Treking Ljubljana – Škofja Loka

5

Včasih se nam zdi, da se moramo peljati najmanj do Bovca ali pa do Maribora, da lahko izvedemo zanimiv treking. Kaj, ko bi se Ljubljančani v nedeljo po sveti maši ali po zgodnjem kosilu odpravili z mestnim avtobusom do končne postaje “petke” in začeli pot do Škofje Loke?

Trekingi sploh niso samo himalajski. Po  Wikipediji je treking potovanje s pomočjo naših nog po področjih, kjer v glavnem transport s pomočjo vozil ni mogoč. In pot od Ljubljane do Škofje Loke je marsikje taka.

Začnemo lahko na obrobju Ljubljane – lahko je to Podutik, lahko Šentvid, tudi Dobrova pri Viču. Najprej je treba priti na Toško čelo. Pot nas vodi od Toškega čela na Katarino (uradno ime je Topol), od tam na vrh Grmade (vrhu se lahko tudi izognete in si skrajšate pot za slabo uro). Z Grmade se spustite do kmetije Gontar, kjer je lepa priložnost za kakšne domače dobrote. Takoj za kmetijo se začne krajši vzpon na vrh Tošča, najvišjega vrha Polhograjskih Dolomitiv. S Tošča se spustite na Mali Tošč. Sledi mu krajši vzpon na Osovnik, s katerega že vidite Škofjo Loko. Spust do Škofje Loke je lep, po prostranih gozdovih, kjer malo popazite na pravo pot. Sam sem tu večkrat zašel in lezel po kakšnih grapah, a vendar prišel do Škofje Loke.

Iz Škofje Loke imate dobre avtobusne povezave nazaj do Ljubljane. Moja praksa kaže, da za pot potrebujete 8 ur zložne hoje z enournim odmorom za kosilo.

Krasen treking, kot nalašč za praznično nedeljo. Priporočam v vsakem vremenu.

Zemljevid: Polhograjsko hribovje 1:25.000

Foto: Aleš Čerin

5 KOMENTARJI

  1. Sam bi sveto mašo sicer izpustil, ampak celotna ekspedicija se ne zdi slaba ideja. Čeprav je mogoče osem ur malce preveč, kaj pa vem. A je to najkrajša pot LJ-ŠL?

  2. @Contreras: Kar spustite sveto mašo …

    Osem ur je, če res hodite lepo počasi s kar precej ustavljanja, fotografiranja, + ena urca za kosilo na kmetiji Gontar pod Grmado.

    Ja, ta se mi zdi najkrajša. Je pa morda malo krajša po kilometrih, če greste od Katarine do Svetega jakoba, spust v dolino Ločnice in vzpon na Govejk, ter od tu do Osovnika. Ta je malo krajša, a po moje ne po urah.

  3. Balzam za dušo, sama sem sicer šla kar po trasi, ki je predlagana v Izleti okoli Ljubljane, z dodatnim vzponom na Grmado, ta ne gre čez Osolnik, ampak se spustiš proti Sv. Jedert in nato na Sv. Ožbolta ter za finiš spust s Sv. Andreja nad Zmincem v Puštal. Start na začetni postaji 7 v Pržanu (oziroma doma), konec 30 km in 6 ur kasneje na avtobusni postaji v Šk. Loki. Vmes pa dve polurni pavzi. Za ponoviti v prihodnjih dneh z dodatkom – vrnitev peš. Fotografij je tudi nastalo malo morje in še kolega sem srečala vmes.

Comments are closed.