Tokrat vlomilca v župnišče prijeli na delu

0
Župnijska cerkev v Kobilju.
Župnijska cerkev v Kobilju.

V Kobilju, na meji z Madžarsko, je tuji državljan ponoči poskušal vlomiti v prostore župnišča, lahko beremo v črni kroniki noči na 22. marec. Tokrat se je vlom predčasno končal, saj so policisti storilca prijeli na delu.

Lojze Ratnik, župnik v Kobilju, nam je povedal, da je okrog polnoči slišal zunaj hiše zvoke in pomislil, da nekdo kliče na pomoč. Tudi njegova psica Pika je lajala in tako je šel pogledati iz hiše, kaj se dogaja, vendar ni nikogar našel. Nato je bila približno deset minut tišina, nakar pa spet lajež in razbijanje po železnih vratih. Lojze Ratnik se je zares ustrašil šele, ko je lajež prenehal, saj je pomislil, da so psico utišali. Ropot se je nadaljeval, župnik se je umaknil na drugo stran župnišča in poiskal telefon. Poklical je ključarja, ta pa policijo. Razbijanje se je nadaljevalo, vlomilec je že poškodoval roleta in razbil okno. Prebujali so se že sosedje, sosedni psi so lajali, tedaj je prispela tudi policija in vlomilca prijela. Pravijo, da je že njihov stari znanec z Madžarske.

Vlomilec je poškodoval železna vrata, razbil rolete in okno, v župnišče pa mu ni uspelo priti. Psico je sicer udaril, ampak hujših posledic na njej ni najti. Župnik Lojze Ratnik nam je še povedal, da so podobni vlomi in kraje, od kar je meja z Madžarsko prosteje prehodna, na njhovem koncu takorekoč stalnica. Nekateri starejši prebivalci jih niti več ne prijavljajo, saj ne verjamejo, da bodo kaj dobili nazaj, le dodatni stroški bi jih bremenili. Župnik je sicer pohvalil delo policije, pravi, da so ‘1A’. Sistematičnih vlomov v župnišča tako kot ponekod drugod v Sloveniji pri njih ni, čeprav so se že dogajali, ponekod celo večkrat.