Tanja Repič Slavič: Pedofilija ni ozdravljiva

29
Zakonska in družinska terapevtka dr. Tanja Repič Slavič je dejala, da so žrtve v pogovorih z njo izpostavile, da odgovorni v Cerkvi ne ukrepajo tako, kot bi morali, da se včasih sprenevedajo, lažejo, pometajo stvari pod preprogo, namerno zavlačujejo s postopki in branijo storilca preden sploh dajo žrtvi možnost, da pove, kaj se ji je zgodilo. Poudarila je, da žrtev za zlorabo nikoli ni kriva in odgovorna ter dejala, da pedofilija ni ozdravljiva. Foto: Tino Mamić

Civilna iniciativa Dovolj.je, v kateri je več aktivnih kristjanov, pa tudi nekaj duhovnikov, je pozvala ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta, naj odstopi. Vzrok je preprost. Igor Vovk je v imenu iniciative pojasnil:

“Po 11 mesecih dela z žrtvami in odgovornimi v Cerkvi spoznavamo, da gre za sistemsko prikrivanje spolnih zlorab in zavestno pometanje pod preprogo. To preprosto ni sprejemljivo za Cerkev leta 2020, še manj za Cerkev pod papežem Frančiškom.” 

K odstopu so pozvali tudi voditelja vseh lazaristov na svetu, Slovenca Tomaža Mavriča.

Prvi mož slovenske Cerkve in predstojnik redovne družbe lazaristov, ki šteje 3250 redovnikov po vsem svetu, sta po njihovem mnenju odgovorna, da se zoper spolne slorabe ne stori dovolj. Osumljeni pedofili namreč normalno opravljajo svojo službo v okviru Cerkve.

Obenem pa si v civilni iniciativi želijo, da bi v Sloveniji neposredno intervenirala pristojna kongregacija Vatikana, saj drugače do premikov po njihovem prepričanju ne bo prišlo.

Poudarili so, da zahtevajo priznanje storilcev za zlorabe s strani nekaterih duhovnikov ali vsaj priznanje odgovornih predstojnikov in škofov. Hkrati so Slovensko škofovsko konferenco pozvali, da “zaradi nesposobnosti in nedelavnosti” razreši Ekspertno komisijo za reševanje spolnih zlorab ter po zgledu dobrih praks iz tujine poskrbi za ustanovitev neodvisne komisije, ki bo sposobna hitrega, učinkovitega in doslednega razreševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem.

Žrtev za zlorabo nikoli ni kriva in odgovorna, pedofilija pa ni ozdravljiva

Na Dovolj.je so do sedaj prejeli 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. Na današnji novinarski konferenci so predstavili primere petih mladih moških, žrtev duhovnika Jožeta Planinška. Štiri izmed predstavljenih zlorab naj bi se zgodile med leti 1996 in 1990, ena leta 2010. Kot so povedali, Planinšek svoje poslanstvo na sv. Jožefu v Celju opravlja še naprej, kot da se ne bi zgodilo nič.

Prejeli so tudi več prijav zoper duhovnika Marjana Zupanca, tudi civilno že obsojenega spolne zlorabe štirih mladoletnih oseb pod 15. letom. Ta se, razen posredno eni žrtvi, svojim žrtvam ni opravičil, jim ni posredoval odškodnine, iz strani Cerkve pa naj bi bil “kaznovan” le s premestitvijo v dom ostarelih duhovnikov (duhovnik je tudi sicer ostarel).

Predvajali so tudi nagovor zakonske in družinske terapevtke, prof. dr. Tanje Repič Slavič, ki se dolga leta ukvarja s spolnimi zlorabami. Med drugim je dejala, da so žrtve v pogovorih z njo izpostavile, da odgovorni v Cerkvi ne ukrepajo tako, kot bi morali, da se včasih sprenevedajo, lažejo, pometajo stvari pod preprogo, namerno zavlačujejo s postopki in branijo storilca preden sploh dajo žrtvi možnost, da pove, kaj se ji je zgodilo. Poudarila je, da žrtev za zlorabo nikoli ni kriva in odgovorna ter dejala, da pedofilija ni ozdravljiva.

Škofovska konferenca je na poziv odreagirala takoj. Poziv je po njihovem povsem neupravičen, kar dokazujejo s celo vrsto novih sprejetih ukrepov. Poudarja, da je “predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) nadškof Zore odločen zagovornik zaščite otrok tako v Cerkvi kot v slovenski družbi”. Konkretnih odgovorov na konkretne očitke iniciative pa Slovenska škofovska konferenca ni podala.

Pri iniciativi Dovolj.je pravijo, da je sprenevedanja dovolj

“Po vsem, kar smo slišali, upravičeno sklepamo, da bi za žrtve spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem (vseh starosti) bilo v veliko zadoščenje, da se – glede na smernice, določene s strani vrhovne avtoritete Cerkve – zaprosi za spregled zastaranja rokov ter za ponovno vzpostavitev postopkov.

Pozorno spremljamo statistiko glede spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi in ugotavljamo, da se v deželah, kjer je bila ustanovljena neodvisna preiskovalna komisija (npr. Francija) ali vzpostavljen zunanji nadzor (ZDA, Kanada, Avstralija) beleži opazno višje število žrtev. Glede drugihh dežel (Čile, Poljska, Nemčija, Španija) začudeni opažamo, da v primerjavi z njimi, Slovenija presega povprečje. To kaže, da nismo izjema.

Podpiramo poseg od zunaj, ali zunanjo intervencijo, s strani Vatikana (Svetega Sedeža, Kongregacije za nauk vere).

Primera: duhovnika Marjana Zupanca in duhovnika, lazarista Jožeta Planinška, razkrivata načrtno prikrivanje in izmikanje odgovornosti predstojnikov. V imenu članov CI Dovolj pozivamo nadškofa v Ljubljani, msgr. Stanislava Zoreta, ter vrhovnega predstojnika Misijonske družbe Lazaristov, Tomaža Mavriča, da odstopita, ker ne izpolnjujeta načel in predpisov, ki na področju razkrivanja spolnih zlorab veljajo v Katoliški Cerkvi.

Prav tako pozivamo Slovensko škofovsko konferenco, da zaradi nesposobnosti in nedelavnosti, razreši Ekspertno komisijo za reševanje spolnih zlorab; ter po zgledu dobrih praks (že omenjena v Franciji) poskrbi za ustanovitev neodvisne komisije, ki bo sposobna hitrega, učinkovitega in doslednega razreševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem.”

Vir: Dovolj.je

29 KOMENTARJI

 1. V Babilonu domujejo lažna morala, sprijenost, hinavščina.

  Resnični kristjan ima svojo cerkev vedno s seboj. Njegovo srce je resnična cerkev, kjer ima bogoslužje.

  • AAAMEEENNN !!! ! !!! TOOOČNO TOOO !!! ! !!! IN MOLIM, TER OSVEŠČAM, DA LJUDJE TO ČIMPREJ SPOZNAJO TER TUDI UDEJANIJO !!! ! !!! Mir vam bodi 🙂

 2. Če vse drugo spregledam, primera g. Planinška ne morem spregledati. Koliko škode je ta človek naredil med 1996 in 2010 si lahko samo predstavljamo. In to ped očmi najvišjih predstojnikov Cerkve na Slovenskem. Od dijakov so bili o tem dogajanju obveščeni, upokojeni škof Stres, takratni predstojnik Lazaristov, sedaj pa je obveščen tudi nadškof Zore. Vendar se nič ne ukrepa !?
  Morda se teh razvad sedaj ko je starejši res lahko zdrži, vendar je odgovoren tudi za preteklost. Najmanj kar zasluži je, da ga predstojniki umaknejo v kak samostan, kjer bo v samoti delal pokoro.
  Zato mislim, da je zahteva CI DOVOLJ.JE upravičena.

 3. Slovenski katoličani smo lahko hvaležni iniciativi Dovolj.je, ker je počakala, da so minili Božič, Sv.trije kralji, pa tudi pravoslavni prazniki, preden je nadškofa Zoreta pozvala k odstopu. Si predstavljate medpraznični medijski kraval, če bi to storili mesec poprej?

  Za “popestritev” medijskih poročil, povezanih s slovensko katoliško Cerkvijo je itak poskrbel Jernej Štromajer s svojim voščilom umazanim živalim.
  Kakšno bi šele bilo božično voščilo skrajnega levičarja in kako brez pomišljanja bi ga njegovi somišljeniki branili, če bi voščilu lahko pritaknil konkretne pozive po nadškofovem odstopu zaradi duhovniške pedofilije?
  V takem primeru se zagotovo ne bi niti trudil kristjanom opravičiti…

 4. Kaj pa primer duhovnika iz Preske pri Medvodah, ki je po dolgih letih pred sodiscem dokazal svojo nedolznost v obtozbi pedofilije? Kdo mu bo povrnil unicena leta, kdo povrnil ugled, po vseh moznih medijih lahkotno in privoscljivo umazan pred vso slovensko javnostjo?

  Presumcija nedolznosti velja v pravu vseh civiliziranih drzav, dokler krivda ni dokazana! In tudi, da se imena tistih, ki so dejanja osumljeni, ne vlaci v javnost!

 5. In v cem nekdo osumljen pedofilnih dejanj kogarkoli ogroza, ce izvaja sluzbo v domu upokojencev? Kje je tu kakrsnakoli logika?

 6. Sicer se ocitno Janez Rihar iz omenjene iniciative obnasa, kot da bi bil on edino primeren za nadskofa ljubljanskega in Igor Vovk za predsednika skofovske konference. Obnasajo se kot zaba iz basni, ki se je napihovala, da bi postala vol. Mene zanesljivo ne predstavljajo oni.

  • IF, verjetno ste mislili na Janeza Cerarja, ne Riharja.

   Ja, res kaže, kot da bi člani civilne iniciative, po zgledu političnih volitev, najraje uvedli vseljudske volitve nadškofa in ostalih duhovnikov – po izvolitvi bi laiki škofe, pa tudi ostale duhovnike, lahko po mili volji pozivali k odstopom, obenem pa bi tudi sami lahko kandidirali na najvišje položaje v Cerkveni hierarhiji.

   Medijski pomp, ki ga iniciativa zganja, je že podoben tipični slovenski predvolilni medijski kampanji – ko ni pomembno, ali je tisti, ki ga mediji najbolj črnijo, v resnici česa kriv ali ne, pomembno pa je, da s prstom kažejo nanj kot krivca!
   Tokrat se je v vlogi največjega očrnjenca pač znašel nadškof Zore.

   (Predstojnik lazaristov je v tej situaciji le v stranski vlogi, saj je slovenski javnosti praktično neznan in čisto slučajno Slovenec. Dvomim, da bi ista iniciativa predstojnika lazaristov, ki bi bil tuj državljan, enako samozavestno pozvala k odstopu, saj bi po taki logiki lahko kar po vrsti pozivala k odstopu vse “odgovorne” cerkvene dostojanstvenike, s papežem vred, kot prvim in zato najbolj “odgovornim”.)

   Iniciativa Dovolj.je se v svojih laiških pozivih po škofovskem odstopu preveč zgleduje po ameriških vzornikih ter ne upošteva specifičnega slovenskega protikatoliškega medijskega vzdušja. Zaradi takšnega vzdušja bo iniciativa, z neutemeljenim medijskim pritiskom po zamenjavi nadškofa Zoreta, naredila slovenski katoliški Cerkvi dosti več škode kot koristi.

 7. “… ustanovitev neodvisne komisije, ki bo sposobna hitrega, učinkovitega in doslednega razreševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem….”
  =====================
  Madonca, tega se še Moederndorfer ni spomnil.
  Samo še nekaj krojačev in mizarjev rabijo v svojih vrstah pa bo izgledalo kot t.i. komunistično ljudsko sodišče.
  Ti so bili hitri in učinkoviti.

 8. Spoštovani nadškof Zore, ne daj se tem barabam, ki samo iščejo teh pet minut slave v Slovenistanu. Kdo bo pa povrnil dostojanstvo po krivem omadeževanim? Zakaj pa sploh komisije? Ali ni dolžnost pravosodnih organov, da preganjajo kazniva dejanja?

 9. “… pedofilija ni ozdravljiva.”
  Se ne strinjam. Če pedofilija ni ozdravljiva, zakaj CI Dovolj ne zahteva, da se da pedofile pred strelski vod. Seveda pedofilije ne ozdravimo tako, da damo človeku kakšno kemikalijo.

  • Šarlatani z dr. spredaj. Čudi me pa, da jih lahko ima kdo za strokovnjake. Tako da ne veš kdo je večji goljuf? Ali dr. ali avtor članka.

  • Martin, čuj, tudi z streljanjem se Ne da ped(r)ofilov in sploh Nikogar ozdraviti, ker to je Uboj/Umor/Uničenje !!! ! !!! Potrebni So Drugačni pristopi k Zdravljenju takih duševnih Bolnikov !!! ! !!! Samo v Sibiriji in podobnih Severnih Ledenih deželah je to možno !!! ! !!! Drugje Žal Ne !!! ! !!! Amennn.

   • Streljanje ni bil moj predlog. Človek pa naj bi bil dosleden, kar Repič Slavič najbrž ni. Označiti nekoga z nezmožnostjo, da bi spremenil svoje zgrešeno obnašanje, je nekaj takega kot razglasiti, da ni vreden, da bi živel. Zato sem postavil vprašanje.

   • Sicer pa se zelo strinjam, da se problem pedofilije poveže s problemom homoseksualnosti, kar je I. Krže lepo pojasnil na tem portalu.
    Če od daleč pogledam, si CI Dovolj prizadeva, da bi pedofile spravili za zapahe, nadškofa pa bolj zanima preventiva, saj je npr. sedaj v zaprtem prostoru verouk z enim veroučencem prepovedan. V dilemi, kateri ukrepi so boljši, dam prednost nadškofu.

 10. Še nekaj nedokončnih misli.

  V ZDA ugotavljajo, da nekateri morilci temeljito spoznajo svoje krivično ravnanje. Če to spoznajo, kar je običajno dolgotrajen proces, so lahko tudi zelo dobri vzgojitelji. V veliko primerih dobijo tudi tovrstni morilci dosmrtni zapor ali pa so usmrčeni, kar je seveda velika škoda.

  To, da mnoge žrtve primerov sploh ne prijavijo, sploh ne pomeni, da neodvisne preiskovalne komisije vse prav raziščejo. Lahko pride namreč do lažnih prijav.

  Vatikanske ekspertne skupine bi imele najbrž resne težave kljub dobronamernosti, saj člani ne bi razumeli jezika. Seveda želim obema skupinama (CI Dovolj in ekspertni skupini) uspešno delo. Pa ne pri pometanju pod preprogo.

  Intervju se splača pozorno poslušati. Ni mi težko verjeti, da se odgovorni v Cerkvi včasih sprenevedajo, lažejo, pometajo stvari pod preprogo, namerno zavlačujejo s postopki in branijo storilca preden sploh dajo žrtvi možnost, da pove, kaj se ji je zgodilo. Toda nobenega zagotovila ni, da bo manj težav, če bo kdo drugi vodil cerkev.

  V prispevku ni jasno, kaj pomenijo besede: „… začudeni opažamo, da v primerjavi z njimi, Slovenija presega povprečje. To kaže, da nismo izjema.“ Zanima me ali gre za prijave na CI Dovolj ali za prijave na ekspertno skupino. Seveda je vsak primer katastrofa, toda številki 38 oz. 22 sta tako nizki, da sta statistično na 16 oz. 21 % nenatančni.

 11. Civilna iniciativa mora biti z ničelno toleranco, tudi zato, da ima tisti v Cerkvi, ki je dolžan stvari spraviti v moraslne okvire, podporo, vztrajno in neomajno podpror. To rabi tudi nadžkof in ne le cmerasto usmiljenje do greha.

 12. Zlorabe so težka stvar in zelo podpiram vsakogar, ki hoče o tem spregovoriti. Zlorabe niso nekaj oddaljenega, ki so se zgodile redkim žrtvam. Mislim, da je, tudi v lažji obliki, bilo tega ogromno. Iniciativa dovolj.je dela marskaj dobrega, ampak počne pa tudi težke neumnosti.

  Žrtve pravijo, da bi jim bilo v veliko zadoščanje, če bi se jim storilci opravičili. In sedaj pri iniciativi upajo, da bodo dočakali škofa, ki bo nagnal storilce k iskrenemu opravičilu. Ali pa izvršil nad njimi takojšnjo obsodbo Bravo.

  Če je pedofilija neozdravljiva, potem se storilci niso sposobni niti zavedati teže svojih dejanj, kaj šele iskrenega opravičila. Tisto skrpucalo od opravičila duhovnika iz doma za ostarele je kar nekaj. Žrtev lahko za storilca moli, daruje mašo, lahko mu celo zrihta popolni odpustek. Predvsem pa mora žrtev poskrbeti zase. In ne čakat na “pristojne”.

  Iniciativa bi morala več delati z žrtvami, z ozaveščanjem družbe, z osvetljevanjem vseh vidikov spolnih zlorab, z marsičem. Ne vem, kaj jih nadškof pri tem moti? S čim konkretno je kršil svoje pristojnosti?

  Zlorabe so preveč velika stvar, da bi jih bil kdorkoli sposoben na hitro rešiti. Res je, trenutni nadškof ni velika avtoriteta, ampak, a rabimo sedaj neko hudo avtoriteto? Ja, treba je preprečit vsako morebitno nadaljno zlorabo, ampak a je treba sedaj na hitro poloviti tudi vse čarovnice. Treba je ozaveščat srca ljudi in tu bi civilna iniciativa lahko imela moč. Ampak oni grejo kregat poštene ljudi in duhovnike med sabo in se iti revolucijo.

 13. Očitno je tale Tanja Repič Precej Nevedna, Nepoučena, oziroma Neizobražena, ker meni, da nekaj ni možno storiti zaradi njene nevednosti nepoučenosti oziroma neizobraženosti. Niso pa vsi pedofili , temveč so vmes tudi “pedrofili” . In, Oboje se da Ozdraviti , približno tako kot Istospolne Iztirjence . V Sibiriji Uspešno zdravijo take Bolnike . Terapija traja po Eno leto. Po vrnitivi, pa se mora izvajati Strog Buden Nadzor, če morda ne prihaja do ponovitve bolezenskega stanja. Če terapija ni bila uspešna, se ponovi oziroma podaljša za po Eno leto, vse dokler ni duša Ozdravljena te svoje Duhovne Bolezni. Ponavadi več kot 3 leta niso potrebna. Mir vam naj bo .

Comments are closed.