Trump, Putin in češka past

3

Na Češkem je sicer trenutno brezvladje, kajti premier je v torek odstopil po sporih znotraj koalicije, toda za naš planet je bolj odmevna druga zadeva. Predsednik ZDA Donald Trump je dal vedeti, da se ne bo srečal s češkim predsednikom Milošom Zemanom. Le-to seveda tudi ne bi bila usodno pomembna reč -če Zeman ne bi bil najbolj proruski predsednik od vseh, ki so zdaj v funkciji predsednika v državah bivših komunističnih dežel srednje in vzhodne Evrope. In če Trump ne bi bil cel čas, vse do raketnega napada na Sirijo, velik Putinov občudovalec.

Začetek zanimive, na koncu v bistvu pozitivne zgodbe se je začel odvijati lani poleti, ko je Zeman kot verjetno prvi evropski politik povsem enoznačno, brez pridržkov, podprl Trumpa kot predsedniškega kandidata. Razlog ni bil ravno presenetljiv. Trump se je v svojih tvitih šopiril kot človek, ki bo sklepal s Putinom odlične posle, obenem pa je recimo Severoatlansko zvezo napadal kot preživelo. Kar je seveda bila voda na Zemanov proruski, revanšističen, do vseh čeških prozahodno orientiranih politikov maščevalen politični mlin.

Trump je kmalu po svoji izvolitvi res Zemana iz hvaležnosti takoj poklical, ter mu menda, vsaj tako je o zadevi poročal urad češkega predsednika, obljubil sprejem v Beli hiši. V svojih pisarnah je vrsta Zemanovih sodelavcev dajala v zadnjih mesecih ponosne izjave, da je le še vprašanje časa, predno bo natančno znan datum srečanja.

Še posebej pa so o zadevi navdušeno poročali mediji v Rusiji. Če bi se Trump namreč srečal s Zemanom kot prvim predsednikom iz dežel srednje in vzhodne Evrope, bi se imenitno dalo plasirati interpretacijo, da je ameriški predsednik na ta način jasno povedal, komu po njegovem mnenju pripada ta del sveta, ki je svoj čas spadal v sovjetski imperij. Rusiji.

Ampak zanimivo, Trump in njegov kabinet niso kazali pretiranega zanimanja za uresničitev domnevne telefonske obljube – pa ne le to, niti je niso hoteli potrditi, da je res bila izrečena.

In kaj je torej potem storil Miloš Zeman? Tu vse postane zelo zanimivo. Vnaprej povejmo, da je zadevo kot prvi začel razkrivati ameriški spletni portal Politico, po njem pa še dobro obveščeni washingtonski portal The Hill. Na podlagi informacij iz ameriškega državnega registra podjetij, ki v ZDA zastopajo interese tujih dežel, so novinarji izvedeli, da je Češka najela ameriško lobistično firmo SPG, da pomaga pri potrditvi in izvedbi srečanja. Kar je seveda čudno. Če te, kot praviš, predsednik ZDA povabi v Belo hišo, zakaj ga še pritiskati preko lobistov?

Kot kontakt je na češki strani v omenjenem registru navedeno ime Martina Nejedlyja, predsednikovega svetovalca in bivšega direktorja češke podružnice ruskega naftnega koncerna Lukoil. Torej firme, ki jo je recimo dnevnik The New York Times lani na podlagi svojih virov v ameriških obveščevalnih krogih navedel kot sestavni del Putinovega omrežja, preko katerega uveljavlja svoj vpliv po celi Evropi. (več o Nejedlyju in Lukoilu na povezavi). The Hill pa gre v tem oziru še dlje. Navaja Nejedlyjeve stike s Vladimirom Jakuninom, generalom ruske obveščevalne agencije FSB oziroma človekom, čigar ime je vključeno v seznam oseb, ki so jih doletele zahodne sankcije.

Da poenostavimo: Ne samo Čehi, ampak predvsem Rusi so se očitno precej trudili, da do srečanja Zeman – Trump res pride. Toda Trump je pretekli teden ob sprejemu novega češkega veleposlanika v ZDA nedvoumno izjavil, da nima interesa za srečanje z Zemanom.

Iz česar izvira ključno vprašanje: Zakaj se je Trump tako odločil? Edina racionalna razlaga je ta, da pač le ni tako navezan na Putina, kot je cel svet vse do nedavnega verjel. Najprej je Trump s svojim raketnim napadom klofutnil Bašarja Asada in z njim seveda tudi Putina, zdaj pa je zavrnil odigrati vlogo, v katero ga je želela zapeljati ruska propagandna politika.

3 KOMENTARJI

  1. THe Hill (s tem pa tudi avtor) daje absolutno prevelik poudarek napol preverjenim informacija, pa tudi interpretacija je precej kreativna. Kot da bi mednarodna politika bila otroška igra. EDino kar verjetno drži, (pa navedeni članek ne ugotavlja), je to, da poskuša globoka država Trumpu na vse pretege preprečiti America first politiko.

  2. Trumpa kot osebnost in poslovneža nedvomno privlačijo ljudje na vrhu, ki imajo vse vajeti v svojih rokah in lahko sami sklepajo posle. Z drugimi besedami, privlačijo ga avtokrati ( celo še tako sporni kot je trenutni filipinski predsednik, ki je že povabljen v Belo hišo).

    Demokracijo in demokratične omejitve in kontrole očitno doživlja kot breme. Enako politiko, ki bi temeljila na nazorih in vrednotah in bi dovolj premočrtno zasledovala neko jasno smer. To ni on. To je zanj nepotrebno breme. Tudi zato bo nepredvidljiv, saj se bo iz dneva v dan odločal pragmatično, kot bo tisti čas zanj bolje kazalo. S tradicionalnimi politiki zahodnega tipa se že kot osebnost, psihološko ne ujame.

    Torej ne čudi dobra kemija Trumpa s Putinom in Zemanom in slaba recimo z Merklovo ( navzven očitna pri njunem srečanju). Če gre za dodatne lovke ruskega kapitala v vzhodni Evropi in ZDA in Putinove obveščevalcev iz naslednice KGB, ka piše v članku Tedi Marjanovič, potem je ta vez toliko razumljivejša.

    Seveda je za Trumpa teren tu spolzek. Do Rusov je v ZDA zakoreninjeno veliko politično nezaupanje in averzija še globoko iz hladne vojne, na ameriški desnici pa toliko bolj ( ZDA v odnosu do Rusije niso kot Slovenija). Brez podpore ameriške desnice seveda Trump ne more vladati. Zato prihodnost rusko-ameriških odnosov ni povsem jasna. Trump je napovedoval otoplitev z Rusijo in zaostrovanje s Kitajsko. Že prvi meseci nakazujejo, da je povsem možno, da bo tudi povsem obratno in da še tako močne Putinove lovke v Washingtonu ne bojo nujno odločale.

  3. Kar mene preseneča, je češki zdrs s svojim aktualnim predsednikom. Kako je možno, da je nek Zeman kot osebnost in s svojimi pogledi Čehom, vsaj njihovi dovolj znatni večini, tako pogodu? Narodu, ki je intenzivno doživel leto 1968 in vkorakanje sovjetskih tankov. Narodu gorečih hokejskih spopadov z Zbornajo komando za primat. Narodu Vaclava Havla. Res škoda. ( Tega ne razumem. Morda bi to lahko razložil avtor.)

Comments are closed.