Tonin – novi Pucko

68

Ko zapriseženemu desnemu političnemu telesu samo izrečeš ime Milan Kučan, ni potrebne nobene argumentacije več, saj gre za simbol zla, za psovko in vedno so vsi proti, pa naj si gre za kar koli. Isto velja za ime Janša na levem polu.

Vlada je v okviru varčevalnih ukrepov za stabiliziranje javnih financ med drugim predlagala novelo zakona o ukinitvi nekaterih privilegijev bivših predsednikov republike, a v koaliciji se je našel »novi Pucko« in s svojim glasovanjem preprečil uveljavitev novele zakona tudi za nekdanjega predsednika Kučana. Vendar, ali je to njegovo dejanje res vredno imena Pucko?

Kratek redosled dogodkov

Parlament je na predlog vlade v decembru 2012 sprejel sveženj zakonov, s katerimi je ukinil oz. zmanjšal niz privilegijev nekdanjim javnim funkcionarjem. Sprejel je tudi novelo zakona, s katero je močno znižali privilegije nekdanjim predsednikom republike, ki so bili določeni z zakonom leta 2003. Tako med drugim nekdanji predsedniki republike ne bodo imeli več pet let pravice do šoferja, tajnice, svetovalca in pisarne, ukinja se jim predsedniški dodatek k pokojnini. V razpravi o zakonu je opozicija predložila amandma, s katerim je želela preprečiti retroaktivno delovanje zakona na prvega predsednika Kučana (takrat je bil aktualni predsednik še Danilo Türk), in je bil nato s tesno večino (38 poslancev je bilo za, 37 pa proti) tudi sprejet.

Rojstvo novega Pucka

Kmalu po glasovanju je bil za glavnega krivca, da je bil amandma opozicije sprejet, prepoznan poslanec NSi Matej Tonin, ki je najprej podprl vladin zakon, nato pa tudi dopolnilo opozicije. Iz strani članstva NSi, kot tudi SDS in njej naklonjenih medijev, se je nanj vsul plaz ostrih obtožb, ki se še ni polegel, da je s tem glasoval za Kučana in za njegovo tovarišijo, za Forum 21, komunizem itd., in seveda končno, kako prikladna primerjava, da je novi Pucko. Svoje stališče je Tonin obrazložil v posebnem pismu, v katerem je poudarili, da je to storil, ker želi končati z maščevalno politiko, da je potrebno razlikovati med osebo Milan Kučan in institutom predsednika države in da je šlo v tem primeru prav za vprašanje spoštovanja instituta predsednika republike. Razburjenost v stranki je bila tako velika, da so nekateri zahtevali, naj odstopi z mesta vodje poslanske skupine, drugi celo, naj odstopi kot poslanec, zagovarjati se je moral na izvršilnem odboru stranke, ki ga je nato rešil muk in ni sprejel njegovega ponujenega odstopa z mesta predsednika poslanske skupine.

Preblisk ali jutranja zarja?

Priznati moram, da me je poslanec Tonin s svojim dejanjem prijetno presenetil, saj ima njegovo dejanje velik simbolni pomen. Pri noveli zakona je šlo za klasično ideološko temo, saj je s stališča uravnoteženja javnih financ povsem brezpredmetna, šlo je za napenjanje mišic in obračun z bivšim predsednikom Kučanom in takrat še aktualnim Türkom. Ko t. i. zapriseženemu desnemu političnemu telesu, samo izrečeš ime Milan Kučan, ni potrebne nobene argumentacije več, saj gre za simbol zla, za psovko in vedno so vsi proti, pa naj si gre za kar koli (isto velja za ime Janša na levem polu). Poslanec Tonin pa je pri tej ideološko občutljivi temi zmogel stopiti izven matric ideoloških bojev in je glasoval po svoji vesti in, kot je sam dejal, državotvorno. Predsednik republike namreč predstavlja državo, Republiko Slovenijo, jo simbolizira in ga je zato potrebno spoštovati, ne glede na to, kdo zaseda to mesto, pa naj si o bivših ali sedanjem predsedniku mislimo karkoli hočemo – in razlogov za to imamo žal, veliko. Dokazal je tudi, da se želi izogibati brezplodnim konfliktom, od katerih državljani nimamo nič, in da v takih primerih ni potrebno brezglavo slediti strankarskim ali koalicijskim navodilom. S tem je pokazal zrelost, pogum in samostojnost. Utopično je sicer pričakovati, da bi to dejanje pomenilo tudi premik v politiki celotne stranke NSi, da namreč končno stopi iz desetletne sence SDS in profilira neko svojo prepoznavno pot, a smer je nakazana. Škoda se mi zdi le, da je bila novela zakona sploh sprejeta, saj je bil s tem prizadet institut predsednika republike. Mnenja sem namreč, da je potrebno simbole slovenske države krepiti, kar institut predsednika republike vsekakor je, ne pa da ga zaradi dnevnega političnega obračunavanja slabimo. Sam bi, kljub krizi, npr. podprl gradnjo nove predsedniške palače, in to na najbolj eliti lokaciji, pa ne zaradi Pahorja ali Kučana, ampak zaradi Republike Slovenije, naše domovine, da bi simbolizirala našo državnost. Kdor koli pa bo to morebiti v prihodnosti predlagal, ga bodo spljuvali do konca, češ škoda denarja za luksuz, ali ni bolj potrebno graditi šole, bolnišnice itd., s čimer pa državljani zgolj izkazujemo odnos do svoje države.


68 KOMENTARJI

 1. Ali je Tonin novi Pucko se bo še pokazalo, glede na trenutno politično situacijo mogoče prav kmalu:) Vsekakor bom z zanimanjem spremljala njegovo kariero….

  Nsi pa je s to potezo izgubila volilce iz naše (širše) družine.

  • Tonin se lahko za to, da njegovo sporno glasovanje ni več v ospredju, zahvali predvsem Virantu.

   Bogu hvala, NSi ostaja še naprej trden člen koalicije, kar za Viranta ne morem čisto trditi. Možno je seveda, da ga kakšen stric iz ozadja drži za prašnike. Če se kompromitiraš, si hitro ujetnik.

   Upam pa, da bom tudi na naslednjih volitvah dal svoj glas NSi. Vendar bo morala “mlada linja” v njej razmisliti, ali se splača tvegati z mladostno zaletavostjo….

 2. 1. Odziv znotraj NSi je bil res čustven in ideološki. A pri tem vprašanju v prvi vrsti ne gre za ideologijo in spore iz preteklosti. Gre preprosto za to, da moramo v teh kriznih časih varčevati vsi. VSI! Od predsednika države, do bivšega predsednika in do zadnjega državljana. Tisti, ki imajo več, morajo varčevati še bolj. In ker bo bivši predsednik čisto dobro živel (v nasprotju z na primer velikimi družinami, ki so z varčevalnimi ukrepi izgubile procentualno veliko več) tudi brez privilegija, je jasno, da mu ga je treba črtati. To je solidarnost. O ideologiji ni ne duha ne sluha.

  In tudi predsednik države kot inštitucija s tem ne trpi nobene škode. Spoštovanja namreč ne izražamo s financami (če bi mu vzeli pokojnino, bi bilo to nekaj drugega), ampak predvsem z odnosom do njega. Da si Kučan dodatka neizmerno želi, pa je pokazal s tem, da se mu kljub namigom noče odreči.

  2. Argument, da gre za jemanje že pridobljenih pravic ne vzdrži, saj Kučanu dodatka, ki ga je v preteklih letih prejel, ne bi bilo treba vračati. Po istem načelu smo v sklopu varčevanja jemali tudi mnoge socialne transferje na primer družinam. Smo pač v akutnih kriznih razmerah.

  3. Tonin je kljub mladosti politik s kilometrino. Ne moreš pa se zanesti na človeka, ki je vodja poslanske skupine, a se ne drži programa stranke, ki pravi, da je NSi proti vsakršnim privilegijem? Po vseh očitkih pa še trdi, da bi, če bi imel še eno možnost, ravnal enako.

  4. Človek na taki funkciji si ne more privoščiti tako hudih napak in kršitev lastnega programa. Vsako ravnanje ima posledico za stranko, za družbo. Kdo bo nosil te posledice? Mislim, da stranka na naslednjih volitvah.

  5. V obrazložitvi pri Odmevih je dejal, da DZ v januarju čakajo pomembna glasovanja in da je bil ta glas neke vrste “deal”, da bodo levi podprli kakšen pomemben zakon koalicije. Komentar ni potreben.

  • Gospa, ne strinjam se, da “a moramo v teh kriznih časih varčevati vsi. VSI!”

   Zahtevati varčevanje ali bolje rečeno zategovanje pasu od upokojenca s 400 € pokojnine, je nečloveško. Človeško in hvale vredno pa varčevanje tistih s 1600 € in več pokojnine, da onim prvim ni treba zategovati pasu.

   Skratka, v mojih očeh sta tako Tonin kot NSi zelo, zelo nizko. Prenizko, da bi imeli moj volilni glas.

  • Če res moramo varčevati vsi, potem lahko ministrszvo za Slovence po svetu ukinemo in te naloge prevzame MZZ.

  • Maja, se popolnoma strinjam, če bodo volitve čez tri leta, bo ta škandal marsikdo pozabil, če bodo pa letos, se bo pa sigurno stranki močno poznalo.

 3. Avtor je pozabil ali zamolčal odgovor g.Tonina po glasovanju.
  Na očitke, da je glasoval za dopolnilo, je odgovoril, da se je
  zmotil pri pritiskanju na tipki? In po tem…… njegov pisni
  zagovor o krščanski dolžnosti…..

 4. Hodil je Jezus po poti ob polju in uzrl človeka, ki je sedel sključen v travi ob poti in milo jokal. “Kaj ti je, človek, zakaj tako milo jočeš?” ga pobara. Človek ga pogleda in zahlipa: “Slovenec sem …” Ob tem odgovoru se tudi Jezus sesede v travo in milo zajoka …

 5. Tudi sama sem sprva presenečeno sprejela Toninovo dejanje. Me je pa njegovo pismo prepričalo in predvsem spomnilo na dejstvo, da sem kristjanka in zato članica N. Si. Ponosna sem, da je zmogel “korajžo” in presegel plitva politična tehtanja, kaj nam kot stranki in njemu, kot poslancu tako dejanje prinese. Će ima Milan Kučan obraz sprejemati take privilegije v teh kriznih časih, pa naj jih še naprej ima. To pove veliko o njemu!
  Ker je N.Si krščanska stranka, je moja izbira, vse dokler se bo držala krščanskih vrednot! Če bi tako razmišljali vsi slovenski kristjani, bi stranka imela v parlamentu več sedežev! Kristus je bil revolucionar ljubezni: “če ti kdo hoče vzeti suknjo, mu pusti še plašč!”
  Bodimo ponosni na vse, kar smo kot narod dosegli in združimo moči, da presežemo delitve, saj dolgoročno te koristijo tistim, ki ribarijo v kalnem

  • Gospa Bojana,
   na kateri osnovi trdite, da “je N.Si krščanska stranka”? Ker se drži krščanskih vrednost? Je krščanska vrednota jemati revnim in dajati bogatim?

  • Mene pa ravno s pismom ni prepričal. Gre za podobno dilemo kot pri Rodetovi tožbi proti Karbi. Nekateri katoličani so Rodetu očitali maščevanje, ker je zaščitil svoje dobro ime. Sem za preseganje delitev, vendar pa, zakaj bi na tako občutljivem področju, kot je privilegij bivšega predsednika republike, moral delati izjemo? Iz tega sklepam, da je Tonin morda imel dober namen, vendar se je zmotil v presoji. Upam, da ve, kaj pomeni razločevanje. Je imel tisti mir v sebi, ko je pritisnil gumb za Kučanovo penzijo? To je glavno vprašanje.

   • Sam je dejal, da po dogodkih, ki so se zgodili ta teden, verjetno ne bi enako ravnal. Menim, da je še vedno mladostno naiven! Kilometrina tudi nekaj pomeni. Pustimo mu čas za to.

    • Hm, zakaj so mu potem zaupali vodenje poslanske skupine? Razumem, da je človek nekoliko naiven, pa tudi najmanj šlampast, če najprej ni imel jajc, da bi priznal, zakaj je tako ravnal. Imam vtis, da je stopil v nekoliko prevelike čevlje.

     • Mnogi veliko starejši stojijo še vedno v prevelikih čevljih: Mnogi na levici, pa tudi nekateri na desnici. Levičarji odločno branijo svoje privilegije na račun revnih. Ti ljudje so bolni zato bi morali morda celo na prisilno zdravljenje. Vendar se to ne zgodi.

      Tonin v bistvu ni napravil nobene napake. Z dejanjem se ni z ničemer okoristil, pa tak halo…da vas ni sram, licemerci, nesposobni ločiti dobronamerno potezo poštenega politika od kriminalnih dejanj, od katerih v resnici vsi samo izgubljamo.

      Sem oče večih otrok in privoščim tudi g. predsedniku, čeprav sam verjetno ne bom nikoli gmotno užival takšnega razkošja kot ga on. Rad bi mu pa na podlagi tudi osebnih spoznaj povedal, da mu bo očitno še močno žal za vse, ker je kot predsednik Slovenije še naprej ščitil privilegije iz prejšnjega sistema in osebno nasprotoval vsem, ki so se in se še vedno iskreno prizadevajo za končno zmago pravne države nad vsakim njenim izkoriščanjem za lastne egoistične namene. Tonin, mu je pustil možnost, da bi lahko naredil neko simbolno dejanje v pravo smer. Vendar je njegova osebna svoboda, kako bo razpolagal s svojim premoženjem.

      Zato blagoslovljeni vsi, ki od svojega uboštva ali manjšega ugodja znate kaj odtrgati od svojih ust in darovati za še bolj potrebne od vas samih. Gorje pa vam, ki imate in snujete na skrivnem načrte, kako bi preslepili državo in še bolj izžemali ljudi, ki so tako ali tako na robu preživetja.

     • Gospod Prerok,
      zapisali ste: “Z dejanjem se ni z ničemer okoristil, pa tak halo”

      Od kje, kako to veste? Velja za nedolžnega, dokler sodišče ne odloči drugače. To pa je tudi vse.

      Zame osebno pa je Superhik, lik iz stripov Alan Ford. Jemlje revni in daje bogatim. In je vedno totalno pijan od slabega vina.

 6. Meni se zdi pri glasovanju Tonina najbolj problematično to, da je veliko vprašanje, koliko se nanj stranka še lahko zanese. Namreč, če sem prav razumel, so se v stranki pred glasovanjem dogovorili, kako bodo glasovali. In po mojem mnenju bi bil takrat primeren trenutek, ko bi moral poslanec Tonin povedati svoje pomisleke ter se izreči o tem, kako bi rad glasoval. In to bi kot poslanec potem mirno lahko zagovarjal. Če pa se je takrat tega vzdržal, potem pa kot vodja poslanske skupine glasoval drugače, kot je bilo dogovorjeno, je pa to zelo čudno. SPloh ker bi pričakoval, da ima kot vodja v poslanski skupini kaj besede tudi pri dogovarjanju o tem, kako glasovati.

  Vsebina glasovanje se mi tukaj sploh ne zdi najbolj pomembna. Problem je način.

  • Meni se zdi sporno oboje.

   Ker volimo stranko pač pričakujemo, da bodo poslanci glasovali v skladu s strankino usmeritvijo, sicer je vse skupaj BV. Tudi Novakova je dejala, da bi ona glasovala drugače. Matej Tonin je na mesto poslanca prišel kot član NSi in ne kot neodvisni poslanec. Na fore o “glasovanju po vesti” pa naj pade kdor hoče, jaz pač ne.

   Nsi je bila zame pozitivno presenečenje volitev 2012, s tem ravnanjem pa je pri meni izgubila vso kredibilnost.

 7. Za svoje dejanje naj prevzame vso odgovornost, ne pa da enkrat trdi, da se je zmotil, drugic pa se sklicuje na svojo krscansko drzo.
  To ni posteno in tega volivci ne maramo.

 8. Blaž, ne vem če je možno prepričljivo trditi, da je Toninovo početje kal samostojnejšega profiliranja NSi. Slednjega si sicer tudi sam želim, a to kar je storil Tonin je preprost izraz servilnosti do KP.

 9. Rekel bi, da gre za slabo presojo v točki ‘stroški napram koristim’.

  Takšnega asa (nasprotovanje struji v lastnih vrstah) se splača vložiti ob neki pomembni, načelni temi, ne pa za pobiranje praznih kart.

  Recimo že tale KPK je mnogo boljša tema (v kateri bi recimo Tonin lahko malo ublažil izgled, da je NSi le neka bolj zakmašna frakcija SDS-a).

 10. Spostovani pisec, ne vem, zakaj sploh operirate s Puckom. Morda ne veste, da je njegov sloves skrajno negativen?! Toninovo dejanje je v smislu morale in vesti in mostograditeljstva in sploh slovenske politične konstelacije enako kot Puckovo. Tako v svojem članku pravzaprav s Toninom skušate opravičiti Pucka in vsa sorodna dejanja. Če ne verjamete, če ne uvidite, pa še enkrat in še in še razmislite …

 11. Jaz mislim, da je Tonin ravnal iz vzgiba čistega srca in ne iz preračunljive povezovalnosti, le argumentacija je šepala, kjer upajmo, da se NSi še okrepi.

  • Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni.

   Pri Toninu je zatajilo razločevanje, kar pa ni prvič v zgodovini slovenske politike, da se je kakšen katoličan na tak način opekel. Spomnimo se Kocbeka.

 12. “Mnenja sem namreč, da je potrebno simbole slovenske države krepiti, kar institut predsednika republike vsekakor je,…”

  Slovenija ni Amerika ali Francija kjer imajo predsedniški sistem in tam imajo bivši predsedniki podoben status kot naš predsednik. Če se zavzemate za krepitev simbolov potem je do njih upravičen zgolj vsak predsednik vlade, ker je edini enakovrenden predsednikom omenjenih sistemov.
  Ta nostalgija po simbolih je refelks monarhije. Vse evropske monarhije so v prednosti , ker imajo istočasno samo enega monarha, Slovencem pa se lahko dogodi, da bodo vsakih pet let imeli dodatnega monarha.

  Toninov argumentacija in tu tudi vaša je obremenjena s predpostavko maščevanja. Ko bi obadva gledala racionalno, bi uvidela da je tak dodatek za predsednika nonsens in celo škodljiv, ker postavlja predsedniško funkcijo nad predsednika vlade, kar pomeni podrejen položaj premjeja!!! To pa je po deninicijo v konfliktu z ustavo.
  Institut predsednika po ustavi ni enak institutu predsenika v galvah Slovencev. Nostalgije stoletne monarhije pač naredijo svoje.
  Najbolj ma me pri vsej zadevi iritira sklicevanje na krščasnko držo, ki v tem priemru izniči racijo. Bo potrebno prebrati še parktart papežev tekst “Vera in razum”.

  • Zelo dobro povedano. Pri odločanju je treba držati ravnotežje med razumom in čustvi. Če eno prevlada, pride ali do hladnega pragmatizma ali pa do iracionalne nepremišljene odločitve.

   • Ja toninov argument je zoperstavljanje maščevanju (čustvom), žal ne na racionalni bazi, kajti odločitev podpreki s semtimentalizmom, kar je enako čutven argument.
    Mene , ni prizadela njegova odločitev, prizadel me je njegov argument, to je nezrelost za razumne politične odločitve. Ljudje strane Nsi imajo pred sebolj še zelo dolgo pot do zrelosti.

  • Morda še to: nova ureditev postavlja v neenak položaj dva nekdanja predsednika republike, kar je prav tako v neskladju z ustavo. Zakaj bi moral eden dobivati rento, drugi pa ne? Ne glede na to, koliko nam je eden ali drugi všeč.

 13. Mene je Tonin pozitivno presenetil.

  Mislim pa, da so v NsI še vedno razklani o tem ali bi se bolj neodvisno profilirali ali bi ostali podaljšek SDSa? Toninovo dejanje kaže na prvo pot, odgovor ga. Novakove o tem da so zvesti Janši, pa na drugo. Manjka pa NsI ju samostojnosti, po tem so daleč od nekdanjih SKD.
  Ogromno nekdanjih simpatizerjev NsI, takih bolj pobožnih katolikov, ki jih jaz osebno poznam, je na zadnjih dveh parlamentarnih volitvah volilo SDS :/ Hkrati poznam simpatizerje SDS, ki niso verni in jim krščanska profiliranost NsIja gre na živce. Tako da je očitno ta tesna kohabitacija omenjenih dveh strank manj idealna kot se zdi? :)Ob tem stranka po mojem mnenju še vedno ima potencial nekoč v prihodnosti priti tam do 90.000 glasov – to se je navsezadnje zgodilo na evropskih volitvah, ko jih je v kampaniji vodil Peterle. Število glasov oziroma nakdanji odstotki značilni za SKD, pa so za NsI po mojem nedosegljivi.

  Kateri znan funkcionar NsIja je takrat izrekel tisto znano misel o Janši: “Režejo nas kot salamo.” ?

  • Hm.. tole o salami. Če jih je kdo rezal kot salamo, so bili sami krivi. Verjetno je šlo za nekakšen občutek ogroženosti.

  • Če se neodvisno profiliranje NSi kaže v podpori Milanu Kučanu (ne se sprenevedati, da gre v Toninovem glasovanju za kaj drugega!) je to sicer povsem legitimno, samo jaz s tako stranko ne želim imeti popolnoma nič.

   Upam pa, da so se slovenski kristjani, ki jih vleče na levo, iz zgodovine kaj naučili. Kocbek, pa to…..

  • To je bil g. Zagožen, ki je iz dveh največjih strank (SKD in SLS)naredil dve nepomembni strančici.

 14. Mislim, da se NSi pod tem vodstvom nagiba v levo.

  Toninovo glasovanje za Kučana je samo en delček.

  V parlamentu mnogi levi poslanci pogosto širijo laži o tem, da Cerkev ne plačuje nobenih davkov, da ima cel kup privilegijev, …
  Poslanci, ki imajo v nazivu “Krščanska…” pa so lepo tiho.
  Rej je, da poslanci NSi niso advokati Katoliške cerkve, a po dejanjih sodeč, očitno tudi katoličani niso.

 15. v bistvu si lahko danes, ko bere, kaj kakšno mino je levica podtaknila Janši, grize brke in si ruva lase.
  Žal je tako, da ti levica prej ali slwej zadere nož v hrbet.
  Edino to znajo in nič drugega.
  kdo ve, kdaj in kako in za kaj bodo še izkoristili tega fantka….

 16. Tonin je navadna prodana duša. Ne mislim metaforično, ampak dobesedno. In, prosim, ne imenujte nekaj opravičilo, ko gre za izgovore. Ne pozabite, tudi Pucko se je šel mostograditelja.

  Krščanska demokracija na Slovenskem z načelnostjo res nima sreče: SKD je imela Pucka (ampak on je vsaj letel iz stranke! pod Peterletom so določeni standardi vsaj še veljali), NSi ima Tonina, vmes pa še nesrečna združitev SLS+SKD, ki je ravno tako propadla iz istih razlogov, kot jih sedaj poskušata opravičiti Tonin in Novakova (soliranje, državotvornost, svoboda izbire ipd.). Morda je pa le čas, da se krščanski demokraciji prizna njena osamosvojitvena vloga, potem se jo pa lepo pusti pri miru – v zgodovinskih učbenikih. Tudi če npr. pogledate ukrepanje NSi-ja v zadnjem času pri družinski politiki, vidite, da od prevolilnih obljub ni ostalo več prav veliko. Ampak volilci menda hitro pozabljamo, kajne? Večina morda res, vsi pa ne. Ampak Novakova se po izjavah v medijih tako ali tako ne obremenjuje preveč, če iz stranke izstopi nekaj članov. Očitno si stranka to lahko privošči? Vse, da je le zlati dečko zadovoljen …

  Osebno me bolj kot posamezna lastovka (beri: Tonin), skrbi poletje, ki se napoveduje oz. je očitno že tu (beri: ravnanje 7/9 izvršilnega odbora stranke). Če predsednica Novakova zatrjuje, da bi ona glasovala drugače, obenem pa v imenu nevezanosti poslanca pusti, da vodja poslanske skupine (!!) glasuje mimo poslanske skupine in koalicije, se demagoško sklicuje na končanje revolucije in za to ne nosi posledic, potem je jasno, da se je stranka odločila za vrednostni relativizem. Da pa NSi oz. vodstvo stranke z mladinci na čelu po logiki bunkra že dlje časa sistematično odriva vso inteligenco in ljudi, ki mislijo s svojo glavo, je pa v stranki tudi že precej znano.

  To, da je bil Tonin od nekdaj “politik za vse stranke”, ni ravno nova ugotovitev (vsaj za tiste, ki poslušamo, kaj dejansko govori in spremljamo, kaj dejansko počne), ko ga v takšnem ravnanju podpre tudi stranka, pa človek ne ve več, kakšen program ta stranka sploh še zagovarja, če sploh še kakšnega. Povedano drugače, zakaj sploh še voliti NSi, če so očitno res vsi isti?

  Kaj ni zadnji kongres NSi potekal pod sloganom “Odgovorna politika”? Gospod Tonin, pa dober tek, ko greste z g. Kučanom naslednjič v Zvezdo na tortico!

 17. Mislim, da je stvar čisto transparentna. S Toninove perspektive gre preprosto za politično taktiziranje v smislu: mi danes popustimo njim, oni jutri nam. Tako se po svetu v politiki pač dela; problem je samo v tem, da “oni” desnici ne bodo nikoli popuščali… In bo šlo na nož do konca, za ceno države če je treba. Ne bi bilo prvič. Žal. Komunizem je pač zlo.

 18. Smo šestčlanska družina, ki krepko čuti posledice krize in varčevanja in niti pod razno ne morem pritrditi nekomu, ki zagovarja privilegije za tiste, ki že imajo veliko… pa naj bodo rdeči, beli, črni ali ‘lila pikčasti’. Kako bo gospod Tonin pogledal v oči nam in nam podobnim? Mislim, da ne more.

  Darja

 19. Me veseli g. Blaž, da ste napisali ta članek. V njem ste povzeli natančno tisto, kar o tej temi menim tudi sam. Ko sem po televiziji spremljal prihode članov izvršilnega odbora NSI na sejo in poslušal njihove komentarji, sem jih z lahkoto razvrstil v dve skupini. Stare in nove. Na žalost ne po letih, kot bi pričakoval. Imamo mlade, ki razmišljajo kot jastrebi in stare, ki so mladostnega duha, kot ga potrebujemo.

 20. Ok, glede teh delitev v NsI: ali ni notranja demokracija v strankah nekaj normalnega? Veliko velikih konservativnih strank na Zahodu ima različne struje, ki pa se pred volitvami poenotijo – recimo Torijci iz VB so en tak primer.

 21. Kakorkoli pogledate, NSi je s Toninovim dejanjem volilce le izgubila in nobenega pridobila. Pa če Tonin samoopravičevalno še 100x reče, da se je dal na tnalo, je resnično ravno nasprotno dejstvo: da je obglavil stranko, ne pa sebe. Zanj, lisjaka, se ni za bati, da bo v sebi lastnemu duhu spraviteljstva (beri: pragmatizma) že kje prevedril kakšen mandat (potem pa ljudje tako pozabijo), za krščansko demokracijo mu je pa španska vas. Novakova po drugi strani verjetno ni preveč dobra v šahu, pa teh zadev strateško niti ne razume, pa brez zamere.

  • Podobne napake sta počela že Peterle in Podobnik.

   Nekateri niso v celoti predelali Kocbeka. Tako kot ne moreš delati kompromise s hudičem, jih tudi s komunisti ni mogoče.

  • Jaz sem volil NSi od nejnega nastanka, pa ne zato ker so bili idealna stanka. Prepričan sem bil, da jim moram dati čas, da odrastejo, da posatnejo pravi politiki. V primeru predčasnih volitev, ne vem če bi jih volil, ker nisem več prepričan, da to “drevo” lahko še obrodi sadove.

  • To pa drži. Je vera samo privesek ali igra duhovno življenje osrednjo vlogo pri funkcionarjih NSi.

   Vendar naj vsak najprej začne pri sebi. Tudi jaz moram pri sebi. Sem dovolj ponižen? Včasih tu ali tam kakšno ostro napišem, tudi to je res.

 22. Jaz ne vem ali Tonin podpira Kučana, najbrž res. Toda tu ni šlo za Kučanov zakon, ampak za zakon o bivšem predsedniku. Povsod po svetu imajo recimo status dosmrtnega poslanca. In za to gre. Ukinitev tega privilegija je navadno skopuštvo. To da se desnica sklicuje na Kučana osebno, pa je huda napaka desnice!
  Če je Tonin glasoval za zakon in ne za Kučana, potem je pri meni vse ok. Tudi jaz bi. Novakova je odlično reagirala! Pametna ženska!

 23. Mislim, da je tudi v kasnejših reakcijah na glasovanje g. Tonin vede zaobšel bistvo, iz kakšnih razlogov pa je to zaobšel Izvršilni odbor stranke, si ne bi upal reči. Ne glede na vsebino glasovanja mora vodja poslanske skupine skrbeti za nasploh dovolj enotno glasovanje poslanske skupine. In tudi v uradnih reakcijah g. Tonin svojega (ne)delovanja pred glasovanjem ni obžaloval, tudi IO je izrazil le nestrinjanje z glasovanjem, ne pa z opustitvijo diskusije v poslanski skupini pred tem. To je precejšnja napaka, v stranki bodo o tem morali dobro premisliti.

  • Ne čudi me, da je toliko različnih mnenj o Toninu, ker vidim, da udeleženi v razpravi zajemate iz nasprotujočih se informacij, polresnic in celo neresnic o sosledju dogodkov, vzročno povezanih po usodnem glasovanju g. Tonina. Za mene je tu škoda delati iz muhe slona. Z njegove strani ne vidim storjene nobene napake. Tisti, ki so zagnali vik in krik, so bili prvi verjetno celo provokatorji, ki so v medije lansirali informacije mogoče kar z direktnim namenom razklati desnico.
   Zato PROSIM, DA NEMUDOMA OHLADITE VSE RAZGRETE STRASTI IN MALO PREMISLITE, KAJ JE V RESNICI ZA NAS VSE V TEM TRENUTKU NAJPOMEMBNEJŠE!
   Tudi sam sem morda že podlegel burni reakciji, vendar sem se v prvem trenutku z njim strinjal in njegovo odločitev celo občudoval. Odločitve mu ni treba več komentirati. Njegovo odločitev je treba sprejeti, čeprav se z njo mnogi ne strinaj(m)o. Tako je v demokraciji in to je potrebno spoštovati. Z odlopčitvijo je odgovornost za ravnanje glede na krizo prenesel na predsednika samega. Topnin s to odločitvijo sebe niti stranke ni omadeževal. Lahko pa jo še kako omadežuje nerazumen odziv nanjo. In delno se je to tudi zgodilo.
   Prepričan sem, da je to za stranko kot tudi za koalicijo priložnost, ker so se karte precej odprle, da se mnenja bolj prečistijo in da stranka dobi še bolj krščanski obraz. Predvsem pa naj se obračuna s slepim sovraštvom do drugače mislečih, ki se ga poleg levice, kjer ga kar mrgoli, žal ne manjka tudi na levici.
   Zato predlagam, da se spoprimemo z našim največjim sovražnikom, ki je sovraštvo samo. Če bomo na desni strani s tem dobro opravili, bomo za dobro Slovenije lažje pridobili tudi levico. Če boste rekli, da je to utopija, potem je utopija vse, za kar se prizadevate. Vsi smo namreč iz iste črede, iz črede Dobrega Pastirja. Preberite si še enkrat Blagre iz Matejevega evangelija na začetku petega poglavja. Vendar bolj počasi in z večjim premislekom in z molitvijo k Sv. Duhu za pravo razumevanje… kar celoten Jezusov govor na Gori. “Saj vaš nebeški oče ve, česa vsega potrebujete, maloverni”… “Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravico, in vse drugo vam bo navrženo.”

   • Sem čisto hladne glave. NSi je zgubila moj glas in pika. Namesto da vsaj razširja misli iz družbenega nauka Cerkve, se gre solidarnost z bogatimi; citiram:

    darja on 11.1.2013 at 14:14
    Smo šestčlanska družina, ki krepko čuti posledice krize in varčevanja in niti pod razno ne morem pritrditi nekomu, ki zagovarja privilegije za tiste, ki že imajo veliko… pa naj bodo rdeči, beli, črni ali ‘lila pikčasti’. Kako bo gospod Tonin pogledal v oči nam in nam podobnim? Mislim, da ne more.

   • Mislim, da morate razlikovati njegovo vlogo kot poslanca (glasovanje), to prepuščam njegovi odločitvi.
    Njegova vloga vodje poslanske skupine pred glasovanjem pa je bila nesprejemljiva, saj očitno ostali poslanci NSi niso vedeli, kako bo glasoval (in če sam verjame v svoje argumente, zakaj ne bi pridobil še nekaj krščanskih glasov zanje).

   • Res škoda, da se imate za preroka! Ker ste udarili mimo!

    Kar sem sam napisal, sem napisal čisto spodaj, in ne bi ponavljal še enkrat.

    Sam ne čutim nobenega sovraštva, niti obsojanja! Toda upam pa si povedati, da po svojih izkušnjah s Toninovi zagovorniki lahko rečem, da glas za Kučanovo penzijo zagotovo ni prišel od Svetega Duha. Tudi dobrih sadov te odločitve je zelo malo. Ko sem na nekem drugem forumu podvomil o tem, sem dobil porcijo sovražnega govora – od ljudi, ki se imajo za kristjane.

    Prav zato sem v velikih dvomih, ali bom na naslednjih volitvah še obkrožil NSi. Prav silijo me v to, da tega ne storim več. Mar ni to žalostno??

 24. Blaž Otrin, očitno sploh ne veš o čem v tako dolgem zapisu razpredaš?
  Primerjati Tonina s Puckom je pač totalno pomanjkanje razuma ali je pa udbomafijska propaganda. Tudi v NSi je sigurno nekaj udbovskih krtov, vendar veliko manj kot v Virantovi DL, največ pa jih je v SLS, če se omejimo na pomladne stranke.

 25. Podpiram Tonina.Ta zakon je navadno SDS skorpucalo,ki serje po vseh,ki se jim ne podrejajo.Enkrat Tonin ,drugič Žerjav,tretjič Virant….SDS trdoglavci naj se končno zavedejo,da nimajo 60 glasov ampak samo 26

  • Eh, tov. Roman – samo, da je Džej Džej kriv, pa je mirna Bosna. 😉

   Predlagam zdravila proti alergiji. Tudi Janko jih potrebuje. In pa seveda Janez iz rudečega Marakeša.

 26. PO izjavi sodeč , // če ni bilo izvzeto kaj iz konteksta // , je NSI na poti nekdanje PETERLETOVE SKD- eja oz. tudi LJUDMILA na poti , drži nekega PUCKA !

  LEVI mediji pa povzdigujejo žerjava , KAR JE REPRIZA DOGODKOV IZ LETA 1996 , ko so izrabili PODOBNIKA IN GA NATO ZAVRGLI KOT STARO CUNJO !

 27. Preseneča, ko se kristjan obregne, da zasebnik v kriznih časih gosti prevzvišeno ekscelenco ob častitljivem jubileju in se potem tam kar bašejo s kaviarjem (mimogrede, zelo naivno socialistična predstava luksuza) in nalivajo s pregrešno drago (spet socialistično moraliziranje, kar je drago, je namreč pregreha), medtem ko prav nikogar ne zmoti, da si bivši predsednik, ki velja za poosebljeno skromnost, napaja z dodatkom iz državnih jasli, ne da bi za to prevzemal kakršnekoli obveznosti. Torej če že nekako lahko pozabimo nesrečnega Tonina in njegovo klobasanje o končanju maščevalne politike, ne bi smeli izpustiti priložnosti, da se poslančeva zabloda ne izkoristi za razgaljenje solidarnega tovariša Kučana, ki se začuda ne odpove uživanju podarjenega privilegija.

 28. Ubogi Tonin.

  Najprej se je nekajkrat javno delo zlagal!
  Slišal in bral ga je ves narod!

  Potem šele je natvezil zgodbo ubogega prosvetljenca Tonina.
  In zapisal z debelimi črkami “da naj mu Bog pomaga!”

  Seveda, Bog je neskončno usmiljen in se bo usmilil tudi njega, uboge pare.

  Dragi Tonin, povem, spominjam pa te na tole:

  Ljubi Bog ti bo odpustil pod določenimi pogoji, ki so, najmanj:

  1.Da izpoveš svoj greh.
  2.Da se nagloboko pokesaš. / oboje dodobra veš, kajne?/

  3.Odveze pa ne bo, če se boš izpovedal in pokesal le Bogu.

  Odveza greha bo možna dokončno šele pod tem pogojem:
  Po tvojem grehu, se boš moral,najbrže, izpovedati in pokeasti najmanj vsem, ki so slišali in zaznali tvojo laž in tvoj konstrukt naknadnega kvazipolitičnega olepšujočega blefa.

  Z debelo lažjo si grdo popacal svojo podobo in lice vseh Kristjanov, ne pozabi in ne spreglej.(Kaj je s tvojo stranko, me niti ne zanima)

  Si samo malo predstavljaš, kako se hihitajo ob tvoji laži in sprenevedanju oni, ki nas delajo ničeve in drugorazredne že najmanj sedemdeset let?

  In lepo politično bodočnost imej, lepi Tonin!

 29. MAUHLER , res je , to je bila podpora nekemu sprevrženemu človeku , ki je deloval proti ljudstvu , domovini ! Kot se po LJ govori je tudi kar 5 % solastnik MERCATORJA ! TUDI če to ne drži MILAM KUČAN ni siromak za katerega bi se moral krščan TONIN potegovati , ko pa vem , da je v našem okolju dovolj primerov , za katere bi se bilo vredno !

  AMEN !

 30. Naj NSI spremlja ankete priljublenosti. Upam si trditi, da so se po tem dejanju Tonina procenti prepolovili oz. iz 4% na 2%. Dost mam sluzavih všečnežev, ki se nočejo zameriti pokvarjeni mafiji in se pretvarjajo, da je slovenija pravna država. Šaman daje zelo lepo in vulgarno primerjavo: če imaš v leseni ograji luknjo in je nek vulgarnež zraven pripisal “P- – – A”, potem moraš biti zelo nor ali zasvojen, da v to luknjo vtakneš svoj spolni organ. Točno to kar se gre Tonin z izgovori sedaj ( mislim pa da je v osnovi korupcija),da brani inštitucijo bivšega predsednika ne glede na osebo – točno to se pojavlja pri inkvizicijski KPK. Mi nismo Nemčija, kjer pravni sistem deluje hitro in pravično. Pri nas ne deluje pravna država, pri malem človeku se dostikrat sodi KRIVO, pri mafijcih pa oprostilno ali se nič ne naredi.

 31. PRJATLI! To, kar se dogaja v zadnjih dneh, dokazuje, da je vrag dokončno vzel šalo. In o tem je treba spregovoriti naglas!

  Vsi poznate tisti pregovor, da je mladost norost, čez jarek skače, kjer je most. In tudi Toninovi “mladci” so se tokrat sneli z verige in v zadnjem času nerazumljivo farizejsko lomastijo po ljudeh, ki so izrazili samo majhen dvom v pravilnost odločitve, da se Kučanu še naprej izplačuje privilegirana penzija. In iz te agresivnosti sem jasno spoznal, da za tem NE stoji Sveti Duh – mojemu dobremu znancu, katoličanu, ki slovi po ponižnosti, pa tudi po močni preroški besedi, je eden celo na Facebooku brutalno zasikal “Poberi se, satan!”

  Mar niso farizeji med drugim očitali Jezusu, da z Belcebubom izganja hude duhove?? In sedaj se zgodba ponavlja. Zagledanost v svoj prav, v črko postave, nadutost – vse to me je dokončno prepričalo, da je hudič na delu. Kakšna nesreča, da “mati” Ljudmila tega ni prepoznala. Prav tako ni prepoznal sicer odlični moralni teolog Štuhec. Očitno res manjka osebne molitve, predvsem pa RAZLOČEVANJA!

  Kajti hudič veliko obljublja, malo daje, vzame pa vse!

  In prav ti mladi gospodiči so se pustili speljati na led “ta spodnjemu”. Kot da bi v zameno za Kučanovo pokojnino ter svoje “mostograditeljstvo” pričakovali kakšno protiuslugo. Tudi Kocbek je poskušal, pa so ga poteptali in uničili.

  Kravje kupičje? Da! V podobi sem ugledal ZLATO TELE. Da, prav tisto zlato tele, ki so ga malikovali Izraelci. In to isto zlato tele je spravilo mariborsko nadškofijo na kant! In če te norosti ne bomo ustavili, si bo NSi skopala svoj prerani grob!

  Začnimo moliti za te mladce, da se vendarle odprejo Svetemu Duhu in se uprejo satanu, ki je oče laži. Naj jih Ljudmila pred važnimi odločitvami nažene pred Najsvetejše, naj prisluhnejo, kaj jim ima Jezus za povedati. In naj odvržejo od sebe proč vso navlako ezoterike, ki jo tako radi primešajo h krščanski duhovnosti. Ko bi le vedeli, kako s tem mečejo bisere svinjam! Pri Bogu ni kompromisov. Ne moremo moliti Boga in hkrati za vsak slučaj še kakšne indijske bogece! Aleluja! Naš Bog je mogočen Bog!

Comments are closed.