Koroško zapravili liberalci dr. Ivana Tavčarja ob pomoči Srbov

26
Koroško zapravili liberalci dr. Ivana Tavčarja ob pomoči Srbov
Danes lahko samo ugotavljamo, kaj vse smo Slovenci zamudili, kaj vse izgubili, kaj smo po letu 1945 na račun namesto tega dobili – osovraženi režim, ki danes spet dobiva krila. Z ustanovitvijo takratne velike Slovenije bi se otresli nemške nadvlade, ker pa se to ni zgodilo, pa smo dobili srbski jarem, mislim, da je bila to velika zgodovinska napaka.

Prva velika priložnost, da dobimo veliko Slovenije, je bila zamujena s Karlovim manifestom, če bi priložnost zagrabili tako, kot so jo Čehi in ostati Nemci, bi imeli Koroško s Celovcem, Trst, celotno Istro z otoki (Kozlerjev zemljevid).

Koroško so zapravili liberalci ob pomoči Srbov

Druga velika priložnost je bila zamujena, ko se je general Rudolf Maister sporazumel z avstrijskim generalom Passijem o meji, ki bi potekala 20 kilometrov nad Lipnico, Krnskim gradom, severno nad Celovcem in Ziljsko dolino. Takrat je bila že osnovana prva slovenska narodna vlada, liberalci z dr. Ivanom Tavčarjem na čelu – čeprav niso bili v večini – so največji krivci, da general Maister s svojo vojsko ni odkorakal na dogovorjeno mejo. V tedanji vladi so bili dogovorjeni, da bodo odločali s konsenzom, liberalci so zavlačevali in se potihoma dogovarjali s Srbi, ki so nato vzeli stvari v svoje roke in imeli največ »zaslug«, da je Koroška pripadla Avstriji.

Plebiscit so imeli v »svojih rokah« Nemci, ki so iz drugih krajev pripeljali 7500 ljudi, da so glasovali zanje, in niso dopustili vpogleda v imenike, glasovnice je natisnila nemška tiskarna iz Celovca. Zelo močno propagando, posebno pri mladini, so imeli, češ fantje bodo morali služiti kralju Petru itd. V neki vasi sem na enem od spomenikov bral: »Nach schweren Kampf« (po težkem boju), s tem so priznali, kako so bili aktivni, finančno pa jim je pomagal celo Berlin. Slovenci na Koroškem pa so prosili in prosili, pa nič dobili. V Beogradu so se izgovarjali, da ni denarja, nekaj seje našlo pri neki slovenski posojilnici, še tega so liberalci pobrali.

Tudi Medmurje smo izgubili zaradi Srbov

Od aprila 1922 do uvedbe šestojanuarske diktature je Medmurje spadalo pod mariborsko oblast, ta pa je skupaj z ljubljansko oblastjo tvorila Slovenijo. Danes Hrvatje nočejo priznati meje niti na Muri, še tisti pljunek morja nam želijo vzeti.

Danes lahko samo ugotavljamo, kaj vse smo Slovenci zamudili, kaj vse izgubili, kaj smo po letu 1945 na račun namesto tega dobili – osovraženi režim, ki danes spet dobiva krila. Z ustanovitvijo takratne velike Slovenije bi se otresli nemške nadvlade, ker pa se to ni zgodilo, pa smo dobili srbski jarem, mislim, da je bila to velika zgodovinska napaka.

26 KOMENTARJI

 1. Hvala, Tavčar, avtor spisa!
  Zagotovo se vedno najde zaribana prasica , Slovenec, ki zajebe še tiso kar že ni zjebano!
  A zato ima narcisoidni baron Tavčar tako prešerno kapitalen spomenik tam na svojni bogatinski graščini – so vedeli kakšnega mu morajo barabi postaviti.
  Nikoli nikjer ni bilo pisano za kaj se je šlo, razen to, da imam krasno knjigo, ki jo piše provratnik iz 1.vojne nazaj domov na Koroško in pove kkšne stvari so se dogajali, ki jih ni moogel razumeti!
  Narobe svet.Namesto, da bi pljuvali za njim, ga častijo in kaj je napisal tistih par ušivih knjižic, zmene zmenetasto?
  Kurba.

 2. Ne vem, iz katerih virov jemlje Janez Tavcar svoje trditve. Nekatere zapisane “podatke” prvic berem in se mi zdijo malo verjetni. O ze “dogovorjeni meji” Maistra visoko severno pri Krnskem gradu npr. Neke interpretacije so precej ocitno napacne. “Nach schweren Kampf” skoraj gotovo pomeni boje brambovcev, ne pa to, kar Tavcar pise. Itd, itd. Prvo narodno vlado je vodil Pogacnik, ne Ivan Tavcar.

  Velikoslovenstvo je podobno zgresena in nevarna ideologija kot velikonemstvo ali velikosrbstvo. Tak maksimalizem ne more voditi drugam kot v vojne. Kjer se prebivalstvo narodnostno mesa, je edina realna trajnejsa miroljubna opcija kompromisna.

  Ne, Cakovec nikoli ni bil slovenski, ne Pazin ali Pulj. V Celovcu, Gorici in Trstu je bila pomembna prisotnost slovenstva. Nikoli, resnici na ljubo, vecinska.

  • Pozabil si napisati, da tudi v Piranu, Izoli in Kopru so leta 1945 živeli izključno Italijani. Današnja slovenska obala nikoli ni bila slovenska, samo zaledje je bilo slovansko s tem mislim, da so ta, živeli Slovenci in Hrvati.Da res je, partizani so pod vodstvom komunistov zasedli in obdržali to področje, Po vojni so v Gorici živeli pretežno Slovenci. Vendar se iz članka da odlično razbrati, kako neučinkovita in skorumpirana je bila vlada takoj po 1.SV. V njej ni bilo komunistov, bila je Ljudska stranka.

  • Pa še to, če ne bi bilo Tita, komunistov in partizanov, danes sploh ne bi bilo Slovenije, oziroma, če bi bila, bi bila zelo majhna nerazvita državica, ki bi se otresla nadvlade Srbov in dinastije Karađorđevićev. Danes se slovenski nacionalisti radi poimenujejo kot identidarci. Največji identitarci so bili partizani, potem pa slovenski smučarji, oziroma tisti, ki so sprožili akcijo Podarim Dobim in v nadaljevanju avtorji slogana Slovenija moja dežela in glej ga zlomka. Vsi navedeni so bili v principu levičarji.

   • Če ne bi bilo Tita in komunistov Yuga ne bi razpadla in mi ne bi prišli do države. S tem se strinjam. Bi pa lahko to dosegli prej s tisto veliko večino slovencev, med partizani, ki so se borili za narod in so imeli v genih zapisano lastno Slovensko državo ne pa Sovjetsko.

    • Če bi…
     Bilo je kot je bilo. Tisti Slovenci, ne vemo za kaj so se borili, še danes ne. Najboljši dokaz je današnja Slovenija, ki še vedno ne ve kaj bi.

  • Dobro, da si nekega lepega dne prebereš kaj o Reki, Trsatu, Moščenici in tistih krajih piše presvitli Janez Vajkard Valvasor.Recimo, denimo.
   Dobro, da si pogledaš od blizu Kozlerjev zemljevid in spoznaš okoliščine in prilike iz katerih za katere je nastal.
   Pa de si prebereš, ko boš utegnil, najstarejšo znano zgodovino Slovencev spisano na osnovi predantičnih, antičnih in rimskih dokumentarnih virov.Mauro Orbini.

 3. Ja sedaj izgubljamo državo pod nadaljevanjem okupacije.
  Toda človeštvo ni to, kar si večinoma predstavljamo v svojih vtzičkih.
  Miti, kot so babilonski stolp itd. nam govorijo tisočletja daleč naprej iz stare izkušnje, če jo hočemo razumeti: odnos Bog, stvaritel narave s človekom v njej. Ta ima skrivnostno clogo bitja, ki je sposobno razvijati svojega duha do angelske kvalitete, a naravne sile to dovolijo le…
  Na tzej poti, ki so ji podrejeni narodi, njih kulture, jeziki, kjer je ekonomija le delček preživetja in razvoja odnosov v tem brušenju dimamantov…
  zato tisto o Slovencih, Hrvatih itd., se zdi spričo tega namena več kot smešno, čeprav se razvija , brusi ta biser lahko tudi pod temi kulturnimi vzorci nekje z višjim sijajem, toda ne zaradi moči, premagovanja mejašev z orožjem, špekulacijami mafijskimi povezavami in ideologijami prevar…
  Božja narava to uravnava, da ne zaide rod človekov in kadar se polasti narave z njenim uničevanjem v prid svojih zgrešenih koristi zla, se mu upre, ga tudi nekje pokonča. Bolezni, vojne, Sedaj neka država najbolj uničuje naravo materialnega in duhovnega stvarstva in se je ta opdzvala. katera država je tista, ki za njo to počne na drugem mestu, so bo kmalu videlo, če kdo ne ve. Tako bo šlo navzdol in lahko kdo goljufivopridobi neko morje, reko, celino, toda izgubil bo cilj, zaradi katerega je na svetu ta človeški rod.
  Tako je zasužnjenih v velikih državah na stotine narodov, za katere sploh nismo slišali in moeda ne bomo. Recimo, da se ti tiranu ne bodo mogli upreti, toda uničili ga bodo virusi, ki prihajajo iz narave bistva in so orodje , ki pelje k cilju.
  Od te zdravstvene krize dalje, ki se pojavlja v ječi narodov in duha, ne bomo živeli kot doslej. lahko je to samo opozorilo, resno opozorilo, toda tako hitro, kot prihajajo temperaturne spremembe, iz leta v leto z neverjetno intenzivnostjo, ki je niso predivevali niti liberalni propagandisti nekaj let nazaj, se bo povrnil napad mikroorganizmov na najmočnejše in osvobodil človeka v svoji pravi poti. Padel je (simbolično in dejansko nek stolp, padlo je egiptovsko despotstvo, rimsko, padel je boljševiški kolonializem in suženjstvo duha, padajo zablodeli deli religij in padel bo povratek parazitskega boljševizma, izrojenega liberalizma…
  Iz tega pepela bo zasijal biser, čim bo voda izhlapela iz zasmrajenih močvar, se vrnila na zemljo kot čist dežek življenja, ki ga bo opral in vode bodo odtekle, da bo zasvetil, kot prvi dan…

 4. kakšen obupen članek s komentarji vred. Kako slovenci spljuvamo sami sebe, pa to je neverjetno.

  Kdor nima, se mu bo vzelo še tisto kar ima. Te besede tukaj meso postajajo.

  • Ostaja kolega tole:

   Ga ni na svetu naroda, ki zamenjavo enega okupatorskega jarma za drugega plača z 30% svoje zemlje!
   Idioti so to naredili.
   Maister bi8 lahkko naredil, pa mu vlada v ljubljani ni dovolila-to se je pisalo in se še piše in se še bo pisalo! NORO. Kaj pa je drugega kot , da človek pljuva in benti pri takih norcih, ki so sedeli v takratni slovenski vladi v Ljubljani – kdaj se bo našel junak in vse to predstavil v širino in globino?

   g.Tavčar, izzvani ste, prosim! HVALA VNAPREJ!

 5. DA, VELIKO SMO IZGUBILI ZARADI LIBERALCEV, SRBOV, IN OSTALIH ZLOBNEŽEV, AMPAK ŽAL ŠE VEDNO IZGUBLJAMO ZARADI NJIH IN OSTALIH TUJCEV !!! ! !!! PREDVSEM PA ZARADI LASTNE POKVARJENOSTI IN ZLOBE NARODOVE !!! ! !!!

  • Vi, ki ljubite Slovenijo in nje prelesti, rodoljubno patriotsko vsaj enkrat letno obiščite spomenike, ki jih je slovenski Judežev multikulti liberalni jebivjetar rod Kajnovski postavil po svoji skurbani deželi!

   Obiščite Tavčarjev veliki spomenik na Visokem, po kolenih ga trikratno obkrožite, četudi dežuje in je blato in globoko mantrajte katerega od izrekov srbofilskega pisuna in župančka !

   Obiščite spomenik srbijanca Pupina na krožišču na Bledu, ki nam je priboril – tako gobezdajo srbofilni drekabrbci in poturice brezplodne srbijanske – nič več in nič manj mejo na vrh Triglava. Če je zafural tretjino Slovenije, pol Istre, vso Primorsko z Goriško in Rezijo, Kanalsko dolino, Št.Peter, Trbiž in še kaj na Koroškem, ni važno. On je jugoslovenar širokega srca, ki je z Tavčarjem tisto kar je od Slovenije ostalo pripojil Beogradu in pika. Zato vsaj šestkrat po kolenih po ostrem šodru okoli njegovega spomenika in mantrajte : ” Ja volim Karadžordževiće i Ivana Tavčara, pobogu mili brate”

   Pljuvati za njihovim spominom je olajšanje v mračnih dneh!

 6. Kdo pod nas pa lahko privošči rojakom v zamejstvu in po svetu komunizem v teh desetletjih?! Še dobro zanje in za nas, da smo jih imeli v drugih državah. Tako je še danes. N e privoščimo jim slabega! Samo dobri odnosi s sosedi naredijo možnosti velike, velik prostor v katerem živimo vsi. Zato ne govoričiti o veliki državi in izgubljenih priložnostih. najboljši odnosi z Avstrijo in Koroško in vsem zamejstvom in temi državami gradi novo družbo Evropo narodov in Evropejcev ter vsegasveta. Samo dobri odnosi pa lepo se imejmo.

 7. Obenem graditi, vzgajati zavest o državljanstvu, pripadnosti državi, kot ga imajo v ZDA.
  Je že tukaj čas migracij iz ene v drugo evropsko državo in še zlasti od zunaj. Ti ljudje bodo v 50. – 100 tih letih v večini, če tukaj ne bo rodnosti. zato je, ob ohranjanju narodne zavesti, nukno graditi tudi zavest o državljanstvu-pripadnosti državi, kot je to “narod” Američanov v ZDA, čeprav ti želijo vedeti za svoje korenine…
  Mora biti neka vez v državi, ki gradi patriotstvo. Če pa druge izločiš, potem se, dolgoročno v teh razmerah, izločiš.

 8. Mnenja sem, da še danes nimamo prave predstave kakšne so bile razmere ob koncu prve vojne. Še vedno se vse tolmači skozi prizmo želje nastanka države južnih Slovanov. Vendar ali je bil to res prvinski interes naroda. Slovenci so sredi 19 stoletja oklicali Zedinjeno Slovenjo. Vse politične in kulturne aktivnosti (čitalništvo, tabori) so zasledovale cilj združiti vse slo. dežele. Prizadevanja naših poslancev so se poznala tudi v takratni ureditvi in zakonodaji cesarstva. Vendar ob koncu vojne se z Majniško deklaracijo vse spremeni. Jugoslovanski klub zahteva državo v okviru monarhije. Ob tem zanemari interese Antante in Srbije, ki se pripravljajo na vojno. Obveščevalne službe opravijo svoje. Delitev cesarstva se začenja. Avstriji je treba preprečiti dostop do morja. Slovenski nacionalni prostor je v oviro interesov Antante. Zato ga je treba razdeliti. Jugoslovanski klub pod vodstvom Korošca nasede tej igri. Resnica se pokaže takoj po koncu vojne, ko Srbija prevzame SHS, Italja pa Primorsko. Prebivalstvo, ki po več stoletjih sobivanja z ostalimi narodi v monarhiji, je razočarano. Korošci ostanejo doma, vse ostale dežele so okupirane. Nostalgija po stari Avstriji je prisotna še do druge vojne, kjer je dokončno zlomljena zardi nacizma in kasneje pod komunizmom.
  Čas bi že bil, da Slovenci začnemo spoznavat, da smo bili eden od izvorni narodov monarhije ne pa hlapci, kot nam še danes hočejo dopovedai. Doprinos naših ljudi še danes bolj cenijo Avstrijci kot mi sami. Tavčerjeva vloga in tudi ostalih v jugoslovanskem klubu je bila dokončno obelodanjena na Pariški mirovni konferenci, kjer se narodni prostor dobesedno razreze. Če bi bil Koroški plebiscit izveden nad celotnim ozemljem si upam trditi, da bi narod glasoval za Avstrijo, ki je med drugim postala še republika. Vedno pozabljamo, da so se naši dedje borili proti Turkom in kasneje Srbom in Italjanom tudi za nas prostor pod soncem. Zato je razumljivo, da je narod simpatiziral bolj z nemško govorečimi kot Srbi in Italjani. Prošnjo Borojeviča, da ga ob umiku iz Italije sprejme Ljubljana, so mestni svetniki gladko zavrnili. Borojevič je imel takrat še dovolj vojaške moči, da bi občuval tako zahodno, severno in južno mejo. Pod vplivom obveščevalnih služb in naivnih politikov smo izgubili vse. Izdajalcev nam res ni manjkalo v nasi zgodovini, saj se v dugi vojni vse ponovi.

 9. Predvsem ni bilo pred tem državne tvorbe, mednarodno potrjene, da bi bila osnova za neko oporno točko priznanja in združevanja še ostalih pokrajin. Če bi ne bilo komunizma, bi se uresničilo vsaj pol željenega in predvsem nas ne bi uničeval danes. Večina rojakov po svetu je v teh 30-tih letih izgubili upanje in zaupanje, da bomo s svojo sposobnostjo, ki je velika, lahko dosegli najvišji nivo razvitih drav v gospodarstvu in demokraciji, brez tveganja za pšoslovne opdnose…!. potem bi lahko bila situacija neprimerno boljša, dinamika, optimizem, zagon na mednarodnem področju, povsod, kjer so rojaki, bi nastajale naše poslovne prložnosti vsem v korist in zadovoljstvo. Ker pa se nadaljuje obvladovanje države s paradržavo komunističnega tipa in so vlade le marionete te “oblasti”, kot je bilo že prej vse pripravljeno, preden je država juga razpadla, je tako kot je.
  To je največja nesreča in največje zlo, kar ga more biti za sedaj in jutri, za stare, srednje in mlade: živa groza!!! Živa groza, ker so volilci kuhane žabe.

 10. S postavitvijo džamije postaja Ljubljana zopet žarišče duhovnega življenja in 10% komunistov-kapitalistov z ukradenim kapitalom ne bo dolgo obvladovalo niti te pokrajine niti Slovenije. Kot je napovedal vodja amije v 20.letih… Ja prej bo duhovno življenje vrnilo odpadle

 11. “Koroško zapravili liberalci dr. Ivana Tavčarja ob pomoči Srbov” … DA, TO O TEH POKVARJENCIH KI SO NAS PRETENTALI IN PREVARALI, SEM ŽE SLIŠAL ŽE PREDLANI !!! ! !!! AMPAK, MENIM, DA NAS ŠE VEDNO ISTI POKVARJENCI UNIČUJEJO DANDANES NA DRUGIH NIVOJIH OZIROMA, KAR NA VSEH NIVOJIH !!! ! !!!

 12. Pred kratkim umrli koroški domoljub mi je pred tem povedal, da se iz Slovenije gor izseli veliko “državljanov”. Obžaloval je, da se ti, četudi jih je okoli 500 nanovo zgradilo hiše, kupilo stanovanja v nekem trgu za mejo, javno sploh ne pogovarjajo slovensko, ne dajejo otrok v tamkajšnjo dvojezično šolo… Kruhoborci brez kulture ali boljševiški internacionalisti, ki gredo po poti najmanjšega odpora?
  “Renegati!” je pribil bolj sam zase…

 13. Če načrtujejo diktaturo in preplavljenje Slovnije s tujci…., bomo še obžalovali, da smo sploh šli iz Avstrije?

 14. Zanimiv prispevek avtorja, ki detabuizira takratne napake ljubljanskega oz. slovenskega vodstva.

  Očitno se še o napakah po 1. svetovni vojni ne moremo trezno in logično pogovarjati, kar je res otročje in žalostno.

  Zgodovinarji se naj izkažejo!!!

Comments are closed.