Totalitarni vrhunec

125

vrhunec 2Francoski mislec in zgodovinar Alexis de Tocqueville se je večino svojega življenja ukvarjal s francosko revolucijo. Leto dni pred svojo smrtjo je v pismu prijatelju potožil, da ga ta revolucionarni fenomen izčrpava, saj ne najde pravih besed, s katerimi bi pojasnil njegovo naravo.

 

»Poleg tega je v tej bolezni francoske revolucije nekaj posebnega, kar čutim, ne morem pa niti opisati niti analizirati vzrokov za to. To je virus nove in neznane vrste. Bile so na svetu nasilne revolucije; toda neumerjena, nasilna, radikalna, obupana, drzna, malone nora, pa vendarle mogočna in učinkovita narava teh revolucionarjev nima precedensov ….
Od kod prihaja ta nova pobesnelost?
Kdo jo je izzval?
Kdo jo je naredil tako učinkovito?
Kdo jo nadaljuje? … «

Virus nove vrste, ki ga je »odkril« in raziskoval Tocqueville se je po zatonu francoske revolucije potuhnil, nato kratko izbruhnil v pariški komuni, večji razmah pa dosegel z zmago oktobrske revolucije. V Nemčiji je mutiral v nacionalno različico, vrhunec pa dosegel v Stalinovem totalitarnem modelu, ki so ga Tito in tovariši prenesli k nam in kasneje reformirali v samoupravno iluzijo. Virus in vse njegove različice so doživeli zaton na začetku 90ih.

V Sloveniji je danes ta grdi virus ponovno v zagonu. Kot nekoč Tocqueville sem ga živo zaslutil ob poslušanju pogovora s postaranim političnim komisarjem dr. Markom Vrhuncem (RTV SLO, 9. maj 2016, Spomini). Pogovor z novinarko Ksenijo Horvat, ki je potekal v prefinjenem buržujskem ambientu, je bil skrajno vljuden, po mojem okusu osladno servilen. Vrhunčevi opisi povojnih pobojev so me vedno bolj spominjali na nekaj oziroma nekoga. Dolgo sem si razbijal glavo in se spomnil. Spomnil sem se na Eichmannov proces iz leta 1961 v Jeruzalemu. Eichmann sicer ni sedel v fotelju v družbi skrajno prijazne novinarke, ampak na sodni klopi, kamor so ga posadili Mosadovi agenti. A tudi on je opisoval pobijanje pisarniško uglajeno, s skrbno izbranim besednjakom.

Dlje kot sem poslušal, več vzporednic sem odkril. Oba sta iskala pravno podlago za poboje (partizansko, jugoslovansko, wannseejsko … ), zmanjševala številke pobitih, oba sta deklarirana levičarja, oba ovadena za genocid. Eichmann je bil zaradi genocida obsojen in usmrčen, Vrhunec pa še vedno vztraja, da se na Slovenskem sploh ni zgodil. Huda jama naj bil bila po njegovih besedah nekakšna velika grobnica, kamor so položili v bitki pri Poljani (15. 5. 45) padle »izdajalce«. Predvsem pa sem oba prepoznal kot hladna birokrata, obdana s klišeji, brez občutka za realnost in sočutja do pomorjenih. Celo do žensk in otrok. Ob pogledu na oba uglajena nosilca »socialističnega virusa«, bodisi nacionalnega, bodisi internacionalnega, se zavemo, kot nekoč Hanna Arendt, banalnosti zla.

Eichmanna so na današnji dan pred 54 leti obesili. Slovenske revolucionarje pa restavrirani režim danes povzdiguje v junake. To stanje ne bo trajno, ker nima mednarodnega »kritja«. Civilizirani svet je komuniste potisnil na smetišče zgodovine. Tudi naši bodo slej ko prej odmrli. Razen če se bodo uspeli s kakšnim novim »ribbentropmolotovskim« sporazumom navezati na vzhajajoče totalitarizme.

Foto: Demokracija.
Foto: Demokracija.

125 KOMENTARJI

 1. Na žalost je tudi mlajša generacija padla pod vpliv rdeče drhali. Tukaj pogrešam cerkev. Namesto s seboj se bodo morali začeti ukvarjati z pravimi kristjani.

 2. Tisti, ki drži vrečo, je prav tako zločinec, pravi ljudski rek. Vrhunec je eden tistih, ki je držal vrečo, saj je od teh zločinov imel osebne koristi.

  Ne vem koliko koristi je od sodelovnja pri zločinih imel Eichmann, Vrhunec jih je nedvomno imel. Zato odločno brani predvsem sebe in prikriva svojo zločinsko preteklost.

  Dokler naše ulice in trgi nosijo imena in kipe zločincev, bo laž o preteklosti vsaj enakovredna resnici.

 3. Ni mi jasno zakaj je tako težko predočiti ljudem razliko med barbarstvom in civilizacijo.

  Barbarstvom, ki ne spoštuje človekovih pravic in civilizacijo, ki jih spoštuje in upošteva.

 4. Bobu je treba reči bob!

  Splošno znano je, da je kršitev človekovih pravic, najhujša možna kršitev.

  Torej znatno večja kot kraja ali rop premoženja.

  In kaj to pomeni? To pomeni, da je tisti, ki zagovarja kršitev človekovih pravic, večji kriminalec kot tisti, ki ropa ali krade premoženje drugim.

  Samo pomislimo koliko let je bilo potrebnih, da se je začelo govoriti in pisati o kršitvah človekovih pravic.
  To je logična posledica totalitarne miselnosti, ki nam jo je vcepil bivši totalitarni režim.

 5. Torej je na dlani, da imamo opravka s kriminalno združbo.

  Če bi se tega zavedali njeni somišljeniki, bi se njihov krog znatno zožil.

 6. Pomembna je vsebina , ne pa oblika.

  Stalin in Tito sta se na zunaj smehljala in delovala kot dobra strička ali kot nekateri pravijo -ateka.

  Toda, zadaj sta počela največja zlo dela do človeštva.

  Tudi danes se mnogi smehljajo in dajejo vtis velikih demokratov, resnica povsem drugačna, saj ne spoštujejo temeljnih človekovih pravic.

  Zato so nasprotniki civilizacije in človekoljubja.

 7. Vrhunec njihove barbarske usmerjenosti, pa je njihov apel, da je treba graditi sedanjo slovensko skupnost na vrednotah NOB, ki je množično teptal človekove pravice, kar je splošno znano dejstvo.

 8. Dobro, realen tekst, realna primerjava in prava slika na koncu teksta. Povezali in delovali bodo, še naprej, s hudičem.Katerekoli barve.Prej kot z džihadisti, pa s Putinskimi norci in kriminalci, oboroženimi s Suhoji, balističnimi in tankovskimi Armagadeoni.
  Vrhunec.Kaj ni to tisti, ki je z drugimi rdečimi kriminalci obsojal in pobijal Vaške stražarje, tudi v Ribnici, na neki želežniški postaji – ali tam nekje? Ali ni bila vložena prijava zločina in je vse zamrlo?

 9. Ja, še tole.Po sliki sodeč, Vrhunec in Eichman.Eichmanna je judovski narod obsodil in ga, satanista,množičnega morilca, kaznoval z obešenjem.Vrhuncu naj bi sodil kdo , pravite?
  Kučan Milan?
  France Bučar?
  Dimitrij Rupel?
  Janez Drnovšek?
  Spomenka Hribar?
  Tine Hribar?
  ———————-
  ali:
  ———————-
  Alojz Drobnič?
  Ivan Oman?
  Lojze Peterle?
  Dr.Šturm?
  Janez Janša?

  itd…

  Očitno, de facto.
  Nedonošen in nezdrel Narod.
  Kaj sledi?
  Propad.

 10. Ne bodo odmrli. Razsejali so se, malce mutirali, prevzeli pobudo in tudi oblast. Teh 25 let upanja so nam podarili zato, da smo se jim razkrili. Zdaj vedo koliko nas je in kateri smo, da nas bodo lahko spet kontrolirali ali nekam pospravili. Drugo leto je 100-letnica oktobrske revolucije in proslavili jo bodo, kot se spodobi zmagovalcem.

 11. Jaz se ne čudim Marku Vrhuncu. Čudim se Ksenji Horvat in njej podobnim. Ki imajo tako različne tehtnice za zgodovinska in aktualna dogajanje na ( skrajni) levi v primerjavi s tistimi za dogajanja na ( skrajni) desni. Kako je možno to združevati s kakršnimkoli koherentnim vrednostnim sistemom ali kako je možno nekomu, ki se gre intelektualca, omenjena ne skriva teh ambicij, brez tega živeti?

  Francoska meščanska revolucija ima več obrazov. Ne le revolucionarnega nasilja, uničevanja in krutosti. Poudarjati le stvari, ki navajajo k popolnemu odklanjanju, je zame enostransko. Nenazadnje lahko navaja k sklepu, da s predrevolucionarnim stanjem ni bilo nič narobe. Ne vem, ali je to intenca avtorja, ampak tako ga berem.

  Zahodna demokracija idejno v velikem delu sloni na francoski revoluciji. Najbrž ni, vsaj politično gledano, posebej plodno dvomiti v smiselnost demokratične ureditve. Izkušnje alternativ iz 20.stoletja so bile menda dovolj trda streznitev, da ni treba poizkušati znova …

  • Kolikor te “alternative” ni prinesla ravno francoska revolucija… 🙂
   Jaz sem bral Zolaja, kako opsuje požig Pariza, ki so ga izvedli komunisti po neuspešnem poskusu revolucije. Povsem po nepotrebnem, zgolj iz objestnosti zaradi poraza. In tako vidim tudi jugoslovansko vojno.
   Težko je revoluciji pripisati karkoli dobrega, čeprav se strinjam, nek ostanek revolucije je vsekakor dober. Jaz sem rojalist in mi demokracija sama po sebi ne pomeni veliko. Angleški koncept demokracije mi je vsekakor najbližji.

   • Vse evropske monarhije so danes ustavne monarhije in je vloga monarha bolj simbolična od vloge predsednika države tam, kjer ta skoraj nima izvršnih pooblastil. Z vladarji absolutisti te današnje monarhije nimajo nič. So demokracije. Monarhični del prinaša turistične prilive.

    Ne vem, zakaj si vnesel pariško komuno zraven. S francosko meščansko revolucijo stoletje prej ta praktično nima nič.

 12. Revolucija je upravičena le, ko je pozitivna. To pa je takrat, ko:

  – hoče vzpostaviti plemenite človeške cilje
  – ko spoštuje in zavaruje človekove pravice.

  Lep primer takšne pozitiven revolucije je slovenska osamosvojitev. Edini madež so izbrisani, ki pa bili bili takoj rešeni na selektiven, torej zakonit način, če ne bi leve stranke bojkotirale selektiven način reševanja.

 13. Hm, huda prekopicevanja zgodovine morate ubirati, da lahko delate tele svoje “zaključke”.

  Ampak: Adolf Eichmann in takratni vrh slovenske cerkve sta bila tesna sodelavca. Z enakimi cilji. Ne pozabimo, škof Rožman je bil izpričan antisemit. Ta paradigma se je držala tudi predvojnega domačega konservativnega tiska. Naši vrli domači izdajalci so po domovih odbirali ljudi in jih pošiljali v taborišča.

  In ne pozabimo. Eichmann je, tak kot velika večina nacističnih veljakov, v Latinsko Ameriko pobegnil z organizacijsko in gmotno pomočjo katoliške cerkve. Ta je to počela tudi po 9. maju 1945 in zato nikoli ni odgovarjala.

  Zakaj? Ne vem, vi mi povejte?

  • Na, to je pa še hujše prekopicevanje zgodovine.

   Gospod Dare, še vedno praznujete 27. april? Še vedno ne veste za Angelo Vode? Še vedno tajite sodelovanje med komunisti in okupatorji?

   • Seveda vem. Ampak vseeno, boš moral konkretno napisat, kaj od gornjega ne drži.

    Pa že zdaj vem, da odgovora ne bo.

    • Dobro veste, kaj je res in kaj ni res. Dobro veste, kdo je izdajalec! In kdo je pobijal Žide in Cigane poleg SSovcev seveda. Nacisti in komunisti so pač ptički iz istega gnezda.

     • Alfe? Kdo je sekal glave? Se fotografiral z njimi? Kdo je do smrti mučil ženske? Trenutno je aktualna predvojna telovadka in učiteljica Vida Janežič.

      Domači izdajalci. Za Hitlerja.

    • No, tovariš Dare, tole si preberite od Angele Vode:
     Takole piše Angela Vode v knjigi Skriti spomin (Lj. 2005; stran 70):

     Citat
     Naslednji dogodek mi je dal misliti. Ko sta Črtomir Nagode in Aleš Bebler razpravljala o organizaciji in nalogah odporniškega gibanja, to je Osvobodilne fronte, je Bebler poudaril:” Pripravljeni moramo biti tudi na boj z belo gardo.” Nagode je prepričano dejal:”Morda pa ne bo potrebno, če bomo znali v gibanje zajeti ves narod.” Nakar je Bebler pojasnil stališče OF (komunistov) do vprašanja bele garde:” Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo morali organizirati sami.”
     To mi je nekoč omenil sam Nagode, ki je spoznal, da so komunisti potrebovali belo in tudi plavo gardo, da bi lahko uničili vse, ki se niso uklonili njihovi nadvladi. Šlo je tudi za prevzem oblasti, kjer ne sme biti komunistom nihče na poti, ki bi mislil s svojo glavo, pa tudi korita niso hoteli z nikomer deliti.
     Konec citata

  • Dare: “… Naši vrli domači izdajalci so po domovih odbirali ljudi in jih pošiljali v taborišča.”
   ===========================

   Ne naši ampak vaši vrli domači izdajalci!

   Aleš Stanovnik, dr. J. Pokorn in dr. J. Vilfan, vsi komunisti in sodelavci nacistov, so v tem obdobju delali v Šentvidu pri Gestapu (selitvena komisija!).

 14. Prekopicevanje zgodovine je zelo milo rečeno. Kopica laži v nekaj stavkih bi bilo bolj precizno!

 15. Komunisti so že pred nastopom nacional socializma preganjali jude kot razredne sovražnike. Pravzaprav so komunisti svojim socialističnim bratom pokazali, koga je treba sovražiti. Preganjali so jih pa tudi potem, skupaj z Romi.

  Komunistična interpretacija zgodovine je skregana z dejstvi in je vedno v službi njihove ideologije.

  • Hja, samo komunisti jih niso trpali v taborišča. To so delali domobranci in drugi domači izdajalci. Sodelavci nacistov.

   Taisti, ki so tudi strmoglavljene zavezniške letalce dostavljali Gestapu.

   Kaj ni jasno? 🙂

   • Dare, kaj spet lažeš. Komunisti so tudi trpali Jude v taborišča in jih pobijali ali izganjali.

    Pakt med Hitlerjem in Stalinom – Rusi so kar predajali Jude Nemcem.

   • Koliko je vsak pripravljen na soočenje z resnico, ve lahko vsak samo zase in če si tega v resnici iskreno želi !
    Čeprav boli je priznanje o zmoti odrešljivo za vsakega.

    • Ne, v Sloveniji so to počeli domači izdajalci. Tudi Borisa Pahorja so aretirali domobranci in ga poslali v taborišče.

     Konec koncev so ti pmodreci javno in pod pokroviteljstvom tedanjega škofa prisegli Hitlerju.

     In to tik pred koncem vojne. 🙂

     Sodelovanje SZ in nacizma se je nehalo z začetkom operacije Barbarossa, krepkih pet let prej.

     Saj ni treba brat domačih zgodovinarjev, ker vem, da jim ne verjamete, samo so tudi tuji obdelovali dogajanje tukaj.

     • Edini resni domači izdajalci so bili komunajzerji.

      Komunajzerji so kolaborirali takrat, ko je bil Hitler na vrhuncu moči, domobranci pa šele takrat, ko je bilo jasno, da vojne ne bo zmagal.

      To, da je pa komunizem prinesel več zla, je pa jasno.

     • Od kod pa so TUJI zgodovinarji,ki so obdelovali dogajanja TUKAJ,kje TUKAJ,D/a/rko ? Tuji zgodovinarji,morda misliš na Repeta,ki je zagotovo tuj svojemu narodu in poreklu,prodal je svojo dušo,morda začasno tuj zgodovinar Giuseppe
      Pierazzi,ki je sedaj še kako vaš,med vojno verjetno ni bilo ravno tako!Ali morda angleške zgodovinarje,ki so pisali o angleških pravičnikih in ljubiteljih slovenskega naroda,ki so vračali ljudi,ki so bežali pred podivjano komunistično hordo,nazaj v komunistični pekel v katerega se je spremenila nekdaj ponosna Mati Slovenija,ki je postala kraj njihove pogube!D/a/rko,prosim ,da prenehaš žaliti ljudi in njih čustva,ki so izgubili vse kar jim je bilo najdražje,zato ker so praktično golih rok branili svoje družine in imetje!Tragedija slovenskega naroda je v tem,da se je moral
      boriti za svoj obstanek s svojimi lastnimi povampirjenimi brati,ki so ropali in morili združeni v morilsko združbo komunističnih plenilcev,ki so se pajdašili s hitlerjansko sodrgo,kaj ni grozljivo,da so se morali slovenci braniti pred lastnim narodom,tako
      da prosijo za pomoč tujega sovraga!

     • Gospod Alojz je zapisal: “… domobranci pa šele takrat, ko je bilo jasno, da vojne ne bo zmagal.”

      Ni čisto točno. Točnejše je: “… ko so spoznali, da jih partizani načrtno iztrebljajo.”

     • ..kje in kdaj pa so prisegli Hitlerju in kdaj je bil škof Rožman pokrovitelj le tega ? nam seveda ne znaš pojasniti in argumentirati..

      ..kaj šele o kakih izdajalcih in koga naj bi izdali,,

  • Poglej si samo vodene podganje oči tega človeka,neprespane noči notoričnh morilcev
   so dolge in grozljive,lahko se tolaži na sto načinov,izgovora ni!

 16. Revolucija postane zlo. ko si jo polastijo skrajneži, ki jim ni nič sveto!
  Temelj revolucije-zločina, pa je prepričanje, da je Bog mrtev! In to je teorija Nitčeja!

  • Revolucijo izvedejo in nadaljujejo psihopati, za katere je med drugim značilna odsotnost vesti. Lahko zapišem, da so sami sebi bog.

   Če imamo to pred očmi, se nam sprava zdi pravljica na kvadrat! Velja samo obsodba zločincev pred ustreznim sodiščem. Vsaj lustracija!

 17. Na žalost ne bo nihče teh naših komunističnih zločincev kaznovan. Niti tisti ne, ki so malo mlajši in so v Udbi počenjali podobne zločine. Komunistična “Organizacija” jih bo ščitila pred vsemi “nesrečami”.

  • Morda pa bojo kakšnega vendarle prej ali slej spravili v arest za te komunistične in udbovske zločine. Namreč v tujini. Recimo v Avstriji. Perković in Mustač, vodilna udbaša iz Hrvaške že sedita za zločine v Nemčiji.

   Bilo bi zdravilno, če bi vsaj en (Slovenec) eksemplarično šel sedet za te zločine.

   • Od kje meni, da sem prijavljen kot Alojz? Jaz sem prijavljen kot ortikon.

    Vseeno pa odgovor. Gorenc in Zemljarič et comp. nikoli ne bodo v arestu in nikoli obtoženi. Do zdaj so vse zločince branili z vsemi kremplji in jih bodo tudi v naprej.

    • Ko sem post oddal, se je prikazal pravi nick. Prej pa, da sem Alojz.
     Čudno, čudno, prečudno!!!

    • Ko sem post oddal, se je prikazal moj pravi nick. Pred tem pa Alojz (z velikim A).
     Čudno, čudno, prečudno!!!

 18. Zakaj se pa nihče ne obregne ob dejstvo, kakopak zgodovinsko dejstvo, da je katoliška cerkev po vojni aktivno pomagala bežati nacističnim zločincem?

  In zakaj zato ne odgovarja?

  Morda v zahvalo, ker so jim fašisti ustanovili Vatikan?

  No, jaz ne vem odgovorov. Samo ponujam še kako vprašanje, ker vidim, da zeeeeelo enostransko razmišljate.

  • A ti sploh nimaš blage veze o tem svetu, ali ti to iz prezira in sovraštva do vere in Cerkve?! Kaj si ti idiot? Ignorant?

    • dare,na žalost si se rodil sedemdeset let prepozno,potem bi videl
     kaj se je dogajalo po “osvoboditvi” v Sloveniji,seveda vse v režiji komunističnih “utrujenih veljakov”utrujenih od pobijanja ljudi vsevprek,rezultat tega početja danes,pol slovencev je “kolaborantov in izdajalcev”!Tudi to je tragedija ne samo za obtožene izdajalstva,ampak za ves,dandanes živeči slovenski živelj v Evropi!Slovenski komunisti
     nam slovencem delajo sramoto po celem svetu,ne samo v Evropi!

    • Lažnivi Dare, Stalinova pomoč Hitlerju je bila bistveno večja od nekaj vagonov žita.

     Stalin je poskrbel, da je Hitler na začetku krepko okrepil svojo moč.

     Leta 1945 je Hitler že zelo izgubljal vojno – zato je bilo smiselno sile usmeriti v še večje zlo – komunizem.

  • Dare,
   ko sprašujete, imejte v mislih staro ljudsko spoznanje, da zna en bedak več vprašati, kot sedem modrijanov odgovoriti in ne pričakujte pametnih odgovorov na neumna vprašanja 🙂

   • Vanja, najprej pojasnite, zakaj se vam zdijo ta vprašanja neumna?

    Je vaša morala toliko skrhana, da se vam zdi neumno vprašati, zakaj bi kdo pri zdravi pameti pomagal bežati pred roko pravice zločincu, kot je bil Adolf Eichmann? Leta 1948?

    Tudi prav.

 19. Kdaj bo po vaši morali roka pravice dosegla komunistične zločince, ki so bili celo bolj kruti in podivjani kot njihovi nacionalsocialistični bratje?

  Kakšna je vaša morala, da lahko gledate spomenike ter ulice in trge, imenovane po krvoločnih zločincih?

  • Hja, mednarodna skupnost je tedaj odločila, da jih ne preganja.

   Meni tudi ni všeč. Ampak bi se zraven zagotovo znašla tudi generala McArthur in Patton. Vsaj.

   Ker ZDA denimo na Pacifiku skoraj niso poznale ujetnikov …

    • Jah, recimo, da Stalinu ne sodijo v Nurnbergu.

     Pa da je Tito okej, in so mu po vojni dali kredite, Spitfajerje, tanke, pa še kaj zastonj.

     To, da se je znesel nad sodelavci z nacizmom, so mu pa vsaj de facto oprostili. Še več, politične nasprotnike z Vetrinj so mu poslali, dobro vedoč, kaj se bo z njimi zgodilo.

     Ampak, to so naredili tudi v Franciji, v državah beneluksa in drugod.

     • A mednarodna skupnost je odgovorna za prikrita morišča, ki jih še pri nas s težko muko odkrivamo ??? Blefer !

     • Seveda lažeš. V Franciji in državah beneluksa ni bilo takih množičnih izvensodnih pobojev.

     • D/a/rko in ti bi rad nekoga učil zgodovino,tretjerazredni provokator.ki kot papigaj ponavljaš komunistične in oefarske
      floskule,veš preveč groznih stvari sem imel priliko videti,slišati
      in celo občutiti,čeprav je bilo vojne konec,ko se je navlekla
      v Slovenijo JLA s svojimi regruti v improviziranih kasarnah in na morišču v nekdanjih šentviških škofovih zavodih,se je dogajalo
      marsikaj!Bila so posilstva,pedofilija in nasilje in to s strani regrutov z vseh vetrov,ki so bili več ali manj še otroci in starejši,ki so verjetno že sodelovali v zaključnih fazah ,da ne rečem genocida!Meni D/r/ko ni treba brati knjig veliko stvari imam zapisannih v svojem spominu,med drugim tudi to,da sem moral kot otrok,z ostalimi starejšimi ljudmi,moškimi in
      ženskami,razbijati led na makadamski cesti,ki je vodila v Tacen
      do hiše,ki so jo komunisti ukradli človeku,ki je ljudem in
      partizanom pomagal,prisvojil si jo je tovariš “osvoboditelj
      Kraigher”,kasneje so se valjali v njej razni znani tovariši,med njimi tudi takoimenovani vizionar “sperans”!Takrat je padlo dva metra snega,debelina ledu na cesti pa je bila od deset do petnajst centimetrov,delalo se je od enih popoldan,do teme!
      Zakaj smo to počeli,zato,da je lahko po njej kraigherjeva gospa tovarišica divjala s kabrioletom Mercedes azurno modre barve!
      V šolo je vozila svoje maziljence,ki niso bili vredni počenega groša,živeli so kot grofje,nič jim ni manjkalo,občasno so nam
      kazali jezik iz toplega avtomobila!Omeniti moram tudi to,da če nisi opravil tlake,je staršem grozila kazen,če je bil kdo preveč
      korajžen tudi kibla!Tole d/r/ko je delček moje zgodovine,ki bi
      jo celo imenoval,veseli del!Žalostni del le te se je odvijal v šoli,kjer so nas pretepali,za banalne zadeve,če si imel naprimer na prstih barvo,ki si jo uporabljal za barvanje pirhov ob Veliki noči!
      Tvojega odgovora ne želim in ga ne pričakujem,lahko pa se dogovoriva za snidenje,da ti bom povedal še marsikaj!
      Zaradi lažje razpoznave se obleci v partizana z rdečozvezdo na
      triglavki in šmajserjem!

     • Gospod Tolmun, 7apisali ste: “D/a/rko in ti bi rad nekoga učil zgodovino, tretjerazredni provokator.”

      In tu bi morali narediti piko. Ker poslanstvo gospoda Darka je spraviti vas vsaj za eno kulturno raven nižje. In kot kaže, mu je uspelo. Škoda!

     • g. AlFe, ne vem če je res tako kot pravite !?
      Ker meni se zdi, da je poslanstvo g. Darka da brani tekovine revolucije.

 20. Prav nocoj sem govorila s starim možem, ki so mu leta ’44 ubili brata, nič hudega slutečega, študenta, nekje na poti med domačim krajem in krajem študija. (Vmesno izpuščam.)

  Pred par leti sta v isti bolniški sobi ležala dva starejša moža. Ko je videl priimek nad glavo soseda, ga je ‘cimer’ vprašal, iz katerega kraja je. Vprašani pove. ‘Cimer’ poveže kraj in priimek in reče: “Jaz sem tvojega brata ubil.”
  (Ne vem, s kakšnim glasom in tonom je to povedal, a si lahko mislim, da se ob tem ni smejal. In: le kako živijo in umirajo številni, ki so opravljali delo krvnikov??!!)

  Ne vem, kako bi se zgodba v bolnišnici končala, če bi ‘cimrovo’ predvidevanje držalo. Vaščan z enakim priimkom ni bil brat umrlega, le sovaščana sta bila.

  • Sklepanje na splošno iz par konkretnih primerov, eh, to je taktika, ki jo ubirajo pogrošni mediji.

   Ne deluje. Prenizek numerus.

   Poskusi na diva.si, tam morda najdeš “pričevanj” željno publiko.

   • Dare: “Sklepanje na splošno iz par konkretnih primerov, …”
    =======================

    Do sedaj odkritih čez 600 množičnih morišč samo v Sloveniji, več kot v Kampučiji, “par konkretnih primerov”, a, vi bolnik.

    • Hja, tako so pač po drugi svetovni vojni večinoma ravnali s sodelavci nacizma. Ne samo pri nas.

     Meni bi bilo nadvse ljubše, da bi jim sodili, ampak civilizacijsko gledano, so ili to povsem drugi časi. Še enkrat, tole knjigo preberite, pa vam bo jasno, da nas nihče preveč grdo ne gleda zaradi tega.

     http://www.amazon.com/Savage-Continent-Europe-Aftermath-World/dp/125003356X

     Se pa zavezniška veteranska društva čudijo, kako lahko danes v Estoniji (in pri nas) nekaznovano paradirajo nekdanji Hitlerjevi pudlji. Jaz tudi.

     • Saj to je zanimivo pri današnjih komunajzerjih, ko specifično slovensko situacijo potem narobe projicirajo v ostale države.

      Baltske države in Finsko je najprej napadla Sovjetska Rusija.

      Dejansko so bili Nemci potem dosti bolj človeški do njih – od tod tudi drugačen odnos do vsega tega, kot pri nas v Sloveniji.

      Pri nas smo imeli lasten komunizem, v teh državah pa vsiljen.

     • Eh, ja, Dare,
      nenavadno tolažbo ste si izbrali: da so pač po drugi svetovni vojni “sodelavce nacizma” pobijali še kje drugje, ne samo pri nas.

      Najprej boste pri sebi morali razrešiti dilemo: ali so “sodelavci nacizma” vsi, ki so med drugo svetovno vojno kakorkoli sodelovali z nacisti oz. fašisti, torej z okupatorjem, ali pa so to samo tisti ljudje, ki so jih njihovi ideološki nasprotniki ob svojem revolucionarnem prevzemu oblasti označili kot “kolaborante”, “izdajalce”, “belo gardo” ipd. ter jih pod pretvezo takšnih “argumentov” kruto pobili ali pa pregnali iz skupne domovine?

      Morate namreč vedeti, da so jugoslovanski partizani, med njimi tudi slovenski, navzlic nemškemu napadu na SZ, celotno drugo svetovno vojno sodelovali z okupatorjem. O tej kolaboraciji obstaja knjiga ‘Sodelovanje partizanov z okupatorjem’ avtorja Miloslava Samardžića, ki je – mogoče ne boste verjeli – dostopna celo v slovenskih javnih knjižnicah.

      Na Časniku je bil pred časom objavljen odlomek iz navedene knjige:

      https://www.casnik.si/index.php/2015/04/15/kaj-o-sodelovanju-z-nemci-pravi-janez-stanovnik/

      Če pa vas, čisto slučajno, tematika zares zanima, si oglejte ponudbo vam najbližje knjižnice:

      http://cobiss5.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=1003590130836873&rec=2&sid=1

      http://cobiss5.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=0941340219825756&rec=1&sid=2

      Zdi se mi potrebno izpostaviti, da je knjigo Miloslava Samardžića ‘Sodelovanje partizanov z okupatorjem’ dobavilo relativno malo slovenskih knjižnic v majhnem številu izvodov.
      To je toliko bolj očitno v primerjavi s številom knjižnic, ki so naročile občutno večje število izvodov knjige britanskega avtorja Keitha Lowa ‘Podivjana celina’ (katere povezavo na Amazon, kdo ve zakaj, že drugič ponujate pod člankom o totalitarnem vrhuncu?).

      Tako seveda ne preseneča, da je knjiga ‘Sodelovanje partizanov z okupatorjem’ malo poznana slovenski javnosti, pove pa to dejstvo veliko o načrtovanju bralne politike v Sloveniji.

      Primerjajte število knjižnic in število naročenih izvodov knjige na spodnji povezavi s številom knjižnic in izvodov obeh izdaj knjige na dveh povezavah zgoraj. Obenem boste videli število izposoj:

      http://cobiss5.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=0957247343122851&rec=2&sid=1

      Pa še dodatek, ker že toliko omenjate knjigo britanskega avtorja: ob slovenski promociji knjige je Ervin Milharčič Hladnik naredil intervju z avtorjem, v katerem je le-ta izpostavil, da je potrebno povojno zgodbo pogledati v obraz in se soočiti z njo.
      Nato je novinar, v spremstvu zgodovinarja in raziskovalca povojnih grobišč Mitje Ferenca, popeljal tujega gosta v Hudo jamo, v Barbarin rov…
      …tam je slednji priznal: »Pogled na to prizorišče me pa pusti brez besed. Eno je od daleč in s časovno distanco sedemdesetih let prebirati pričevanja o teh dogodkih. Splezati po lestvi v vertikalen rudniški jašek in stopiti na tla, pod katerimi so zakopana trupla, je nepričakovan stik z resničnostjo.«

      https://www.dnevnik.si/1042711940

      Dare, ste si do danes že utegnili ogledati fotografije dekliških kit iz Barbarinega rova?
      Mene sprašujete, ali je moja morala skrhana.

      Raje sebe izprašajte, ali vaša morala verjame, da so bila tista mlada dekleta res “sodelavke nacizma”…

     • Knjižnične povezave žal ne delujejo, lahko pa omenjene knjige najdete tako, da vtipkate naslov knjige ali ime avtorja v iskalnik na spletnem portalu Cobiss.si

     • Dare: “Hja, tako so pač po drugi svetovni vojni večinoma ravnali s sodelavci nacizma. Ne samo pri nas.

      Meni bi bilo nadvse ljubše, …
      http://www.amazon.com/Savage-Continent-Europe-Aftermath-World/dp/125003356X
      =======================

      Tipična hinavščina in stereotipno opravičevanje zločinov, ki se jih zagovarja s tem “saj so tudi drugi to počeli. Nekaj kar jih je že mnogo počelo v preteklosti kaže na nizko inteligenco, neizvirnost, papagajstvo, pomanjkanje argumentov, sklicevanje na sumljive vire, …

      To, da bi Američani namenoma pustili umreti milijon nemških vojnih ujetnikov po vojni, pa se je že izkazala za laž, tipično antiameriško propagando za katero se ve iz katerih logov prihaja.

     • Vanja, zanimivo je tole kar si napisala, veliko pove tudi o naši knjižnični politiki. Dare tega seveda ni slišal, ker ni v skladu z njegovim odnosom do naše preteklosti.

 21. Več, ko je zločincev, večje zlo predstavljajo za človeštvo, kar terja še večje angažiranje človeštva, da to zlo premaga.

 22. Dare, vi verjetno ne veste, da je pri nas pod krinko NOB divjala revolucija. Revolucionarji niso odstranjevali izdajalcev, temveč tudi s pomočjo okupatorja razredne sovražnike.

  Zato ne mešajte vojne z revolucijo. Na ljubljanskem spomeniku revolucije ne piše, da so premagali okupatorja, ampak da so premagali stari družbeni red. Pri nas NOB-a ni bilo. Bila je revolucija. Vse drugo je laž.

  Zato ne mešajte in prikrivajte pojmov. In Evropa pravi, da je komunistične zločine treba raziskati, zločince pa kaznovati.

  • Točno tako. Pred padcem komunizma je bila revolucija pomembnejša od boja proti okupatorju.

   Danes pa lažejo, da revolucije ni bilo.

  • Jojojoj. Tole vašo novodobno zgodovino kupujejo samo tisti, ki obenem kupijo tudi kaka brezmadežna spočetja in podobne pravljice.

   Kaj pa če je Cerkev v strahu z svoje materialno premoženje naplahtala uboge kmečke fante, da so zanjo prisegli Hitlerju?

   Sicer pa na Štajerskem teh težav nismo imeli. Če pride okupator, ga pač vržemo ven. 🙂

   No, ok, bila je revolucija, ampak jaz vseeno nisem nikogar pokončal in nimam nobene slabe vesti.

   Izdajalce in riti pa že od nekdaj preziram.

    • Kdo pa je pel:
     “Čez gore, polja
     po svetu naj doni,
     Slovenija svobodna
     sovjetska bodeš ti”?

     No, tu pa je vsa pesem, ki so jo partizani peli skozi krvavo revolucijo, ki ji danes pravijo NOB:

     Na klic kominterne združite se v čete –
     v boj za svobodo, v boj za Sovjete.
     Rdeče smo fronte bojevniki mi,
     ker naše je geslo,
     Sovjeti sveta.

     Iz ruskih step veliki Stalin kliče zmagovito,
     z naših se gora odziva mu tovariš Tito.

     Naglo puške smo zgrabili
     in v gozdove z doma šli,
     ko sovjetski so junaki
     skupen boj oklicali.

     Čez gore, polja
     po svetu naj doni,
     Slovenija svobodna
     sovjetska bodeš ti.

     Tovariš Stalin, hura ! In lep pozdrav.
     Odkod ? S slovenskih gmajn, vasi, iz host.
     Saj jih poznaš. Saj hodiš dobri gost,
     vsak dan med nas, iz Ruskih step daljav ….

     Razpnite čez ves svet vešala !
     Vaš boj so : rop, požig , umor !
     Divjajte ! Kri je zakričala !
     Glavo je dvignil v nas upor !

     Hura ! Rdeči pionirji !
     V temelje, oboke –
     bombe, ekrazit !

     Jutri – rdeči inženirji ,
     skozi slavoloke
     nov svet gradit !

     Naš smeh se razvihra v domovih !
     S čim bomo prali kri ? S krvjo !
     Prisluhnite ! Pri nas v gozdovih
     tesarji novih dni pojo !

     *****************************
     Eni Hitlerju, drugi Stalinu, pravo čudež je, da Slovenci še vedno obstajamo.

     • Mi smo peli že popravljene verzije:
      Namesto:
      … ko sovjetski so junaki
      skupen boj oklicali. –

      “Ko sovražnik naš je hotel,
      da bi sužnji bili mi.”

      in potem namesto:
      Slovenija svobodna
      sovjetska bodeš ti. –

      “Slovenija junaška,
      svobodna bodeš ti.”

      O kakšni ‘sovjetski’ v naših dneh ni bilo ne duha ne sluha in niti sanjalo se nam ni, da je kdaj bila …

     • Ja, pa domobranci konec aprila ’45 na bežigrajskem stadionu.

      Moraš bit res vrhunska kognitivna kapaciteta, da do te mere poslušaš svojega vrača. 🙂

     • Če govorimo o letu 1945, potem res nima smila domobrancem očitati kolaboracije, saj je bilo jasno, da so šli v kolaboracijo šele, ko je bilo jasno, da nacisti ne morejo zmagati.

      Edino grožnjo je torej predstavljal komunizem.

   • Sicer pa na Štajerskem teh težav nismo imeli. Če pride okupator, ga pač vržemo ven.
    ==========
    A ja, na Štajerskem ni bilo Cerkve. Nisem vedel.

     • Z idiotom se ne da pogovarjat.
      Saj ne veš kaj si povedal en komentar višje:
      “Kaj pa če je Cerkev v strahu z svoje materialno premoženje naplahtala uboge kmečke fante, da so zanjo prisegli Hitlerju?”

   • Dare: “Sicer pa na Štajerskem teh težav nismo imeli. Če pride okupator, ga pač vržemo ven.”
    =========================

    Lepo ste sprejeli Hitlerja v Mariboru. Na isti dan so vaši njemu na čast ustanovili t.i. PIF v Vidmarjevi vili pod Rožnikom, kjer je danes nemška ambasada.

 23. AlFe,se vam zdi,je tudi vaše poslanstvo degradirati resnico na tem forumu,po mojem
  mišljenju sem bil celo dokaj zmeren do človeka,katerega poslanstvo je nadaljevanje posla
  začetega že pred mnogimi leti,nikakor pa za razliko od drugih ne dovolim pljuvanja
  po slovencih,ki ležijo širom gozdov in globeli pobiti,pozabljeni in zavrženi od lastnega naroda,ki jih je dejansko izdal in se še vedno spreneveda!Spoštovani g. AlFe,kri ni voda,vsaj malo slovenske zavesti vam želim in če smatrate,da zahtevam preveč,se v bodoče prosim ne vtikajte v moje prispevke,ki niso niti malo hujskaški.prej bi rekel žalostni in v tišini zamrejo med brezbrižneži,ki jim ni nič mar!

  • No vidite, pa je gospod Dare uspel. Spravil vas je iz razuma na čustveno raven in sedaj ste sovražno nastrojeni do vseh.

   Resnica??? V takem stanju ste od nje čedalje bolj oddaljeni. Jaz vas samo dobrohotno opozarjam, da ne boste postali podobni pijanci, ki hoče trezno razmišljati.

   • Kdo je koga spravil iz uma,kdo je komu sovražen,je g.Alfe vaš večni problem
    in vseh tistih,ki klevetate vse,po dolgem in počez in ne priznate moralne
    iztirjenosti tistih,ki vam lažejo v obraz in se sprenevedajo,vi dragi tov.Alfe
    pa ne čutite,da vas že dolga leta vlačijo za prašnike na svoje pašnike,brez trave!Dobrohoyno vam svetujem,da se brigajte zase in razmislite o svoji
    podobnosti s pijancem!

    • 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

     O sovraštvu govorite vi, gospod Tolmun. Vi sovražite, psujete in še kaj. Gospod Dare uporablja čisto legalno taktiko v debati: spraviti nasprotnika it logičnega razmišljanje v čustvene izbruhe. In pri vas je popolnoma uspel.

     Pa adijo, dokler se ohladite s čustvi preveč segreto glavo! Takrat bo pogovor z vami spet možen.

     • Nekdo mora biti v tej gnojnici komunistični čustven,saj ljudje
      postajajo roboti brez čustev in odnosa do krvave preteklosti!
      Enkrat za vselej G.AlFe dokler bodo razni provokatorji,naključni,ali naročeni blatili slovence in jih oznanjali za kolaborante in izdajalce,je vsaka psovka,ki jo kdor koli izreče premajhna in preblaga!Kakšna je vaša taktika,sem v obdobju svojega skromnega udejstvovanja na tem forumu kar precej dobro ocenil,oziroma naštudiral,zdi se mi,da ste malo izgubljeni,verjetno pogrešate sogovornika Pavla,ki je neznano kam poniknil!

     • Psovanje bilo koga, je zlo. In z delanjem zla, ne boste prišli do dobrega. To vam hočem dopovedati, podobno skušam dopovedati tudi gospodu Pavlu.

      Če pa se imenujete kristjan, pa imate greh; sledeče je copy&paste iz Katekizma katoliške Cerkve:

      Katera pravila mora vest vedno upoštevati?

      So tri najbolj splošna navodila:
      1) Nikoli ni dovoljeno storiti zlo, da bi iz tega sledilo kaj dobrega.

     • Joj joj … g. AlFe, ste pa našli žrtev ?!
      Kakšna pa je resnica po vaše ? Zdaj niti to pisanje, o svojem doživljanju in spominih naj ne bi bilo dovoljeno ? Po pol stoletja molka naj bj se zdaj še sami sebe cenzurirali in molčali ?
      No saj na to računajo, “naši”, točno na to !!

 24. Huda jama naj bil bila po njegovih besedah nekakšna velika grobnica, kamor so položili v bitki pri Poljani (15. 5. 45) padle »izdajalce«.

  –kar 85 kilometrov so v tisočih nosili mrtve iz Pojane v Laško..??

 25. Neverjetno je, da sedaj, ko je na voljo že dovolj dokazov, da so komunisti napad okupatorja zlorabili za izvedbo revolucije in da so raje sodelovali z okupatorjem kot z drugimi odporniškimi gibanji (npr. s TIGR-om), še vedno razni dareti verjamejo v komunistične pravljice ali bolj natančno njihove laži.

  Komunisti so izvajali samo revolucijo. Zato da bi revolucija in nasilen prevzem oblasti uspela, so bili pripravljeni sodelovati tudi s fašisti in nacional socialisti in po potrebi tudi so. Za to obstaja dovolj dokazov. Z okupatorjem so se ukvarjali samo toliko, da bi bila njihov nova oblast po vojni tudi mednarodno priznana. To so s prevaro in lažmi, kar je tudi dokazano, uspeli.

 26. Huda jama naj bil bila po njegovih besedah nekakšna velika grobnica, kamor so položili v bitki pri Poljani (15. 5. 45) padle »izdajalce«.

  ??

  ..tu pa gre za čudeže, saj kot vemo, so sodno-medicinski dokazi, da so bili mnogo v Hudi jami še živi zazidani in drugi ravno tam na licu mesta napol pobiti..

  ..in sedaj ta Vrhunec pove, da so mrtve prenesli 85 km od Poljane do Laškega, tam so po vsem vedenem spet oživeli in potem je bilo kar je bilo..

  ..banalnost zla je ne le v laganju tega notoričnega lažnivca in komunista, temveč v novinarki, ki je intervju mirno peljala naprej ob takem laganju in sprenevedanju..

  • “…ki je intervju mirno peljala naprej ob takem laganju in sprenevedanju.”

   Pa saj je plačana za to! Naredila ukazano in dobila plačano!

 27. Žal ja pri nas tudi 25 let po padcu komunizma zelo malo novinarjev in veliko družbeno političnih delavcev, katerih naloga je propaganda in ne poročanje o dejstvih.

  Vrhunec se poizkuša oprati z lažmi, družbeno politična delavka mu pa mora pomagati. Saj oba spadata med t.i. naše.

 28. …prav bi bilo, da se javno objavi imena in priimmke, ki so taki etični in moralni pokveki, po vsem vedenem…podeli in izglasovali častno meščanstvo MOL..!!

 29. ..zgoraj vidim, da nek @Dare sploh ne ve, da npr. domobranci sploh niso prisegali Hitlerju…

   • Oh, seveda. Ne rabim. Lahko hladnokrvno razgrnem svoje vse prejemke in lagodno živim od svoje pameti.

    Se me kakopak da kupiti, samo, resno dvomim, da pri nas obstaja organizacija te kapacitete. 😉

    Jaz samo veliko berem. Malo v slovenščini, to pa drži. 🙂

  • Jaz bi sploh rada vedela, kaj se dogajalo konec aprila 1945 na bežigrajskem stadionu … To verjetno ve samo g. Dare.

     • Nobenega škofa ni bilo tam aprila 1945, res samo tisti, ki so zalivali travo. Zakaj se raje ne ukvarjate s kako lažjo stvarjo kot pa s histerično propagando, npr. z nabijanjem po praznih sodih.

    • Ja, leta 1945 so res le travo zalivali.

     Še najbolj butasto pa je, da govori o letu 1945, ko se je vojna končala.

     Takrat očitati kolaboracijo, je največja neumnost, saj je takrat resno nevarnost v Sloveniji predstavljal le še komunizem.

    • No, no mali ljudje. A bo vsaj kak fragment argumenta?

     Ker sicer obstaja filmski material prisege.

   • Zgodil se je politični poraz. Formalno so se priključili nemški vojski, čeprav so imeli svoje vodstvo in skupnih akcij z Nemci ni bilo. Ne vem niti za eno. To je bila edina pot kontrarevoluciji.
    Politično pa je bilo to totalno luzerstvo. Po slovensko.
    Proti kralju, proti revoluciji, proti vsem. Brez pameti.

Comments are closed.