TEŠ 6, prispodoba razpada vrednot

17
Foto: Duh časa.
Foto: Duh časa.

Te dni nas javna občila ponovno seznanjajo z »vprašljivo gospodarnostjo« izgradnje nove enote v Termoelektrarni Šoštanj, ki že poskusno obratuje, trenutna pomembnost pa je posledica poročila Računskega sodišča, ki ugotavlja posamezne nepravilnosti v postopku izgradnje, vendar pa je ta predstavitev te strokovne zablode prej burka kot pa resno raziskovanje, ne daje namreč nobenega verodostojnega odgovora ali podatka, vzbuja le nelagodnost, nezaupanje do nadzornih ustanov in do države.

Predstavnik lastnika, države, nas državljanov, pride na TV pred nas z nepopisanim listom, oprostite, s počrnjenim, tam naj bi bili podatki o kršitvah med izgradnjo, so pa žal poslovna skrivnost lastnika dokumentacije, Termoelektrarne Šoštanj, zato nam jih mora zamolčati. Z voditeljem nam nista razjasnila nobenega dvoma o upravičenosti izgradnje, tudi nobene negotovosti o njeni gospodarnosti, zadovoljila sta se z ugibanji in namigovanji. To je v socializmu znana, preizkušena, vendar zavržena usmeritev, pravzaprav prevara, grda in nesprejemljiva: veliko zablodo bomo prekrili z obravnavo manjših napak, napakic, tudi nezakonitosti, te pa bomo naprtili izbranim posameznikom, preganjanje pa kasneje lahko tudi opustili, še posebej, če je med njimi kdo od naših. Iz njunih sporočil sklepam, da se je Računsko sodišče zadovoljilo z »napakicami«.

Tudi v drugih tovrstnih zadnjih oddajah sem zaznal zanimiv namig za prihodnje ustvarjanje dobrega imena te enote v smislu trditve: so napake in gospodarnost je res vprašljiva, ampak le zaradi cene premoga! Ne in ne!

Negospodarnost je dejstvo! Vnema, ki spremlja razpravo o povečanju cene premoga, mi dokazuje, da skušajo odvrniti pozornost od večje sprevrženosti, to je od velikosti vlaganj.

Pred odobritvijo državnega poroštva sem ministru dr. Janezu Šušteršiču in poslancem Odbora za finance in monetarno politiko posredoval pismo in v njem med drugim zapisal: »za enoto 600 MW naj bi plačali 1400 milijonov, čeprav je njena tržna vrednost na evropskem trgu le 700 milijonov EUR. Za ta naložbeni denar bi torej lahko zgradili 2 enoti po 700 MW, eno v Šoštanju, drugo pa v eni od evropskih držav s cenejšim gorivom.«

Državni zbor se je odločil za odobritev posojila, sam dvomim, da je bila ta odločitev pravilna! Na moje pismo pa je odgovoril le poslanec Jožef Horvat. Prava resnica težko osvoji svoje mesto, je vedno več resnic in le vešč in nravstven presojevalec lahko izbere pravo. Dvomim, da ti v naši družbi prevladujejo.

Sprevrženost več kot dvakratne cene skoraj nikogar ne moti, tudi tistih ne, ki so v oblastnih telesih države in je njihova edina dolžnost zagotoviti neoporečnost postopka graditve. Ne moti tudi pooblaščenih strokovnjakov v Termoelektrarni Šoštanj, čeprav sem prepričan, da tisti višek 800 milijonov ne bo pristal v Šoštanju. Ti pooblaščeni strokovnjaki so nas pripeljali v ta brezizhodni položaj, prvi so odgovorni za postopek graditve, drugi za vsebino naložbe. Tega »podviga« brez njih ni bilo mogoče izpeljati, torej tudi brez države ne, ta nosi tako polno nravstveno odgovornost za to nečednost, za to prevaro.

Pravljičarji nam omenjajo poslovne skrivnosti! V energetiki ni poslovnih skrivnosti, ne v energetski stroki, ne v gospodarnosti, s temi svarili želijo odgovorni strokovnjaki le prikriti svojo nestrokovnost, nesposobnost ali nezakonitost. Vsi tekmeci v sosednjih državah vedo kolika bo cena električne energije iz TEŠ 6, pa tudi iz HSE. Le mi, ki bomo vse to plačali, ne smemo vedeti za njo. To je norčevanje iz državljanov!

Še vedno trde, da je to nadomestna enota, hkrati pa že dokazujejo, da je treba obratovanje enote 4 podaljšati. Seveda je taka odločitev strokovno opravičljiva, ne omogoča pa gospodarnosti, ki jo prinaša nadomeščanje. To so nam, ki smo dokazovali zgrešenost izgradnje nove enote, trdili njeni snovalci, graditelji, predstavniki znanosti, predstavniki oblasti in poslanci. Nadomestna vloga nove enote je prevara! To dejstvo lahko zdaj že vsi spregledajo.

Pomembno vlogo, zato tudi odgovornost, v tej zablodi ima slovenska energetska pa tudi znanstvena stroka. Pred dnevi nam je eden teh znanstvenikov še vedno zatrjeval, da je njena izgradnja nujnost. Ni, je le zabloda! Trdim, da 15 let v Šoštanju ne bi potrebovali nikakršnega nadomeščanja.

V povezavi s stroko še kratka šala, žal resnična. V okviru znanstvene ustanove so med snovanjem izbirali med velikostmi 550, 600 in 650 MW in se odločili za 600 MW, ki jo je imel v programu le en dobavitelj. Ta izbira je bila nesmiselna in škodljiva! Danes imamo 600 MW, plačali pa smo jih najmanj 1 500. To ni šala, je le ena od prevar, ki jih dovoljuje država!

Dodajam svojo grobo oceno nekaterih gospodarskih kazalcev, ki sem jih določil na osnovi javno objavljenih podatkov. Izračun le teh je za vsakega gospodarstvenika več ali manj »rokodelska« storitev. Povprečni stroški /EUR/MWh/ za TEŠ 6 bodo med odplačilom kreditov 85, po odplačilu 50, povprečni skupni stroški HSE, TEŠ 6 in Dravskih elektrarn pa med odplačilom kreditov 60, po odplačilu 40. Za primerjavo naj navedem, da je bila povprečna cena na evropskih borzah v juliju letos med 33 in 38.

Te vrednosti ne omogočajo »nadomestitvi« nobene gospodarne rešitve, preostane nam le odločitev za najmanj slabo. Najprimernejšo narekujejo omejene zaloge premoga in njegova visoka cena: zaustavitev enot 4 in 5 in omejitev proizvodnje v 6. Predvidevam, da bosta stroka in znanost v prihodnjih letih dokazovali in dokazali tudi smotrnost negospodarne proizvodnje.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


17 KOMENTARJI

 1. Finančno konstrukcijo so naredili ekonomski strokovnjaki iz kroga Križaniča in Mencingerja. Že vnaprej se je vedelo kdo mora biti izbran (ker ga predstavlja največji slovenski energetski mafijaš). Pogrešal sem take strokovne odzive inženirjev, pravih ekonomistov in dobrih politikov (meriti delo) pred 10 leti in 25leti.samo Vili Kovačič je bil s CD DAVKOPLAČEVALCISE NE DAMO.

  Današnji stroški investicij v elektrarne so 1€ na W instalirane moči. Fotovoltaična je v zadnjih 3 letih padla celo na rekordnih 0,3€.

  Torej številke so preproste:

  INVESTICIJA namesto 600 mio gre proti 2.000 mio in več. Počrnjen tekst samo pokaže koliko zakonov in neumnih zakonov so slovenske vlade sprejele, da prikrijejo skorumpiranošt politike in birokracije. Že rimski filozof je rekel: VEČ KO IMA VLADA ZAKONOV, BOLJ JE POKVARJENA. (za socializem je znano, da se zakoni in birokrati množijo kot podgane.

  Glede na to, da so stroški premoga, lignita, v monopolnega državnem rudniku v finančni konstrukciji namenoma prenizko postavljeni 2,25 € na GJ energije lignita, je proizvodnja cena električne energije iz monopolnega državne elektrarne (ki ima vsaj 500 delavcev preveč, velika večina teh birokratov pa ima nekajkrat previsoke plače) kar 90€ in se bo zaradi pogostnosti prej ali slej kmalu dvignila na 100€, saj imajo psihopatski pohlepni socialistični birokrati vedno dobro orodje v rokah: davkoplačevalcem bodo dvignili prispevek na položnicah!!!

  Torej 1000 MW TEŠ (600 novih in 400 starih) bruha na leto toliko izgub:

  1000*(90-30)*24*365=500.000.000€ letno.

  Tržna cena na eex.de je že 5 let 30€ in jo trgovci napovedujejo naslednjih 6 do 10 let.

  Največja hiba socializma je, da centralno plansko birokrati odločajo o gospodarstvo, a so zelo slabi in neodgovorni gospodarji. Vse njihove investicije so zgrešene in astronomsko drage.
  GOSPODOVALCI NIKOLI NE ZNAJO GOSPODARITI !

 2. Včeraj sem poslušal najboljšo (najbolj strokoven opis zgrešenosti socializma) pričevanje dosedaj: gospo Vero Mejak, ki je delala kot strokovnjakinja za finančno pravo v NBS, na tožilstvu in ni štartala sočnih opazk na Ferlinca, Bavcona, Cerarjevo, Masleša,..

  To morate slišati do zadnje minute!

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/pricevalci/174343090

   • Vem, da je bila partijska funkcionarja, a ni verjela nikoli v komunizem in fašizem nikoli. To je razlika s Pučnikom, Gorenakom, Janšem, Jambrekom, Peterletom, Podobniki.
    Tudi nekaj resnega je študirala (pravo+finance s starimi zagrebškimi profesorji, ni blefirala, trdo delala, bila podjetnica, strokovna, poštena,…).

    Ne pa ta FDV, FOV, EF, PF, FF samoupravno socialistični pofl z edino perspektivo kot rak:zasedanje do konca

     • Pučnik je bil desetletja fanatični vernik v komunizem. Tako kot Janša je bil bolj papeški od papeža. Zato ga je Partija zaprla, ker jo je učil, da je premalo komunistična. Pučnik je imel prav. Partija je postajala fašistična in vedno bolj birokratska, nepregledna mafija.

      Pučnik je ostal socialist. Zase je pravil, da je socialdemokrat. Meni bi bila zanimiva razprava z njim kje so razlikovalni kriteriji med socialdemokratom in socialistom.

     • Pučnika in Peterleta ga. Vera omenja kot izključna krivca, da Demosova vlada ni z dekleti naredila lustracije kihanje zakonov in temeljito spucala ideološkofanatična in nesposobna sodišča, tožilstvo in vodstva državnih podjetij.

      Kako bodo socialisti (tudi danes) delali kvalitetne spremembe, reforme, če pa vanje kot zadrti socialisti niti malo ne verjamejo. Kaj je Janša naredil v 5 letih vladanja, ko je imel bolj desno vlado kot je bila Demosova? Nič.

     • Z dekreti naredila lustracijskih zakonov in tako temeljito spucala “družbeno nadstavbo”, leglo stotisočih komunistov, socialistov, parazitov.

    • Nekako tako:
     Mt 23,15
     Gorje vam, pismouki in farizeji, hinavci, ker prepotujete morje in kopno, da enega samega napravite za spreobrnjenca; toda ko to postane, ga naredite za sina peklenske doline, dvakrat hujšega od sebe.

     Tako napreduje komunizem….

  • Pavel,
   ste že razmišljali, da bi bilo s pozicije človeka, zasvojenega s komentiranjem, morda smotrno znebiti se butastega črkovalnika?
   Tako bi obstajala vsaj minimalna možnost, da taka oseba še enkrat preleti svoje besede, preden klikne na ikono za pošiljanje 🙂

   • Sem. Mislim, da mi črkovalnik besede dodatno spremeni, ko kliknem “pošlji komentar”.

    A tu to vprašanje sploh ni bistveno zate. Važna je diskreditacija!

    Vprašanje je: zakaj je postal direktor HSE človek iz SDS? Zakaj od takrat naprej ne vemo več cene za koliko se je TEŠ z aneksi še dodatno podražil. Zakaj je ves tekst počrnil? Zakaj so se vse afere ustavile?

   • Pavel, kakšna diskreditacija? Samodiskreditacija mogoče? 🙂

    Bodite kritični do svojih izdelkov in poglejte butaste izjave vašega črkovalnika: “…da Demosova vlada ni Z DEKLETI naredila lustracije KIHANJE zakonov in temeljito spucala ideološkofanatična in nesposobna sodišča, tožilstvo in vodstva državnih podjetij…” A vas to ne spravlja prav nič v zadrego? 🙂

    • Pavel,
     mar menite, da se da z vso resnostjo slediti vašim tekstom ob bedastočah, ki si jih dovolite zapisovati? 🙂

     • Morda je črkovanlnik moj pomočnik: besede spremeni v duhovitosti, da me potem jurišniki ne napadajo ali pa imajo bolj picajzlaste razloge za napad.

      Zanima me ali so sovjetofilski starši nekoč svojim otrokom dajali ruska imena? Mar veš, da starši, ki so razočarani nad spolom otroka, dajo otroku dvoumno ime kot npr. ALJOŠA, DENIS, VANJA,…

     • Sveta preproščina, Pavel, a vam ni prišlo na misel, da je Vanja le vzdevek za internetno rabo?

      Imate prav, nekatere napake vašega črkovalnika bi znale biti duhovite, ta o “kihanju zakonov” recimo, saj se slovenska zakonodaja resnično multiplicira, kot bi jo pravniki s kihanjem raznašali naokoli.

      Ker vas muči, je tu odgovor: moji starši niso bili, niso in ne bodo sovjetofili, to nisem niti jaz, čeprav bi vas k takemu predsodku lahko zavedel vzdevek, ki ne sovpada z mojim poimenovanjem v stvarnosti. Osebnih razlogov za svoje internetno poimenovanje pa vam žal ne morem javno zaupati 🙂

Comments are closed.