Andrej Magajna: Tigrovci 1. julija 1941 ustanovili Ribniško četo

20

Novi socialdemokrati Slovenije, ki smo nastali iz stranke Krščanski socialisti Slovenije – Krekovi socialisti, imamo pozitiven odnos do odporniškega partizanskega gibanja na našem ozemlju med drugo svetovno vojno. Drugo je, kako je Komunistična partija – v času, ko bi morali biti enotni in ne razdvajati narod s svojimi programi – po navodilih iz Moskve uporabila OF za dosego svojih revolucionarnih ciljev. Treba je ločevati med partizani, socialno usmerjenimi komunisti in vodstvom Partije, šolanim v Stalinovi SZ.

Eno od teh pomembnih obeležij je vsekakor ustanovitev PRVE PARTIZANSKE ČETE , ki je zaživela v okoliških gozdovih Ribnice – na današnji dan, 1. julija 1941. Zato se je tudi imenovala »Ribniška četa«.

Prav bi bilo , da tudi o tem pomembnem datumu spregovorijo tudi mediji oz. novinarji, zato jih želimo spomniti na ta pomembno obeležje.

Čudi nas, zakaj o tem ne slišimo glasu od  borčevske organizacije in Socialnih demokratov, organizacij, ki prisegajo na izročila NOB. Kako to, da se manj pomembna obeležja proslavljajo na veliko, tako pomemben dogodek pa, – kot, da ga ne bi bilo. Kako to, da imamo gromke proslave ob 27. aprilu, spornem dnevu odbora proti okupatorju, katerega je pričevalec tistega časa partizan Edvard Kocbek označil za »Kidričev konstrukt«, nesporna, dokumentirana dejstva pa ostanejo spregledana.

Podobno vprašanje smo si ga postavili na (na prezrtem) zgodovinskem posvetu v Državnem svetu, 10. maja 2019, z naslovom Ali v Sloveniji obeležujemo verodostojne zgodovinske dogodke.

Tigrovci se niso želeli pokloniti  iz Sovjetske zveze uvoženi  rdeči zvezdi

Verjetno lahko odgovor najdemo kar v zapisih sodobnejšega zapisovalca polpretekle zgodovine. Pokojni zgodovinopisec, generalmajor Marijan F. Kranjc[1] je v svoji  študiji navedel sledeče:

»Tudi Ribniško četo (14 partizanov) so 1. julija 1941 ustanovili tigrovci Tone Černač, Anton Majnik, Just Godnič in drugi, vendar je partizansko vodstvo kaj kmalu »prevzelo« to enoto s člani KPS! Upravičeno se postavlja vprašanje, zakaj vodstvo KPS ni že po čebinskem kongresu vzpostavilo sodelovanja z organizacijo Tigr, zakaj je ni 1941 povabilo v OF in zakaj so tako hitro “likvidirali” njihovo vodstvo v Ribniški četi?«

Pravzaprav ustanovna TIGR-ova trojka ni bila (takrat) dobesedno fizično likvidirana, pač pa ni hotela zapriseči na proslavi, ki so jo organizirali priključeni komunisti: ploskati sovjetskemu sistemu, se pokloniti  (iz SZ uvoženi)  rdeči zvezdi in prisegati njenemu »velikemu vodji«.

Ali je res tako pomemben prestiž, kdo je bil »prvi« !?

Za nas Nove socialdemokrate je pomembna predvsem zgodovinska resnica. Očitno pa je za vse dediče »edine partijske resnice« to še vedno pomembno. In to skoraj po treh desetletjih demokracije; po trideset letih tako imenovanega »sestopa«.

Tigrovci so nam dali vsekakor več, kot želimo priznati.

Zato obeležimo ta dogodek in sestopimo iz ideoloških okopov. Novi socialdemokrati nimamo sredstev in vpliva, da bi organizirali proslave, lahko le spomnimo. In vsaj spomin so ti pogumni fantje vsekakor zaslužijo.

[1][1] Kranjc, F. Marijan. 2015. Danilo Zelen – Dušan, vojaški vodja TIGR-a, tudi tajni sodelavec ObC VKJ v Ljubljani, britanski IS in Soe : varnostna študija primera. Vojaštvo [Elektronski vir].

20 KOMENTARJI

 1. »Novi socialdemokrati Slovenije, ki smo nastali iz stranke Krščanski socialisti Slovenije – Krekovi socialisti, imamo pozitiven odnos do odporniškega partizanskega gibanja na našem ozemlju med drugo svetovno vojno. Drugo je, kako je Komunistična partija – v času, ko bi morali biti enotni in ne razdvajati narod s svojimi programi – po navodilih iz Moskve uporabila OF za dosego svojih revolucionarnih ciljev. Treba je ločevati med partizani, socialno usmerjenimi komunisti in vodstvom Partije, šolanim v Stalinovi SZ.«

  Mnenje je podtaknjeno zamegljevalno neutemeljeno. Zamegljuje hud problem krščanskih socialistov ob boku komunistov zaradi skupne organizacije in izvedbe totalnega oboroženega udara slovenskih prokomunistov v ta narod in državo od 1941 dalje. To zamegljevanje še danes (2019 !), to je 30 let od ustanovitve Republike Slovenije, je podtaknjeno.

   • Zmedeno skaluženi so ljudje, morda samo Magajna.
    Tlele ga seka sto na uro-ne morš’ verjet.
    Kocbek ma mlade, očitno, smo drgačni vsi drugačni ne morš kapirat, da mešajo take klobasarije, ki ne gredo skupaj!
    Kot moj daljni sosed, tajno član KPS, zagret kot hudič, ampak od nekdaj v cerkvi, zdaj ko se stara pa sploh vsako nedeljo. Pride tiho v cerkev in gre, v oštariji pa glasen kričač in nasprotnik uničevalcev SFRJ, Janša in Peterle sta kriva, še ni obesil slovenske zastave-oče mu je bil znan terenec, zažrt….Ubogi ljudje!

  • Se strinjam. Ločiti partizanstvo oziroma NOB od revolucije je zgodovinsko in metodološko nevzdržno. Kardelj: Upor proti okupatorju ne bi imel nobenega smisla, če ne bi hkrati šlo za ljudsko revolucijo. Maček: “Ni ga bilo partizana, ki ne bi bil za revolucijo”. Res je, da so v začetku številni naivno šli v partizane, toda takoj ko so uvideli, za kaj gre, so tudi množično dezertirali, zlasti na Dolenjskem in Notranjskem. Tistim, ki to ni uspelo, so morali v prve bojne vrste, z veliko možnosti prejeti kroglo spredaj, pa tudi v hrbet. Komunisti so imeli od vsega začetka vse niti v svojih rokah. Zato so tudi odklanjali tigrovce, ki so bili resnični domoljubi. Situacija na Primorskem je bila vendarle specifična glede na večdesetletni fašistični teror.
   Tudi trditev, da je bila večina partizanov katoličanov, ni povsem na mestu. No, morda s poudarkom na “je bila”. Religija je bila dovoljena samo toliko, kot je ustrezala propagandnemu namenu, npr. da je fotograf Petek naredil nekaj fotografij.
   Še pobuda gospodu Magajni: preimenujte se v Resnični demokrati Slovenije, ker so malo prebarvani komunisti zlorabili ime socialdemokratov in ga popolnoma neupravičeno prevzeli.

  • »Poanta članka je bila: Zakaj so nekatera obeležja spregledana oz. bolje rečeno zamolčana.«

   Mnenje o poanti članka je enostransko. Poanta prispevka je namreč naslednja:
   – Prva poanta prispevka je promocija mnenja politične stranke Novi socialni demokrati.
   – Druga poanta je podtaknjeno zamegljiti temeljni spomin o TIGR tako, da se zamolči temeljni in usodni datum 13. maja 1941.
   – Tretja poanta je pod spomin TIGR zamegljiti hud problem krščanskih socialistov ob boku komunistov zaradi skupne organizacije in izvedbe totalnega oboroženega udara slovenskih prokomunistov v ta narod in državo od 1941 dalje.

   To zamegljevanje še danes (2019 !), torej skoraj 30 let od ustanovitve Republike Slovenije, je indoktrinacijsko podtaknjeno.

 2. Krščanski socialist je ravni belega črnca oziroma črnega belca.

  Socializem je sistem, ki temelji na državni lastnini in upravljanje vsega iz enega centra. Krščanstvo pa zagovarja privatno lastnino in subsidiarnost. Subsidiarnost pomeni: “Naj »višji« ne dela, kar lahko naredi »nižji«; naj pa ga podpira.” Upam, da vsak vidi nasprotje.

  • Alfe, mislim, da je “krščanski” zraven, ker je človek malo, z eno nogo v Cerkvi in ne ve kuga to sploh je za njegovo životarjenje.
   Primadona njegovega življenja na tazdravi nogi je komfort, ki ga socialist v njemu pričakuje kot angela ali Sv.Miklavža za vsakdanjo rabo.
   Odlična je ta tvoja , “beli črnec in črni belec” saj se rima čustvenointeligenčno na “farški komunajzar ali komunajzarski farškolog”!
   Tudi dvo in trostolčkarji so lepi sinonimi-cankarjanska bere opisov teh mini mogulov so fantastični.

   “Sa tudžim kurcem po koprivama, je li brate?”

 3. Malo sirine, prosim. Poucite se, kaj vse je Krek s svojim gibanjem dobrega naredil za slovenskega cloveka, preden z levo roko odpisete taksno smer. Poucite se o prodornosti misli, dela in osebnosti Andreja Gosarja. In patriotske odporniske skupine, ki so delovale proti okupatorskim fasisticnim in nacisticnim silam, so vredne spostovanja. Povsod po Evropi je tako. Drugo je krvava komunisticna revolucija.

 4. Bog se usmili vseh Drugačnih, pošteno Drugačnih, zamegljenih, travmatsko zastrupljenih,mešanih kot kurji drek, da ne moreš ziniti in zajeti sape od začudenja…
  Pravim Bog se usmili, pa ne vem ali mene ali g.Magajne, njegovih social demokratov ali Kučanovih SD, vse skup jhe en tak drek, da ga niti Kocbek in Boris pahor skupaj na govornici ne odmeštrata.
  Tak daj, ljubi Bog, usekaj vmes, saj vem, da ne boš, itak…da bi se vremena Kranjcem zjasnila … tudi iskrivo pozitivno mislim, da je bil veliki Prešeren pod gasom premočnega vina, ko je istrelil svoj rek v prazno upanje…
  ———————————————————————————
  Malo preje sem prebral od Možine narejeno Pričevanje izdajalčevega dobrega sina in prvič v živo podoživljal del Resnice tistih časov, ki so zatolkli usodo stotisočih Slovencev, seveda Slovenk tudi za dolga desetletja z krvavimi mlinskimi kamni okoli vratu na teroristično prisiljen način skupaj z boljševiško morilskimi superkolaborantskimi Komunisti Edija Kardelja, morilca št. 1 na satanistično , z zločinom in lažjo prepojeno Karmo vsega naroda Slovencev !
  Bil sem in ostajam, navdušen nad spoznanjem, da je v sinu izdajalca številka 1 celotne NOB OF REVOLUCIJE in 2.VOJNE NA SLOVENSKEM, vzcvetela in dozorela osvobajajoča Resnica za katero moramo biti velikem Človeku sila hvaležni.

  Potem pa – preskočim na branje teksta g. Magajne.
  In mi jermen gladko pade čisto dol.

  Pa kaj je res mogoče, da je človek, ki ga sicer cenim zaradi nj.del v Demokraciji po 1991, tako, naenkrat tako radikalno zapleteno konfuzen v svoji soglasnosti partizanskemu boju NOB in OF, samo Partiji ne…

  Pa saj veš, Magajna, da NOB OF brez Partije ne bi nikoli bilo.
  In veš, da je NOB OF Partija sama. In nič drugega.

  Aja, reveži, kot moj oče, mobilizirani mulci, prisiljeni “prostovoljci v Partizane” potem, ko jim Italijani ali Švabi požgejo dom in postrelijo strše zaradi partizanske načrtne provokacije, pa patrioti, ki niso mogli nikamor drugam kot v Partizane, zaradi sto razlogov, itd, itd.

  Ubogi Magajna. Ubogi socialist. Krščanski. Kmečki, Puntarski. Kocbekjanski, Polovični, Zmešani, Naivni, Zavedeni…en kurčev, oprostite, dejanski – DREK !

  Dajem Vam šanso – ampak – počakajte, da se zmenita Kocbek in Boris Pahor tam na klopci v Tivoliju.
  Zahrbtom jima šepeta Hudiček. Kot Magajni.
  Srat se pejte. Magajna, žalosten sem.

 5. Boris Pahor je izven dvoma ena najvecjih zivecih duhovnih avtoritet slovenstva. Ima podoben pogled na polpreteklo zgodovino slovenstva kot Andrej Magajna. Ne pravim, da v celoti delim ta pogled na zgodovino. Ga pa spostujem. Ne bi bilo slabo, ce bi bilo na slovenski desnici malo vec vkljucevalne mentalitete namesto izkljucevalne. Koristno bi bilo zanjo.

 6. Pri vsej zmedi, ki še 70 let po izvedeni revoluciji traja v raznih glavah, je bistveno, kakšna je resnica. Dejstva kažejo, da sta bila NOB in OF ustanovljena zgolj zaradi načrtovane in iz Moskve vodene revolucije.

  Zato z okupatorjem ni bilo omembe vrednih bojev. Bile so samo provokacije z namenom, da se okupator znese nad nedolžnim prebivalstvom. Skladno z revolucionarno doktrino, ki jo je v Jajcu predstavil Moše Pijade: za izvedbo revolucije je pomembno ustvariti čim več trpljenja in revežev.

  Zato se strinjam, da ni mogoče ločiti NOB, OF in revolucijo. NOB je bila krinka, OF pa orodje za izvedbo revolucije. Bili so pa mnogi partizani v ta namen zlorabljeni. Med drugimi tudi moja starša.

  Sodelovanje krščanskih socialistov s komunisti je bila huda napaka. Soodgovorni so za izvedbo revolucije, ki še kar traja.

  • Zato že nekaj časa rabim skovanko, ki je res dejansko zakovana zadeva.Vwsaj zame.

   NOBOF REVOLUCIJA slovenskih Boljševikov. Revolucija, Prevara,Laž, Genocid.S ponosom Rdeče Zvezde!
   Inklusive krščanarski socialisti (nikakor krščanski), prevejanci, držači rdeče vreče.
   Kocbekov kes v 70-ih nič ne spremeni.
   Četudi mu Boris Pahor malo drži štango, je Kocbek delal Pekel na Zemlji.

   Kaj pravite, zakaj Srbijanac iz Saraorcev ni hotel imeti nič z Borisom Pahorjem in ga je zavrnil, grdil in pljuval-potem pa so ga malo pregnetli, da je oba v bronasti podobhi postavil v Tivoli.
   In to Pahorja za časa življenja….na klopco kot Kocbeka… Kučan Iškarjot Milan že ve kaj dela!!!!
   Mene je s tem razočaral, čeprav ga neizmerno občudujem.Bog pomahaj!

 7. Najbrž bo treba še več. Priznati tudi revolucijo in ustanovitev nove Jugoslavije. Potem pa priti do neodvisnosti in idej za naprej, kaj sedaj s to novo Slovenijo? Tako pa živimo v zanikanju vsega za nazaj, za naprej pa smo prazni. Vse kar je videti, da desnica ponuja, je neka utopična demokracija, ki ji nihče ne verjame. Če je bilo prej vse zarota, je odslej neka druga zarota. In tako živimo v konstantnem prepiru.

  • Ja, Zdravko, ja.
   AMPAK.
   Vsakemu Levuharju, ki se nekritično in spakedrano razglaša za občudovalca SFRJ, Tita in komisocializma povedati pod točko1 tole:

   Da, v krvi so Komunisti naredili SFRJ !

   Da, v krvi so jo sami komunisti z Miloševićem na čelu kohort smrti tudi uničili!
   ———————————-
   SFRJ ni “razpadel” Pučnik, Peterle, Janša in vrinjeni Udbaši, NE!

 8. Z nekaterimi, ki tako radi “drekajo” oz. imajo tako žmahtno smrdeči besednjak bi se prav rad srečal na kakšnem soočenju ( s prezračevalnim sistemom), da bi malce razčistili pojme in malo manj podtikali. A v to dvomim, saj se raje skrivajo pod psevdonimi. Poanta članka je bila: Zakaj so nekatera obeležja spregledana oz. bolje rečeno zamolčana. Še nekaj v pojasnilo: Na moja stališča je v mnogo čem vplival pokojni oče uni. prof. Božidar Magajna. Pomagal je kot aktivist OF na radiju, a v partijo ni hotel nikoli. Po duši “Krekovec” je zelo obsojal Kocbeka zaradi podpisa Dolomitske izjave (tako stališče imam vseskozi tudi sam) – te bianco menice, ki jo je vodstvo partije še kako zlorabilo. Namenoma uporabljam distinkcijo “vodstvo Partije” šolano v Moskvi, ki je iz Stalinove SZ uvozilo (ob rdeči zvezdi) tudi metode “velikega vodje”. Niso bili vsi takratni komunisti po srcu boljševiki. Maček in drugi so mnoge pretentali z slikanjem raja v matici komunizma. Ravno imenovani je znan po stavku: “Če bi ljudem povedali kar smo videli v SZ …- Še manj je pošteno, da v isti koš mečemo vse partizane. Večino njih je so bili domoljubi, ki niso imeli nič z sovjetskim boljševizmom, … – večinoma iz vernih slovenskih družin. Ena od imenovanih uvoženih metod je bila ravno laž in propaganda – v skladu z zločinsko doktrino: NAMEN POSVEČUJE SREDSTVO. In kaj je bilo še zavrženo: RAZDVAJANJE NARODA in posledično s tem velik prispevek k bratomorni vojni. V času, ko bi morali biti ENOTNI in ne izpostavljati vsak svoj strankarski program je partijsko vodstvo propagiralo in vsiljevalo sovjetski model družbene ureditve. Že takrat so mnogi slišali za dogodke v SZ in se zato niso hoteli priključiti odšporniškemu gibanju pod taktirko SLO boljševikov. Za razdvajanje, ki ga potomci komunistov tako radi očitajo drugim, so naredili med vojno ravno oni sami.

  • Čisto vse to in še več zelo dobro poznamo, čutimo na svojih ritih že od pamtiveka.

   Ampak, g, Magajna, vsaj jaz sem sila pozitiven do Vas, imam pravo simpatijo zaradi vseh sranj, ki so Vam jih skuhali, Barabe levuharske, itd itd Skratkla vse fajn.
   AMPAK, če zastopte al pa ne, bulce na koži pa stopijo ven, ko razlagate zadeve, brez zavor in enostavno, kot , da prodajate suhe žemljice kot so postavljene zgoraj. Jaz za Vaš odnos do Kocbeka in ostalo, kar pišete nisem niti slučajno vedel.

   Če bi bil vi v zg. sestavku razumevajoče vedeli, na kaj smo eni super alergološki tipi, amapak ne nestrpni, bi lahko, če bi se tega zavedali-najprej povedali, zapisali v nekem uvodu, točno to kar ste pojasnili v komentarju. Pa bi bil ćisto krasen mir pri hiši.

   A ste kdajkoli v Časniku objavil kakršnokoli stališče okoli Kocbeka in njegovih usodnih napak, ki so Slovencem nakuhale silne strahote !?

   A se zavedate zakaj sem čisto enostavno našpičen na Kocbeka in podobne Farizeje, da ne rečem Judeže in Zločince in to naglas ošiljeno tudi surovo povem! Tega ploskoglavstva okoli Kocbekovega zločina in izdajstva krščanskih postulatov ne prebavim več in pika. Dajmo to spucat kakorkoli že enkrat.

   Recimo, podobno driskasto sranje, da se razumeva: Lani ali predlani Radio Ognjišče, ki ga silno cenim, absolutno nekritično obhaja ne vem katero slavnostno obletnico “Dirigenta s pištolo”, B.Adamiča in ga dobesedno slavi v svoji posebni oddaji – pa jkaj se vam meša ? Dobro jutro.

   Ker sem potomec tistih, ki jih je Kocbek pomagal pahniti daleč čez rob v veliko trpljensko žrtvovanje že leta 1941, posebej še 1942, katastrofično 1943 in popolno uničenje 1945, raztegnjeno v silna trpljenja vse rodbine do leta 1991 – in za Vaše razumevanje, čečeste pa imam tudi , po drugi plati, tudi partizanskega očeta z njegovim drugačnim žrtvovanjem in trpljenjem in nikoli maščevanjem, itd, itd

   Torej začnite drugič pazljivo premišljeno, ker smo vse sorte, ne mlatit kar tja v tri dni, nonšalantno in nekritično, neupoštevajoč kar sem zapisal. Za tole ne potrebujemo nobene okrogle mize, mamo druge prioritete in pomanjkanje časa-in-vse smo 100x predelali, odpustili -in-spet nas strašijo. Boste pomagal miriti podivjane sile, ki strašijo iz Ilove gore, Kobarida v podobi Milana Iškarjota in včeraj po Ljubljani akcijsko farbajo spomenike -misleč-da jih ne bomo prebrali? Hvala za pojasnilo in vse v redu, mir z nami vsemi , polnost veselja namesto slovenistanske bolne kalužnosti v novi diktaturi Milana & Roterja in kamarile božjastnikov in malikovalcev črnega Niča!

 9. G »Frančišek«. Danes mo v času, ko je potrebno vse povedati v nekaj stavkih. Izmislili so si sms in razne gumbe s katerimi označujemo paleto občutkov, ki imajo tisoč odtenkov in barv. Zato v kratkih tekstih pogosto ne uspemo povedati vsega … in biti prav razumljen. Naše izrečene ali zapisane besede imajo»svoje življenje«: Govore nekaj drugega kot smo si zamislili.. Omenili ste Adamiča. Dobro je poznal zgodbo slavljenega dirigenta, motiv , ko je tam ob Blejskem jezeru hladnokrvno ustrelil … Tudi v tem primeru se imam zahvaliti svojemu očetu Božidarju, ki je neposredno doživljal vojne času. Pravil mi je kaj vse so si dovolili že takrat, Spoznal kaj je ideološki fanatizem, npr. sošolca S.Kreigherja, ki ga je oče inštruiral matematiko, .. Spoznal je te revolucionarje. Na lastne oči videl kako so ti rdeči buržuji (kaviar komunisti, ki danes v Stožicah prepevajo »bandiera rossa«) pijani zmage iz hotela Union metali torte , itd, itd ..Bil je eden redkih, ki mu je v teh časih polarizacije uspelo odigrati svojo pot. Škoda, da si nisem več zapisoval. Tri sinove pa je seveda vzgajala tudi mama: v krščanski veri. Spomnim se kako nam je govorila, da smo vsi ustvarjeni po božji podobi, da je v vsakem skrita iskra … in da moram zaupati. Ja, ko sem šel na Pahorjevo listo nisem dobro slišal očetove besede: Ne bi sodil Pahorja, a ne zaupaj tem »prenoviteljem«; menjajo le obleke, a metode podle so podedovali. G. Frančišek – malo osebne zgodbe. Sem pa (iz vašega komentarja vesel) , da se malo bolje razumemo.

Comments are closed.