Terčeljev shod

0
190

Filip Terčelj je bil duhovnik, pisatelj, pesnik, pedagog in profesor iz Grivč pri Šturjah na Vipavskem. Rodil se je 2. februarja 1892 v Grivčah, srednjo šolo je obiskoval v Ljubljani, jeseni leta 1913 pa je stopil v ljubljansko bogoslovje. V mašnika je bil posvečen 8. januarja 1917. Na Socialno-pedagoški fakulteti v Kölnu v Nemčiji je dosegel naslov profesorja teologije. Kot duhovnik je deloval je na Primorskem in v ljubljanski škofiji. 7. januarja 1946 je bil skupaj s Francetom Krašno v Štulcovi grapi pod Davčo izročen pripadnikom KNOJ-a in nato ustreljen.

Postopek za Terčeljevo beatifikacijo. V Logu pri Vipavi je 17. oktobra 2010 potekala slovesnost, med katero so verniki tedanjemu koprskemu škofu Metodu Pirihu izročili podpise v podporo Terčeljevi beatifikaciji, s čimer so želeli pospešiti proces razglasitve za mučenca. Škof Pirih je za omenjeni beatifikacijski postopek februarja 2011 Primoža Krečiča in Bogdana Vidmarja imenoval za postulatorja oz. vice postulatorja.

Terčeljev shod bo potekal v nedeljo, 21. oktobra 2012, ko bo v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi ob 15.00 molitvena ura, ob 16.00 pa sveta maša, ki jo bo ob somaševanju drugih duhovnikov daroval postulator dr. Primož Krečič.

Vir: TU SŠK

 


 

Prijava

Za komentiranje se prijavite