Marko Rijavec: Spopad z življenjem

9
Težka vprašanja, na katera je treba odgovoriti, so glas vpijočega v puščavi

Ravno ko pišem tele vrstice, se je po skoraj mesecu dni prikazalo sonce na nebu. In čeprav je skozi temne oblake svetilo samo par sekund, je ta drobna malenkost spremenila dan. Nekaj takega se vsake toliko zgodi tudi v našem življenju, nekaj posveti vanj, nekaj drobnega kakor šibek žarek svetlobe skozi težke oblake, tako si predstavljam, da se je to zgodilo Mariji (Lk 1,26-38). Vendar ta žarek – tako v njenem kot tudi v našem pojmovanju – razumemo nekoliko drugače kot svetlobo, kakor stiska se nam zazdi, kot obremenitev, zahtevnost. Kot vprašanje, bi rekel, četudi ne zgleda vedno kakor vprašanje: »Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus.« (Lk 1,31)

Kar tako, nenadoma je v hišo stopilo to Božje vprašanje, brez kakšnih posebnih napovedi, tudi Marija se ga je prestrašila (Lk 1,29), ker je to čisto človeško, vznemiriti se pred novimi, neznanimi stvarmi, ki se nam zdijo pretežke, da bi jih lahko nosili: »Kako se bo to zgodilo?« (Lk 1,34) Čisto tako odreagirajo tudi naši birmanci, ko jih postavljam v situacije, v dvome, v škripce, s katerimi se bodo v življenju slejkoprej soočili, mi rečejo: »Župnik, vi postavljate pretežka vprašanja.«

Beg, naš najljubši odgovor

Ravno zato je človekov odgovor na težko realnost, ki jo težko naredijo ta težka vprašanja, vprašanja, ki od nas zahtevajo, da se opredelimo, da se odločimo, da nekaj tudi ukrenemo, zelo velikokrat povsem drugačen od tega, kar od nas ta vprašanja zahtevajo. Ponavadi se pred njimi skrijemo, zbežimo (1 Mz 3,10).

Eni v zaposlenost: zato tako radi polnimo svoje urnike z vsemi mogočimi dejavnostmi, prireditvami, zato imamo radi vsega preveč, tudi če vemo, da nam to škodi, da nas to utruja – ker je pač to zelo enostaven način, da se tem vprašanjem izognemo. Drugi spet za svoj beg izberejo virtualnost, ne samo interneta, tudi pijačo, tudi zabavo, nekaj pač, kamor se lahko umaknejo in odmislijo. Bežijo v svet, ki ga ni, v iluzijo, kjer je vse lepo in prav, kjer dobiš svojo dozo pozornosti, kjer si lahko otrok in se ujčkaš z občutkom, da ti ni treba odrasti, tj. da ti ni treba odgovarjati na težka vprašanja, ki ti jih postavlja življenje.

Glas vpijočega

Da beg – preložitev teh vprašanj na kasneje – ni pravi odgovor, bomo dojeli šele tedaj, ko bomo razumeli, da težka vprašanja, provokacije, dvomi, na katera je treba odgovoriti, niso nič drugega kot glas vpijočega v puščavi (Mt 3,3), klic v življenje iz kraja smrti, trenutek, ko bo »Sveti Duh bo prišel nadte in te bo obsenčila moč Najvišjega; zato bo tudi Sveto, ki bo rojeno« iz te zoprne situacije, iz tega vprašanja, »Božji Sin.« (Lk 1,35)

9 KOMENTARJI

 1. Ne gre za spopad z ŽIVLJENJEM. Gre za spopad z dogmatizmom, v službi IZKORIŠCANJA ENEGA PO DRUGEM v ZAVETJU lažnivosti, ki ga govorite naivci, prestrašeni nevedneži in samomorilci, ki skrunite najpomombnejše, ŽIVLJENJE. Tekst je poln znanih ZMOT, ki straši in naklada SKRIVNOSTI. Tekst je človeška sramota 21.stoletja iz logov nestrpnih zavojevalcev s skrivnostmi. Čas je, lustrirati Vse IDEOLOŠKO verske ZMOTE. Čas je za RESNICO, ki jo hočete preglasiti z lažmi, ustrahovanjem in nevednosti. Čas je , da se s tem preneha. Če tega nočete je prav, da takšni izumrete. Da izumrete vsi ki vabite k NE SMISLOM. Boga je ustvaril človek v svoji nevednosti in nepoznavanju sebe in svojih sposobnosti.Kdo bi kdaj bi izgovoril besedo bog, če človeka ne bi bilo? Nihče!! Že na tej točki pade celoten verski dogmatski pragmatizem. Iščimo RESNICO. Ničesar drugega ni!!

  • Da, : “ničesar drugega ni ” Za Tistega, ki drugega ne vidi, in si ob svoji duševni slepoti domišlja, da vse vidi oziroma ve.
   Mar meniš, da se je tako Veličastna in Umetelno Zgrajena Zgradba, kot je to materialno Vesolje zgradila kar “sama od sebe” ?? Se je mar že kaj zgradilo “samo od sebe” ??
   Ali bi mar kdaj lahko nastala kakšna Zgradba , če bi iz kupa opek mimoidoči jemali opeke, in jih metali na drug kup kar tako, za zabavo vsepovprek , kakor bi komu pasalo ??? Že Vsakemu otroku je Jasno, da iz tega kupa tako nametanih opek nemore Nikoli in Nikdar nastati kaka Zgradba , kaj šele Palača. In Točno Tako je z Vesoljem , ki je Najveličastenjša Zgradba !!! ! !!! Ampak, če ti pač ne poznaš Energij ki delujejo pod Vrhovno Superinteligentno Energijo v E-notnem Prostoru v katerem je Zgrajeno to materialno Vesolje, Potem si Žal še Zelooo-Zelo Daaaleč od Resnice !!! ! !!! Amennn .

 2. Ah samoosvoboditelj, kako zelo si ti prepričan da veš !?
  Se pa strinjam v tej točki – “čas je za RESNICO”!

 3. Samo enega znanstvenika so v zgodovini imenovali ikona ateizma. To je bil Anthony Flew, profesor filozofije na svetovno znanih univerzah in pisec številnih knjig, v katerih je zagovarjal stališče, da ni Boga. Najbolj znana knjiga Bog in filozofija je doživela veliko izdaj. Znani profesor je bil vzornik številnim ateistom, tudi številnim klubov nevernikov.

  Na enem izmed pogovorov z vernim znanstvenikom je dr. Flew zagovarjal znane ateistične argumente, dokler mu nasprotna stran ni postavila dveh vprašanj:
  (prvo vprašanje): »V rokah držim Sveto pismo, kje je nastala ta knjiga?«
  Dr. Flew: »V tiskarni, seveda.«
  Verni znanstvenik je nato nadaljeval: »V tej knjigi je veliko informacij, kar pomeni, da je knjiga nastala v pisateljevem razumu, ne pa v tiskarni. Se strinjate?«
  Dr. Flew: »Da, imate prav. Knjiga je nastala v pisateljevem razumu.«
  Sledilo je drugo vprašanje, na katerega znani znanstvenik ni znal odgovoriti: »Gospod Flew, ker imajo vsi živi organizmi v sebi zelo zapletene informacije, zapise v genih, v čigavi pameti je nastala ta informacija?«
  Dolgotrajen molk je bil pravi šok za njegove ateistične simpatizerje in so zato temo pogovora spremenili in vprašanje je ostalo brez odgovora.

  Devet mesecev po razpravi je dr. Flew razmišljal o vprašanju, ki mu ni vedel odgovora. Vedno se je držal svojega načela: Moramo upoštevati dejstva, ne glede, kam nas peljejo. In tako so dejstva znanega ateista privedla do sklepa, ki ga je predstavil na tiskovni konferenci in je izzvala pravi potres med znanstveniki. Pred številnimi kamerami je namreč dr. Flew izjavil: »To konferenco sem sklical, da vas obvestim, da sem postal veren. Pod pritiskom jasnih in nedvomnih znanstvenih dejstev sem moral sprejeti dejstvo, da Bog obstaja. V novi izdaji moje knjige Bog in filozofija bo pisalo, da so vsa moja dosedanja dela premagana.«

  Sledil je silen šok. Številni ateisti tega preprosto niso mogli verjeti. Ko so mediji objavili to novico, se je sprožil pravi plaz komentarjev, da Flew ni tako mislil, in da so slabo navedli njegovo izjavo. In takrat je dr. Flew spet šel pred kamere in znova potrdil svoje trdno prepričanje, da Bog biva in da je to znanstveno dejstvo. In ker so še vedno govorili, da so nekateri verski fanatiki napačno razlagali njegove besede, je tokrat Flew sklenil napisati avtobiografsko knjigo Priznam: Bog biva! – Kako je najbolj pravoveren svetovni ateist spremenil svoje stališče. V njej opisuje svoje odraščanje v verski družini, svoj prehod v ateizem, pod vplivom ateistične literature in dolgoletno delo univerzitetnega profesorja in velikega pospeševalca ateizma v svetu. Sledil je popoln preobrat pod vplivom jasnih znanstvenih dejstev.

  Več o tem članku dobite pri stricu Guglu, če ga vprašate: “Ikona ateizma: Bog biva!”
  Več o tem človeku na https://en.wikipedia.org/wiki/Antony_Flew

 4. Gospod Osamosvojitelj, bistvo religije je pot k resnici. Imate pa prav, resnice ni mogoče najti v dogmatizirani in izrojeni zunanjosti. Tam je mogoče samo verovanje, da nekaj obstaja, kar ne poznamo. Vendar tako lahko verjamemo karkoli. Tako tudi nikoli ne pridemo do resnice. Resnico je treba iskati tam, kjer je.

  Resnica biva v notranjosti. Tudi pot do resnice in življenja je v notranjosti. Treba je stopiti skozi tista vrata, ki pravijo: Nihče ne pride k Očetu razen skozi mene.

 5. “Tekst je človeška sramota 21.stoletja iz logov nestrpnih zavojevalcev”

  Lepo je povedal, le da se ne zaveda, da to še kako velja ravno za njegov tekst.
  To, da napihnjeni norec svojim namišljenim nasprotnikom grozi z iztrebljenjem, pa je naravnost grozljivo.
  In spet se je treba vprašati, ali je to res 21. stoletje – stoletje človeškega napredka in razsvetljenosti…

  • Da !!! In samo zato, ker on žal ne prepozna Smisla, je treba zaradi te njegove slepote kar vse ostale ki to Vidimo enostavno pobiti/uničiti/odstraniti !!! ??? !!! Tu se že pokaže delovanje Zlobe iz Pokvarjene duše , oziroma Nevednost Nepoučene duše .

Comments are closed.