Tekma za prvega izzivalca

7

Nekje v tednih in še bolj v dneh pred dnevom državnosti je predlagateljem Milana Zvera očitno postalo jasno, da utegne iti njihovemu kandidatu jeseni za nohte. Ne vem, kako resno so sicer kdaj računali z možnostjo njegove zmage, toda (dokončni?) vstop Boruta Pahorja v tekmo je zadeve vsekakor zapletel.

Preuranjena odločitev? 

Da ne bo pomote. Prepričan sem in sem že večkrat povedal, da je sedanji evropski poslanec od vseh možnih kandidatov za predsedniški položaj iz vrst največje vladne stranke najprimernejši, morda daleč najprimernejši. Priporoča ga marsikaj, navsezadnje relativna odmaknjenost od dnevne politike v Sloveniji v zadnjih nekaj letih. Toda čeravno se večina komentatorjev ubada s tem, kako bi utegnil Borut Pahor ogroziti Danila Türka, češ da v bistvu prihajata iz istega brloga, je na dlani, da je donedavni predsednik socialdemokratov bistveno nevarnejši Milanu Zveru.

Te predsedniške volitve bodo namreč v prvi vrsti referendum o dosedanjem nosilcu funkcije, pa tudi o tem, kakšen sploh naj bo predsednik. Türk je v slabih petih letih naredil vse v svoji moči, da je postal ob predsedniku vlade Janši tista politična osebnosti, ob kateri se mnenja najbolj krešejo. Prav zato se bodo bržkone vsi, ki mu za predsedovanje dajejo slabo oceno,  v prvi vrsti ozirali po kandidatu s kolikor toliko realnimi možnostmi za zmago. Tukaj pa se utegne hitra izbira Zvera za kandidata, že januarja izkazati za dvorezen meč. Res je to pustilo relativno veliko časa za kampanjo, toda hkrati se je zaprl prostor za iskanje kandidata v širšem desnosredinskem in sredinskem prostoru, kakršna je bila leta 2002 denimo Barbara Brezigar, ki je po doseženem rezultatu presegla celo Jožeta Pučnika.

Ni še prepozno 

S tem so tudi poskočile delnice Boruta Pahorja. Četudi po lanskem 4. decembru težko verjamem, da lahko sedanjega predsednika kdor koli porazi, je hitro prevladala ocena, da so njegove možnosti v dvoboju s Türkom večje. Tega so se vsaj po anketi Fakultete za uporabne in družbene študije, po kateri naj bi Zvera premagal celo Zmago Jelinčič, ovedeli tudi v Zverovem taboru. Vendar nisem prepričan, da lahko frontalni napadi na Pahorja in vse tiste, ki so mu v minulih mesecih vsaj med vrsticami izrekli podporo, kot smo jim bili denimo priča prejšnji teden, prinesejo zaželen učinek. Seveda dvoboj izzivalcev  ne bo mogel biti prijateljska tekma, ker se navsezadnje borita za velik del istih volivcev, toda škoda bi bilo, če bi prepir dveh koristil tretjemu, ki je že tako ali tako v velikanski prednosti.

Zverova sreča utegne biti, da bo morda že sorazmerno skromen izplen v prvem krogu dovolj za uvrstitev v finale. Če bi se Türk, kot domnevam, že v prvo prebil čez štirideset odstotkov in bi vsaj polovico svojega dosežka iz leta 2007 vknjižil Jelinčič, ki bo sicer glasove odvzemal predvsem dosedanjemu predsedniku, bi lahko za ta podvig zadostoval že rezultat nekoliko nad petino glasov. Do slednjega Zver zmore že, če pridobi jedrne volivce desne sredine, glavnino volivcev SDS in Nove Slovenije. V tem smislu je verjetno celo edini, ki mu je koristila rokohitrska in vsaj izvedbeno precej neposrečena akcija Prapor pred letošnjo državno proslavo. Drugo vprašanje je kajpak, kako se s takšno doto iz prvega kroga uspešno soočiti s sedanjim predsednikom v drugem. Posebej še, ker celo Türk v zadnjih nastopih opazno blaži svojo prej predvidljivo enostransko retoriko. To sicer bržkone ni napoved drugačnega drugega mandata, pač pa zgolj intenzivnega boja zanj.

Tudi zato bi Zver naredil veliko napako, ko bi pretirano prisluhnil tistim, ki so mu uspeli in mu bodo še uspeli naračunati gladko zmago. Vemo, da je v mite zaljubljeno slovensko volilno telo že velikokrat pokazalo zobe tam, kjer bi jih človek najmanj pričakoval.

Foto: eu2008


7 KOMENTARJI

 1. Gospod Aleš,
  človek popolnoma svobodno izbira med dobrim in zlom. Bistvo je, da ima izbiro in dr. Milan Zver je izbira za vse, ki želijo prekiniti z zlom, to je komunizmom oz. neokumunizmom. Če pa ljudstvo hoče še naprej živeti pod komunisti oz. neokomunisti … pa naj. Ampak možnost izbire ima! Svobodna in neodvisna država pač ni za vsakogar, mora si jo prislužiti.

  Sicer pa je zadeva jasna: preko milijon € smo dali organizacijam, da uničujejo pogled na klasično družino, ki edina lahko ponese življenje v jutrišnji dan. Ima taka družba svoj jutri poln sreče?

 2. Ja Alfe, žal bomo pod komunisti morali živeti tudi tisti, ki si tega ne želimo.
  Moje mnenje; če Pahor ne bi kandidiral bi sladko, priliznjeni Türk 100% zmagal, žal. Tako pa bosta zelo verjetno šla s Pahorjem v drugi krog in Pahor bo zmagal. To je res samo boljša izbira izmed dveh slabih, vendar bomo imeli 100 x boljšega predsednika kot je “drugorazredni”.

  • Ja, gospa vetranka tako je življenje! Na vaš mir in srečo vpliva tudi sosed! Če je sosed pijanec razgrajač, tudi vi nimate mira!

   Cigan in zdravnik gradita hišo. Vse kar zgradi zdravnik zgradi tudi cigan. Zdravnik postavi temeljni kamen, prav tako ga postavi cigan. Zdravnik kupi vrata, cigan kupi enaga vrata. Zdravnik kupi fancy fasado, cigan kupi isto. Čez nekaj časa, ko sta hiši že zgrajeni in čisto enaki pride zdravnik do cigana in ga vpraša: “Ti, cigan, koliko misliš da bi midva dobila za najini hiši?”. Cigan mu reče: “Jah, ti bi vrjetno dobil 150 miljonov, jaz pa 300 miljonov”. Zdravnik začudeno: “Ja zakaj bi ti dobil za enako hišo dvakrat več?”. Cigan mu reče:”Jah poglej; ko bodo k meni prišli kupci, bom lahko rekel, da bodo dobili za soseda uglednega zdravnika, ko bodo pa k tebi prišli jim boš pa lahko rekel da imaš cigana za soseda”.

  • Spoštovana VETERANKA, reče se, da je Pahor v primerjavi s Tuerkom manj slaba izbira, ne pa boljša izbira med dvema slabima.

 3. Kako kratek spomin ima naš narod.

  Ni še dolgo, ko so se levičarji in desničarjii križali med Pahorjevimi nastopi na televiziji, ki bi bili lahko celo smešni, če nas ne bi vodil v katastrofo.

  Premier Pahor in vlada, ki jo je vodil, je storila prav vse napake, ki jih lahko stori slab predsednik in slaba vlada, ljudje bi ga pa še kar naprej volili.

  Ne bi raje počakali, da si bomo opomogli od Pahorjevih dosedanjih napak.

 4. Točno tako je. Spet nas bodo osmešili, kajti vseeno je, Pahor ali Tuerk.
  Verjetno bo Tuerk zmagal zaradi lepšega obnašanja. Resnici na ljubo, Zver ne nudi nič takega. Dokler bo predsednik samo vrtce odpiral, kot pravijo, za državo pa mu bo vseeno, dotlej je lahko tudi Turk.

Comments are closed.