Tri možnosti Mateja Tonina

45
vir: Twitter
vir: Twitter

V deželi, kjer je kultura neodstopanja s položajev vsesplošno razširjena, si zasluži Ljudmila Novak za svoj umik s predsedniške funkcije najprej pohvalo. Morda toliko bolj, ker vsaj na prvi pogled bije v oči dejstvo, da odstopa, čeprav pod njenim vodstvom Nova Slovenija v relativnih številkah na pomembnih volitvah ni zabeležila tako rekoč nobenega poraza. Še najbolj boleč je bil tisti na evropskih volitvah leta 2009, ki je Novakovo samo stal poslanskega sedeža v Bruslju, a ta kajpak ne šteje. Prav tako drži, da je Novakova doslej edina, ki je zunajparlamentarno politično druščino pripeljala nazaj v državni zbor.

Meje projekta “žlahtne desnice” 

A če sem zapisal vse to, moram zapisati še nekaj drugega. NSI pod Novakovo se nikoli ni približala najboljšim izidom iz Bajukovega obdobja in tudi po desetih letih njenega vodenja ostaja precej bliže parlamentarnemu pragu kot – recimo – desetim odstotkom podpore. Kar ne bi bilo zelo hudo, če se ne bi teplo s precej večjimi pričakovanji dela strankine baze. Zasluge za takšno naraščanje pričakovanj ima čudna sprega podeljevanja epskih razsežnosti spopadu za primat na desni s SDS, dolgoletnega medijskega trepljanja po rami in v zvezi s tem še nezmožnosti nekaterih, da bi ločili med lestvicami priljubljenosti politikov in dejanskimi volitvami. Najpozneje ob lanskih predsedniških volitvah so se vsaj nekateri ovedeli zgrešenosti takšnih pričakovanj, saj je bazen NSI kljub vsem drugačnim obetom še vedno zajemal predvsem tiste desne volivce, ki ne marajo Janeza Janše, pritoka iz sredine, kaj šele z leve, pa je bilo bore malo. Govorjenje mnogih o tridesetih odstotkih glasov, drugem krogu ali celo zmagi se je raztreščilo ob trčenju v resničnost (ne gre pozabiti tudi, da konkurenca vsekakor ni bila najmočnejša). Drugi krog bi bil dosegljiv, seveda, a le v primeru, da bi Novakovi glavnino glasov “posodili” volivci neljubljene SDS. Na kaj takega pa tokrat ni bilo misliti.

Na prvi pogled kontinuiteta … 

Da je štafetno palico sedaj prevzel Matej Tonin, je na prvi pogled znamenje, da se ne bo spremenilo nič bistvenega. Kamniški poslanec je bil namreč odločilni soustvarjalec politike in usmeritve stranke vsaj od leta 2011. Seveda pa nas zgodovina uči, da ljudje, ki jih na čela strank, gibanj in držav ustoličijo kot izrazito nadaljevanje predhodnikovega dela, pogosto uberejo povsem svoja pota, ko so enkrat samostojno v sedlu. Če smo prej rekli, da je pristop Novake trčil ob svojo mejo, bi bilo v Toninovem primeru kaj takega celo priporočljivo. Na voljo ima vsaj tri možnosti.

Najvarnejša se mi zdi tista, po kateri bi prišlo do obnove razmerij iz pionirskih let Nove Slovenije. Takrat je bila NSI desno od SDS. Pozneje je prišlo med strankama do zamenjave mest, zaradi česar Nova Slovenija še danes ni dobila nazaj večine leta 2008 izgubljenih glasov. Da bi se vrnila na svoj izhodiščni položaj, bi se morala verjetno najprej SDS pomakniti nazaj proti sredini, kjer je že bila vsaj do leta 2004. Tu pa trčimo ob težavo.

Janša sam politično ne izhaja iz katoliških vod, so celo znamenja, da so bile korenine njegovega političnega gibanja vsaj zmerno antiklerikalna. In do omenjenega leta 2004 je SDS suvereno nagovarjala nekatoliški del desnice in sredine, kar se je odražalo, med drugim, v njeni moči v urbanih okoljih, kjer so bili prej krščanski demokrati izrazito šibki. Vendar je na neki točki Janša postal prepričan o izjemnem pomenu katoliškega volilnega telesa. Ker njegova izkušnja z njim ni izhajala iz prve roke, je ta pomen precenil. Kar seveda ne pomeni, da praktični katoličani v Sloveniji ne predstavljajo znatne skupine ljudi. Če bi volili kot en mož, kot blok, bi bila njihova naklonjenost vedno ena glavnih volilnih nagrad. Toda ni res le, da so ti volivci razpršeni po političnem spektru kot margarina na kruhu, kakor je pred leti zapisal Branko Cestnik, marveč se pri zelo velikem delu pogledi na povojno politično mitologijo, vlogo države v gospodarstvu in družbi in na privlačnost socialističnih rešitev ujemajo s tistimi povprečnega slovenskega volivca. Takšni katoliški volivci pa ne bi volili SDS in v bistvu niti NSI ne, saj prvi dobijo ošpice ob “vmešavanju Cerkve v politiko”. Seveda je res, da bi se slovenska politična tehtnica prevesila, če bi se jih dalo pridobiti za družbene spremembe, a kaj takega se mi trenutno zdi misija nemogoče. Zato bi vsaj z blago “deklerikalizacijo”, če jo nekoliko šaljivo poimenujem, SDS verjetno več pridobila kot izgubila.

Kraljevska pot 

Toda “kraljevska pot” je po mojem mnenju druga. Izhajati bi morala iz spoznanja, da Nova Slovenija v trenutni kondiciji ne more tekmovati s SDS za primat na desnici in da to tudi nima smisla, ker je jedrne volivce te opcije v zadnjih petih letih bolj odbijala kot pridobivala. Lahko torej posnema sorodno Hrvaško kmečko stranko (HSS), ki je prav tako opustila nesmiselno tekmo brez upa zmage s HDZ na desni in se je vsaj v viziji predsednika Kreša Beljaka in podpredsednika Hrvoja Petrića spustila v srednjeročno tekmo za mesto prvega izzivalca HDZ s socialdemokrati s sredinskih, celo levosredinskih izhodišč. Rezultata kajpak še ni, zato ni moč reči, ali bo iz te moke kaj kruha. Omenjeno na Hrvaškem počne seveda laže, ker nacionalno-konservativno in celo katoliško blago v širši javnosti tam kotira neprimerno bolje kot v Sloveniji. Nova Slovenija bi s katoliško nalepko veliko teže prodrla proti sredini in levici. A tudi za težave s tovrstno nalepko že obstaja več zdravil po evropskem zgledu. Valonski krščanski socialci so v Belgiji denimo skrili svoje demokrščanske korenine kot kača noge in se preimenovali (ter tudi vsebinsko preobrazili) v Demokratični humanistični center. Elegantno, kajne?

Končno je tu še tretja možnost. Nova Slovenija se lahko zgleduje po čeških krščanskih demokratih in se zadovolji z vlogo nekakšnega katoliškega sindikata, nišne stranke s sorazmerno stabilno podporo, ki lahko vstopa v koalicije tako z levimi kot z desnimi. Ampak to bi bilo morda nekoliko preveč podobno današnjemu stanju …

45 KOMENTARJI

 1. Resnici na ljubo je treba napisati/povedati tole:

  Z mešanimi občutki sem nocoj spremljal poizkus ustoličenja Tonina.
  Ga.Novak me je pred časom pozivala k več demokratičnosti.
  Sedaj pa želi na (v svojem bistvu!) nedemokratičen način z zlorabo statutarnih določb naspeedirati Ma.Tonina v Kamniku tik pred volitvami.
  Volitve bodo pokazale koliko so Kamničani pripravljeni podpreti te vrste nadmudrivanje mimo kongresa, ki bi moral voliti predsednika.
  Še enkrat sem šel prebrati korespondenco s Toninom vezano na njegovo glasovanje za visok dodatek k pokojnini zadnjemu predsedniku (totalitarne, teroristične…) komunistične parti(je)zanščine Slovenije. V njej sem našel veliko različnih Toninovih “sposobnosti” a žal niti osnovnega poštenja.

  P.S.
  verjamem pa, da zaradi tega kar sem napisal, v Kamniku (Bog pomagaj!) prav nihče ne bo volil Ma.Šarca
  dob’r dan, Jože

 2. “V deželi, kjer je kultura neodstopanja s položajev vsesplošno razširjena, si zasluži Ljudmila Novak za svoj umik s predsedniške funkcije najprej pohvalo.”
  ==========================

  Govorica telesa Ljudmile Novak v TV Odmevih in na obširni tiskovni konferenci na SLO TV 3 , obakrat skupaj s Toninom, mi je pokazala, da Novakova ni najbolj zadovoljna s svojim “odstopom”.

   • Predlagam, da SDSovci pustite Tonina na miru. Vi imate volivce, kočikor jih pač imate. Tonin pa bo mogoče, mogoče,mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče, mogoče desnici prinesel kakšen glas več.

    Razen seveda, če ne želite biti sami na desnici z Janezom kot rešiteljem Slovenije. Ki pa sploh še ni odrešena. V tem primeru pa: TONIN JE KUČANU ZRIHTAL PENZIJO! TONIN JE DELOVAL PROTI DESNICI; KO JE VPIL: “Janez je politik v zaporu!”

    • Alfe, res si strupen s temi svojimi provokacijami, ob katerih se zelo pronicljivo zavedaš, da diskusija ne more naprej brez daljših obrazložitev. Toda, obrnimo stvari: raje nam ti povej, zakaj je resnica tako grda, da bi mi morali obupat?

   • Res je. Tudi insajderji povedo, da je dejansko bila odstopljena in da je šlo za igro prestolov znotraj frakcij partije.

 3. Sam res ne morem in ne morem razumeti Mavrovega vztrajanja pri zlagani sliki slovenskega političnega prizorišča. Še vedno hladnokrvno piše tako, kot da je pri nas vse normalno. Noče in noče upoštevati popolne sprevrženosti slovenskih medijev, zaradi katere tudi ni mogoče jasno definirati slovenskega političnega prostora na levico in desnico. Jaz sem amater, toda prepričan sem, da bolj precizno zaobjamem politični prostor, če ga razdelim na demokratičnega in nedemokratičnega.

  Stavki kot: ” … saj je bazen NSI kljub vsem drugačnim obetom še vedno zajemal predvsem tiste desne volivce, ki ne marajo Janeza Janše, pritoka iz sredine, kaj šele z leve, pa je bilo bore malo.” naravnost žgejo oči, s takšno grozljivo nonšalanco so navrženi v sestavek.

  Skratka, desni volivci, ki ne marajo Janeza Janše ??

  Po tolikih izdajah in prevarah, se postavlja vprašanje, le lahko ima nek publicist, ki je profiliran kot demokratičen, NSi, SLS in podobne prevare ter njihove volivce za desnico? Njihovo sklicujevanje na krščanstvo je samo še ena prevara več. Gre preprosto za komunistične sekcije, ki bodo prispevale svoj delež k nevtralizaciji SDS.

  Takšno pisanje, v katerem se publicist s prisiljeno intelektualnostjo in mostograditeljsko zmernostjo, požvižga na dejansko stanje, je bolj škodljivo kot ultralevičarske blaznosti.

  • “Jaz sem amater, toda prepričan sem, da bolj precizno zaobjamem politični prostor, če ga razdelim na demokratičnega in nedemokratičnega.”

   1. Kdo pa je sploh profesionalec v teh naših neugodnih razmerah.

   2. Vaša razdelitev pa je sicer utemeljena. Temelj česarkoli o naši državi je namreč Ustava, ta nima desne in leve. Ima pa v prvem od svojih členov (Slovenija je demokratična republika pojem “demokratična”. S tem ste v vašem komentarju ste zadeli v primarno razdelitev političnega prostora, za kar imate temeljito podlago.

   3. Sledenje razdelitvi kot ste jo podali dejansko osmisli usodno zapletene položaje, ki omogočajo razumevanje šele, ko se soočimo s tem, da en del ‘demokratične’ države noče, saj je ostal vezan načelom prejšnje – sicer ‘totalitarne’.

   • 4. Primer: Šele sledenje navedeni razdelitvi omogoči razumevanje (sledenje logiki ‘desno-levo’ pa ne) dvojnega bistva trenutka, v katerem smo se znašli:
    4.1. Tega, da je strategija napadanja sds neutemeljena.
    4.2. Tega, da je neobhodna strategija blok, blok ‘demokratične opozicije’ seveda.

    • Glede 4.1. in 4.2. gre namreč za učinkovanje sorazmernosti (po domače ‘kar je preveč je preveč’), pomeni pa izpeljavo pravila iz 15. člena Ustave. Na primeru 4.1. to pomeni, da po desetih letih napadov na sds strategija dodatno potenciranega kritiziranja slednje ni sorazmerna. Naj ta primer še pojasnim:

     Ne delajmo se neumne. Za nami je desetletje sinergije protipravnih udarov v določeno politično stranko in njihovega izpostavljenega prvaka, ki mestoma kot osamelec zavrača ‘totalitarizem prokomunizma’. Neutemeljena uporaba oblasti poteka s strani oseb z javnimi pooblastili, in sicer zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti, ob podpori državnih medijev in odobravanju določenega dela volilne javnosti. To ustvarja sinergijo, ki je oslabila celotno pravno državo.

     V sinergiji so od leta 2008 dalje prizadeli delovanje sodne veje oblasti – redne in ustavne, izvršilne veje, samoupravnih lokalnih skupnosti in zakonodajne veje oblasti. Čeprav se napada eno stranko, zloraba učinkuje na ostale osebe in njihove zadeve zaradi načela enakosti pred zakonom, s tem pa se učinkovito izpodbija celotno pravno državo.

     Zato, po desetih letih neutemeljenih uporab oblasti (vsem nam na očeh), dodatna potencirana kritika zoper prizadeto stranko ni sorazmerna. V tem predvolilnem trenutku ni najti kritičnega gradiva zoper nje (sds), ki bi bilo desetletju zlorab sorazmerno.

  • “Skratka, desni volivci, ki ne marajo Janeza Janše ??”

   Stem nas klicali, gospod Lucijan? Ni nas malo, veste! 😉

   Op.: Beseda “maramo” ni najboljša. Pravimo namreč, da ga imamo radi, ampak to mu še ne da spodobnost povezati pomladnike, kar jih še je. Je prevelik indivudualist.

 4. Avtor kraljevsko pot imenuje zgled hrvaške stranke HSS, ki se je iz stranke, bolj desne kot je HDZ, spremenila v bolj levo, kot je SDP oz. v njen privesek.

  Ta je pa res kraljevska. Služi zgolj pridobitvi manj pomembnih položajev za svoje člane, ne pa tudi kakšni spremembi na bolje. Razen če pod bolje razumemo uvedbo spolne teorije, homoseksualizma, slavljenja partizanske epopeje v šole in druge ustanove. Poleg tega še preganjanje KC idr.

  In avtor besedila naj bi bil nagnjen na desno. Ali res? Videti je, da tudi njemu odgovarja status quo.

 5. Zanimivo mi je, da Maver premika Janse v bolj pro-katolisko smer ne poveze z dejstvom, da si je nasel dekle in kasneje zeno iz izrazito katoliske druzine.

  • Ah! Katolištvo oziroma krščanstvo se ne deduje ali nekaj podobnega. In to gospod Maver ve. V bolj “prokatoliško” smer se je premaknil, ker mu drugega ni preostalo.

   • AlFe: “… V bolj “prokatoliško” smer se je premaknil, ker mu drugega ni preostalo.”
    ========================

    Ti pa “vse” veš o JJ-ju, a si bil njegova spletična?

    • Spet provocirate, gospod Riki? Pa dobro, pa dajmo!

     Dvakrat poročen … pa v krščanskem tedniku Družina na srednji strani njegov drugi zakon za vzor … Satan se reži na veliko!

     Od tega poskusa loviti krščanske volivce je ostal samo še en madež na RKC.

     • AlFe,
      ste kdaj pomislili, koliko si ob vas Satan mane dlani?

      Ne da bi vas kdorkoli provociral, vas lasten napuh zapeljuje, da se razkrivate kot pobeljen grob – zunaj lep, notri pa…

      Postavili ste se v vlogo razsodnika Janezu Janši, implicitno se hvalite, da niste kakor Janez Janša. Pravite namreč, da se Satan na veliko reži ob zapisu o Janši v krščanskem tedniku. Še huje, očitate celo RKC, da je omadeževana zaradi tega zapisa!

      Kdo ste, da sodite o Janševem zasebnem življenju, njegovih morebitnih preteklih in sedanjih grehih, njegovi krščanski drži ali celo njegovi veri?

      Še najbolj ste podobni farizeju, ki je šel v tempelj molit in se je Bogu zahvaljeval, da ni kakor drugi ljudje: grabežljivci, krivičniki, prešuštniki ali kakor tisti cestninar, ki se je medtem nekje v ozadju tolkel po prsih in prosil Boga, naj mu bo, grešniku, milostljiv:

      “Nekaterim, ki so zaupali vase, da so pravični, in so zaničevali druge, je povedal tole priliko: »Dva človeka sta šla v tempelj molit: eden je bil farizej, drugi cestninar. Farizej se je postavil in pri sebi molil takóle: ›Bog, zahvaljujem se ti, da nisem kakor drugi ljudje: grabežljivci, krivičniki, prešuštniki ali tudi kakor ta cestninar. Postim se dvakrat na teden in desetino dajem od vsega, kar dobim.‹ Cestninar pa je stal daleč proč in še oči ni hotel vzdigniti proti nebu, ampak se je tolkel po prsih in govoril: ›Bog, bodi milostljiv meni grešniku!‹ Povem vam, ta je šel opravičen domov, oni pa ne; kajti vsak, kdor se povišuje, bo ponižan, in kdor se ponižuje, bo povišan.” (Lk 18, 9-14)

      Sebe v komentarju višje razglašate za “pristaša Resnice”. Pod članki zelo pogosto (v primerjavi z ostalimi komentatorji največkrat) citirate svetopisemske odlomke in se kažete kot velik poznavalec in glasnik Božje besede. Veliko vprašanje pa je, ali ste tudi zvest izpolnjevalec besed, ki jih tako radi citirate?!?

      Kot samooklicani “pristaš Resnice” razširjate laži, napisali ste, da je bil Janša dvakrat poročen. Janez Janša in Silva Predalič nista bila poročena.

      Sicer pa, AlFe, posebej za vas naslednji odlomek iz Svetega pisma, pa ga razumite, če morete:

      “Nebeško kraljestvo je namreč podobno hišnemu gospodarju, ki je šel zgodaj zjutraj najet delavce za svoj vinograd. Z delavci se je pogodil za en denarij na dan in jih je poslal v svoj vinograd. Okrog tretje ure je šel ven in videl druge na trgu postajati brez dela. Tudi tem je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd, in kar je prav, vam bom dal.‹ In so šli. Okrog šeste in okrog devete ure je spet šel ven in storil prav tako. In ko je šel ven okrog enajste ure, je našel druge, ki so tam postajali, in jim je rekel: ›Kaj postajate tukaj ves dan brez dela?‹ ›Ker nas nihče ni najel,‹ so mu dejali. Tedaj jim je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd!‹ Pod noč pa je gospodar vinograda rekel svojemu oskrbniku: ›Pokliči delavce in jim plačaj. Začni pri zadnjih in končaj pri prvih.‹ Pristopili so torej tisti, ki so prišli okrog enajste ure, in dobili vsak po en denarij. Ko so prišli prvi, so mislili, da bodo dobili več, vendar so tudi oni dobili vsak po en denarij. In ko so to prejeli, so godrnjali nad hišnim gospodarjem, češ: ›Ti zadnji so delali eno uro in si jih izenačil z nami, ki smo prenašali težo dneva in vročino.‹ Odgovoril je enemu izmed njih: ›Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?‹ Tako bodo zadnji prvi in prvi zadnji.”
      (Mt 20, 1-16)

     • Če kaj od navedenega ni res, zapišite! Če pa je vse res, potem pa gospa Vanja ste le poskus zastiranje resnice.

     • Vau! Ja, potem je pa res Janez kerlc, kot se šika. Naredil dva otroka in odšel k drugi. Res lepa referenca za voditelja države, kerlc in pol! Ni kaj! Vse je v redu!

      K drugi? K DRUGIM! Pa poglejmo še malo širše po Janezovih ljubicah:

      Silvo Predalič, s katero ima dva otroka – Žana in Niko

      Špela Predan, s katero sta prijateljevala v sredini 90. let

      Od novinark so s prvakom desnice najraje povezovali Rosvito Pesek, ki naj bi mu bila kar preveč naklonjena tudi v intervjujih.

      Med svetlolasimi novinarkami pa naj bi Janez očaral tudi Nino Orel. Ni pa jasno, ali je Nino očarala služba ali sam Janez.

      Revija Mladina se je na primer leta 2008 spraševala, s čim si je Urška Toplak prislužila redno službo (takoj po diplomi!) in celo službeno stanovanje.

      Karizmatični politik je zmešal glavo še kar nekaj pripadnicam svoje stranke. Med njimi naj bi bila tudi Alenka Jeraj, generalna sekretarka SDS.

      Od leta 2006 je namreč v zvezi z Urško Bačovnik, s katero je se poročil leta 2009.

      Odkar je z Urško, se je menda tudi osvajalski pohod na ženske za Janeza končal. Ali pa so svoje pač naredila leta …

      😮 Kerlc in pol!!! Pišuuukakaaaaa! PIŠUUUKAAA in POL!!!!! Tonin mu niti do kolen ne seže! Janez! Imaš moj volilni glas!

     • Kakšen bi bil seznam šele na levici, npr za Pahorja?!
      Samo da tega se tam ne grejo. Ker vedo da so skupaj močni. Moč kolektiva.
      Medtem ko na desnici je drugače.
      Kjer mora bit vsak zase dovolj močan.

     • Na levici? Preje bi rekel garažni sex. Jankovič je očitno izjema.

      Pa brez zamere! 😉 Če ne bi omenili nekaj podobnega kot spreobrnjenje v krščanstvo, bi bil tiho.

     • AlFe,
      za vaš ugled bi bilo bolje, ko bi na tem mestu umolknili, a vem, da ne boste 😀

      Namreč, vir vaših podatkov o Janševem zasebnem življenju je nek tračarski internetni portal, ki delno povzema po nekem brezveznem blogerju, notoričnem lažnivcu. Še dobro, da niso vaš vir o Janši Mladinini družbenopolitični delavci – ali pač so?

      Ste že slišali za ‘fake news’, v prevodu ‘lažnive novice’? O teh se v zadnjem času precej govori in piše.
      No, gre za to, da ste s citiranjem neverodostojnih brezveznih zapisov nekih posameznikov, ki si kar nekaj izmišljajo o Janši, veliko povedali o sebi in svojih izbirah.

      AlFe, ali se redno izpovedujete vseh svojih grehov? Ali ste o sebi premislili, za koliko “kiklcami” ste se v svojem življenju že ozrli?
      O sebi premišljujte… vam bo bolj koristilo kot študiranje o Janševih “grehih”…

      Vedite, AlFe, tudi obrekovanje je greh 😀

     • Pa z zamero! 😉 Če ne bi omenili nekaj podobnega kot spreobrnjenje Janeza v krščanstvo, bi bil tiho.

      Janez je šel na krščansko po volivce in ne, ker se je spreobrnil. O tem je tekla beseda! Volivcev seveda ni dobil, saj jih ima iz volitve v volitve vse manj.

      Če vam resnica ni všeč, da ima zaplodil dva otroka in odšel z drugo žensko, s katero ima prav tako otroke, je pač vaš problem. Oziroma greh.

     • AlFe,
      kdo ste, da si drznete izjaviti: “Janez je šel na krščansko po volivce in ne, ker se je spreobrnil.”?!?

      Ali ne veste, da je veliko ljudi spoznalo Jezusa, našega Gospoda, šele v odrasli dobi, ne glede na to, ali so bili v otroštvu krščeni ali ne?

      Spreobrnjenje je posledica srečanja z Gospodom!

      Nekoč davno se je z Gospodom osebno srečal Savel na poti v Damask in se je spreobrnil. Podobno, ne nujno ob padcu s konja, se ljudem dogaja danes, da v svoji zreli dobi spoznajo Jezusa kot svojega Odrešenika. Tako se je primerilo meni in ne vem, zakaj ne verjamete, da se je tudi Janezu Janši. Ni vse v življenju samo politika… še posebej takrat ne, kadar je posredi ljubezen.

      Skratka, AlFe, skozi svoje izjave se kažete kot nadutež, ki si domišlja, da ima sposobnost preiskovati človeška srca…

     • Pa še to, AlFe,
      Janez Janša je bil in je dober oče vsem svojim otrokom. Če sta se z materjo starejših otrok razšla, je to zadevalo njiju in njune otroke in se nikakor ne tiče nekega pogrošnega internetnega komentatorja, ki hoče odločati, kdo je grešnik in kdo ne.

     • g AlFe, kot vidim se je vse zreduciralo na
      eno osebo. Za Janšo ali proti njemu. Volitve bi lahko potekale samo na tej osnovi, bi vsaj vsi vedeli za kaj gre.
      Upam da se zavedate svojega početja. In upam da ste razumeli odličen komentar g Stupice (3.2. ob 9.01) !!

     • AlFe, AlFe,
      iz slabega na slabše padate v svojih izjavah.

      Tako radi citirate Sveto pismo.
      Hkrati pa se tu spodaj sklicujete na neke neverodostojne internetne vire, da bi Janšo prikazali kot babjeka, in na neznane “insajderske” informatorje, da bi ga prikazali kot lažnivca in prevaranta.

      Janeza Janše osebno sploh ne poznate in se bržkone niti od daleč še niste srečali z njim, pa vendar pišete, kakor bi vse vedeli o njem!

      Pravzaprav več pripovedujete o svoji krščanski drži kot o Janši, saj s svojimi izjavami le dokazujete, da marsičesa, kar je v Svetem pismu zapisano, niste razumeli, ali pa vam je izpolnjevanje tamkaj zapisanega deveta briga!

      Ali mislite, da kadar govorite o Janši, za vas ne veljajo besede:

      “Ne pričaj po krivem!” (Mt 19,18)

      “Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.” (Jn 8,7)

      “Ne sodite, da ne boste sojeni! S kakršno sodbo namreč sodite, s takšno boste sojeni, in s kakršno mero merite, s takšno se vam bo merilo. Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš? Ali kako moreš reči svojemu bratu: ›Pústi, da vzamem iver iz tvojega očesa,‹ če imaš sam bruno v očesu? Hinavec, odstrani najprej bruno iz svojega očesa in potem boš razločno videl odstraniti iver iz očesa svojega brata.” (Mt 7,1-5)

      “Tako torej vse, kar hočete, da bi ljudje storili vam, tudi vi storite njim! To je namreč postava in preroki.” (Mt 7,12)

      In še bi lahko naštevali odlomke iz Evangelijev, kjer Jezus govori o odnosu do bližnjih in resnice.

      Vaše izjave, Alfe, so očiten dokaz, da ne upoštevate in ne spoštujete sporočil Svetega pisma.

 6. Ker gre za stranko, oziroma osebo iz stranke, ki je pozivala k več demokracije na desni, se postavljajo vprašanja.
  Kako si pri NSi zamišljajo demokracijo znotraj svoje stranke (glej pod: “več demokracije na desni”).
  A to pomeni, da odstavljajo svojega predsednika kar na nekem tajnem strankarskem sestanku?
  A to pomeni, da tudi novega predsednika nastavljajo kar na nekem sestanku?
  A pri NSi-ju ne poznajo predčasnega kongresa z izvolitvijo novega predsednika?
  A jim tudi na misel ne pride, da bi napovedali predčasni strankarski kongres?
  A predsednika nastavljajo kar vroči navijači?

  • Se popolnoma strinjam z vami, gospod Riki. Problem bo predstaviti NSi kot vzor demokracije. Nekaj podobnega kot pri SDSu, kajne? Ali pa pri Šarčevi stranki.

  • Tudi takrat kadar je bil kongres stranke NSi – “krščanske demokratske stranke” in bile so tudi volitve , ni bilo protikandidata , čeprav je morda celo bil kakšen pripravljen iz njihove stranke ugrizniti v kislo jabolko , taka je bila komanda , samo Bog ve od koga , ali pa tudi ne , Ljudmila in njeni svetovalci , Pogorelec recimo , so bili bolj božji od Boga in ukrepali po svoje ! Ljudmila je ostala predsednik ! Primerjati
   Janšo in Novakovo v smislu načina vodenja strank je absurdno , SDS namreč ni gradil
   mostov na levo reke nasprotij ! Očitanje napak v Janševem družinskem življenju , je
   zelo blizu svetopisemskega zapisa o kamenjanju prešuštnice ? Tako je to , gospod
   Al Fe !

   Andrej Briški

   • No, zakaj se sprenevedate in mižite ob liku JJ? Natanko tak je, kot ga je opisal Mićo Mrkaič v svoji knjigi:

    “… zares verjame v svojo brezmadežno podobo in se ima za velikega poštenjaka. S tem ko se slepi, si gradi obrambni zid pred razkosanjem lastne osebnosti. Prav zato je Janša izjemno nevaren človek: kljub vsem stvarem, ki jih je do zdaj zagrešil, se ima za zelo moralnega človeka. V resnici pa je prav on eden izmed tistih ljudi brez načel, ki so pripravljeni za nekaj odstotkov glasov več in za ponovni mandat sesanja državnih podjetji v slogu rajnke LDS zamenjati ideologijo, prijatelje in politične pajdaše. Samoprevara pa mu je potrebna zato, da se ne bi psihično sesul – če bi se zavedal globin svojega moralnega propada, bi se verjetno vrgel v brezno!”

    In to se je tudi zgodilo! DVAKRAT je Janša s svojimi dejanji zrušil pomladno koalicijo. DVAKRAT! Zakaj si zatiskate oči pred tem?

    • Aha, šele sedaj razumem, AlFe, odprli ste mi oči!

     Kot specialist za detekcijo človeških grehov ste združili svoje moči s psevdopsihoanalitikom Mićom Mrkaićem. Skupaj sta izdelala Janšev osebnostni profil.

     Ker gre strokovni izdelek dveh ozko in visoko specializiranih predstavnikov Stroke, ki jo imenujemo džejdžejistika, bodo vajini izsledki merodajni za vse nadaljnje preučevalce osebnosti Janeza Janše.

Comments are closed.