srbskimi koreninami, da sami obračunamo z ološem med nami. Prav je, da Slovenka poskrbi za dvig morale med Slovenci.

   Pravzaprav pa ne vem, zakaj se jaz ukvarjam s teboj. Tebi naj osnovne pojme razložijo kar Ambrustanci. (Si opazil, da sem ljudi, ki ne preziram samo njih ampak tudi njihove motorne žage, vseeno označil z veliko začetnico?)

   • Jaz poznam zelo malo olikanih Srbov, ter veliko zelo agresivnih. In v multikulti okolju prepoznavam, da se ta agresivna ” balkanski primitivizem” in “čefursko muziko vsiljujoča ” in “oboževalka raznih Arkanov, Šešeljev” raja celo združi skupaj, da natolče Slovenca, ki se jim samo noče ukloniti v njihovi agresivnosti.

    Tega oni v Avstriji ali Nemčiji ne delajo. Samo iz enega razloga: ker Slovence socialistični mediji ves čas krivijo in napadajo, zato se Slovenci ne znamo postaviti zase. In ker balkanci še vedno dojemajo Slovenijo za svojo Jugo.

    • Kaj naj povem? Jaz poznam zelo malo desnih komentatorjev, ki se ne poslužujejo sistematično sovražnega govora. 😉

     Verjetno bi kazalo prej razmisliti, a gre za lastnost celega naroda, ali pač točno takšne ljudi srečuješ, ker jih na takšnem mestu iščeš.

     P.S. Poznam desne politike, s katerimi lahko z užitkom resno debatiram o politiki ure in ure. Brez ene žaljivke. A jih nisem spoznal na spletu…

     Tako da takšna posploševanja niso najbolj relevantna…

     • Termin “sovražni govor” je samo eden izmed značilnih poskusov slovenske levice, da bi utišala (prepovedala, odvzela) svobodo govora svojim političnim nasprotnikom.

   • Igor Đukanović: “…, v Sloveniji nas je dovolj s srbskimi koreninami, da sami obračunamo z ološem med nami.”
    ============

    In ta, po vaše dobra, t.i. srbska lastnost se je dobro pokazala npr. v Srebrenici.

     • Ne gre za nobeno neukusno šalo pač pa za vaše lažno hvalisanje, ki ste ga “nadgradili” še z nerazumevanjem in užaljenostjo.
      Namreč, če bi res držala vaša (domišljava) trditev, da znate obračunati z “ološem” med vami se ne bi zgodila Srebrenica.

     • Igor,zelo nespretno zagovarjaš morilce v Bosni in v Vukovarju,kdo so bili užaljeni pokojni sorodniki,morilci,ali njihove žrtve?
      Nič nimam proti tujcem,ki žive pri nas,ampak dobro bi premislil in se prepričal,komu bi podelil državljanstvo in s tem volilno pravico,tako kot to delajo drugje po svetu,kjer upravičeno ščitijo integriteto avtohtonega naroda!Močno me zaboli in to se mi je zgodilo že nekajkrat,da me je tujec ozmerjal z domobrancem!
      Prvič se mi je to zgodilo po vojni,ko je gestapo izselil našo družino,ko smo se po vojni vrnili domov v dokaj
      razdejan dom,je po komaj desetih dneh bivanja v domači hiši,
      prišel srbski oficir z družino na lojterskem vozu!
      Vdrl je v kuhinjo in zakričal:”Čija je ovo kuća?”Oče je odgovoril
      naša,moja in srbski oficir je odgovoril:E,sada više nije tvoja,zašto sam se borio!”Pri svojih gržnjah je opletal z brzostrelko,ker se je oče uprl,je srb sunil očeta s kopitom med rebra,otroci nismo ostali ravnodušni,možakar se je nato utaboril,predvidevam da s svojo družino na dvorišču pred hišo!Zaplet se je sicer s pomočjo poštenih ljudi uredil,vendar
      madež in strah,sta legla v podzavest družine!Kletvice in sovražne besede so mi za vedno ostale v spominu!
      Vse to se je dogalo v večernih urah v času večerje,če je tistemu lahko reklo večerja!
      Ne izprašuj se zakaj ljudje,ki so imeli po vojni opraviti z
      nasilneži,tujci,podzavestno prikličejo v spomin početje
      “osvoboditeljev”-tujcev z juga!

     • Tolmun, pripišeš mi zagovarjanje morilcev, Srb pišeš z malo začetnico in pričakuješ, da se bom poskušal vživeti v tebi storjene krivice? Katero oceno si imel iz psihologije???

 8. Na področju gradbeništva naši gradbeniki trdijo, da imajo priseljenci, ki imajo gradbene skupine ( nekatere niti nimajo upravnega dovoljenja za opravljanje gradbene dejavnosti), ugodnejše pogoje za poslovanje od naših gradbenih izvajalcev iz razloga, ker malo plačujejo svojim delavcem, ker so njihove narodnosti in znanci ter so že zadovoljni, da zaslužijo bistveno več kot doma, kjer pa itak ne bi našli zaposlitve.

  Naročniki gradbenih del pa gledajo le ceno, ne pa pod kakšnimi pogoji kdo posluje.

 9. Tale članek mi je ceneno feministično manipuliranje s krivdo in vsiljuje feministično posiljevanje s permisivnostjo in multikulturnostjo.

  Groza me je kako mediji manipulirajo in kako lačna raja že na prvo žogo hoče kuriti čarovnice (ravnatelja).

  Mamica z Bosančkom hodi v šolo, da ga “ZAŠČITI”.
  Ravnatelj pravi, da je razred problematičen in da se že starši med sabo sovražijo. To je posledica nasilja sistema. Podobno kot na dolenjskem, ko na silo skupaj tlačijo surove Cigane in ruralne in malomeščanske Slovence.
  Sedaj bi radi še enega ravnatelja linčali, ker ni na liniji in ker ne zna poskrbeti za idealni razred.

  Te zgodbe sploh ne poznamo dobro. Bistvo je, da mediji spet nabijajo o nestrpnosti Slovencev. Spet nabijajo krivdo ( IGRE), ker KRUHA zmanjkuje.

  In prav jim pride vsak “SOČUTEN” in ” NAIVEN ” kristjan.

  Predvčerajšnjim sem z otroci gledal v šoli igrico o Janku in Metki. Ko sta oče in mačeha govorila, kako bosta otroka pustila v Gozdu, je neka mamica zraven mene vzdihovala, da bo njena hčerka začela kričati, ker ima ” tako močno razvit občutek za pravičnost”. Pri tem pa je ta permisivna mamica imela oči polne “sočutnih” solz POMILOVANJA. Mamica je jokala namesto hčerke v krutih trenutkih pravljice!

  In danes nam v Slovenski družbi take mamice vsiljujejo poženščeno umetno sočutnost in če jo ne kupimo, nam možačaso nabijajo o krivdi in sočutju: ” Ja kakšen moški pa si, če ne uporabljaš Malizie!”.

  Sam imam izkušnje, da so 50 in več letni Bosanci zelo ponižni in dobričine. Pod 40 let pa jih je večina vsaj toliko agresivnih in pokvarjenih kot Slovencev. Ne pozabimo, da že 70 let živimo v negativni selekciji psihopatsko birokratskega socializma v Fritzlovi kleti.

  Še enkrat: tukaj birokrat učitelj ni kriv. Ni kriv birokrat ravnatelj. Kriv je sistem, ki je učiteljem, ravnateljem prisilno odvzel avtoriteto in šolo naredil socialistično permisivno ( DAJ MI PRAVICE! DAJ MI POZITIVNO OCENO!). Kriva je nasilna multikulti sistema in to nabijanje s krivdo.

  [Odstranil admin, neprimerna vsebina.]
  Manipulira pa 100 na uro, tako da še svojo manipulirajočo feministično razvajeno mati potegne v šolski sistem in še feminizrajoče socialistične medije ter še številne krščansko socialistične tercialke.

  Naša družba je bolna 100 na uro. Komaj kdo uspe videti skozi vse te manipulacije v katerih igra samo boj za oblast in ugodje. Najbolj pishopatski osebki pa zmagujejo. Iz normalnih pa vsi delajo krivce, ker smo premalo sočutni.

   • Ni. Je birokratski kolešček socialističnega sistema. Ne sme vzgajati in tudi ne more, ker mu je gaber dal lisice na roke, sturm pa je iz njega naredil pol sodniškega birokrata.

    • Pavel, daj razloži mi zakaj učitelj ne more in ne sme vzgajati? Kdo ga preprečuje, da ne vzgaja s svojim zgledom v poštenosti, spoštovanju osebnosti, pravičnosti, objektivnosti, predvsem pa s svojo zavzetostjo in odgovornostjo do dela! Kateri zakon, kateri sistem mu to preprečuje? Če pa se mu ne ljubi in ne da obadati se s otroki in problemi, potem najde rešitev za svojo lenobo v sistemu. Tak učitelj pa verjamem da ne more vzgajati! Lahko le da slab vzgled otrokom.

     • Mali Martin: “Kateri zakon, kateri sistem mu to preprečuje?”
      =======

      Sistem, ki mu je načrtno odvzel avtoriteto.

    • Kako rečeš ni, potem pa takoj ugotoviš da je. Ravnatelj je od sistema postavljen, da vzdržuje sistem. Vse služi “izboljšanju”. Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo. Ti je znano? Iz Golega otoka.
     Izjava ravnatelja je groteskna. Ta ni da bi mu dal ovce čuvat, ne pa šolo vodit.
     Amapk tako je v našem socialističnem sistemu. In glede na splošno razpuščenost bo samo še huje. Kajti pri nas se vse konča v manipuliranem hujskaštvu. V tem primeru ravnatelju ni treba niti vprašat kaj je bilo narobe, ampak on hladno reče, ta raazred je problematičen že leta. Vsi so krivi, le on je brezmadežni.

     • Pri tem vztrajam. On je samo nesposoben birokratek. Zato vztraja v taki službi. V šolstvu lahko zdržijo samo taki, kajti drugi se počutijo utesnjene in pobegnejo iz njega.

      Ne vemo vsega.
      Mediji so dirigirani. Njim je glavna poanta: ” Poglejte kako kruti so Slovenci do ubogega Bosančka”. Lahko je tudi to. Lahko pa je to ta mama splanirala iz običajnega obračuna pred šolo, na hodniku ali kje drugje.

      Seveda so že malčki v šoli kruti. Tudi tu imamo že prave bande.

      Osnovno odgovornost nosijo otroci. Pa potem starši.

      Zdajle sem v Odmevih gledal, a so bili spet zapeljani v politiko: tako Bobovnik kot Umek sta nabijala politične gonila. Oni ravnatelj pa je birokratsko jecljal nesmisle.

      Imeli so nek sestanek staršev in sklep je bil, da je večina zgodb drugačnih kakor je mama medijem sporočila.

      Kje je oče tega DEČKA?

      Če je deček resnično bil mučen, bo policija prej ali slej kaznovala in prijavila starše teh otrok k sodniku za prekrške.

      Se spomniš, kako so nekega pretepaškega dečka vsiljevali na Ljubljansko šolo, pa nič ni pomagalo: starši so morali izpisovati svoje otroke iz te šole.

     • Pavel, jaz pišem isto. Ravnatelj, kot nadrejeni, je sistem. Točno tak, kot ga opisuješ.
      Pustimo kdo je do koga krut, ali krivičen. Premalo vemo, mediji so bogpomagaj.
      Zato sem se jaz omejil samo na izjavo ravnatelja.
      Otroci naj bodo kakršnikoli, niso krivi da so takšni. Vemo, kakšni znajo bit starši. Manipulacije gor ali dol. Tu imamo opravka z ravnateljem, ne z nekim ubogim pomočnikom vzgojitelja.
      To je naš sistem. Tako se napreduje v šoli. Če znaš manipulirat sovraštvo. To je že leta način vladanja pri nas. Na vseh nivojih.

     • Zdravko,

      sej vem, da se midva ponavadi na koncu strinjava glede osnovnih stvari.

      Ampak lej: meni se mulci doma vsak dan stepejo. Pa čeprav jih ustavim, zakričim, nakurim, in jim zagrozim ali v skrajnem primeru tudi fizično kaznujem z udarcem po riti.

      Toda, nek sanjač bo rekel: Oče je kriv, ker so se pred njegovimi očmi stepli.

      Danes se šole tepejo na glave dijakov in jim vse dopuščajo. Skoraj nihče več ne dobi ukora ali ne ponavlja razreda. A štekaš to logiko preverznega sistema. Na tehničnem faksu v najinih časih, pa so bili sprejemci in od 800ih, se nas je samo 400 lahko vpisalo v prvi letnik, ki pa ga je 200 zapustilo po parih mesecih, ker je bil pretežak zanje. Jaz sem bil med prvih 100 in sem lahko JLA odložil za 4 leta.
      Danes ti vsak lenuh in vsak bebec lahko doktorira.

     • Saj zato. Meni pretep sploh ni problematičen. Pretepov ne manjka, nit pri tebi doma. A zato ti ne rečeš, da so tvoji otroci že več let takšni???
      Pretep pride, a se je treba z njim ukvarjati. Morda nihče ne zasluži kazni, ne vem. A še vedno se je treba s tem ukvarjati. Niti ne preprečevati, ampak ukvarjati! Seveda se otroci pretepajo, ampak je treba to speljati na višji nivo od navadnega nasilja. Pa ne moralizirat.

    • Zdravko,
     To je paradoks: ravnatelj je del sistema, ne more pa delati pametno, vzgojno. Ker če bi to delal, bi bil v groznem konfliktu s sistemom. Ker pa ne nori proti temu, da država vsiljuje staršem način vzgoje – ampak pohlevno kima gospodarjem – je na tem mestu ostal na vrhu.
     Zato so to kuhanje žabe sprejeli samo ljudje brez hrbtenice, pokvarjeni birokrati, pasivni birokrati. Zdej pa se jim “dogajajo” rezultati in bo vedno hujše.

  • Ti pavel kar nekaj na pamet. Odkod ti to, da je tale fantek iz Bosne tudi sam nasilen? Če bi izrazito bil, bi bila ta plat vendarle najbrž tudi medijsko predstavljena, se ti ne zdi?

   Če bi malo več znal psihologije, s katero se pogosto postavljaš, bi vendar vedel, koga si take pubertetniške postavljaške bande jemljejo za tarče- pogosto so to šibki, nerodni, boječi, osamljeni posamezniki in ne to, kar ti domnevaš.

   Kako moreš učitelje in ravnatelja v primeru razpasenega šolskega nasilja odvezovati vsake krivde? Trdiš, vsega je kriv sistem. In opisuješ koncept permisivne vzgoje. ki je res marsičesa kriv. Ampak taka vzgoja gor ali dol, v šoli so prav učitelji in ravnatelji odgovorni za red. So odgovorni, da nobenega otroka šolarja nihče ne bo pretepal in maltretiral! Če tega niso sposobni uveljavit, nimajo v taki službi, na takem položaju kaj iskati!

   p.s. Mama otroka pa tudi nima kaj iskati v šoli, da bi ona zaščitila svojega sina. Še enkrat, to je v šoli izključna odgovornost učiteljsko-vzgojiteljskega kadra in ravnatelja.

   • Lej, zjutraj sem v avtu na poti v sluzbo poslušal porocila. Ravnatelj je dejal, da se mulci med sabo tolcejo. A samo ta je sel k zdravniku, da manipulira.

    Najbolj manipulirajoci v sloveniji igrajo Žrtve, da kličejo po SOČUTJU.

   • Mam velike težave s telefonom pisati, očitno me Časnik blokira.

    If in mali martin: premišljujem resno, če bi vama sploh odgovarjal na zmerjanja, sramotenja, ki segajo v to, da ne moreta sprejeti moje kritike.

    “Ti pavel kar nekaj na pamet. Odkod ti to, da je tale fantek iz Bosne tudi sam nasilen? Če bi izrazito bil, bi bila ta plat vendarle najbrž tudi medijsko predstavljena, se ti ne zdi?”

    Najprej STRELJAŠ. Potem ko človeka ubiješ, pa ga vprašaš, če je ropar?

    “Če bi malo več znal psihologije, s katero se pogosto postavljaš, bi vendar vedel, koga si take pubertetniške postavljaške bande jemljejo za tarče- pogosto so to šibki, nerodni, boječi, osamljeni posamezniki in ne to, kar ti domnevaš.”

    Ne postavljam se. Se pa veliko zanimam zanjo.
    Na koga se spravljajo: na takega, ki jim gre na živce. Tako kot socialistični kolektiv. Ki štrli, ki je boljši v nečem.

    V prispevku je učiteljica rekla, da je v tem razredu še par Bosancev, a nimajo teh težav. Zelo verjetno so ga južnjaki butnli oz. so se z njim ruvali.

    Podobno je kot v zaporih. Ta socializem iz naše družbe dela iste razmere v njej. Koga banda napade? Svitase, Mihiča, neke, ki nimajo kaj povedati, ki so revčki – ali nekoga, ki jih razkrinka, ki je močnejši kot oni individualno??

    Ta fant hoče biti vodja. Je verjetno bolj psihopatski kot sedanji vodja in njegov klan. Bolj nevarno manipulativen.
    Isto kot pri psih. Če ga pogledaš med oči, bo znorel, ker se boji psihopatov. Normalen pes se podredi močnejšemu, razvajeni psihopat pa izziva naprej. Rečeno je bilo, da ni hotel zapustiti razreda, ko so v njem pripravljali igrico. Zato so se začeli ruvati, da ga fizično odstranijo. Očitno se ima za močnejšega.

    • If in mali martin: premišljujem resno, če bi vama sploh odgovarjal na zmerjanja, sramotenja, ki segajo v to, da ne moreta sprejeti moje kritike.
     *****

     Pavel, s katerimi besedami sem te užalil, ozmerjal, sramotil? Katere tvoje kritike ne sprejmem, v čem je pokazatelj tvoje trditve?

     Ugovarjiv sem le tvoji trditvi, da je za vse kriv sistem, s čemer se ne strinjam, zakaj tako mislim sem pojasnil. Si sposoben sprejeti moje teze?

     Odsotnost osebne odgovornosti in osebne iniciative ter izgovarjanje na sistem bolj pritiče socialistom kot liberalcem.

     • Pohvalno. Lepo si napisal. Brez zmerjanja. Brez poniževanja. Lahko še enkrat primerjaš ta tvoj tekst in prejšnji. In si zamišljaš, da ga jaz pišem tebi.

      Glede zadnjega stavka imaš še kako prav. Hitro se učiš!

      Kdo je naredil prvo dejanje? Ravnatelj ali en otrok ali drug otrok? Je bil udarec res prvo dejanje?

      Hotel sem povedati, da je kriv sistem, ki je protivzgojni, birokratski in ki preprečuje normalnim ljudem, da pravilno odreagirajo.

  • Še enkrat: tukaj birokrat učitelj ni kriv. Ni kriv birokrat ravnatelj. Kriv je sistem, ki je učiteljem, ravnateljem prisilno odvzel avtoriteto in šolo naredil socialistično permisivno ( DAJ MI PRAVICE! DAJ MI POZITIVNO OCENO!).
   ****************

   Kako ni kriv ravnatelj in učitelji? Oni so odgovorni za stanje v šoli! Če tega ne obvladajo naj grejo krumpir pobirat! Torej izpadla je osebna odgovornost in osebna inciativa, tako ravnatelja, kot učiteljev! Pavel,pa ti si največji socialist, v socializmu ni osebne odgovornosti in osebne iniciative, v socializmu je za vse odgovoren sistem. Pavel, ti si socialist, ne pa liberalec!

   • 1. najprej je treba pogledati odgovornost vpletenih otrok
    2. nato je odgovornost staršev
    3. če je bil zraven učitelj prisoten, je potrebno gledati odgovornost učitelja – ki pa teh mulcev ne more kaj dosti več spremeniti – če so jih starši zafurali in razvadli. Sploh pa ne učitelj v Sloveniji, ki ga je komunistično socialistični sistem pohabil v nesposobnega birokratka.
    4. ravnatelj je osebno odgovoren, če drži, da so tega fanta res tepli večkrat in leto in pol. Ker je odgovoren, da je izbral oz. vzdržuje v službi tako nesposobne učitelje.

    Eno je gledati ideal ali normalno PRIVATNO šolo kot jo imamo v kapitalističnem svetu. Drugo pa socialistično Fritzlovo klet, ki je polna manipulacij in preobratov.

    • Ti in tvoja bolestna Fritzlova klet. 🙁 Kaj ti je z njo? A si ti imel podobno travmatično osebno izkušnjo, al kaj, da ne moreš niti odstavka napisat brez te omembe?

     Končno si priznal vsaj možno soodgovornost učiteljev in ravnatelja. Če se ponavlja maltretiranje nekega otroka s strani skupine sošolcev, je treba pač odločno, konsekventno vmes. Zaposleni pedagoški in vodstveni kader na šoli je tisti, ki je za red osebno in profesionalno odgovoren! O tem vendar ne more biti razprave.

     Očitno imaš težave, da bi se postavil na stran žrtve maltretiranja in ji očitaš ( celo psihopatsko 🙁 )izzivanje. Spet tvoja osebna zgodba? Lepo te prosim, za to, da je fant končal z resno poškodbo v bolnišnici ni nobenega opravičila!

     Tudi je treba razlikovat ravsanje med fanti, po možnosti ena na ena, ali tudi pretepe bolj poznane iz preteklosti, ko so se fanti iz ene vasi stepli zaradi kdovečesa s fanti iz sosednje. To, da se neko nevzgojeno krdelo spravi na nekega nerodnega, osamljenega vrstnika je pa moralno dno.

     Ja, starši so v tem razredu očitno problem. Sem videl danes v Odmevih eno od mam, ki je opravičevala nasilje v smislu, saj so se samo malo prerivali. Kar pomeni kazat s prstom na žrtev in njegovo mamo, ki da sta napravila predstavo in splošno škodo. Odlično vzgojno sporočilo svojemu otroku, ni kaj. 🙁

     Namesto da bi svojemu otroku izprašili rit in ga dobro kaznovali, da si bo zapomnil do konca življenja, da mu ne bo več niti na misel prišlo podobno strahopetno sadistično obračunavat z ljudmi, posebej s šibkejšimi, takšna mama ščiti svoje nasilnike in njihovo vedenje pred kamerami in pred vso slovensko javnostjo in prst upira v žrtev. 🙁

     Sramota od starševske vzgoje! Zaradi takih staršev pa je razumljivo ( kot pravijo) to problematičen in nasilniški razred. Ampak vzgojitelj in ravnatelj in nenazadnje organi represije se ne morejo kar sprijaznit s produkti in posledicami take zblojene starševske vzgoje!

     • Daj ti že dojet da vzgojitelj, ravnatelj in nenazadnje organi represije vse to gojijo, kot pravi AlFe spodaj, skozi grešne strukture.
      Najprej so ponižali starše da so neumni in nesposobni, da bi jim potem dokončno nabili še krivdo za nevzgojene otroke. O tej Fritzlovi kleti govori Pavel.

     • Zgleda se veliko stvari strinjamo, samo nekaj malega nas deli in nočemo zaradi prejšnjih debat drugemu priznati svoj prav.

      Fritzlova klet je odlična prispodoba za socialistično koncentracijsko taborišče, kjer psihopati j….jo prestrašence, ki svoje Firerje občudujoče in obsedeno pri tem podpirajo.

      Ti izhajaš iz idealov. Kako bi morali biti. Ne vidiš, da smo nenormalna, nedemokratična, nesvobodna, nepravna, nekapitalistična družba. Oz. vidiš le tisto kar ti paše. Medije vidiš samo takrat pokvarjeno, ko nabijajo tvoje Ljubljenega vodjo. Pravni sistem vidiš zbirokratiziran in krivičen samo, ko obsodijo tvojega Ljubljenega vodjo.

      Res je. Premalo informacij imamo. In veliko od tega je lahko zavajanje. So pa tako prozorni vzorci, ki se pojavljajo, da sem moral skočiti in opozoriti na to logiko LAŽNEGA SOČUTJA in NABIJANJA KRIVDE, ki vedno služi temu, da raja skoči v luft in dirigirano drvi tja kamor jo dirigent prefinjeno usmeri.

      Če je otrok resnično poškodovan, bo primer raziskovala policija.

      Če je mama ravnatelja obtožila po krivici, bi jo jaz že danes na njegovem mestu tožil.

      Se spomniš neke mamice, ki je obtožila kirurge v medijih in začela akcijo zbiranja denarja za operacijo nogice. Tu vidim podobno logiko. Kirurgi so prav povedali, da bo več let številnih operacij, ki bodo ogromno stale, a ni nujno da bo rezultat. Mediji si jih spljuvali.
      Danes se pljuva po učiteljih in starših- pa že učitelji in starši pravijo, da je zgodba vse prej kot takšna, ki jo je mama spravila v medije. Čim prej vložite tožbo.

      Lahko, da se motim. Imam pa intuicijo, ker že več desetletij živim v Fritzlovi kleti, kjer se kot mačke z mišjo vsi igrajo po logiki: Preganjalec, Žrtev, Rešitelj. S številnimi obrati vlog.

      Mamica in deček sta v očeh večine Žrtve. Mediji so Rešitelji. Hudobni slovenski otroci pa so Preganjalci. To je bilo prvo dejanje. To be continued.

   • Upam, da odgovarjam gospodu Martinu, da se struktura teh spletnih strani ujema z mojimi nameni?!

    Torej … odgovornost lahko pripisujemo samo tistemu, ki ima oblast, to je, ki ima moč prisiliti te v nekaj, kar sam ne želiš storiti. Ta miselnost je sicer v izrazitem nasprotju z miselnostjo tu in sedaj, saj je za vse kriv JJ, kvečjemu čistilka na najnižjem nivoju naše stavbe. Tu in sedaj je pač čista socialistična miselnost.

    Torej … ali ima ravnatelj oblast, da zamenja učitelja, če ni dober? NE! Ali ima učitelj oblast, da izključi učenca, ki ni za v šolo in moti skupinski pouk? NE! Torej po sodobnih organizacijskih teorijah, ki v praksi dajo zelo dobre rezultate, današnjemu učitelju in ravnatelju ne moremo pripisati odgovornost.

    Ali ima ravnatelj npr. v Angiji možnost … ah, pustimo to! SDSovci že tako ali tako pripravljajo katran in perje, da me linčajo. Ja, ker ima Janša oblast v SDS, je odgovoren za neuspehe SDSa na volitvah! Ja, ko je imel Janša oblast, to je večino v parlamentu, bi lahko kaj bistvenega spremenil v šolstvu … pa je samo prestavil začetek pouka?! Torej lahko pokažemo na enega od krivcev za tako stanje: JJ! 😕

    • Zgornja dva odstavka si odlično napisal.
     To sem napisal zato, ker te bodo popljuvali zaradi zadnjega odstavka, ki je zelo logičen in pedagoški, in ne bodo zmogli videti kvalitete prvih dveh odstavkov.

    • Alfe, odgovarjaš meni, zraven nalimaš nekega JJ!
     Kaj imam jaz osebno z JJ? Nisem bil, vsaj do sedaj, njegov volilec, vedno sem volil nsi! Ne pristajam pa na logiko, da je za vse katastrofalno stanje pri nas kriva ena sama oseba. To je zameglevanje realnega stanja. Se pa vsekakor strinjam, da tudi ta oseba nosi svoj del krivde. Kar se tiče šolstva, tudi naša nsi je imela svoj čas svojega ministra za šolstvo! Opažam pa pri tebi podoben sindrom kot pri Pavlu, če se popolnoma ne strinjamo z vama, če imamo drugačno mnenje, smo že pristaši jj, ali vsaj lahko beremo, kaj vse ta zmaj ni naredil.

     Glede šolskega sistema. Sem velik kritik tega sistema, ki je še veliko slabši kot tisti, katerega je absolvirala naša generacija. Vendar, samo jamranje šolnikov, da je za vse kriv ta sistem, brez, bi vsak posameznik odgovorno opravil svoje delo, me ne prepriča. Poznam veliko primerov dobre prakse, veliko dobrih šol in učiteljev, ki uspevajo kljub katastrofalnemu sistemu. Oni, na čelu z ravnateljstvom, kreirajo štimung v šoli, zadovoljni so otroci, starši, še posebej pa učitelji sami, ker odgovorno opravljajo svoje poslanstvo. To so tisti koši iz druge akcije, brez katerih ni zmage!

     In poklicanost, odgovornost in dolžnost,tako ravnateljev, kot samih učiteljev, je, da opozararjajo na slabosti in anomalije sistema, da prisilijo odgovorne k popravi sistema. Dokler bodo tiho, naj ne jamrajo, da je za vse kriv samo in le sistem.

     Obenem pa se delate norca, vsaj Pavel, iz ljudi, ki se zbirajo pred vrhovnim sodišjčem in opozarjajo na razmere v sodstvu. Oni so lahko, kot odgovorni državljani, vzgled učiteljem.

     • Hm … rovariti proti svojemu šefu in ga javno kritizirati???? Sicer učitelj ni odgovoren?? Zanimiva logika. Če pa še naprej razglabljava, si morava najprej pojasniti pojem konflikt interesov.

      Ima smisel?

 10. Vsekakor je zdravorazumska , glede na visoko brezposelnost, restriktivna politika do priseljevanja tujcev, vendar pa je potrebno omogočiti enakopravni položaj tistim, ki imajo slovensko državljanstvo in ki spoštujejo slovensko državo in kulturo.

 11. Moja znanka je dobila listek za napačno parkiranje, 20€ če takoj plača.
  A se je pritožila in uspela. Redarji so ji izrekli samo opomin.
  In 30€ “sodne takse” za plačat.
  Take države nihče ne spoštuje. Niti mi sami. Kako naj pričakujemo spoštovanje od priseljencev?!

  Država pa, ki je nihče ne spoštuje, ne more obstati.

 12. Vedno je možno najti 100 izgovorov za nespoštovanje svoje družine ali svoje države.

  Vendar zdravorazumski človek ve, da ni doma brez domovine.

  Ve tudi, da je pri nas mnogo boljše stanje ( plače, pokojnine, standard… kot na jugu.

  Pošteno in pravično je, da tujec, ki se je doselili, spoštuje naš skupen dom in pravila, ki v njem veljajo. Če to velja za tiste, ki so se tu rodili in vložili veliko truda, da se je ta skupni dom ustvaril, je prav in življenjsko logično, da to velja tudi za tistega, ki se je doselil.

  Če pa mu to ni všeč, pa ima vedno svobodno voljo, da gre drugam ali pa nazaj.

 13. Pavel : Danes se šole tepejo na glave dijakov in jim vse dopuščajo. Skoraj nihče več ne dobi ukora ali ne ponavlja razreda. A štekaš to logiko preverznega sistema.

  *****

  Kdo učitelju onemogoča, da učencu, ki pojma nima o snovi, da nezadostno ? Spet smo pri osebni odgovornosti učitelja, sistem pri tem nima nič !

 14. Mali Martin 18.12.2014 ob 22:07: “Pavel, daj razloži mi zakaj učitelj ne more in ne sme vzgajati?”

  Sicer nisem Pavel, ampak gospod Martin mi verjetno ne bo zameril, če odgovorim na to vprašanje. V krščanstvu obstaja pojem “grešne strukture”. To so družbene razmere ali ustanove, ki nasprotujejo božji postavi. Njihova značilnost med drugim je, da sicer izjemno dobro delo posameznika ne obrodi sadov. Tako je tudi v šoli, današnja šola je grešna ustanova. Če grem na košarkaško prispodobo: največji domet dejansko dobrih učiteljev in ravnateljev so koši iz druge akcije in s tako košarko pač ne moreš dobiti tekme.

  Ali po domače, pisano je: “Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, ta rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete storiti ničesar. (Jn 15,5)” Komunisti/socialisti pa so trdili, da lahko ustvarijo boljši svet, kot ga je ustvaril Bog in v katerem ni prostora za Boga. In začeli ta svet ustvarjati. In sedaj živimo ta svet. Torej … če bi komunisti/socialisti uspeli, potem je Bog odveč. Če bi ta sistem šolstva deloval, potem je Bog odveč. Odgovor na vprašanje, ali ta svet brez Boga deluje, pa odgovorite sami.

  • Hvala.
   Dobro si pojasnil.

   Morda analogija: skušaj kot član SDS ali funkcionar SDS Janši pojasniti kakšne napake dela.
   Če boš tiho, boš preživel v tej grešni strukturi.
   Če boš pa pokončen, pa te bojo odpikali. ” ker si sovražen element”, ” ker nisi kooperativen”.

   Tisti, ki ljubijo svoje življenje (ugodje), tisti bodo izgubili svoje življenje. Tisti, ki pa sovražijo svoje življenje (ugodje), pa bodo dobili večno življenje.

   A samo ljudje smo. Kako težko je živeti v Fritzl kleti, vsak dan moramo večkrat povoziti svojo vest, da obdržimo službo, KER NIMAMO EKONOMSKE SVOBODE.

   • Morda analogija: skušaj kot član SDS ali funkcionar SDS Janši pojasniti kakšne napake dela.
    *****
    Ti si bolnik! Vsak, ki ne piska s tabo v rog, je član, če ne celo funkcionar sds, vernik janše!
    Nič ne pomaga, če ti človek pove, da je volilec nsi!
    Na volitvah povem kaj mi je in kaj mi nivšeč!

    Pavel, kaj si ti konkretnega naredil za spremembo razmer pri nas? Kaj, razen jamranja in kritiziranja na forumu? Še zdaleč ne boš dosegel tistih,ki se, z imenom in priimkom, javno izpostavljajo pred vrhovnim sodiščem z opozarjanjem na katastrofalne razmere v sodstvu. Vidiš iver v očesu drugega, bruna v svojem očesu pa ne!

  • Alfe, sem enakega mnenja, brez Boga ni uspeha, kar se ne gradi na božjih osnovah, je obsojeno na propad!

   Kaj manjka naši šoli danes? RED! Na vseh področjih! In tega ustvarjajo učitelji, na čelu z ravnateljstvom! In če učitelj sam pri sebi, pri svojem delu nima reda, kako naj tega zahteva od učencev? Nekaj govori, drugo dela! Kakšen vzgled je to? In noben sistem ne zapoveduje nereda! Pa smo spet pri osebni odgovornosti. Zakaj lahko nekatere šole že na začetku šolskega leta sestavijo pravilnik, ki zapoveduje red in pravila, s katerim so seznanjeni starši, in ta pravila se ozvajajo tekom leta in so v veliko oporo učiteljem pri delu. Seveda, se ga majo držati tudi učitelji sami. Torej, skupna iniciativa posameznikov! Pa jih pri tem ne ovira katastrofalen sistem.
   Kdor hoče, ta zmore, brez jamranja!

   • “In noben sistem ne zapoveduje nereda!” 😮

    Gospod Martin,
    naše šolstvo je strogo nadzorovan in vzdrževan kaos. Le tako se vzgaja najboljše potrošnike in poslušne državljane ne glede na oblast.

 15. Danes sem prebral TW zelo modrega Franca Kajzerja ( sanja se mi ne kdo to v resnici je).

  Rekel je v tem smislu: V Sloveniji na tekmovanju osebnosti zmagujejo ljudje, ki “se ukvarjajo” ( ne dajejo svoj denar, ampak narcisoidno nastopajo in “organizirajo”) z dobrodelnostjo, ne pa podjetniki, ki priskrbijo plače in denar za vse nas.
  V Sloveniji vlada prerazdeljevanje, ne pa ustvarjanje.

  Podobno po Državnem Radiu ves čas nabijajo o revščini, o solidarnosti, o sočutju. SOCIALNA PORNOGRAFIJA.

  Analogno bi v primeru vzgoje, ko je treba zdržati frustracijo in upor otroka – taki ljudje nabijali o sočutju do otroka – namesto da bi trdno vztrajali pri meji. Morda gre tu za PORNOGRAFIJO SOČUTJA. Da se postavljamo en pred drugim slepo, nerazsodno, brez pameti, brez duhovne trdnosti KDO JE BOLJ SOČUTEN. Seveda gre tu spet za lažnost sočutja, sociale itd.

   • 😀

    Je pa nov časopis Domovina. In v njem kar nekaj dobrih člankov. Pezdirjev je bil meni zelo benigen, več od njega pričakujem. Mi je pa najboljši intervju s patrom Roblekom DJ.

 16. Sicer je pa zame po prebranih izjavah tega ravnatelja Vojka Simčiča oseba če že ne precej blond, vsaj glede na stališča in ravnanja dokaj neprimerna za vodenje šole.

  Poglejte iz tega odstavka v Delovem članku, kakšno misel mu je namenil kolega Dušan Merc. Več kot upravičeno:

  DELO:

  “Ravnatelj Vojko Simčič, ki del krivde prelaga na fanta, ker da se ni znal vključiti v razred, je za Primorske novice dejal, da za fantovo varnost ne more poskrbeti, zato materi dovoljuje, da je med odmori v šoli. S tem po besedah ravnatelja Osnovne šole Prule Dušana Merca pošilja napačno sporočilo tudi drugim, saj prizna, da je nemočen in da ne more reševati problema. V manjšinskih kulturnih društvih in nevladnih organizacijah, ki delujejo na področju človekovih pravic, pa opozarjajo, da je nedopustno krivdo za trpinčenje desetletnega otroka porazdeljevati med povzročitelje nasilja in žrtev.”

  • A zdej, ko je Janša izpuščen, je pa Delo spet dober vir informacij. Ni Hanzi časopis?

   Nič ne zagovarjam tega birokratka ravnatelja.

   “Se ne zna vključiti” je za otroke v večini problem v razvajenosti, nezmožnosti sočutja, manipulativnosti, neobvladanjem sebe, komandantnosti, egoističnega iskanja svojega ugodja.

   “Se ne zna vključiti” v kolektiv pa pomeni ravno obratno, ker je kolektiv ponavadi tisti, ki stepta in uniči osebnost, dokler se ta kot Fritzlova žrtev ne sprijazni z večnim bivanjem v Fritzlovi kleti in ne začne papagajsko kokodakati o eko-socialnem gospodarstvu. 😉

  • Zanimivo bi bilo dobiti statistiko s policije, kdo največ fizičnih napadov in kriminala povzroči: Srbi, Hrvati, Slovenci, Bosanci, Albanci.

   • V vseh državah je tako, da tujci (ali priseljenci) povzročijo več kriminala glede na število prebivalcev kot domačini.

    • Saj ravno to me je pri novici zmotilo. Naredijo škandal, ker so pretepli Bosanca, večinoma pa – glede na izkušnje – večino nasilja zagrešijo tisti s koreninami “od dol”.

 17. Državno zapovedana permisivna vzgoja bo kaznovala vsakega starša, ki lopne svojega otroka po riti do te stopnje, da bodo lahko otroci prijavljali Državi svoje starše ( ste slišali za resnično zgodbo, ko je šel indoktiniran otrok svojega očeta in mamo prijaviti komunistični oblasti, ker sta del krompirja v kleti skrila pod zemljo in nista celega pridelka oddala prisilni komunistični oddaji. Seveda je zločinski komunistični režim starša ustrelil, mulec pa je napredoval v politkomisarja.) in v tretji fazi bodo otroke takih staršev dali v posvojitev ali v rejo. Kar prikaže, da Državno birokratski hegemon v resnici ni tako permisiven, ampak z zakoni brutalno pohabi svobodnega človeka, zakonca, starša in otroka, ter nazadnje družino:

  http://bride.wannabemagazine.com/brak-i-porodica/zabrana-telesnog-kaznjavanja-dece-ukida-prava-roditelja

 18. Tujec sem bil in me niste sprejeli

  Zelo zavajajoč naslov. V primeru Slovenije gre bolj za okupacijo – k nam so “tujci” prišli na mesto gospodarjev!

  Srbski poveljniki partizanskih enot ob koncu vojne:

  1.) Šaranović Milovan: komandant prve operativne cone (Dolenjska); načelnik glavnega štaba
  2.) Jovanović Zdravko: načelnik štaba druge operativne cone (Notranjska )
  3.) Tonasković Rajko: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 7. Korpusa
  3.) Kilibarda Mile: načelnik štaba 14. divizije; komandant 4. operativne cone (Štajerska); namestnik komandanta 7. korpusa; načelnik štaba 7. korpusa
  4.) Dapčević Milutin: načelnik štaba 3. operativne cone (Alpska), načelnik štaba 9. korpusa, vodja operativnega odseka pri 9. korpusu
  5.) Popivoda Pero: načelnik štaba Tomšičeve brigade; komandant 2. operativne cone (Gorenjska); načelnik štaba 14. divizije; komandant 15. divizije; komandant 31. divizije; komandant 7. korpusa, nato poslan v vrhovni štab.
  7.) Jevtić Predrag – Dragan: namestnik komandanta Gubčeve brigade;
  komandant 3. bataljona Šercerjeve brigade; namestnik komandanta 1. operativne cone (Dolenjska); komandant 15. Divizije
  8.) Božović Radomir – Raco: načelnik štaba 15. divizije, namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 12. brigade; namestnik komandanta 15. divizije; namestnik komandanta 15. Divizije
  9.) Ignjatović Radojica – Grujica: načelnik štaba Bazoviške brigade; načelnik štaba 30. divizije
  10.) Brajović Petar – Pero: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 2. bataljona Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 18. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 4. operativne cone (Štajerska)
  11.) Došenović Mičo: načelnik štaba 14. Divizije
  12.) Vojnović Aleksandar – Vojin: načelnik štaba 18. divizije;
  namestnik komandanta 15. divizije, komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade
  13.) Čubrić Mile: načelnik štaba 18. divizije, komandant 2. Bataljona Gubčeve brigade; namestnik komandanta Gubčeve brigade; namestnik komandanta 18. divizije; namestnik komandanta 18. divizije; komandant 9. brigade, komandant posebne oficirske šole.
  14.) Marjanović Ratko: komandant Gradnikove brigade, komandant Bazoviške brigade; komandant 9. brigade, načelnik štaba Ljubljanske brigade, namestnik komandanta Gradnikove brigade, major splošne vojaške partizanske bolnišnice Franje, kapetan v 31. Diviziji
  15.) Šorović Danilo: komandant Gradnikove brigade, član operativnega odseka 9. Korpusa
  16.) Vidačić Nikola: načelnik štaba 2. Soške brigade; načelnik štaba 30. divizije; komandant Bazoviške brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade
  17.) Marjanović Aleksandar – Leko: komandant Levstikove brigade, komandant 2. bataljona Gubčeve brigade; namestnik političnega komisarja 15. divizije,
  18.) Djukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant čete 3. bataljona Bazoviške brigade
  19.) Vukadinović Dušan: načelnik štaba Gradnikove brigade; komandant Vojkove brigade; politični komisar 1. bataljona Gradnikove brigade.
  20.) Knežević Vladimir – Volodja: komandant l. Soške brigade; komandant 17. brigade Simona Gregorčiča, politični komisar 2. čete 3. bataljona Tomšičeve brigade; politični komisar 1. bataljona Tomšičeve brigade; prvi komandant Novega Mesta.
  21.) Jovanović Svetolik – Mito: namestnik komandanta Gradnikove brigade; bil je spremljevalec Šaranovič Milana.
  22.) Vuković Džordže: politični komisar Kozjanskega odreda
  23.) Popović Vuko: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandir minersko-sabotažne čete v Goriških Brdih
  24.) Srdić Simon: komandant 2. bataljona Prekmurske brigade
  25.) Vučinić Djoko: namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade
  26.) Radulović Branko: politični komisar 2. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar 3. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar Gubčeve brigade; namestnik. politkomisarja 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta Kokrškega 3. bataljona; komandant 3. bataljona Kokrškega odreda
  27.) Kubić Nikola: v Šercerjevo brigado je prišel za bataljonskega in četnega starešino; bil je gojenec posebne oficirske šole pri vrhovnem štabu NOV in POJ
  28.) Beslać Mirko: isto kot Kubič Nikola.
  29.) Dedejić Boško – Pope: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta Bazoviške brigade, komandant Bazoviške brigade, bil je tudi spremljevalec Šaronović Milana.
  30.) Vukša Jovo: načelnik štaba Štajerske brigade
  31.) Perović Radoje: načelnik štaba 3. Soške brigade, namestnik komandanta 12. brigade; načelnik štaba 12. brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade
  32.) Badovinac Ilija: namestnik komandanta Šlandrove brigade; namestnik komandanta Štajerske brigade, komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade
  33.) Alfirević Petar – Pero: namestnik komisarja Vojkove brigade; namestnik komisarja Prešernove brigade
  34.) Karapadža Branko: komandant Prešernove brigade; namestnik politkomisarja 31. Divizije
  35.) Latinović Djuro: komandant štaba l. bataljona Gradnikove brigade, komandant bataljona v 31. Diviziji
  36.) Vojnović Milan: namestnik komandanta Gubčeve brigade
  37.) Dukić Mirko: načelnik štaba Vojkove brigade; namestnik komandanta Vojkove brigade, operativni oficir 31. Divizije
  38.) Nenezić Ljubo: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, načelnik štaba Vojkove brigade, vodilni funkcionar v tolminskem vojnem področju, načelnik štaba Kosovelove brigade, vodja inženirskega oddelka pri 9. Korpusu
  39.) Gliša Radomir – Raco: komandant Ljubljanske brigade, komandant Bazoviške brigade; komandant 30. divizije; načelnik štaba 18. divizije
  40.) Arso Jovanović: načelnik vrhovnega štaba Jugoslovanske partizanske vojske. Prišel v Slovenijo po ukazu Tita, z namenom da razporedi srbske in črnogorske poveljnike na najvišje položaje v vseh slovenskih partizanskih enotah
  41.) Vukčević Vaso: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški brigadi.
  42.) Isaković Radoslav: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški brigadi, načelnik štaba Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade
  43.) Ibraimović Ibro: komandant Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Gradnikove brigade.
  44.) Jovanović Milan: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant l. bataljona Bazoviške brigade .
  45.) Dabanović Mitar: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 1. bataljona Bazoviške brigade.
  46.) Ignjatović Anatolij: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta 2. bataljona Bazoviške brigade.
  47.) Popović Svetislav: pomočnik politkomisarja Bazoviške brigade; namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade,komandant 4. bataljona Bazoviške brigade; sekretar SKOJ-a.
  48.) Djuričić Vidok: komandant komandnega mesta Sežane.
  49.) Dženadija Sreten: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade, komandant Bazoviške brigade
  50.) Raisović Boris: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; komandant štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.
  51.) Mijić Dušan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.
  52.) Terzić Bogdan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.
  53.) Pavlović Velislav: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade.
  54.) Ataklilović Džuvad: načelnik štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.
  55.) Viktorović Mihael: komandant 1. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
  56.) Nikolajević Bruno: komandant 2. čete Bazoviške brigade.
  57.) Filipović Aleksej: komandant 3. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
  58.) Kajunović Nazar: komandant 4. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
  59.) Jukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona.
  60.) Zurić Rastimir: operativni oficir v Bazoviški brigadi.
  61.) Armić Zdenka Kidrič: šef VOS-a za Slovenijo.
  62.) Vukčević Blažo: šef operativnega odseka Gradnikove brigade, član štaba Goriške divizije, operativni oficir Goriške divizije
  63.) Peraić Vladimir – Planin: komandant 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta 2. Kokrškega bataljona; komandant 1. bataljona Kokrškega odreda
  64.) Božić Lazo – Vuk: komandant 2. bataljona 15. brigade; komandant 1. bataljona 15. brigade; načelnik štaba Šlandrove brigade
  65.) Džordžević Branko – Jure: politkomisar 2. bataljona Kokrškega bataljona, komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 4. manevrskega bataljona Gorenjskega odreda
  66.) Bratković Peter – Zvonko: politkomisar 2. bataljona Kokrškega odreda; politkomisar 2. Kokrškega odreda
  67.) Ulepić Zdenko: načelnik oddelka odseka za zveze 3. operativne cone, načelnik oddelka za zveze pri 9. korpusu
  68.) Čakarević Milenko: komandant zaščitnega bataljona 15. divizije, komisar srbske čete v Bazoviški brigadi, komandant l. bataljona 15. brigade
  69.) Miljković Vlastimir: načelnik štaba 1. Soške brigade, načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade
  70.) Djurovič Milovan: sanitetni referent 4. bataljona Gregorčičeve brigade
  71.) Šantić Sreten: vodja odseka za zveze pri štabu Goriške divizije, načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant podoficirske šole 30. divizije
  72.) Šeferović Branko: politični funkcionar Jeseniško-bohinjskega odreda in Kosovelove brigade
  73.) Radusinović Blagota: član štaba Goriške divizije, vodja geodetskega odseka pri 9. korpusu, oficir šole 31. divizije, član operativnega odseka 9. korpusa
  74.) Djenadije Sretan: komandant bataljona 17. brigade
  75.) Jauković Svetomir: komandant bolnišnice 30. divizije
  76.) Gojković Dušan: politični komisar minerskega voda Ljubljanske brigade
  77.) Radulović Slobodan: komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade
  78.) Bošković Filip: načelnik štaba 1. bataljona Bazoviške brigade, komandant zaščitne čete Goriške divizije, član štaba Goriške divizije
  79.) Rajković Bogdan: načelnik VOS-a 31. divizije
  80.) Arandjelović Žarko: glavni inštruktor oficirske šole pri 9. korpusu in nato pri glavnem štabu NOV in POS
  81.) Lalić Ibro: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade
  82.) Munjica Dragoljub: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade
  83.) Hadjević Daut: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade
  84.) Pejanović Savo: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade
  85.) Vasić Ivan – Jovo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade, politični komisar 2. bataljona Gregorčičeve brigade
  86.) Nilević Branko: namestnik političnega komisarja 1. bataljona Gregorčičeve brigade
  87.) Hajduković Blažo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade
  88.) Džukić Nikola: načelnik štaba Gregorčičeve brigade
  89.) Ilić Sreten: načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade, predavatelj v podoficirski šoli 9. korpusa in 7. korpusa, vojaški inštruktor Kosovelove brigade, namestnik komandanta 4. bataljona Kosovelove brigade, operativni oficir Južnoprimorskega odreda, inštruktor podoficirske šole 30. divizije in 9. korpusa
  90.) Stanić Jovo: namestnik komandanta 3. bataljona Kosovelove brigade, komandant 3. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant Gregorčičeve brigade
  91.) Sladić Marko: član štaba Goriške divizije, oficir šole 31. divizije
  92.) Ljubić Bogomir: vodja poučevanja pehotnega oddelka 31. divizije.
  93.) Kolerac Lazar: komandant podoficirske šole 31. divizije komandant podoficirske šole v 9. korpusu
  94.) Gerdović Leopold: komandant Levstikove brigade
  95.) Bogojević Milorad: sanitetni referent 2. Soške brigade in 18. Bazoviške brigade
  96.) Nikolić Ljubo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi
  97.) Ilić Gavrilo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade
  98.) Ševa Zija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade
  99.) Kujundžić Ludvik: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi
  100.) Kurt Hunzija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade
  101.) Popović Drago: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 2. bataljona Ljubljanske brigade, komandant 4. bataljona Ljubljanske brigade
  102.) Ljubić Vojislav: član štaba 31. Divizije
  103.) Vrleta Krulj: član sodišča Gradnikove brigade
  104.) Milačić Mojsije: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 3. bataljona Ljubljanske brigade
  105.) Stojanović Miladin: komandant 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant Kosovelove brigade, komandant bataljona Gregorčičeve brigade
  106.) Prole Jovo: namestnik komandanta Kosovelove brigade
  107.) Dević Jovan: načelnik štaba Kosovelove brigade, referent za zveze v Kosovelovi brigade
  108.) Knežević Mihajlo: komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta 1. bataljona Kosovelove brigade
  109.) Pećanac Dragoljub – Drago: komandant 1. bataljona Ljubljanske brigade
  110.) Vlajšević Dušan: namestnik komandanta 2. bataljona Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade
  111.) Dženadije Sreten: namestnik komandanta Gregorčičeve brigade, komandant Gregorčičeve brigade
  112.) Zorić Lazo: komandant bataljona v 31. Diviziji
  113.) Knežević Gojko: komandant bataljona v 31. Diviziji
  114.) Bajraktarević Ibro: politični komisar 1. bataljona Ljubljanske brigade, politični komisar 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik političnega komisarja
  Ljubljanske brigade
  115.) Malešević Dušan: komandant šolskega taborišča 9. Korpusa
  116.) Prodanović Jaša: politični komisar 2. bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade
  117.) Matinović Andrija: politični komisar Kosovelove brigade
  118.) Karadžić Miloš: politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade, bataljonski vojaški inštruktor, komandant težke čete, komandant bataljona, operativni oficir Kosovelove brigade
  119.) Jovović Ilija: namestnik komandanta 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade
  120.) Popović Džuro: namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade
  121.) Kusovac Blaž: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Ljubljanske brigade.
  122.) Djukić Nikola: sanitetni referent 1. Soške brigade, načelnik štaba Kosovelove brigade, načelnik štaba 30. Divizije
  123.) Klajn Vladislav: sanitetni referent Goriške divizije
  124.) Miljašević Vaso: komandant podoficirske šole 31. divizije125.) Rajčević Mitar: član štaba 30. divizije, vodja poučevanja minerskega oddelka 31. Divizije
  126.) Muzlović Stanko: pomočnik političnega komisarja Bazoviške brigade
  127.) Radulović Dušan: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade
  128.) Vitković Ljubo
  129.) Popović Gregorij
  130.) Gošević Radislav: komandant 4. bataljona Loške brigade, komandant 3. bataljona Loške brigade
  131.) Knežević Milenko: operativni oficir Loške brigade, komandant Bračičeve brigade
  132.) Rakić Miodrag: operativni oficir Loške brigade
  133.) Tiodorović Budimir: politični komisar 5. bataljona 1. brigade VDV
  134.) Jukić Ante – Mato: načelnik štaba 3. VDV brigade, komandant Jelovške čete Cankarjevega bataljona

  • Predlagam avtorici članka, da nas poučuje kako moramo biti bolj sočutni do takih kot je Zdenka Kidrič, srbkinja, rojena Antić, ki je bila kot šefica VOSa odgovorna za genocid nad civilnimi in normalnimi Slovenci, padlimi v zahrbtnih atentatih.
   Ostali Slovenci so brezhrbtenične, ne podjetne, nepoštene, manipulativne in nerazsodne Fritzl žrtve.

 19. Pa še to: ključ za razumevanje Slovenije leži v dogajanjih med II. svetovno vojno. Brez resnice, kaj se je takrat dogajalo, samo še poslabšujemo stanje.

 20. Ta zadeva je bila napihnjena raven mednacionalnega šovinizma. Podobno se dogaja s t.i. človekovimi pravicami.
  Tu je primer, kako se, če ti ne dovolijo več zapravljati tujega denarja, to proglaša za kršenje človekovih pravic:

  http://www.rtvslo.si/evropska-unija/eu-krsil-clovekove-pravice-z-vsiljevanjem-varcevalnih-ukrepov-grciji/353950

  Ali še ena norost, ko se lahko zaradi debelosti sklicuješ na invalidnost in s pomočjo tega uveljavljaš neke privilegije:

  http://www.rtvslo.si/evropska-unija/cezmerna-debelost-bi-bila-lahko-obravnavana-kot-invalidnost/353963

  • To, da izrazita debelost povzroča invalidnost, ni nobena norost. To je dejstvo. Ekscesivni debeluhi si vezalk na čevlju ne morejo zavezati, v hujših primerih si niti riti ne morejo obrisat po toaleti. Seveda, da so to invalidi, kaj pa drugega!

   To, da postajamo civilizacija debeluhov- bolnikov in invalidov, nas bo še teplo. Prav tako nerazumevanje in celo smešenje ukrepov, ki naj bi prispevali, da bi se epidemija debelosti vsaj malo zajezila že pri koreninah. To je pri otrocih.

   Slovenija se je tu jasno pokazala kot nedorasla ( kot ozkogledi so se pokazali tudi vrhovi naših “klasičnih liberalcev” v svojih odzivih, neredko ignorantskih in arogantnih), ko je že 5 ič zavrnila s strani soglasnega prizadevanja stroke predlagan davek na sladke pijače!

   • IF: “To, da izrazita debelost povzroča invalidnost, ni nobena norost.”
    =========

    Tega itak nisem trdil. Ampak, če se sklicujete na ta argument potem se lahko reče tudi da
    življenje povzroča invalidnost.

    IF: “Prav tako nerazumevanje in celo smešenje ukrepov, ki naj bi prispevali, da bi se epidemija debelosti vsaj malo zajezila že pri koreninah.”
    =========

    Če vi menite, da je v omenjenem primeru šlo za skrb za zdravje, ukrep proti epidemiji debelosti in ne za izgovor za uvedbo (še enega) davka, potem gre za nerazumevanje z vaše strani.

 21. Imaš prav , Alfe.

  Čeprav je danes Srbov v Sloveniji le 40.000, zasedajo toliko pomembnih položajev ( tudi novinarskih, sindikalnih…)v Sloveniji kot da bi jih bilo 400.000.

  Ali je to naključje?

  • Velika neumestnost je, da iz tega primera delate nacionalno zgodbo. V bistvu so začeli levičarski novinarji. ( Žal je na te tone v dobršni meri padla tudi avtorica članka; zanimivo, kako pogosto se zadnje čase to padanje na leve finte dogaja ljudem iz N.Si :() Češ, da bi bilo jedro problema neka zahojena slovenska nacionalistična ksenofobija, ki da se prenaša že na otroke in povzroča strašne probleme in trpljenje. To je v glavnem levi ideološki flanc in nabijanje.

   Tule pa tudi mnogi zagrabite v obratni smeri, češ avtohtoni Slovenci smo žrtve, ne priseljenci. In dejansko potem tega fantka-žrtev nočete videti kot žrtve in iščite vse mogoče razloge za dokaz, da si je sam ( priseljenec iz Bosne pač) kriv, če je končal s poškodbami pri pediatru.

   Zgleda, da se prav rabite eni druge, da se kregate s temami, ki so povsem nebistvene in tolčete povsem mimo.

   Jedro problema tu ni nacionalizem, ni to, da je fantek iz Bosne. Lahko bi bil karkoli malo odstopajočega. Lahko bi ga sošplci vzeli na piko, ker bi bil recimo pobožno vzgajan in bi se pred kosilom pokrižal.

   Jedro problema je vzgoja na splošno, starševska in šolska vzgoja in njena pomanjkljivost, če ne odsotnost. Način zagotavljanja reda in varnosti v šoli. Spopadanje z nasilništvom in banditizmom. In kdo in na kakšen način je za to odgovoren. 😉

 22. Eden najboljših govorov Vztrajnikom, predlagam Časniku, da ga linka. Tu v tej temi govorim o zaporu, o Frotzlovi kleti, o nesvobodi Slovencev, o šovinistični manipulaciji, ko večina Slovencev sodeluje s sočutjem v delanju samomora.

  Patricia Walsch, psihiatrinja: “Slovenci še vedno živite v zaporu!”
  Pomemben je predvsem zaradi tega, ker v njem Slovencem razlaga kaj je svoboda, kako se je potrebno boriti za svobodo, ker vedno obstajajo ljudje, ki te želijo zasužnjiti in zagospodovati.

  Pred pol leta sem jo prvič videl in se z njo pogovarjal. Povedala mi je, da jo čudi, da veliko Slovencev na desnici sploh ne razume koncepta svobode in to eminentnih. Je klasična liberalka. Konzervativka. Naredite kak članek z njo ali naj kaj napiše z Časnik.

  Brez privatne lastnine človek nima ekonomske svobode.

  http://www.demokracija.si/fokus/patricia-walsh-ko-gledam-obsodbo-janeza-janse-vidim-da-je-nora-cisto-nora

  • Heh, odkdaj pa ti podpiraš vztrajnike pred sodiščem? In neko gospo iz ZDA, ki se identificira z mislimi Ivana Štuheca?

   p.s. Mimogrede, Fritzla v govoru gospa, vsaj kakor je zapisan v Demokraciji, ni omenila

   • Ves čas jih podpiram in govorim isto, da je sodba montiran proces. Imam pa še par informacij, ki nakazujejo, da so prejeli nekateri podkupino od Patrije. Podpiram jih proti krivosodnemu in selektivnemu “pravosodju”. To je vidno v vseh mojih sporočilih.

    Kako se ti identificiraš s tem kar Štuhec govori o liberlname kapitalizmu in privatni lastnini:
    “…Revolucionaren odnos do lastnine je: vse je naše. Demokratičen odnos do lastnine pa terja, da se ve za ime in priimek lastnika in da se tudi ve, kdo je za kaj odgovoren. Tisti, ki danes udrihajo čez liberalni kapitalizem in kličejo duha socializma v življenje, dejansko pa ne želijo, da se ve, kdo je lastnik in kdo je za svojo lastnino odgovoren. Saj samo v takem sistemu lahko nekaznovano kradeš. Upiranje privatizaciji na Slovenskem, na vseh ravneh družbe, je ohranjanje možnosti za privatizacijo. Ko imaš oblast, takrat tudi upravljaš z nikogaršnjo lastnino, ki ima začasno ime »nacionalni interes«. Od samih začetkov razvoja človekovih pravic do danes je jasno, da ni svobode brez privatne lastnine. Odrivanje privatizacije je ohranjanje ljudi v odvisnosti, v odvisnosti od tistih, ki so na oblasti. Od te situacije pa živijo tudi večinski slovenski mediji. In dokler bo tako, tako dolgo v tej državi ne bo ne svobode misli in govora in ne svobode ustvarjalnega upravljanja z lastnino, dobrinami, delom in kapitalom.”

    Pa ko Patricia govori o zablodah kristjanov in Cerkve glede “tretje poti” in “socializma”:

    »Komunizem se je lahko razvil zaradi množičnega odpadništva kristjanov. Ni prav gotovo, ali se to odpadništvo oziroma celo resno sodelovanje in kolaboracijo ocenjuje kot grešno. Na splošno se vse to jemlje kot odpustljive zablode, pogosto s hvalevrednimi nameni. Razlog za to je preprost: kristjani se še niso popolnoma očistili komunističnih idej, ki so v njihovem duhu pomešane s humanitarnimi idejami, ki so jih uvajali prav verniki in duhovščina. Podtalno in nezavedno so te ideje po ovinkih prej omenjenih »krivoverskih poti« še vedno žive. Še danes slišimo govoriti o »tretji poti« med kapitalizmom in socializmom. Očitno se še ne zavedamo, da s tem, ko naš svet dojemamo s pojmom »kapitalizma«, že vstopamo v dvobarvni pogled na svet, ki ga daje ideologija, in mislimo, da smo od njega zelo oddaljeni. Obstoj takšnih miselnih zavojev je razlog več za pozabo. V resnici se v nekaterih predelih krščanskega sveta sploh ne ve, česa bi se morali spominjati.«

    Fritzla ni omenila, ker od mene ni dobila avtorskih pravic 😉 Je pa logično viden vsakemu, ki ima malo dostojanstva in občutka za svobodo, svojo in od sočloveka. Ki ni socialistični parazit. Kar je težko biti brez privatne lastnine, z minimalno plačo ali penzijo in z desetletji življenja v socialističnem inkubatorju “Fritzlova klet”.

 23. Riki : Sistem, ki mu je načrtno odvzel avtoriteto.
  *******

  Avtoriteto učiteljem ni vzel noben sistem, izgubili so jo lastni zaslugi s svojim delom!

 24. Z zapisanim se ne morem poistovetiti, saj je zapis izredno enostranski, v veliki meri ne upošteva slovenske realnosti, ne omenja drugih zgodb, ki se, kadar je situacija obrnjena, ne znajdejo v središču medijske pozornosti. Koliko otrok slovenskih staršev trpi v šolah zaradi nasilja otrok, katerih korenine izvirajo iz republik bivše države, zaradi nasilja romskih otrok, pa se otroci slovenskih staršev ne oglasijo oz. se zaradi izkušenj v preteklosti, ko so bili prišleki iz bivših republik Jugoslavije v slovenskem prostoru priviligirani, ne oglasijo niti njihovi starši? Zakaj se članek tudi ne sprašuje o tem, kaj je narobe pri nas, da otroci teh priseljencev, čeprav rojeni tu, ne znajo slovenskega jezika? Še slabše, če so se njihovi starši in stari starši še trudili slovenščino vsaj nekako naučiti, pa ti otroci, ravno obratno, do sloveščine izražajo večkrat celo zelo jasno zasmehovanje. In namesto, da bi jih država v času šolanja vendarle pripravila do tega, da se naučijo slovenščine, jim ta ista slovenska država v razredih naekrat ponuja dvojezične učitelje, ki jih prevajajo snov v njihov materni jezik. Vsa ta priviligirana ravnanja do priseljencev iz bivših republik, kjer je na koncu Slovenec v skrajno podrejenem položaju, nemočen, ko opazuje, kakšne prednosti daje država le-tem (tudi z različnimi socialnimi transferji), normalno povzročajo v ljudeh stisko. Ker tisti, ki ima rad Slovenijo, težko gleda, kako se iz nje dela “mala Jugoslavija”, kjer je Slovenec zopet na njenem repu. PS: Da ne bo na koncu kakšnega dvoma – sem proti vsakemu fizičnemu ali verbalnemu nasilju, toda stvari je treba včasih poimenovati s pravim imenom in pogledati širše, kot nam jih hoče pokazati naša manipulativna medijska, politična ali družbena srenja.

 25. Nasilja v šolah ne sme biti.

  Pedagogi morajo imeti pooblastila in avtoriteto, da lahko nasilje v šolah preprečujejo.

Comments are closed.