Tepci, sleparji in hujskači

57
Roger Scruton, foto: Staindpoint.
Roger Scruton, foto: Staindpoint.

Redkim konzervativno usmerjenim akademikom se ne godi slabo samo v postkomunistični Sloveniji. Tudi britanski konzervativni mislec Roger Scruton se je pred leti umaknil iz levičarsko dominantnega britanskega akademskega sveta, in da bi svoj delno prisilni, delno prostovoljni eksodus še podkrepil, svojo podeželsko posest, kjer živi, poimenoval ‘Scrutopia’.

Med njegovimi zadnjimi deli je knjiga Fools, frauds and firebrands – the thinkers of the New Left. Gre za zahtevno branje, ki s filozofskega stališča obdela vrsto znanih evropskih levih intelektualcev. Britanskega zgodovinarja Hobsbawma kritizira zaradi njegove neznanstvene, marksistične presoje zgodovine; Sartra zaradi njegove spogledovanja s komunizmom. Obregne se ob Habermasa, obtožuje Lacanovov nesmisel. Piše, kako je v Evropi v sedemdesetih letih skozi masovno subvencionirane univerze, umetniške šole, gledališča in knjige nova levica prevzela prevladujočo vlogo. Tako kot v svojih drugih delih je kritičen do vsesplošnega relativizma, v katerem so “resnice, pomeni, dejstva in vrednote videne kot stvar pogajanj” in zaključi, da se “subjektivnost, relativnost in iracionalnost zagovarja ne zato, da bi dali prostor vsem mnenjem, ampak natančno zato, da bi izključili mnenja tistih ljudi, ki verjamejo v stare avtoritete in objektivne resnice”.

Ne vem, ali naj bom ponosen ali ne, vendar v knjigi častno mesto zavzema naš sonarodnjak Slavoj Žižek. Zanj Scruton pravi, da je najvplivnejši učenec Alaina Badioua ter da mu je potrebno priznati, da ima odlično izobrazbo, a dodaja, da “če bi bil ostal v Sloveniji in bi bila Slovenija ostala komunistična, Žižek ne bil nadloga, kakršna je odtlej postal.” Svojo misel pa še zaostri rekoč, da “če ne bi bilo večjega razloga za obžalovanje padca komunizma v Vzhodni Evropi, bi bila izpustitev Žižka v svet zahodne učenosti verjetno dovoljšen razlog.” Scruton je kritičen do Žižkove popustljivosti do marksističnega revolucionarnega nasilja, zlasti do njegovih razlikovanj med nacističnimi koncentracijskimi taborišči in sovjetskimi gulagi. Edini namen Badioua in Žižka naj bi bil promocija niča, ničesar, za kar pa zahtevata odsotnost vsake kritike; nič, ki hkrati nudi odrešenje vsem, ki ga zagovarjajo.

V sklepnem poglavju Scruton ugotavlja, kako je nova levica z ustrahovanjem ustvarila razmere, v katerih je nesprejemljivo biti na desni(ci): “Ko si enkrat označen kot desen, si v območju brez argumentov; tvoja mnenja so nerelevantna, tvoj značaj diskreditiran, tvoja prisotnost na svetu napaka. Nisi nasprotnik, s katerim bi se razpravljalo, ampak bolezen, ki ji je treba obrniti hrbet.” Po Scrutonu je končni rezultat kulturnih bojev, ki jih je v sedemdesetih letih pričela levica “vsiljena politična korektnost, ki kot policija pregleduje uničeno pokrajino umetnosti, zgodovine in kulture za sledovi rasističnega, seksističnega, imperialističnega ali kolonialističnega načina razmišljanja.”

Scruton – v konzervativni maniri, ki je morda socialno občutljivim Slovencem morda nekoliko tuja – vidi temeljno zmoto levice v njeni nepripravljenosti sprejeti, da je sodobna (kapitalistična) družba utemeljena na moči. Scruton meni, da je moč, dominacija nekaj naravnega in da je v temelju namenjena temu, da družbo povezuje, drži skupaj (kar zveni blizu katoliškemu nauku o oblasti). Zato po njegovem ne bi smeli slediti marksizmu, ki hoče moč, oblast, odpraviti, ampak blažiti vpliv moči: “Naš cilj ne bi smel biti svet brez moči, ampak svet, v katerem je moč stvar soglasja in kjer se konflikti rešujejo na podlagi skupnega koncepta pravičnosti.” Nova levica po njegovem namesto naravne pravičnosti vsiljuje socialno. Poleg tega pa v svoji želji, da zruši moč in dominacijo, ruši tudi institucije, kar se mu zdi drug hud zločin levice. Tu misli tako na institucije civilne družbe, kakor tudi na institucije države, zato – tako Scruton – levica tudi ne razlikuje dovolj (ali včasih sploh ne) med institucijami demokratične in totalitarne države.

V odgovor na očitek, da kapitalizem dela iz vsega potrošne, zamenljive, kupljive predmete pa pravi, da je edina rešitev v nas samih, v spremembi nas samih, česar pa politika ne more prinesti, zato tudi levica tega problema ni uspela rešiti, pri tem pa s poudarkom na človekovi osebi pride neverjetno blizu personalistični filozofiji.

V slovenskem prevodu Rogerja Scrutona, kolikor vem, še nimamo. Pred leti me je zelo navdušilo njegovo delo The Intelligent Person’s Guide to Modern Culture, pa tudi The West and The Rest, ki je lahko v teh časih dobrodošlo branje na temo integracije in soočenja z islamom. Vesel bi bil, če bi se nekaj dobrim knjigam na temo (kakovostne) konzervativne kritike nove levice, ki jih je v zadnjem času pri nas kar nekaj izšlo (npr. pri založbi Družina), morda pridružila tudi kaka Scrutonova – morda tudi v uteho našim marginaliziranim desnim intelektualcem.

57 KOMENTARJI

 1. Izjave Scroutona so mi dobre. Kar pa je avtor sam izvajal, pa mi je narejeno.

  V Sloveniji nimamo intelektualcev, ne akademikov njegovega kova. Nimamo niti prodornih mladih konzervativcev, pri katerih se ne čutil v izjavah obris socialističnega mleka pod nosom, saj se še vedno dojijo pri socialistični varuški. In tudi prav lepo zaliti so videti.

  Primer, da med “konzervativci” in žižkom ni bistvene razlike: “da kapitalizem dela iz vsega potrošne, zamenljive, kupljive predmete”
  Potrošniška družba je iznajdba socializma v kapitalistični državi (socialna država).

  Kaj je sploh glavno sporočilo tega članka?
  Zakaj se ne dotakne socialistične” desnice”, za katero je tudi značilno, da je v njej polno hujskačev, sleparjev in nesposobnih tepcev? Nesocialističen Intelektualec ni omejen samo v okvire strankarskega politkomisarstva. Današnji problemi so globalni, univerzalni. Skušnjave napadajo vsakega.

 2. Matevu Sedeju ZAHVALA za članek Tepci,sleparji in hujskači. Članek odstre analizo dogajanja po Evropi in vzročno posledično zvezo z današnjo krizo.Roger Scruton nam srednje evropejcem in vzhodno evropejcem samo potrdi,kar mi že vemo,da je padec komunizma povročil prodor markističnih kvazi filozofov v Svet-ZDA in Evropo in da je bilo,da je to pogubno.Zelo mi je všeč,da razkrije Scrutor bistvo,bistvo zakaj levičarjem gre -gre za naravo v človeku,ki se imenuje moč-,ki jo levičarji na kakeršenkoli način odvzemajo ljudem.

 3. Odličen, pravi gospod tale Scruton.
  Zahod najbolj parazitsko najeda ta famozna politična korektnost, pozitivizem. Tega se zdi najbolj poudarjajo prav angleško govoreče dežele. Ne vem zakaj to. Je to kakšna slaba vest zaradi suženjstva in gnilega sistema kapitalizma pred industrijsko revolucijo?!
  Ta pozitivizem je prekril vse. Dejansko kot pravi ni več resnice, vse je stvar “demokratičnih pogajanj”, vse je relativno. Kar obrača se mi, ko na radiu slišim, da bodo policisti izvedli “akcijo preventivnega ozaveveščanja voznikov o uporabi varnostnega pasu”. Res, kam smo prišli.
  Ta pozitivizem je absoluten, ne omogoča nobenega dialoga, je popoln ukaz. Človek tako ne more funkcionirati.

  • Ne bi rekel, da je pozitivizem tako slaba stvar. Empirična preverljivost in ponovljivost tistega, na čemer gradiš državo in družbo je pomembna obramba pred čudaškimi in nevarnimi socialnimi ideologijami in eksperimenti. Dovolj je bilo raznih fantastov, marksistov, rasistov, šamanov itd.

   Ni boljše poti kot v nekem zdravem konservativnem pristopu preferirati preizkušeno dobre stvari in pragmatično krmiliti glede na sprotne rezultate pri spremembah, ki jih preizkušaš.

   • Pozitivizem tu ni neka kavarniška kategorija. Tam je vredu. Tu pa se pozitivizem rine v postavo. To pa je totalitarizem v najhujši obliki.

 4. Meni je malo čudna in problematična ta teorija o moči; dopuščam da je tu premalo ali površno razložena. Prej bi mi bilo sprejemljivo govoriti o avtoritetah. Da se nekatere posebej spoštuje in upošteva na podlagi njihove modrosti, znanja, dobrote ipd.

  Moč pa naj bo v demokraciji, v področju polisa, iz ljudstva za ljudstvo. Ne bi rekel, da je to levičarski koncept.

 5. Žal mi je, da se moram tokrat v celoti strinjat z današnjo izjavo premiera Mira Cerarja v zvezi begunsko-migrantskim problemom:

  http://www.delo.si/novice/politika/cerar-poziva-k-mirnosti-strpnosti-in-k-duhu-solidarnosti-ter-pomoci.html

  Naša desnica morda na jahanju tega lahko pridobi oblast v Sloveniji, a na račun tega, da izgubi dušo in čast. Velja za SDS in N.Si in SLS.

  O duši in časti nove medijske “pridobitve” slovenske desnice, kjer jih navdušujejo taki kot sta tile dve babnci s šenčuskega zborovanja, pa presodite sami:

  http://nova24tv.si/aktualno/video-kako-sta-v-sencurju-protestirali-najbolj-glasni-gorenjki-in-s-kako-primitivno-ju-je-napdel-nekdanji-clan-zaresa/

  • Jaz sem samo čakal kdaj se bo to zgodilo. Kdaj jih bodo ponižali kot pse. in kdo jih bo. Pa samo gledajo lahko, brez besed. In jih je Cerar.
   Koliko sem jaz recimo cenil društvo Hervardi, pa jih gledam na teh protestih, so kot pobesneli idioti. nacionalna sramota.
   Tako kot nekoč glede Strojanovih. Sramota mednarodnih razsežnosti. Ampak, Slovenec ne pozna kaj je sramota. Ne ve, revež!

  • IF: “Žal mi je, da se moram tokrat v celoti strinjat z današnjo izjavo premiera Mira Cerarja v zvezi begunsko-migrantskim problemom:”
   ===========================

   Nisi odgovoril, oz. si popolnoma ignoriral:

   Koliko migrantov si sprejel na svoj dom?

   • Nastanitev beguncev je predvsem zadeva, ki naj jo urejajo lokalne oblasti. In skupaj z njimi tudi dobrodelne ustanove znotraj civilne družbe, tudi cerkvene. Verjetno bi Ljubljana lahko zagotovila nastanitev za okoli 1000 dodatnih ljudi ( poleg obstoječega prehodnega doma za azilante), po možnosti razpršeno po mestu, brez kakršnihkoli izrednih razmer. To bi osebno gladko podprl.

    To, kar delajo tudi sosedi preko meje: Koroška, Furlanija-Julijska krajina – to je sprejem beguncev v višini okoli 1% lastnega prebivalstva, smo sposobni brez večjih problemov urediti, če bi bila volja in civiliziranost za to.

    Nikoli nisem zagovarjal takih norih številk kot recimo Hanžek. Tudi nisem trdil, da naj bo Evropa odprta prav vsakemu, celo brez dokumentov, ki bi hotel priti sem. Imamo schengenska in dublinska pravila. Pa tudi mednarodno humanitarno pravo o beguncih. Čas je, da kot Slovenija in kot EU začnemo uveljavljat eno in drugo.

    • IF: “Nastanitev beguncev je predvsem zadeva, ki naj jo urejajo lokalne oblasti. In skupaj z njimi tudi dobrodelne ustanove znotraj civilne družbe, tudi cerkvene.”
     =========================

     In lokalne oblasti so kaj?
     Bog in batina nad ljudmi, ki so jih izvolili????
     Ljudje, volilci in davkoplačevalci, jih nočejo! Je to tako težko razumeti?
     In, a so zato fašisti in nehumani?
     In zakaj sploh bi jih morali sprejemati?

     In kdo so t.i. civilne družbe. A smo jih izvolili?
     A jim prostovoljno plačujemo, da nas potem s pomočjo našega denarja silijo v t.i. humanost?

     In, kaj so do sedaj te t.i. “humane” civilne družbe naredila za npr. avtohtone brezdomce?

     Ti dve punci, nad katerimi se tako zgražaš sta pravilno povedali. Pa naj naju zaprejo, bova vsaj imeli streho nad glavo in tri obroke.

     Naprej. Avstrija. Avstrija ima cca 4,5 krat več ljudi kot slovenija in dosti višji življenjski standard kot Slovenija. Tako zelo višji, da si zaenkrat ti okupatorji niti ne želijo ustavljati v SLO in gredo raje naprej. Ampak tako je zaenkrat, dokler se meja z Avstrijo ne bo dokončno zaprla. Potem bodo želeli ostati tu. In AU je v istem toku invazije kot majhna Slovenija. Slovenija je najmanjša in najšibkejša država v EU. In ni isto, če se nabaše tisoč divjakov v neko mestece z 2000 prebivalci ali npr. v Ljubljano. Zakaj se potem te divjake ne nastani v LJ, npr. na Metelkovi ali v bivši tovarni Rog? Ali pa se jih pošlje tja kjer so protestirali proti ograji. Zaenkrat se jih, tako se zdi, pošilja samo v tiste občine kjer so na oblasti desni župani.

     In, kot praviš, in to je največja tvoja neumnost: Da jih lahko mirno brez problema sprejmemo kak majhen procent. OK, recimo, da se držimo tega tvojega priporočila: Kaj bo pa potem, ko bo ta številka dosežena, kaj pa potem? A potem ne bo nihče več ostati v SLO? A potem se bomo rešili invazije češ, polni smo ne sprejemamo vas več in oni bodo odgovorili: Ja razumemo vas gremo drugam, ne bomo vas več obremenjevali???
     Avstrijci so to dojeli, da se invazija ne bo ustavila in da je to potrebno presekat, druge rešitve ni, tudi za Slovenijo ne. “Zunaj” jih čaka na milijone in jih prav nič ne zanima ali bomo z njimi dobri ali ne.

     https://pbs.twimg.com/media/CbwSj1KWAAAb59Q.jpg:small

     KaJ BOŠ POTEM ODGOVORIL, DA JIH LAHKO SPREJMEMO ŠE KAK majhen procent, in da nismo humani, če jih ne bomo??? In kdaj se bo to ustavilo?

     • Avstrija in Nemčija in Švedska jih že imajo okoli 1% svojega prebivalstva. Njih razumem, da želijo ta pritok postopno omejevati in nagibajo, da bojo počasi rekli: dovolj je, več v vsaj v tako visokih cifrah ne gre.

      Pri nas nismo poskrbeli ( pa še to vprašljivo, kako dobro) razen migrantske reke, ki gre mimo, še praktično za nikogar. Ta zadnji smo Slovenci, ki se imamo tu kaj dosti za usajat.

      Prav bi se mi zdelo, da tudi v skladu s Frančiškovim pozivom slovenske župnije in redovi resno razmislijo, če imajo možnost poskrbeti vsak za eno ali dve begunski družini kristjanov iz Sirije ali Iraka.

      To bi bila tudi oblika nove evangelizacije lastnih občestev in to prepričljiva.

    • Zdravko: “Kdo pa od tebe zahteva da jih sprejmeš domov?”
     ======================

     Ti, IF, pavel, …

     Slovenija je moj dom.

     … zaenkrat še.

     • Zdravko: “Potem pa ti je IF že povedal koliko bi jih sprejel na svoj dom.”
      ======================

      Ja se strinjam, če bomo potem, ko bo IF-ova številka (kolkšna je?) dosežena meje branili z orožjem in vse nadaljnje okupatorje izgnali, če se bodo uspeli pritihotapiti v državo mimo strojnic.

      Ampak sam bi raje, da se začne ukrepati takoj, da se takoj zapre mejo, in da se v Sloveniji zagozdi čimmanj teh divjakov.
      Prej ali slej bo prišlo do: “Mi ali oni”, bolje da se to spozna čimprej.

     • Amelie: “A dva milijona ?”
      ====================

      Čakam na odgovor IF-a. Ampak on je rekel, da jih ne bi 200.000, se mu zdi preveč.

      Ni pa povedal koliko bi jih, kolikšna je tista skrajna številka, ki bi se mu zdela dobra?

      Sploh pa ni povedal koliko bi jih potem še dodal, potem ko bi bila njegova “dobra” številka dosežena.

      Ker poznam obsedence z religijo humanizma …

     • Nič se ni treba takole vame osebno zaganjat. Ker nenazadnje vseskozi resno opozarjam, zakaj migrantski pritisk na Evropo raste in zakaj bo rastel tudi, ko grešnega kozla Angele Merkel že zdavnaj ne bo v politiki.

      Ta hip je največji vzrok sfižena “arabska pomlad”, neodgovoren intervencionizem v Iraku in vojna v Siriji, kjer ima tudi Zahod svoj del krivde.

      Potem je tu cel kup drugih razlogov. Med drugim demografija Afike in bližnjega dela Azije, demografija Evrope, ekonomija in brezposelnost, klimatske spremembe itditd.

      S tem, da bojo stotine milijonov rinile v Evropo, moja taka ali drugačna stališča nimajo nič. In ustavil teh stotin milijonov ne bo ne zid, ne žičnata ograja.

     • IF: “Nič se ni treba takole vame osebno zaganjat. ”
      ======================

      Postavil sem ti vprašanja pa nisi odgovoril. Pač pa se očitno pridružuješ levičarski kampaniji za utišanje nasprotnikov z izgovorom zatiranja sovražnega govora (“osebno zaganjat”).

      Vemo kje so meje slovenske države, zato je s tega stališča nepomembno zakaj horda muslimanov rine v državo. Na nas je, da to preprečimo.
      Če bi me npr. bolel zob mi ne bo pomagalo poznati vzrok za bolečino. Če bom šel študirat stomatologijo, bom po 5 letih vedel za vzrok, bolelo me bo pa še vedno. Potrebno je odpraviti bolečino (vdor v državo). Slovenija ni pomemben igralec na svetovni šahovnici.

      Skratka, nisi odgovoril na nič, pač pa si me obtožil, da se zaganjam vate. Nesramno od tebe.

      Ponavljam vprašanja:

      Koliko naj bi jih sprejeli?

      In še koliko po tistem, ko bo “tvoja” številka dosežena?

      In še koliko po tistem, ko bo tudi “tvoja” druga številka dosežena?

      itd …

      IF: “S tem, da bojo stotine milijonov rinile v Evropo, moja taka ali drugačna stališča nimajo nič. ”
      ====================

      Imajo, ker si priporočil neko majhno številko, pa ne želiš povedati niti to kolikšna naj bi bila.
      In, imajo, ker se zavedaš invazije in ne daš odgovora na to koliko se naj jih sprejme, in kaj potem, če po tistem ne bo miru.

      IF: “In ustavil teh stotin milijonov ne bo ne zid, ne žičnata ograja.”
      ====================

      A je to tvoj predlog? Da se jih sprejme toliko kot bo Bog dal?
      Ali priporočaš, da se naj predamo brez borbe, če ograja po tvojem ne zadostuje in se spreobrnemo v islam ali pa postanemo truplo brez glave?

     • Sem ne bi prihajali, vsaj ne v enormnih cifrah, če bi se pri njih doma dalo vsaj za silo preživeti. Ne samo stvar človekoljubja, tudi stvar interesa Evrope, če se boji prevelikega navala nanjo, je, da aktivno in zavzeto pomaga soustvarjati take razmere.

      Ne pa kaos in razdejanje. Samo taki premisleki imajo očitno danes pri nekaterih oblastnikih Zahoda manj teže kot interesi orožarskih in naftnih lobijev. Žal. Če bi bile te zveze v večji meri razkrinkane ( kot npr. povezave Cheneya, enega nosilcev vojne v Iraku, z njimi), obstaja verjetnost, da bi ljudje volili drugačno, bolj moralno politiko.

     • IF: “Sem ne bi prihajali, vsaj ne v enormnih cifrah, če bi se pri njih doma dalo vsaj za silo preživeti.”
      =====================

      Zelo dobro prehranjeni, nekateri celo preveč, večina izgleda kot bi pravkar prišla iz dolgega trenažnega procesa v fitnes centrih, s komunikacijsko opremo vredno po cca 600€ si iščejo socialne podpore v EU.
      Prave reveže smo pred kratkim videli v Siriji, sestradani, videla so se jim vsa rebra, ampak ti ne morejo na tako pot v EU, enako kot Jazidi, tudi krščanski prebivalci ne pridejo do tega, da bi lahko pobegnili v EU.

      Nisi pa odgovoril niti na eno vprašanje, raje si se zatekel v “globalno filozofiranje” v stilu diplomanta Fakultete za neuporabne vede.

      Ponavljam vprašanja:

      Koliko naj bi jih sprejeli?

      In še koliko po tistem, ko bo “tvoja” številka dosežena?

      In še koliko po tistem, ko bo tudi “tvoja” druga številka dosežena?

      A je to tvoj predlog? Da se jih sprejme toliko kot bo Bog dal?

      Ali priporočaš, da se naj predamo brez borbe, če ograja po tvojem ne zadostuje in se spreobrnemo v islam ali pa postanemo truplo brez glave?

     • Zdravko: “Riki, brezveze ga napadaš. ”
      ===================

      A postavljanje vprašanj, katere je sam s svojimi trditvami sprovociral, je napad?

      A pričakovanje njegovih odgovorov na vprašanja, katere je sam s svojimi trditvami sprovociral, je napad?

     • Ah, napad, napad. Kaj zdaj dlakocepiš, da bi se sprenevedal. Si videl kako Cerar komaj čaka take, da vas poniža, da se spotaknete.

     • Zdravko: “Si videl kako Cerar komaj čaka take, da vas poniža, da se spotaknete.”
      ======================

      Cerar se spotika in ponižuje sam sebe:

      Cerar 2012:

      https://pbs.twimg.com/media/Cb1wWiIWIAEc3dc.jpg:small

      Cerar 2016 o protestnikih v Senčurju:

      ” ni razloga, da bi se poslušalo tiste, ki želijo – v tem trenutku, ko moramo biti enotni –spodbujati k netoleranci, hujskaštvu in ksenofobiji, za kar nimajo realne osnove.”

  • IF,kaj pa ti misliš,zelo bi me “veselilo”,da bi se navleklo praktično pred tvojo
   hišo nekaj tisoč tujcev za nedoločen čas,beg ne bo rešil nastalega problema,
   obratno še več problemov bo nastalo!Bližina letališča,protokolarnega objekta,
   avtoceste itd,itd!Nisem ksenofob,ampak mislim s svojo glavo,brez strank,ki si jih naštel in ne želim pogrevati postane juhe,preveč je že bilo zablod v tem kratkem času
   odkar smo “SAMOSTOJNA SLOVENIJA”,samostojna država bomo takrat,ko bomo lahko
   sami odločali o usodi svoje države in njenem ozemlju!
   Takrat,ko sem služil “maršalu” so tistim,ki so hvalili kaplarje po večini južnjake,ki so jih vodili svetovali približno takole:”vodi ga kući”!Tako je to,moj dragi”ČE-gevara”!

  • Hrbet upognjen, biča vajen! Katerega leta je že to sloviti slovenski pisatelj ugotovil?

   Kdor pa ne bo dovolj upognil hrbta, zanj bo pa že hlapec Zdravko poskrbel!

  • Anita Ašanin-Čadonič. A ni tale rekla, da je slovenska čefurka? 😉

   Ironično je to, da se po vsem tem kar se v EU dogaja in se je dogajalo v zadnje pol leta, najde kak tepec, ki zapiše nekaj takega kot Zdravko.

  • Glede na vse zgodovinske okolišcine katere menim da jih poznaš, tega ne bi smel napisat. Pika.
   Prebeźniki so vendar iz drugega okolja. Marsikateri otrok je nasmejan, kot sem uspela videt iz novic, to pomeni da le izhajajo iz nekih zdravih odnosov. Pri nas pa narašca potreba po antidepresivih. Ampak, ce se poglobimo v to, vemo kaj vse so vzroki in te bi bilo potrebno odpravljat.

   • Jaz sem prepričan, da pri nas kar nekaj takih, ki bi želeli živeti po šeriatskih zakonih. Ženske bi kupovali poceni (pa ne samo eno), imeli spolne sužnje, ženske pretepali, zakrite ne bi mogle toliko varat, poroke dogovorjene, jezikat nazaj ti ne sme, varat ne sme, sicer se jo kamenja itd. Tako da povsem razumem nekatere, ki se veselijo prihoda radikalnih islamistov. Že številni stari, razvpiti filozofi so glede tega občudovali, ko so to sami opisali, “ogromni orientalni razum” glede odnosa do žensk.
    Potem je tu še interes vladajočih, ki bi jim šeriatsko pravo zagotavljalo primerno kaznovanje neposlušnih itd. Vladajoča klika v takih režimi ekstremno obogati …. ostali pa pisnit ne smejo.
    (predelan komentar nekoga, katerega ime nočem zapisati, iz http://nova24tv.si/panorama/najprej-so-odprli-vrata-muslimanom-danes-so-zahodna-meka-za-posilstva/ )

 6. Hahaha, to pa je t.i. politična “korektnost”.
  Video so že zablokirali:

  Video Unavailable
  This video may no longer exist, or you don’t have permission to view it.
  Learn More

  Česar ne vidiš tega ni, reče noj, ko zakoplje glavo v pesek.

  • AlFe: “Migrant od države prejme 833 evrov …”
   =======================

   Rekel takole:

   Mramor: “Prosilec za azil stane državo 833 evrov na mesec”

   Zdaj se že nekaj dni kregajo na opozicijo, ker vedno navaja to številko, češ, da ta številka ni točna ker migrant ne prejme več kot 18€ na mesec. Vse ostalo je za njih, kot pravoverne socialiste, seveda zastonj, nastanitev, osebje, ogrevanje, elektrika, … itd , vse to plačajo Marsovci.

   Skratka, opozicija je kriva, ampak kakšna pa naj bi bila prava številka pa nočejo povedati, Mramor pa je tudi tiho.

   Ne povedo številke, pa saj je tudi IF ne želi povedati, socialisti pač, humanizem je nekaj kar se na kruh namaže in nič ne stane.

   • OPPPSSS! Pravilno je: ” … socialisti pač, humanizem je nekaj kar se na kruh namaže in plačajo drugi!”

 7. “Piše, kako je v Evropi v sedemdesetih letih skozi masovno subvencionirane univerze, umetniške šole, gledališča in knjige nova levica prevzela prevladujočo vlogo.”

  “… kako je nova levica z ustrahovanjem ustvarila razmere, v katerih je nesprejemljivo biti na desni(ci): “Ko si enkrat označen kot desen, si v območju brez argumentov; tvoja mnenja so nerelevantna, tvoj značaj diskreditiran, tvoja prisotnost na svetu napaka. Nisi nasprotnik, s katerim bi se razpravljalo, ampak bolezen, ki ji je treba obrniti hrbet.””

  Vse to v Sloveniji zelo dobro poznamo. Nam tega ni treba razlagati, nam je treba razlagati, zakaj to mirno sprejemamo? Zakaj se borimo za Janeza, ki je bil krivično vržen v zapor in ne za pravno državo?

 8. Morda je to pisanje nekaj podobnega kot Pascalova Razmišljanja.
  Sicer je pri Pascalu glavna nit vera, ampak so različne filozofske struje in njihove posledice, podrobno razložene.

  Blaise Pascal – Pensées

Comments are closed.