Treba se bo začeti pogovarjati

12

drzavni_zborV sredo sem prvič v živo na delu videl Cerarjevo koalicijo. Na seji Komisije za človekove pravice v DZ. Nimam najboljšega občutka. Upam, da gre za začetniško ošabnost. Ker se niso hoteli pogovarjati o zlorabah v pravosodju, so zapustili sejo.

Branko Masleša je poslal svojega svetovalca Gregorja Strojina, ki je mislil, da je vrhovni tudi v parlamentu in je bil zelo užaljen (tako, da je hotel kar oditi), ko mu predsednica Irglova ni dovolila drugim vpadati v besedo. Iz njegovega napisanega govora, ki ga je z dramaturško dognanostjo prebral, na kratko izhaja, da je slovensko pravosodje odlično, za njegov nizek ugled v javnosti pa niso krivi sodniki, ampak okoliščine zunaj pravosodja. Kot nekoliko manj odlično je stanje v sodstvu ocenil minister Goran Klemenčič in razkril, da bo, če bo ostal cel mandat, izvedel pomembne spremembe. Ko je to povedal, ga je kot iz frače odneslo neznano kam. Časa za razpravo z nami ni imel. Mu štejem pa v plus obljubo, da nas bo sprejel – upam, da ima v mislih pogovor in ne predavanja.

Nato smo spregovorili preostali.

Zakaj se koalicija ter vsi tisti, ki menijo, da je slovensko pravosodje dobro, nočejo javno soočiti z argumenti Odbora 2014? Na svoji strani imajo eminentno pravno ekipo, ki pokriva več kot 90% najvišjih t.i. pravniških funkcij v državi in predpostavljam, da so vrhunski pravni igralci.

Si predstavljate, da bi Nemci kot svetovni prvaki v nogometu, ko bi dobili za nasprotnika Slovenijo, rekli, da z nami že ne bodo igrali, ker nimamo pojma? Cel svet bi se jim rogal, pa čeprav so svetovni prvaki. Seveda Nemcem kaj takega ne pride na misel. Če nas bodo dobili za nasprotnika, bodo naredili vse, da nas premagajo na igrišču.

Ali morda večinski del pravniške elite misli, da bo vse ostalo tako kot je, če se o stanju v pravosodju ne bo govorilo? Ali mislijo, da lahko z ustrahovanjem utišajo krike krivic, ki jih delajo mnogi sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci?

Ta vlak je že odpeljal. Sodnih zmot in zlorab je bilo preveč. Treba se bo začeti pogovarjati in skupaj poiskati poti za preprečevanje zlorab v pravosodju. Prej ko bodo to spoznali, boljše bo za vse – tudi zanje.

Žoga je pri njih, mi ponujamo roko sodelovanja in fair play, ki ga pričakujemo tudi od njih, poklicnih delivcev pravice.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. mnogi sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci
  ============
  Mah, ne nas živcirat s slovenščino.

  Živcirajte njih! In tudi jih. Moje spoštovanje gospod Primc. Ne vem če bo dialog možen. Kar se lahko zgodi je da nam postanejo tujci. Sodniki namreč. In domovina, tujina. Ta gospoda vlada neki drugi državi, ne naši domovini. Ta gospoda niso Slovenci, ampak neki tujci, renegati.

 2. Zanimivo, da je isti stil kot v bivšem totalitarnem sistemu.

  Moral si le poslušati, da je njihov politični model najboljši in ploskati, sicer si bil ignorirano postavljen v sovražni manjvredni kot.

  Če še to ni bilo dovolj, pa so ti kaj podtaknili in se pravosodno izživljali nad teboj.

 3. Kje pa je zdaj volilna obljuba, da bo več etičnosti?

  Ali si nekateri razlagajo etičnost le do samega sebe, ne pa tudi v nasprotno smeri?

  Ignoriranje nekoga, je hujše kot pa neetičen pogovor.

 4. … ooooo g.Cefizelj, pozdravljen; verjeli ali ne, ravno včeraj sem pomislila nate, me veseli “da še migaš” …

 5. Konec je pravljičnih obljub o etičnosti. saj je oblastna koalicija bojkotirala razpravo o množičnih kršitvah človekovih pravic v pravosodnih postopkih, ki so temelj civilizacije.

  S tem je oblastna koalicija nedvoumno pokazala, da podpira množično kršitev človekovih pravic.

 6. Človekove pravice so preizkusni kamen demokracije in civilizacije.

  Če oblast zavestno odklanja razpravo o množičnih kršitvah človekovih pravic v pravosodju in sprejem potrebnih ukrepov, je to dokaz grobega nečlovekoljubja in totalitarizma.

 7. Tako , kot pri vseh stvareh , je tudi pri besedi etika ! Uporabijo jo takrat , ko jim paše . Obrnejo jo tudi – po svoje …..
  Najbolj zoprno pa je , da na teh komisijah iz stranke Cerarja zelo malo govorijo . Imajo svojega ” advokata ” Möderndorferja ”
  Pa tako sem upala , da bo šel v Bruselj ???

 8. Treba se bo začeti pogovarjati!
  Berem na spletnem časniku:”Očitno je Janez Janša (na že znamenitem selfiju z Jeanom-Claudom Junckerjem) menil, da lahko na tak domač način obračunava tudi z vrhunskimi evropskimi politiki desnice; če odmislimo, da politična sporočila a la “zabosti nož v hrbet” spadajo bolj v obdobje komunistične internacionale.
  Če na kratko označim tehnologijo Janševe politike, lahko rečem, da je bila vedno takšna, da je politične akterje potiskala do roba sprejemljive politične realnosti ali čez njega ter hkrati zahtevala popolno poslušnost in ustrežljivost politikov desnice. To je včasih delovalo, največkrat pa ne.
  To je na koncu precej spremenilo politični zemljevid Slovenije, na škodo desnice, seveda.
  In tu imamo po eni strani zgražanje Janeza Janše zaradi nesposobnosti Alenke Bratušek, po drugi strani pa zaradi strankarske discipline njegova stranka zavrže takšen potencial, kot je Romana Jordan.”

  • @Franc mihič

   Dej ne nakladaj no! Človek se nekaterim osebkom res ne more načuditi z koliko fantazije, prostim časom in neumnostjo lahko razpolagajo, da potem skupaj sestavijo take nebuloze. Điiiizes.

 9. Treba se bo začeti pogovarjati!
  »Očitno je Janez Janša (na že znamenitem selfiju z Jeanom-Claudom Junckerjem) menil, da lahko na tak domač način obračunava tudi z vrhunskimi evropskimi politiki desnice; če odmislimo, da politična sporočila a la “zabosti nož v hrbet” spadajo bolj v obdobje komunistične internacionale.
  Če na kratko označim tehnologijo Janševe politike, lahko rečem, da je bila vedno takšna, da je politične akterje potiskala do roba sprejemljive politične realnosti ali čez njega ter hkrati zahtevala popolno poslušnost in ustrežljivost politikov desnice. To je včasih delovalo, največkrat pa ne.
  To je na koncu precej spremenilo politični zemljevid Slovenije, na škodo desnice, seveda.
  In tu imamo po eni strani zgražanje Janeza Janše zaradi nesposobnosti Alenke Bratušek, po drugi strani pa zaradi strankarske discipline njegova stranka zavrže takšen potencial, kot je Romana Jordan.
  Deset let je bila članica ter zadnjih pet let celo podpredsednica velikega komiteja za industrijo, raziskovanje in energijo. Z malo pretiravanje lahko rečem, da Romana Jordan predstavlja tisto najbolj odlično, kar lahko Slovenija ponudi. Bleščeč razum jedrske fizičarke, pridnost in zavzetost za evropske ideje.
  In zakaj potem ni bila na spisku SDS za tretji mandat? Sama o tem ni dajala oprijemljivih izjav. Toda nekateri trdijo, da je zagrešila naglavni greh, ko je v Bruslju podpisala resolucijo, ki se je zavzemala za istospolno partnerstvo. To pa je seveda proti strankarski usmeritvi SDS. Poleg tega naj ne bo dovolj odločno – ob izbruhu afere KPK – podprla Janeza Janše, še več, na enem od posvetov ožjega vodstva SDS je dala vedeti, da bo treba razmišljati tudi o “namestniku” predsednika stranke … In je očitno dovolj, da je stranka ni uvrstila na listo za evropske volitve.
  Bojan Korsika, Ljubljana, 19.09.2014
  http://www.pozareport.si/?Id=kolumna1&View=novica&novicaID=20764&type=tags&search=

Comments are closed.