Tonin, ki je ponudil odstop, bi koalicijo prek političnih bregov

35
Prve izjave Mateja Tonina po zaprtju volišče dne 3. 6. 2018. PrintScreen TV SLO
Prve izjave Mateja Tonina po zaprtju volišče dne 3. 6. 2018.

Matej Tonin se je držal svojih besed pred volitvami, ko je napovedal, da bo ponudil odstop, če stranka na volitvah ne bo dosegla 10 odstotkov. Svet stranke bo o ponujenem odstopu odločal v najkrajšem možnem času, je še dodal.

Čeprav je Nova Slovenija svoj volilni rezultat izboljšala in jo bo namesto petih v državnem zboru poslej zastopalo sedem poslancev, je njen predsednik Matej Tonin ponudil odstop. Njegov cilj je bil namreč deset poslancev. NSi ni osvojila načrtovanih 10 odstotkov glasov na volitvah oziroma deset poslanskih sedežev v novem sklicu parlamenta.

S tem se je Tonin držal svojih besed pred volitvami, ko je napovedal, da bo odstop ponudil, če stranka na volitvah ne bo dosegla 10 odstotkov. Svet stranke bo o ponujenem odstopu odločal v najkrajšem možnem času, je še dodal.

Nagovor je sicer začel z zahvalami volivcem, ekipi ter, kot je dejal, “kandidatom in kandidatkam, ki so dan za dnem garali, se trudili in poskušali prenesti glas normalnosti širom po Sloveniji”. Zahvalil se je tudi svoji družini in rojakom iz Tuhinjske doline, ki so ga podprli v “kamniškem epskem boju”. “Posebna zahvala gre pa tudi mojim rojakom v Zgornji Tuhinj, v mojo rodno Tuhinjsko dolino, ki so izjemno pripomogli, da se je ta epska bitka, ki se je bila v Kamniku, na nek način odvila tudi v mojo korist,” je dejal.

“Rezultat ne omogoča lahkega vladanja, vsakršna enoblokovska koalicija bi pomenila težave,” je bila Toninova prva ocena delnih rezultatov. Ne glede na neizpolnjen cilj je izpostavil dosežek NSi, da je rezultat najboljši, odkar se je NSi vrnila v parlament, saj so ga izboljšali za 40 odstotkov. Po delno preštetih glasovnicah so jim volivci tokrat zaupali sedem poslanskih mandatov. Takšen je sedaj tudi začasni neuradni rezultat stranke, ko se čakajo še rezultati glasovanja v tujini in po pošti. A cilja, podvojitve števila poslancev, niso dosegli, zato je Tonin organom stranke ponudil odstop.

Predsednik NSi je tudi predstavil možne razloge, da niso dosegli zastavljenega cilja. Ocenil je, da je k slabšemu rezultatu botrovala predvsem velika razpršenost glasov. “Strank je bilo veliko in v takem zverinjaku je bil vsak odstotek dragocen,” se Tonin slikovito izrazil.

Seveda se ni bilo moč ogniti tudi vprašanjem, ki so bila povezana z letošnjo menjavo vodstva v stranki. Tonin je prepričan, da so se v stranki pravilno odločili, saj naj bi ta poteza po njegovem pripomogla k boljšemu rezultatu stranke. V začetku leta so jim javnomnenjske ankete namenjale pet poslanskih mandatov, po menjavi v vodstvu pa je podpora stranki začela počasi naraščati. Takšen naraščajoči trend podpore so uspeli zadržati do nedeljskih volitev in bodo v parlamentu zasedli sedem poslanskih mest, je pojasnil Tonin.

Toninovo ponudbo odstopa je komentirala tudi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak: “Kadar nekaj tako zelo poudarjamo in obljubljamo, je dobro, da se tega držimo, sicer lahko izgubimo zaupanje ljudi.” Komentirala pa je tudi volilni rezultat NSi, ki jo je vodila zadnjih deset let. Sama je sicer pričakovala boljši rezultat glede na napovedi mlade ekipe. “Pozitivno je, da sem bila izvoljena in da ima stranka več poslancev,” je dejala. Bo pa sestavljanje koalicije po njeni oceni letos “res zelo zanimivo”.

Po Toninovi oceni bo najboljše za Slovenijo sestaviti koalicijo prek političnih bregov, saj se samo tako lahko zagotovi politična stabilnost. Napovedal je, da se bodo odzvali na vsako povabilo, pripravljeni pa so sodelovati z vsemi, kjer bodo lahko uresničili ključne točke njihovega programa.

Takšno možnost sestavljanja koalicije sta predstavila tudi gospa Novakova in evropski poslanec Lojze Peterle.

Poslanec Peterle si želi koalicijo, tudi če bo mešana, ki bi Slovenijo popeljala naprej. Peterle ne pričakuje desne koalicije, saj se mu ne zdi možna glede na trenutne delne rezultate. Zdi pa se mu pomembno, da so desne stranke na volitvah zbrale več kot 30 odstotkov glasov in tako zavarovale možnost večjih ustavnih sprememb, ki bi pomenile odmik od sedanje družbene ureditve. “Težko je napovedovati, kako bo videti nova vlada. Mislim, da bo Janša glede na opredeljevanje strank v kampanji kljub močni relativni zmagi težko sestavil vladajočo koalicijo,” je še ocenil. Ob tem je Peterle še izpostavil, da tudi na levi strani “ne bo tako enostavno, ker imamo stranke, ki jih ne zanimajo reforme in ki branijo neke druge pozicije.”

Foto: Andrej Petelinšek

35 KOMENTARJI

 1. Brat Branko Cestnik je čivknil: “Kot podeželski človek naj povem, da je v naši vasi samo SDS imela neko obliko kampanje kot direktnega pristopa do ljudi. Ostali le nekaj plakatov, drgač pa nula od nule. To je to.”

  Ja, tako pač je! Gospod Tonin se je raje sončil na rečem soncu kot garal.

  • To ne drži. Delati na terenu, na podeželju je težko. Ne zato, ker je tja težko priti, ampak ker se ljudje ne udeležujejo takšnih srečanj. Le najvišji predstavniki strank privabijo pešcico ljudi. Torej bi moral Tonin osebno biti v vsaki vasi. To pa tudi Janša ni bil. Pri nas se je kandidatka SDS v nedeljo postavila pred cerkev, da ljudje res niso mogli mimo nje, ne da bi jo opazili, pa se skoraj nihče ni ustavil. Rezultat SDS pa je bil odličen.
   Stranke se morajo promovirati v medijskem prostoru skozi daljše obdobje. Cerar je več let nastopal na TV, da je lahko potem prepričal volivce. Šarec jih v pol leta ni mogel.

   • ???
    Torej je bilo SDS delovanje? Ali ga ni bilo? Zakaj pa ni bilo N.Si delovanja, če že gospod Tonin ne more?

    Še moje mnenje. Gospod Tonin ima preveč čuden sloves in zato je bolje, da ga v nekaterih krajih ni bilo.

 2. Tonin se je preveč hvalil, kakšen visok volilni rezultat bo dosegle, podobno kot se je hvalil tudi Erjavec.

  Vendar volivci te samohvale ne nagrajujejo.

  Nagrajujejo pa pozornost do volivcev, njihovih želja in hotenj ter odnos , da so volivci alfa in omega volitev, ne pa predsedniki strank.

 3. Pri t

  Pri tem pa se morajo predsedniki strank izogniti ekstremnim stališčem, ki zožujejo njihov volilni bazen.

  V tem smislu je potrebno pohvaliti Luko Meseca, ki je imel jasna, kratka všečna neekstremna sporočila volivcem.

 4. Ljudska stranka ni uspela zato, ker ni imela svoj razpoznaven program, ampak je ponavljala tisto, kar so že drugi ponujali volivcem.

  Ni ponujala ljudskosti, kar bi naj bila njena značilnost in razpoznavnost:

  – varovanje slovenske kulturne dediščine in identitete
  – varovanje narave in sonaravno življenje
  – ljudski pristop k medsebojnim odnosom in razvojni viziji…

  Neverjetno je, da je Luka Mesec govoril o sonaravnem življenju, ljudska stranka pa ne.

 5. Ljudska stranka ima idealen zgled v izumitelju strankarskega življenja v Sloveniji, to je Ivanu Omanu, ki je imel neverjetno širok in zdravorazumski pogled na politiko in razvoj.

  Danes pa je ljudska stranka znana le po županih, torej po stolčkanju, ne pa po pristnem delovanju med ljudmi in za ljudi.

 6. Ljudska stranka je žrtev kmetijskih medijev in njihove ozkosti v katerih pišejo le o delu in denarju, ne pa tudi o drugih pomembnih področjih življenja, ki vrednotno stabilizirajo človeka.

  Ta področja so predvsem:
  – sonaravno življenje in varstvo narave
  – pristni medsebojni odnosi
  – varstvo slovenske kulturne dediščine in identitete
  – pristni odnosi med mladimi in starejšimi generacijami
  – ohranjanje ljudskosti nasploh….

 7. 1. ” O ponujenem odstopu bo odločal Svet Stranke”.
  ako kot nekoč ko je direktor ponudil odstop delavskemu svetu, ki ga je prej sam izbral.
  Tako rudi v stranki, po samoupravno socialistično! Izid glasovanja je znan. V svetu ima predsednik vedno dovolj svojih ljudi, odstopa ne bodo sprejeli,še pohvalili ga bodo, torej milni mehurčki… nadaljnje podcenjevanje volilcev, ki niso ovce.

  2. Da je rezultat ” nižji” od pričakovanj, ker je ” bilo toliko strank”, drži.
  Toda, kriv je Tonin, v SLS je kriv Zidanšek, ki se nista znala / uspela povezati s sorodnimi strankami, kar je pozival tudi Jože Mlakar pred volitvami.
  Zato ima Nsi še vedno pod 170 tisoč glasov, kar bi bilo 10,0% volilne baze Slovence, kar je za stranko krščanskih dempokratov minimalni prag uspešnosti, zato Tonin nikar ne ponujaj odstopa, ampak imej nekaj malega ponosa in demokratičnosti, verodostojknosti in kar takoj odstopi ! Cilja 10,0 % volilcev ali 150 tisoč glasov ne bo z njim Nsi nikolio dosegla!
  Ljudmila ali Tonin ista pašta Nič in nič dvakrat nič!
  Ko pa še Lojze po 4 letih molka potrdi potrebo po mešani koaliciji, potem je jasno, da Nsi ni nič drugega kot stranka kravje kupčije, ki gre v posteljo z vsakim- za denar.
  Najboljši predtavnik te nekrščanske izprijenosti je prav Lojze, ki bo 15 let prebivakiral v Bruslju, pa drugega kot o dnevu ćebel o njem v 15 letih ne bo slišati. Vse za denar .
  Zidanšek je nmapadel Marjana Podobnika, ki ima zagfotovo podpore določenehga števila volilcev in izgubil glasove. Zidanšek je sploh amater, saj ni bilo razbrati kdo so njegovi ciljni volilci in se ni znal povezati s Kanglerjem in Primcem. Zato je izpadel, jasno ko beli dan.
  Strateških znanj obema, Zidanšku in Toninu hudo primanjkuje, rezultat za pomladne stranke v celoti slab.
  Derprsiven izgovor zm,agali smo ker smo uspoeli preseli 30 pod 90 glasov je klaj neresna, depresivna tolažba in zavajnaje, poraz je poraz in ga je treba priznati, bil pa je popolnoma pričakovan, glede na medlost, slabo kampanjo in slabe nastope obeh !

  TONIN ki misli resno, naj ¨torej odstopi !
  Obe starnki pa morata danes začeti popolno prenovo delovanja . Z vstopom v koalčicijo / mašenje potrebvnih glasov je kravja kupčija, ki bo stranko v naslednjih volitvah izbrisala iz zemljevida. VOLILCI pocvejhte Lojzetu Ljudmiili in Tonini, naj se umaknejo zaradi dolgoletne neuspešnosti zbrati več kot 50 tisoč glasov od 1.7 mio kar je 3% volilnih upravičencev in velika sramota !

  • Ko boste demokracija 4.0 začeli objektivno razmišljati, boste spoznali, da bi v normalnih razmerah, ko ne bi volili mandatarja Janša bilo razmerje na desnici bistveno manj v korist SDS-a.
   Nsi mora samo v tej smeri nadaljevati Za NSi so glasovali mladi in ne ostarele babice, ki poslušajo izključno radio Ognjišče. Nimam nič proti radiu Ognjišče, ampak včasih je postal kar trobilo SDS-a

 8. Ljudska stranka bi bila odličen protiutež Levici, ki tudi ponuja ljudskost, vendar na drugačen način.

 9. Levica ponuja ljudskost v smeri raznorodovanja, ljudska stranka pa imela glede te ljudskosti veliko vrednotno prednost.

 10. Vse težave, ki jih ima slovenska družba se odpravljajo pri izvoru, vzroku, korenini.

  Poglaviten vzrok je odsotnost vrednot, kar povzroča:

  – neresnicoljubje, nepravičnost, nepoštenost, neodgovornost, izključevanje
  v politiki, medijih, zdravstvo, pravosodju, upravi, kulturi, šolstvu….

  Vse dokler ne bo vrednotne ozaveščenosti in vrednotne prevetritve na teh področjih ne bo drugače.

  Nujne so vrednotne delavnice!

  Vrednotnanaravnanost ib vrednotna vztrajnost je še vedno na stranskem tiru!

  • A te vrednotne delavnice bodo delovale v stilu Golega otoka? S tem da nas bodo tukaj župniki in klerofašisti učili vrednot, dokler ne bomo lepo izobraženi (re-edukacija) pripravljeni za vstop v to našo lepo katolibansko družbo?

   • Kolturn, ne sodi drugih po sebi. Toliko zla, kot so tvoji komunajzerji sproducirali, ni nihče.

    • Uh, koliko ste ga katolibani. Pa še vedno bi izvajali genocide nad nebelimi ljudmi. Ekstremistični norci.

     • Ekstremistični norec si ti, ki lažnivo podtikaš nekaj, kar bi ti rad počel.

      Ti bi izvajal genocid nad drugače mislečimi, potem pa to podtikaš nam.

 11. Najboljše pa bi bilo, da bi bila ena velika stranka kot nekoč, kar pomeni, da bi morala NSI vključiti v svoje delovanje tudi ljudskost ne pa le bančni in gospodarski tehnokratizem

 12. Volilni okraj Kamnik:
  LMŠ MARJAN ŠAREC 6.122 36,37 %
  SDS ALEŠ HOJS 3.115 18,51 %
  NSi MAG. MATEJ TONIN 2.456 14,59 %
  SMC ALJAŽ ŽUMER 1.033 6,14 %
  LEVICA LUČKA VAVPETIČ 1.029 6,11 %
  SD GREGOR GORIUP 647 3,84 %
  STRANKA AB ALENKA PAVLIČ 589 3,50 %
  DeSUS MAG. JULIJANA BIZJAK MLAKAR 415 2,47 %
  SNS VALTER HAFNER 320 1,90 %
  PIRATI MATEJA BLATNIK KONC 278 1,65 %
  SLS MAJA HRIBOVŠEK 218 1,30 %
  DD ŽIVKO RUS 160 0,95 %
  LNBP MAG. IVAN KENDA 109 0,65 %
  ZD MITO TUŠAR 73 0,43 %
  ZELENI JAKA PETROVIČ 57 0,34 %

 13. Ljudje pogrešajo pri desnici, da zanemarja dohovno vrednotno podstat življenja.

  Tega pa ne zanemarja Levica, pa čeprav ga pojasnjuje pogosto izkrivljeno.

  Vendar, ker ljudje rabijo duhovno vrednotno plat življenja kot človek vodo ob suši, hlastajo tudi po tistem kar razlaga Levica.

  Zato vas desne stranke pozivamo,:

  – da ravnate kot dober gospodar, ki živi v ravnovesju z vrednotnim in materialnim življenjem
  – da nenehno opozarjate in s svojim delovanjem dokazujete kako pomemben je za pozitiven razvoj vrednotni temelj življenja.

 14. V SI je ogromno zavednih kristjanov. Če stranko ne bi vodili radikalni klerikalci, bi na volitvah z lahkoto dobili 15% glasov in s SDS z lahkoto sestavili desno vlado, ki bi končno napravila red.

 15. Klerikalni radikalc?i,
  jaz bi rekel predvsem egoistični koristoljubneži, snobi v gojzarjih.

 16. Alojz, imaš prav, da zastopa Levica ekstremna leva nerazvojna stališča. Vendar pa se je na volilnih soočenjih, zlasti ob koncu taktično tega izogibala.

 17. N.Si je za krscanskodemokratsko stranko kvecjemu premalo krscansko programsko profilirana, ne prevec. Prevec je bilo tudi njenega oportunisticnega cikcaka, idejne nezanesljivosti po odhodu Bajuka.

 18. S konkretnim staliscem Tonina se pa strinjam. Verjetno bi bila glede na rezultate optimalna koalicija za Slovenijo ta hip prav: SDS, N.Si, Sarceva lista, Cerarjev SMC. Ce je ta koalicija verjetna, je drugo vprasanje.

 19. Matej Tonin je ponudil odstop, ni pa sam odstopil.

  Z ambicioznim naznanilom 10-ih odstotkov oziroma ponudbe odstopa se je Tonin kot predsednik stranke pravzaprav zapeljal v slepo ulico (morda so to od njega terjali drugi v stranki?). kajti NSi napovedi niso obetale tolikšnega odstotka na volitvah.

  Le zakaj ni Tonin kar naravnost odstopil, ko ni dosegel zastavljenega cilja? Če meni, da ni dobro opravil svoje vloge, bi lahko preprosto odstopil.
  Čemú odigravanje “viteške” ponudbe vnovičnega tehtanja sebe na glasovanju?

  Ponujeni odstop bi lahko pomenil, da so Tonina k tvegani javni zavezi napeljali drugi, obenem pa mu vseeno pustili priprta vrata za morebitno vnovično potrditev na položaju predsednika.

  Nenazadnje so Tonina šele na nedavnem kongresu soglasno izvolili za predsednika stranke. Kot poslanec je ostalim članom dobro poznan, njegova stališča tudi, vedeli so, koga volijo. Pod Toninom je NSi povečala svoj volilni izplen in članstvo res nima pravega razloga za njegovo odstavitev, lahko bi ga kvečjemu pohvalilo.

  Ljudmila Novak se venomer (tudi v zgornjem članku) javno hvali, da se je stranka pod njenim vodstvom s štirimi poslanci vrnila v parlament, leta 2014 pa dobila še poslanca več. Leta 2018 bo v parlamentu sedelo 7 poslancev NSi, torej še 2 več kot prej, Tonin pa ponuja svoj odstop!
  To ni ne logično ne v skladu z dosedanjo predsedniško samohvalo v stranki.

  Ali glasovanje o odstopu predsednika pomeni, da hočejo biti v NSi bolj papeški od papeža in iščejo politično odgovornost tam, kjer je sploh ne gre iskati?

  Ali pa bodo zdaj vsi predsedniki NSi odstopali za “vsako figo”, samo da bi z osebnimi zgledi pokazali, kako se terja politična odgovornost? 😉

  Morda pa gre v NSi za igro prestolov, v kateri so Toninu dodelili predvolilno vlogo spravitelja z Janšo in SDS, sedaj pa nameravajo na predsedniško funkcijo končno ustoličiti nekoga, ki bo povolilno zapeljal stranko NSi v drugačno smer?

  Bomo videli, morda bo članstvo Tonina vendarle pohvalilo in nagradilo z zavrnitvijo njegovega odstopa.

  Menim, da bi stranki NSi koristilo, če bi Tonin ostal njen predsednik, iz izvršilnega odbora NSi pa bi odstopil gromoglasni pravnik, ki v zvezi z Janšo sploh ne upošteva ustavnih načel o domnevi nedolžnosti in o zakonitosti v kazenskem pravu.

 20. Malo čudno je tole z ponujenim odstopom.
  Štetje po Ljudmili: “Potrebno je znati šteti do …”:
  Do koliko Tonin???
  Stranka je imela 5 poslancev po volitvah pa jih bo imela 7.
  In zato, ker naj bi obljubil/napovedal 10, dobili pa so 7 naj bi ponudil odstop?
  Kaj pa, če bi dosegli npr. število 8 ali celo 9. Bi tudi v tem primeru ponujal odstop?
  Katera številka je tista, ki je povezana s ponudbo odstopa?
  Skratka, me napeljuje na misel, da je Tonin v preteklosti pač izjavil tisto o odstopu, ako ne bo uspel prešteti do deset, zato, da bi takrat dosegel nek trenuten prazen efekt s katerim se je hotel pokazati kot t.i. odgovornega in predanega skupnosti, voditelja stranke. Povsem drugačnega kot je nek Janša, ki nikakor noče odstopiti čeprav si to v Toninovi stranki neizmerno želijo. Janez Pogorelec o tem sanja še danes po volitvah, z dodatkom upanja, če se ne bo sam odstranil naj bi to naredili kar v DZ.

  https://twitter.com/JanezPogorelec/status/1003529182343778304

  Mogoče bo tole zgoraj komu zgledalo zlobno, ampak tako sam vidim Tonina, v njem ne vidim neke velike globine, da bi bil ta njegov v preteklosti vnaprej ponujeni odstop ob številki manjši od 10, neka velika tančica skrivnosti.

  • No, imeli ste prav, Riki, Toninovo ponujanje odstopa je bilo bolj ko ne” kr neki”, menda da v Evropi tako delajo 🤣

   • Ni “kr neki”. Je politična igrica, ki naj bi ga prikazala kot demokrata, kot človeka, ki da Sloveniji prednost pred osebnimi interesi. Fant se uči poklica, ki mu pravimo politik. Predvidevam, da bo šel po poteh slovitega voditelja penzionistične stranke.

 21. Na žalost lahko leve stranke oblikujejo koalicijo tudi brez Levice. Če vzamejo še Jelinčiča in njegove 4 poslance imajo skupaj 47 glasov, brez Levice. Še posebej ker je Jelinčič že pred volitvami poudarjal, da bodo šli v vsako vlado, levo ali desno.
  Torej: LMŠ + SD + SMC + STRANKA AB + DeSUS + SNS = 47
  Kako bi pa tak konglomerat deloval pa je že sedaj jasno, še slabše kot je obstoječi.
  Tudi je že sedaj jasno, da bi taka koalicija propadla že zelo kmalu in na naslednjih volitvah odplaknila vse omenjene stranke, razen mogoče SD ne.
  Na levici imajo vedno manj manevrskega prostora z iskanjem prevar kot so t.i. “novi obrazi”, “antijanša”, “sovražni govor”, “neofašizem”, “neodomobranstvo”, “klerofašizem”, … je pa vedno večja nevarnost da se izvrže Levico kot alternativo slovenski desnici.

Comments are closed.