Šok v zadevi Balkanski bojevnik

0

Vir: Reporter, STA. Ljubljansko okrožno sodišče je danes odpravilo pripor Draganu Tošiću in še štirim obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik, Draganu Beljkašu, Mirzetu Luceviću, Boštjanu Kopčiču in Jakobu Remškarju. Prav tako je odpravilo hišni pripor Đemajliju Manđuki in Robertu Šabiču.

Sodišče je pred tem izločilo del dokazov, ostajajo predvsem še italijanski in urugvajski. Kot je povzela okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, se je razpravljajoči senat odločil, da so bili vsi v Sloveniji in v Srbiji zbrani dokazi v bistvu zbrani protizakonito, s kršitvijo človekovih pravic in svoboščin.

Na podlagi tega je senat velik del obdolžencev izpustil iz pripora. Ocenjuje torej, da ni podan utemeljen sum, da bi storili kakršno koli kaznivo dejanje, ki se jim očita, je povzela tožilka. Ob tem pa je opozorila, da so bili izločeni dokazi zbrani tudi na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Žgajnarjeva je že napovedala pritožbo zoper odpravo pripora, ki jo morajo podati v treh dneh. Zoper sklep o izločitvi dokazov pa se bodo po njenih besedah lahko pritožili šele s pritožbo zoper sodbo, za katero upa, da bo izrečena nekje do 23. novembra.

Kot je dejala tožilka, je bolj kot razočarana šokirana, ampak takšna je bila odločitev senata in na to imajo možnost pritožbe. “Srbski dokazi so bili za Srbijo očitno dovolj in so bile na njihovi podlagi izrečene pravnomočne obsodilne sodbe. Očitno pa je Slovenija neka oaza spoštovanja človekovih pravic, kjer ti dokazi ne zadostujejo,” je dodala tožilka Mateja Gončin.

…..

Sojenje v slovenskem delu operacije Balkanski bojevnik se je začelo 10. maja lani. Na zatožno klop je sedlo 17 obtoženih, ki so jih prijeli v obsežni policijski akciji 25. maja 2010. Tožilstvo je obtožnico vložilo 23. novembra 2010, torej pred skoraj dvema letoma, kar pomeni, da se tudi sicer izteka zakonski rok za odpravo pripora obtoženim.

Sedemnajsterica je obtožena proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter hudodelskega združevanja, pri čemer naj bi bil Tošić vodja, ostali pa naj bi mu bili podrejeni. Delovali naj bi na mednarodni ravni.

Vir: STA, Reporter.