Trije Frančiški in moč simbolnih dejanj

5

Kaj konkretnega in pomembnega je novi papež Frančišek do sedaj naredil. Bore malo – vsaj kar zadeva dejanj, ki so vidne v javnosti. Saj tudi ni mogel narediti res velikih konkretnih dejanj. Takšna dejanja namreč zahtevajo svoj čas. Je pa bil izjemno dejaven na področju simbolnih dejanj.

Kaj sploh so simbolna dejanja? To so dejanja, ki z vidika konkretnosti in učinka nimajo nobene teže in ne ustvarijo nobene konkretne spremembe. Wikipedia pravi, da je simbol nekaj, kar predstavlja idejo, proces ali fizično entiteto. Njegov namen je sporočati smisel/pomen. Simbolna dejanja torej sporočajo smisel in napovedujejo konkretna dejanja. Na nek način so simbolna dejanja tudi že konkretna dejanja, saj spreminjajo stvarnost.

Simbolna dejanja v podjetniškem svetu

Janez Frančišek Zobrist (Jean-François Zobrist) je postal direktor francoskega podjetja Favi. Njegova pisarna je bila nad proizvodno dvorano z oknom, ki je nudilo pogled na dvorano in omogočalo dovolj dobro kontrolo. Eno prvih dejanj Zobrista je bilo, da je zazidal to okno. Ne samo, da dejanje nima konkretne teže, pomeni celo določene stroške. Nedvoumno pa ima to zazidanje okna močan simbolni pomen. Pomeni sporočilo zaposlenim: zaupam vam, nisem tisti, ki bo nadziral vsako vašo potezo, prepuščam vam odgovornost. Že samo simbolno dejanje je spremenilo stvarnost. Zaposleni so namreč začutili, da jim novi vodja zaupa in to je gotovo povečalo njihovo odgovornost. Simbolnemu dejanju je v prihodnosti sledilo veliko konkretnih dejanj, ki so Favi pripeljala med najuspešnejša podjetja. Simbolno dejanje je utrlo pot konkretnim dejanjem.

Simbolno dejanje lahko zgleda kot norost

Drugi Frančišek je bil Frančišek Asiški. V nekem trenutku se je slekel in odvrgel vse materialno. Konkretno je to norost. Simbolno pa pomeni, da njegovo delovanje ne bo usmerjalo bogastvo in da je odvrgel vse, kar bi ga povezovalo s starim.

Simbolika zapora

Papež Frančišek je prvo simbolno dejanje naredil že s tem, ko je prevzel ime po Frančišku Asiškem. Temu dejanju je sledilo še nekaj simbolnih dejanj. Menda se je po izvolitvi sam z avtobusom odpeljal v hišo, kjer je bival. To pomeni, da je nekdo, ki je enak drugim, ki bo živel zelo preprosto. Maša na veliki četrtek v mladinskem zaporu pomeni obračanje k tistim, ki so najbolj ubogi – obračanje k bistvenemu. Vsa ta simbolična dejanja napovedujejo tudi konkretna dejanja.

Simbolna dejanja v politiki

Razmišljam, kakšno simbolično dejanje bi si želel od politika, ki zasede pomembne položaje. Kaj simboličnega bi recimo lahko ali morala storiti Alenka Bratušek, ko je zasedla mesto predsednice vlade? Ali pa morda simbolno dejanja predsednika države. Pravzaprav si želim nekaj, čemur Shoji Shiba pravi simbočni prelom, ki pomeni prelom s starim tradicionalnim, gre od vrha navzdol in vnaša kaos v organizacijo.

Pravo simbolno dejanje

Pravo simbolno dejanje ponavadi ne razdvaja. Tako nasprotniki kot tudi privrženci ga razumejo enako. Takšno dejanje je iskreno in običajno tako močno, da vsi rečejo, „ta pa misli resno“. Pravo simbolno dejanje spreminja stvarnost, ker za sabo potegne ljudi.

 

 

Danilo Kozoderc je prokurist v Zavodu Simetris Morje.

Foto: catholic.org

5 KOMENTARJI

 1. Simbolno sporočilo je izhodišče (spremenjenga) razmišljanja in ravnanja.

  Zanimivo je, kako so že malenkosti odločilne.

  Zgolj ton glasu ali videz zaželjenega pogleda ali obraznega izraza, ima neverjetno pozitivno duhovno moč.

  Duhovno moč, ko niso več potrebne nobene besede ali dejanja.

  Duhovna moč, ki uresniči sama po sebi tisto, kar si človek iskreno in na podlagi pozitivnih vrednot zaželi.

  V vsakdanjem življenju je tega premalo, še manj v javnem življenju.

  Zakaj bežimo vstran od te pozitivne božanske duhovne moči, ki se nam ponuja in silimo v zlobno duhovno moč negativnih, satanovih sil?!

 2. Mislim, da nas papež Frančišek ponovno vrača k bistvu. Naše krščansko prepričanje bazira na pomebnih stvareh, kot recimo spreobračaje bližnjega in družbe.
  Prepričani smo, da je za nas spodnja prilika simbolno dejanje.
  Mt 25,35: “35 Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, 36 nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni”
  Simbolno denanje, ker od nas zahteva zgolj pozornost do bližnjega, ki trpi. Ampak pozor !!! Ta dejanja nas odrešijo, ne da bi človeku v sitski govorili o Bogu , ga spreobračali.
  Naš krščanska misel je obremenjena s tem, da imamo vedno nekaj za bregom, da naše dajanje vode nima primarnega namena v odžejanju bližnjega,…
  Papež Frančišek nas s svojo preprostostjo in semzibilnostjo vrača prav nazaj k tej evangeljski preprostosti.
  Simbolna dejanja postanejoo prava dejanja ljubezni in to je edino pričanje, ki ga od nas Bog zahteva. Spreobrača pa Bog sam.

  • Gospod Tadej,
   umirite se malo, spreobračajte rajši samega sebe in živite tako, kot so živeli prvi kristjani:

   Življenje prvih vernikov
   Bili so stanovitni v nauku apostolov in v občestvu, v lomljenju kruha in molitvah. Vse pa je v duši navdajal strah, zakaj po apostolih se je dogajalo veliko čudežev in znamenj. Vsi verniki so se družili med seboj in imeli vse skupno: prodajali so premoženje in imetje ter od tega delili vsem, kolikor je kdo potreboval. Dan za dnem so se enodušno in vztrajno zbirali v templju, lomili kruh po domovih ter uživali hrano z veselim in preprostim srcem. Hvalili so Boga in vsi ljudje so jih imeli radi. Gospod pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje.
   (Apd 2, 42-47)

   Poudarjam: Gospod pa jim je vsak dan pridruževal te, ki so našli odrešenje.

   Še bolj poudarjam: Gospod … pridruževal …

   • Verjeno sem se slabo izrazil. Mogoče bi bilo lepše rečeno, da je kristjani veno hočemo spreminajti druge in svet. To “breneme” je vedno moč zatnati v diskusijah. Mogoče ste vi izjema. bom sedaj pozoren na vaše poste in se vam v naprej opravičujem, ker sem posploševal.
    No pa to ni bila glavna poanta mojega posta, to kar sem sam občutil v papeževi preproščini je, da so simblona dejanja dejanja ljubezni. Dejanja ljubezni pa so vedno velika in konkretna.

 3. Mislim, da so simbolna dejanja papeža Frančška v tem, da želi biti enakopraven z verniki velika in smerokaz celotni cerkvi.
  Kar pa se tiče simbolike slovenske državne oblasti za več resnice in poštenja pa bi morala biti v izreku prave politične resnice o zgodovini narodnega spora med okupacijo in po koncu vojne. Mislim, da je prava resnica v tem je bila leta 1945 končana vojna, svoboda za narod je dejansko nastopila leta 1989 in od tu naprej gradimo svobodno demokratično državo. Vendar žal zaradi prikrite te resnice ostajamo v zlagani ideološki zmedi, ki ohranja narodno sprtost.

Comments are closed.