Takole zacvetijo oljke

V Slovenski Istri so zacvetele oljke. Želim pridelovalcem veliko žlahtnega olja. Zaradi klimatskih posebnosti je oljčno olje slovenske Istre prepoznavno po značilni aromi in cenjeno zaradi ugodne sestave maščobnih kislin.

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki oljčnega olja so posledica visokih vsebnostih antioksidantov kot bioifenolov, ki jih vsebujejo oljčna olja in v uravnoteženi maščobno kislinski sestavi. Antioksidanti (flavonidni polifenoli) preprečujejo okvare celic. Organizem ne tvori vitaminov (E, D, A in KI, ki so topni v oljčnem olju bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. Predstavlja osnovo številnim dietam srčno-žilnih bolnikov, bolnikov s sladkorno boleznijo, vnetji sklepov.

Vir: Društvo oljkarjev Slovenske Istre

Foto: Aleš Čerin