Trump, spomeniki in slovenska levica

12
V Kamniku v Parku Evropa stoji spomenik revoluciji, kjer zadnja leta potekajo občinske slovesnosti v počastitev, nekdaj dneva Osvobodilne fronte, Dneva upora proti okupatorju. (Foto: kamnik@info)

Slovenska levica in Donald Trump vendarle imata nekaj skupnega: odnos do spomenikov. Kontroverzni ameriški predsednik Donald Trump se je postavil v bran spomenikom osebnostim ene od strani v ameriški državljanski vojni. So del zgodovine, pravi Donald Trump. Podobno pravi tudi naša levica o Kidričevem spomeniku in drugih slovenskih slavolokih revolucije.

Seveda bo levica takoj ugovarjala o neprimernosti primerjave med konfederacijskimi zagovorniki suženjstva in nosilci svetlega izročila partizanstva – in revolucije. Ampak za pomemben (res ne večinski) del slovenskega volilnega telesa so Kidrič in družabniki »bad guys« podobno kot general Lee.

Ne sedemdeset, sto petdeset let po koncu ameriške državljanske vojne ameriška varianta levice “prešteva kosti” z željo, da se odstranijo spomeniki.

Zakaj? Pod pritiskom populizma, ki je v ZDA trenutno pisan na kožo ameriški varianti desnice in ki se včasih/delno spogleduje tudi z rasisti, se je namreč porodil strah, da ti spomeniki ne bodo zgolj predstavljali zgodovine (od katere se je treba učiti) in ne bodo zgolj poskušali biti del sprave, ampak da so izrazi tega populizma tukaj in zdaj.

Na misel mi prihaja obujanje vrednot rdeče zvezde…

Edward Ayers, profesor zgodovine na univerzi v Richmondu, je za Financial Times kot glavni problem teh spomenikov izpostavil dejstvo, da ne omenjajo suženjstva; zgrajeni da so bili z zavajajočim namenom, da se izpostavijo pravice južnih ameriških zveznih držav, ki so se hotele odcepiti in voditi samostojno politiko (glede suženjstva).

Tudi naši spomeniki so bili postavljeni bojda z namenom, da se izpostavijo prizadevanja za osvoboditev izpod okupacije in za boj za socialno pravičnost. A tudi danes spomenikom revolucionarjem nismo zmogli dodati interpretativnega napisa, da so imeli tudi zelo krvave roke in so uvedli totalitarni sistem.

Alfred Brophy, profesor prava na univerzi v Alabami pa je za isti članek o spomenikih povedal tole: »Čeprav obstaja močan razlog za rušenje – so ponovno izrisane podobe bele nadmoči – obstaja tudi pomemben razlog, da jih ohranimo. So javni opomin, da so ljudje, ki so nekoč odločali o ureditvi javnih površin, verjeli v slavljenje tistih, ki so podpirali odcepitev in vojno, da bi obdržali suženjstvo… Odstranitev bi prispevala k pozabljanju.« Eric Foner, profesor zgodovine na univerzi Columbia se zato zavzema za več oz. za nove spomenike osebnostim, ki so se borili na drugi strani.

Naše revolucionarne spomenike so postavili tisti, ki so verjeli v revolucijo in enostrankarski sistem. Spomenike »druge strani”« smo pri nas dobili skoraj izključno v podobi (netriumfalističnih) farnih spominskih plošč in še nad temi so se nekateri kar naprej spotikali.

Po kom se bo torej zgledovala naša levica: po Donaldu Trumpu, ki bi spomenike ohranjal, ali po delu ameriške levice, ki bi jih odstranjevala, ali po tistem delu ameriške liberalne javnosti, ki bi postavljala nove?

Eno je gotovo: od naših spomenikov revolucionarjem se še nismo naučili ničesar za zgodovino. Še kar molče stojijo.

12 KOMENTARJI

 1. Prav grozovito je:

  – ko gledaš monumentalni spomenik Tita v vojaški obleki na trgu v Velenju, 12 km vstran zračne linije pa je Teharje, 20 km vstran pa je Huda jama!

  Ta spomenik je simbol prezira človekoljubju, človekovim pravicam in demokraciji !

  Podobno je Kidričev spomenik pred slovenskim parlamentom simbol prezira človekovim pravicam in demokraciji!

  Ali res ne zmoremo normalnega odnosa do človekoljubja, da bi odstranili te spomenike?!

  • Še več, Kidričev spomenik stoji v Parku Sveta Evrope, torej v parku, ki se imenuje po organizaciji, ki se zavzema za spoštovanje človekovih pravic. Torej nekako podobno, kot če bi Eichmanna postavili v park žrtev holokavsta….

 2. Sinočnji intervju na RTv Slovenija je spet razgalil bistveno razliko med levimi in desnimi intervjuji.

  Levi gradijo na nasilju kot gibalu razvoja.

  Desni pa na človekovih pravicah in demokraciji.

  Zdaj pa povejte, kaj je človekoljubno in civilizirano in kaj ni!

  in kaj je vzgojno za mlade!

 3. Nasilje nad demokracijo in slovensko skupnostjo je tudi, ko parlament ali vlada ne sprejme koristne predloge opozicije, da se v Sloveniji vzpostavi demokracija, pravičnost, poštenost, odgovornost…

 4. Pa tudi, ko RTV Slovenija promovira nasilje, kar se v zadnjem času ponavlja v njenih oddajah. Le kaj imajo za bregom?

 5. Resnici na ljubo je treba poudariti manjšo podrobnost, da Robert. E. Lee nikoli ni bil lastnik sužnjev. Bil je samo sposoben vojak. Medtem ko so borci za odpravo suženjstva Abraham Lincoln, general S. Grand in George Washington bili lastniki sužnjev.

  Naši revolucionarji so v nasprotju z Leejem svoje “sužnje” dali pobiti in se polastili njihove lastnine, druge pa prikrajšali za svobodo.

  Zato primerjava ni čisto na mestu.

 6. Ali ni duhovno suženjstvo celo hujše kot fizično?!

  Pri nas se slavi morilce in njihov totalitarni sistem z njihovimi simboli, prezira pa tiste, ki hočejo, da se na Slovenskem uresniči demokracija z vsemi civilizacijskimi vrednotami.

 7. Ko sem v mestni knjižnici protestiral, zakaj imajo med učbeniki za osnovnošolce propagandne knjižice o Titu in njegovi partiji ( ki je bil največji zločinec na naših tleh), ki jih je izdala v letih od 1972 do 1984 KPJ in nekateri njeni tedanji posamezniki iz juga, sem prejel odgovor: ” Če se sme pisati o Janši, zakaj pa ne o Titu?”

  Odgovoril sem: “Seveda se sme pisati o Titu, vendar z vidika današnjega demokratičnega sveta, ki spoštuje človekove pravice in civilizacijske vrednote, ne pa z vidika tedanjega totalitarnega časa, ki je zamolčal, kakšne najhujše kršitve človekovih pravic in svoboščin je storil tedanji sistem na čelu s Titom.”

  Odgovor je bil: “To si pa lahko najdejo na oddelku za odrasle.” žal tega v zgoraj navedenih propagandnih knjižicah totalitarnega sistema ne piše.

  Pozor, sedanji šolski sistem torej še vedno uporablja kot obvezno čtivo zgoraj navedene knjige. Na platnicah teh knjig je med drugim napisano: Mladi, cilji komunistične partije Jugoslavije so vaša prihodnost!

  Moraš se uščipniti, da se zaveš, da je to res.

 8. Me prav zanima, če bodo ameriški levičarji porušili tudi spomenike FD Rooseveltu. Kot je povedal temnopolti junak Berlina ’36 (4 zlate kolajne) Jesse Owens, ga FDR ni nikoli povabil v Belo hišo, kamor je sicer rad vabil različne junake, še več, nikoli mu ni niti brzojavno čestital. Kar naj bi menda na skrivaj (ker uradno zaradi pravil MOK ni smel) storil celo sam Hitler

 9. Kdor si je prebral ali pogledal izjemno uspesnico Gone with the wind ali V vrtincu, mu bi skoraj lahko bila ta inkvizicijska novodobna levicarska akcija podiranja spomenikov casti vrednemu generalu Leeju blago receno odvec. Nespametna potem ko sta ameriska Sever in Jug svojo spravo ze zdavnaj dosegla.

Comments are closed.