Tina P. Puc, PlanetSiol: 24/7 – Pot do uspeha ali psihiatra?

5

Pred tedni sem bila kot strokovni svetovalec povabljena k projektu, ki naj bi oktobra na noge dvignil vso Slovenijo. Z gibanjem.

To je velik projekt, ki potrebuje veliko ekipo z veliko idejami, dovolj izkušnjami, nekaj znanja in … pametne telefone, ki nam omogočajo dostopnost kjerkoli in kadarkoli. Utrujajoče. Izčrpavajoče. A generacija Y, ki ji svetujem, pozna samo ta način.

Ti 20-in-nekaj-letniki ne poznajo urnika, kot so ga poznali naši starši. Ti 20-in-nekaj-letniki imajo ogromno znanja. Ti 20-in-nekaj-letniki poznajo celo posel. Ti 20-in-nekaj-letniki vedo, da s pravimi potezami lahko osvojijo svet. A ti 20-in-nekaj-letniki ne vedo, da preveč časa porabijo za stvari, ki jih v praksi ne potrebuješ. Predvsem pa je žalostno, da se jim niti ne sanja, da tako, kot živijo in delajo danes, ne bo šlo v nedogled. Prvi, ki se takemu tempu upre, je človeški organizem.

Gonja do uspeha, ki to ni

Živimo v časih, ki vse postavljajo na glavo. Tisto, kar je veljalo pri naših starših, je danes že več kot zastarelo. Danes poslovnih pisem, razen modrih kuvert, ne bere več nihče. Danes je moderno, če ti pošiljatelj pošlje elektronsko sporočilo v nedeljo ob enajstih zvečer. Danes je razumljivo, da bi moral nalogo, ki ti je dana v petek popoldne, opraviti do ponedeljka zjutraj. Danes se ve, da se vsako elektronsko sporočilo prebere skoraj v prvih petih minutah po tem, ko je poslano.

Danes si čudak, če nimaš pametnega telefona, ki te dela dostopnega kjerkoli in kadarkoli. In nesprejemljivo je, da si drzneš pritisniti gumb “off” in biti nekaj dni neodziven. Na vprašanje, kako si, se danes odgovarja: “Busy.” To pomeni: “Dobro.” “Dobro sem, ker delam. Vesel sem, da lahko delam in ustvarjam. Pa čeprav je nemalokrat to delo samo sebi namen. Ampak sem ‘busy’ in ta ‘busy’ hrani moj ego. To potrebujem v teh časih. In ker je biti ‘busy’ edina pot, prek katere mi lahko uspe. In uspeh pomeni zaslužek. In zaslužek pomeni srečo.

To vidim vsak dan. Tako me učijo. No, in zato, ker sem ‘busy’, sem zagotovo opažen in ljudje verjamejo vame. Sem del družbe. Čutim pripadnost. O tem mi sporoča število ‘všečkov’, ki jih dobim dnevno na socialnih omrežjih. Okolica potrjuje moj način življenja, moje razmišljanje, moj vsakdan je v skladu z normami. Pa čeprav, priznam, včasih resničnost priredim. V resnici hodim po robu izčrpanosti, neredko težko zaspim, razmišljam o uspavalnih tabletah, antidepresive jemljejo že skoraj vsi moji prijatelji in ne spomnim se, kdaj sem se nazadnje ulegel v travo in pogledal v nebo.” Razmišljanje sodobnega mladega poslovneža v vzponu.

Vonj po zmanipulirani površinski družbi

Brez dvoma je v zraku vonj po želji po ugajanju, labilnosti, črednem nagonu, popolnosti ter gonji po ugledu in zaslužku. To vse je zaradi tistih, ki so nas prepričali, da je to edina prava pot do uspeha. Krivim medije in okolico, ki so nam predstavili “uspešne” primere prakse, ki jim je “uspelo”. Prepričali so nas, da uspeh pomeni srečo. Da zaslužek pomeni zadovoljstvo. Da ugled pomeni objeti svet in imeti vse možnosti na dlani.

In kdo so naši oni? To so tisti, ki nas učijo o življenju, ne da bi sami znali živeti. To so tisti, ki nas učijo vodenja poslov, ne da bi en dan delali v realnem svetu med realnimi ljudmi. To so tisti, ki pišejo zakone proti lopovom, pa sami kradejo. To so tisti, ki so zmanipulirali mlade z napačno predstavo o delu, življenju, vrednotah nasploh. To so tisti, ki nas poskušajo učiti o svetu, ki v resnici ne obstaja.

Primeri slabih praks

Zakaj nihče ne govori o propadlih zgodbah? O propadlih ljudeh? O propadlih zakonih in družinah, ki se danes dogajajo na vsakem koraku ravno zato, ker je življenjski tempo prehud in ljudje hlastajo za zrakom, ki bi jim dal občutek, da živijo? Zakaj nihče ne govori o tem, da ima danes večina poslovnežev ljubice ravno zato, ker jim dajo tisti prepotrebni energijski odmerek, ki ga potrebujejo, da preživijo?

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

 1. Briljanten prispevek avtorice!!!

  V bistvu današnji človek teži k temu, da bi podrl stvarstvene, naravne zakonitosti in si postavil svoje.

  V temelju se to, logično, ne da, le v finesah.

  Posledice teh teženj, kako postaviti življenje na glavo so hude: škodljive zasvojenosti, poškodbe zaradi športnih in drugih agresivnosti, hud stres, depresija, porušeni odnosi v družinah in med ljudmi, malodušje, izginjanje kulturnih posebnosti oziroma znamenitosti, nevrednotno, plehko in kriminalno življenje…

 2. Gre za podoben primer kot da bi razvajenem, naveličanem in nevrednotnem otroku rekel in dopustil, delaj kar hočeš

 3. Ženske to vidijo. Končno.
  In ve tem je največja tragedija in podlost komunizma: da laže lastnim otrokom v obraz! Revolucija žre svoje otroke! Toda to so naši otroci, ne njihovi. Mar jim ni, drhal!

Comments are closed.