Tovarišica učiteljica

16

Tovarišica, tovariš … dve lepi, a zaradi polstoletne zlorabe diskreditirani besedi, ki ju danes, z izjemo članov socialističnih strank v nekaterih državah, ne uporablja več nihče. Vsekakor pa skoraj nihče v izvornem pomenu besede, vsaj ne v nekdanjih socialističnih rajih.

Resnici na ljubo je treba povedati, da se celo za časa socializma uporaba izrazov tovariš in tovarišica ni povsem prijela, vsaj ne toliko, kot si je bržčas želela partija na oblasti. Pravzaprav je bila šola edini prostor, kjer sta se tovariš in tovarišica zares prijela, v bistvu kar kot sinonim za učitelje in učiteljice in ne spomnim se, da bi kdaj kak otrok učiteljico poklical kako drugače kot ˝tršica˝. Seveda so tovarišice in tovariši prevladovali tudi drugod v ˝javnem sektorju˝, a bolj ali manj le enosmerno – večinoma so uslužbenci s tovariši nagovarjali stranke, medtem, ko so le-te uslužbence večinoma naslavljale z gospemi in gospodi.

V zasebnih, neformalnih stikih pa tovarišev praktično ni bilo. Celo med člani ZK ne. Po več desetletjih socializma, v časih, ko si sploh še nismo znali predstavljati, da nekega dne komunizma in socializma več ne bo, so v srcu in duši večine prebivalcev še vedno prevladovale gospe in gospodje.

Tovarišica ni gospa

Ko se je socializem v Evropi konec osemdesetih pogreznil sam vase, so tovarišice in tovariši praktično čez noč izginili. Kot da jih nikoli ne bi bilo. Tovariša miličnika je zamenjal gospod policaj.

A kot je bila šola izjema za časa socializma, je ostala izjema tudi v demokraciji. Za razliko od ostalih področij življenja, kjer gospe in gospodje zares sploh nikoli niso izginili, in so se zatorej brez težav vrnili tudi v uradno komunikacijo, se v šoli nikoli več niso vzpostavili običajni izrazi, kot jih narekujeta slovnica in osnovna pravila olike.

Tovarišice in tovariši so sicer res izginili, a namesto, da bi jih zamenjala ˝gospa Novakova˝ ali vsaj ˝gospa učiteljica˝, so se uveljavili blago rečeno nenavadni izrazi kot denimo ˝profesorica˝ ali ˝učiteljica˝. Če se ozremo k severnim sosedom, se za nagovor učiteljice uporablja izključno izraz ˝gospa Tainta˝, denimo ˝Frau Becker˝. Pač izraz, ki se uporablja v normalnem življenju.

Zakaj tako, mi ni jasno. Zakaj naši srednješolci učiteljice nagovarjajo s ˝profesorica˝, čeprav ta to sploh ni? In zakaj je učiteljicam tako težko reči ˝gospa˝? Le kako bi bilo videti, če bi se nagovarjali z mesarji, smetarji, peki in inženirji? ˝Mesar, pol kile mletega, prosim!˝ Ali: ˝Šofer, ali pelje tale trola na železniško postajo?˝ ˝Prodajalka, ali imate ta model številko 44?˝

Vir fotografije: teachingdegree

16 KOMENTARJI

 1. “Zakaj tako, mi ni jasno. Zakaj naši srednješolci učiteljice nagovarjajo s ˝profesorica˝, čeprav ta to sploh ni? ”

  Kako, da ni? A ni profesor nečesa uradni naziv, ki ga dajejo (so ga dajali pred bolonjsko reformo) univerzitetni študiji na pedagoških
  Pa tudi z inženir ali mojster oziroma kolega se marsikoga pokliče.

  Če je to največji problem, kako se ne koga naziva…

 2. “Kako, da ni? A ni profesor nečesa uradni naziv, ki ga dajejo (so ga dajali pred bolonjsko reformo) univerzitetni študiji na pedagoških?”

  Seveda, drži kot pribito.

  “Po starem” (pred bolonjsko reformo) s(m)o vsi dobili naziv: univerzitetni profesor tega in tega.

  Takšna raven izobrazbe je primerna tako za poučevanje na OŠ kot SŠ.

 3. ‘tovariš’ je odlična beseda. vsaj zato, ker za izražanje pomena, ki ga izvorno ima, nimamo nobene boljše (niti dobre ne), si želim, da ostane v rabi.
  škoda bi bilo zaradi neke zamere do polstoletne uzurpacije te besede s strani kp zavreči samo besedo. potem bi bilo treba mrko gledati tudi na ‘svobodo’, ‘bratstvo’, ‘domovino’ – nenazadnje (zaradi drugih uzurpacij) tudi na ‘ljubezen’ in druge vrhunske besede, ki jih vedno kdo skuša prevzgojiti v svojih vrtičkih.

  o ‘tovariših’ je tule kar dobro premislil vinko (ni pa seveda pozabil po običajni navadi ošvrkniti bratov katolikov;)
  http://markopavliha.blog.siol.net/2010/08/27/oslak-o-besedi-tovaris-v-bibliji/

 4. Le kako je zdaj to urejeno po bolonjski reformi? hahaha. To je pa res za smejat. Tovariš sodnik in gospod natakar, tako se je včasih naslavljalo.
  Pa vendar je sodnik gospod, že kar nekaj stoletij. Toda ne, po Orwellu 1984 je bilo treba vse spremeniti. Svet je nastal 1945.

 5. Tovariš Zdravko, kaj pa ima Orwell s temi nazivi? Je bil gospod ali tovariš? Če pravilno odgovorite na vprašanje, Vam bo don Carlos podelil srebrnik iz tempeljske kolekcije.

 6. rx170, mnogo učiteljev na srednjih šolah ne prihaja iz pedagoških študijev, veliko je denimo inženirjev. Predvsem pa omikani ljudje naslavljajo z gospod profesor ali z gospod inženir, še lepše pa je gospod Priimek.

  dmnkf, vsekakor. A mladi je sploh več ne poznajo, prepričan pa sem, da celo v moji generaciji večina sploh ne pozna pravega pomena te lepe besede.

  zdravko, saj to me najbolj žalosti, da se je razvila debata o akademskih nazivih, pa v prispevku sploh ne gre za to.

 7. Kaj češ, če so tu tako pametni kot Carlos. Se pa vidi koliko strupa smo pogoltnili v veh teh letih. In ni čudno da je potem tako. Najbolj žalostno je da se to še vedno nadaljuje. A konec je blizu in jaz ga ne privoščim nikomur.

 8. @zdravko

  Sprašujem se, če ste vi sploh kdaj brali Orwella ali pa samo hudo napak razumete politično satiro. No, kratki kurz VKP(b) pa menda ni njegovo maslo 🙂

 9. Sluga pokoren, Blitz, ali če ti je ljubše “servus”, “scieavo”, …se imenuje tisti, ki je sogovorec “gospodu”. 🙂

 10. Ena anekdota iz poznih sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Po koncu pouka fizike (sedmi ali osmi razred takratne osemletke) pospravljamo potrebščine v torbe, da bi se preselili v drug razred. Sošolec izjavi približno takole: “Tovarišija, še eno uro pa smo za danes končali.” Učitelj fizike ga opozori, da uporablja neprimerno besedo. Na sošolčevo vprašanje v čem je neprimernost te besede, pojasni, da mu beseda tovarišija zveni nekako tako kot banda. “A potem je tovariš bandit?”, vpraša sošolec.

 11. “Tovariš – profesor”, “tovarišica – profesorica”. Hm, po mojem mnenju se to nikakor ne more enotiti, saj so razlike v nazivih več kot očitne. A mnenja na to temo so različna, seveda iz strani “predavateljev” 🙂

 12. Ad informandum…V vrtcih so v času Lukšiča in njegove kamarile spet uvedli ” tovarišice ” ….!? Za šole ne vem.
  Še ena v dolgi vrsti provokacij….Od Ertla, Masleše, Fišerja, Rozmana, Titove ceste, vojnih zakonov in ukinitve Ferenc-Dežmanove komisije, do blokade vsega okoli Hude jame , pa še desetine stvari bi se dalo našteti. Ob tem pa razni potrči s pokvarjenim ksihtom gledajo v kamero in govorijo da SDS – ker ni tiho , tiho pa ni zato, ker ima pametne, delavne in sposobne ljudi, ki jim ni vseeno- ustvarjajo nenormalno stanje v državi…..In mnogi se s potrči strinjajo….Če ljudje v SLO ne bodo v roku 1 leta prišli k pameti ( za kar pa je malo upov!!), bomo potonili.

 13. Oho, togotni tovariš “Demokrat”, pa ste se le vrnili! Tale štiridesetdnevni post je kar huda zadeva, ka-li? No, pa saj bo kmalu velika noč in tedaj bo prihod velikonočnega zajca vsaj deloma pomiril Vašo vznemirjeno dušo. 😉
  V nečem pa imate prav, čeravno Vas moram, dragi tovariš, dopolniti: Lukšič je vrtce spet uvedel tovarišice, Vaš prijatelj compañero don Carlos Federico Vladimiro José Contreras y Acero pa je na te strani spet uvedel tovariše. 😀

Comments are closed.