Temeljni kamni

2

Minister Žiga Turk je v nagovoru ob polaganju temeljnega kamna za novi Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteto za računalništvo neideološko spregovoril o ideoloških temah z naslednjimi besedami:

Temelji družbe so tudi reči, ki družbo povezujejo. Njeni miti, vrednote, zgodovina. Veliko problemov naše sedanjosti bi lahko pripisali dejstvu, da ta temelj ni trden kot skala. Da ta skala, ponekod, ko jo pobližje in kritično pogledamo še z druge strani, ni trdna, ampak je samo sprijet prah. In da smo za kako reč mislili, da je prah, pa se izkaže, da je skala.

Nič ne pomaga, če svojih temeljev ne pregledujemo, nič ne pomaga govoriti samo o tistem, kar je novo in upati, da bodo temelji zdržali. Svoje temelje moramo skrbno in pošteno preiskovati in skupaj najti tisto, kar je resnično, kar je pozitivno za nas vse.

Ker je resnično za vse in kar je pozitivno za vse je tista trdna skala, na kateri lahko gradimo svojo prihodnost. In tega imamo v več kot tisočletni zgodovini Slovencev na tem ozemlju in še mnogo daljši zgodovini naše civilizacije dovolj, da se nam ne bi bilo treba o tem vsakič sproti skregati.

Več: blog Žiga Turk


2 KOMENTARJI

  1. Dobro je povedal.

    Fino se mi zdi, da imamo za šolskega ministra končno enega inženirja in ne samo skrajnih ideoloških “družboslovcev” iz FDV, ki že s svojo prezenco delijo javnost, ne delijo pa samo Naših.
    Naš lahko deli ( oz. odvoji ali izloči iz družbe) samo tisti, ki zna razmišljati s svojo glavo. Dejstvo je, da je tu veliko večji delež tehnično izobraženih državljanov, kot pa družboslovno izobraženih državljanov.

  2. Tale prispodoba o skalah in prahu je pa tako lepa, da si jo bom natisnil in obesil na zid. Česa podobnega, kar bi me tako ganilo, že dolgo nisem slišal.
    Hvala!

Comments are closed.