Tiha drama Evropskih bank

0

Avtor: Lorax. V ozadju jutrišnjega srečanja na vrhu, ko evropski voditelji ponovno rešujejo skupno valuto, se odvija tiha drama. A na odru tokrat niso Grki, pač pa banke. Skoraj popolna odsotnost informacij o stanju bančnega sektorja Stare celine je zato toliko bolj presenetljiva, saj ne gre le za javna sredstva, pač pa tudi za stabilnost gospodarstva, ki se je ponovno znašlo na robu.

Le še dva dni nas loči do trenutka, ko bodo morale evropske banke razpolagati s temeljnim kapitalom v višini 9%. Nabirka 115. milijard evrov, ki je bila za utrujene banke kar zajeten zalogaj in naj bi povrnila zaupanja v finančni sektor, se je klavrno izjalovila. Kdo bi si mislil, da bodo padle Španske banke, ki so jo ob zadnjem stresnem testu kar dobro odnesle.

Ne samo da bodo evropske davkoplačevalce, ki so do zdaj skrbeli le za opešane države evroobmočja, obremenile z dodatnimi 100 milijardami evrov, v vrsti že stojijo nove domine. Na pomoč kličejo Ciprske banke, za monetarno unijo sicer majhen zalogaj, a pravo vprašanje je, kdo pride za njimi. Morda Italija, ali pa se bo uresničila še bolj črna napoved, o kateri vsi le šepetajo, Francija? In kje je v tej vrsti Slovenija? Naslednji stresni test bo sledil prihodnje leto. Koga bo tresel, bomo pa še videli.