Tito vodja skupine za likvidacije

16

Avtor knjige ”Tito skrivnost stoletja” Pero Simić je na predstavitvi najnovejših odkritij o nekdanjem jugoslovanskem predsedniku razkril, da je bil Tito med drugim vodja skupine za likvidacijo Stalinovih oporečnikov v času španske državljanske vojne. Ta odkritja bodo dodana k nemški izdaji knjige, ki bo predstavljena na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Simić je pojasnil, da je v Arhivu Slovenije našel dokumente, ki opisujejo Titovo sodelovanje v španski državljanski vojni. Stalinove specialne službe so ga takrat poslale v Španijo, kjer je vodil predstavnike IV. odseka sovjetske varnostno-obveščevalne službe NKVD in deloval pri likvidacijah vseh oporečnikov Josifa Visarianoviča Stalina, t.i. trockistov. Kot vodja je hodil tudi v Španijo na inšpekcijska potovanja, ki so trajala dan ali dva.

/ … /

Kot poudarja avtor knjige, je šokantno dejstvo, da smo živeli v državi, ki jo je simboliziral človek s takšno biografijo. “V kolikor je imel Tito do konca življenja svojo tajno službo in je Edvard Kardelj prav tako delal za NKVD, se na novo postavljajo vprašanja, v kakšni državi smo živeli in kakšni ljudje so jo ustvarili,” pravi Simič. Poleg tega meni, da vsa ta odkrita dejstva zahtevajo ponovno interpretacijo vloge teh ljudi v jugoslovanski zgodovini.

Po navedbah Simića naj bi te dokumente in dejstva pred njim že videl zgodovinar ter pisec knjige Tito in tovariši Jože Pirjevec, ki pa naj bi jih zaobšel in spustil. Sam razlogov za to ne pozna, vendar se je po njegovem prepričanju “delalo na tem, da se prizna to, kar se mora priznati, nekaj pa naj bi ostalo še nepoznano.”

Slovenski zgodovinar Jože Dežman je o Simiću povedal, da je eden vodilnih pri kritičnem pristopu do mita jugoslovanskega predsednika. Bo pa po njegovo dolg proces, da se iz “titofilnega bajeslovja” spustimo na realne predstave o njem.

Več: Dnevnik

16 KOMENTARJI

 1. Zgodovinsko oceno Tita naj delajo drugi; za nas naj zadošča, da je bil vodja zločinskega sistema, kot smo zapisali v preambulo slovenske ustave.

  Mi Slovenci se moramo pa zamisliti, zakaj ga slavimo, zakaj kar naprej volimo ljudi, ki izhajajo iz njegovega vplivnega območja. Zakaj je npr. oseba, ki od Titovega režima ni imela ničesar razen bolečin, volila Titove ljudi? Ali v nekoliko blažji obliki: zakaj nikakor ne morem prepričati takih ljudi, da je ne iti na volitve skoraj isto, kot voliti za Titove naslednike?

 2. Zadnja knjiga spoštovanega Simića je bila bolj kilave narave. Bomo videli, kaj je pogruntal v tej.

 3. Carlos: tu pa se s tabo strinjam! Tudi jaz ne poznam, ni pa nujno, da imam prav, iz arhivov RU, da bi bil Tito inspektor v Spaniji????

 4. Koga pa naj si Slovenci vzamemo za vzornika, če ne Tita? Poleg kralja Sama, Trubarja, Prešerna, Cankarja in Maistra, se razume.
  Morda klerikalca Pogačnika, ki je Maistru prepovedal oborožen nastop zoper avstrijske Nemce v Mariboru leta 1918? Če bi ga bil Maister ubogal, bi se naš Maribor zdaj uradno imenoval Marburg an der Drau.
  Ali pa morda narodna izdajalca in kolaboranta Rožmana in Rupnika? Ta bi bila po okusu janševsko-klerikalne druščine, o tem ni dvoma. K sreči pa ju velika večina Slovencev obsoja in zavrača.

 5. Vidiš Beno, Naštel si jih mnogo, tako, da Tita pa res ne rabimo.

  Tito je bil zločinec, pedofil in morilec.

  Tebe pa boli, ko resnica o tem zločincu prihaja na dan.

 6. “Beno on 25.8.2011 at 13:49
  Koga pa naj si Slovenci vzamemo za vzornika, če ne Tita?”

  No ja, Tito je kvečjemu lahko vzornik množičnim morilcem……

 7. Ne, Breivik se je zgledoval po Katoliški cerkvi in po njeni nestrpnosti do vseh drugih in drugačnih. To je v svojem manifestu tudi večkrat izrecno poudaril.

 8. Beno, lažeš. Katoliške Cerkve pri Breiviku ni bilo. Je pa v svojem manifestu napisal, da občuduje tudi zločinca Tita.

 9. Kar poglej si njegov manifest, je objavljen na spletu. Lažeš ti, ne pa jaz. Celo norveške protestante je pozival, naj se spreobrnejo v katolicizem. Njegova fasciniranost z RKC je (bila) absolutna.

 10. Lažeš ti Beno. On ni bil katoličan, čeprav ga poskušaš podtakniti nam. Kakšne posebne fasciniranosti nad RKC ni kazal. Je le zahteval združitev vseh kristjanov.

  Sicer se je pa nad Titom navduševal.

 11. Beno: tvoje pisanje je nagravzno, abotno, slaboumno!
  Kaj pa ima kralj Samo s Slovenci!
  Kralj neke pritepene pijane in razgrajaske drzave ob Donavi, Panslovanov, ki so jih Germani zbrcali iz kolone, ko so sli proti Rimu, Panslovani pa so sli zadaj kot cigani in kradli!
  Drzave, ki se je s SVARUNOM obdrzala kakih 30 let, potlej pa so jo pojedli Turki!

 12. Zakaj danes ljudje sprejemajo tako množično ” Titofilno bajeslovje”?

  1. Ker so leni in zanikrni v glavi
  2. Ker so konzervativni, zastareli in nazadnjaški in težko sprejemajo nova dejstva
  3. Ker so zelo prestrašeni za svoje preživetje, kajti če pade vsa ta mitologija, to socialistično bajeslovje in komunistična, titoistična religioznost – potem se bo družba na hitri način reformirala v normalno ,svobodno gospodarstvo, kjer bo glavni svobodni trg na katerem bo vsak človek lahko s svojim , delom in znanjem pošteno zaslužil.
  In ti prodajalci megle in zla pač ne bodo mogli več služiti, ko ne bodo imeli pod sabo več množice ovc, ki ne znajo razmišljati s svojo glavo – individualno, temveč ves čas razmišljajo kolektivno, po ukazu in po bajeslovni titoistični mitologiji. Na koncu se bo izkazalo, kdo lahko živi od svojega dela in kdo ne. In ti ljudje vedo, da ne znajo od svojega poštenega dela in znanja preživeti, zato so proti liberalnemu kapitalizmu ( svobodni trg + pravna država). Vedo namreč, da jih država in prigoljufan status v državni korporaciji preživlja nepošteno. Na račun parazitiranja pridnih in sposobnih delavcev z astronomskimi davki na plače. slednji imajo zato v tej državi najbolj tlačansko nizke plače. In bi v kapitalizmu največ pridobili na svobodi, boljših plačah in boljšem delovnem okolju ter boljšemu blagostanju celotne družbe.

Comments are closed.