Tako ne gre naprej!

26

Avtor: Ivan Štuhec. Vir: Družina. Zadnji dogodki v Sloveniji kričijo k skrajni budnosti in dejanjem.

Desetletja dolgo tolerirana nerazčiščena kolektivna podzavest buta na površje z vso silo. Samo vprašanje časa je, kje in kdaj bo padla prva človeška žrtev. Norost, gnev, jeza, hudobija, sovraštvo, ki bruhajo iz anonimnih in tudi podpisanih komentarjev na spletnih in drugih straneh vseh medijskih hiš, je grozljiva. Zadnja reakcija protestnega odbora t. i. »vseslovenske ljudske vstaje«, češ da je organiziranje shoda na Kongresnem trgu v Ljubljani s strani Zbora za republiko, 8. februarja ob 11. uri, »napoved državljanske vojne«, in temu sledeč napis neznancev na Zaloški cesti: »Kristjani: klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013«, bijejo plat zvona. Če se ob vsem tem ne mislimo resno zdrzniti in ukrepati, bo Slovenija Še naprej drsela v brezno samopogube.

Kaj lahko storimo? Odgovor je en sam. Nujno je treba sprožiti procese in postopke sprave na vseh ravneh družbenega življenja in se z nacionalno resolucijo o sožitju v skupni državi zavezati, da se vsi odrekamo verbalnemu, pisnemu in seveda fizičnemu nasilju. Sodobna Evropa, od druge svetovne vojne naprej, živi v miru, blagostanju in prizadevanju za pravičnost, na podlagi sprave med Nemci in Francozi ter Nemci in Poljaki. Spravna dejanja med temi narodi so bila pogoj za graditev skupne evropske politike. V Sloveniji smo se sprave lotili na napačen in nekorekten način. Rokovanje med nekdanjim predsednikom Republike Slovenije Milanom Kučanom in nadškofom dr. Alojzijem Šuštarjem v Rogu je bila gesta brez posledic. Kdo in kaj bi se moralo zgoditi, da bi se spravni proces v resnici lahko pričel dogajati?

Slovenski parlament bi moral nemudoma sprejeti evropsko resolucijo o obsodbi vseh totalitarnih sistemov. Na podlagi te resolucije bi morala v državi zavladati ničelna toleranca do simbolov, osebnosti in idej, ki bi na kakršenkoli način propagirale ali oživljale katerega koli od totalitarnih sistemov, katerega žrtev smo bili Slovenci med drugo svetovno vojno in po njej.

Preživeli protagonisti obrambe pred okupatorjem, revolucije in bratomorne vojne bi se morali srečati na simbolnem kraju zločinov, ki so se dejansko zgodili. Predstavnik Zveze borcev in Nove slovenske zaveze bi morala skupaj položiti venec na kraju, kjer so v bitki padli domobranci in partizani, ter na kraju, kjer so med vojno eni ali drugi zunajsodno koga ubili ali na koncu vojne oziroma po njej bili zunajsodno pobiti.

Obe organizaciji bi se morali zavezati, da bosta pomagali mlajši skupini zgodovinarjev z vsemi razpoložljivimi viri pri pošteni rekonstrukciji vseh ključnih dogodkov. Za pet let bi morali obe organizaciji skleniti moratorij nad proslavami, ki kakorkoli oživljajo polarizacijo, revolucijo in obsojanje enega ali drugega. V tem času pa določiti tiste kraje spomina, ki lahko vse nadaljnje rodove spominjajo na dogodke, katerih žrtev je bil človek kot človek. Končno bi morali priti do spomenika, ki bi združeval vse vidike, ki jih je potrebno upoštevati za celovito razumevanje narodne sprave.

V šolskem sistemu bi bilo potrebno po celotni vertikali slediti zgodovinskim dejstvom in interpretacijam, ki bi izhajale iz stisk slehernega človeka, ki se je znašel v navz­križju totalitarnih idej in njihovih protagonistov. Človeške usode bi morale postati merilo zgodovinskih presoj in ne vprašanje, kdo je zmagal in kdo je izgubil. Izgubili smo in še vedno izgubljamo vsi!

V slovenski politiki, ki je glede na preteklost usodno razklana, je potrebno končati afere in osebne diskreditacije. Država je v resnem in težkem položaju. Politična nestabilnost in pozivanje k odstopom z ulice ne vodijo nikamor. Imamo dve politični eliti. Ena je leva in levosredinska, ta korenini v komunistični preteklosti, ker se po vzoru levosredinskih strank v Evropi ni jasno in glasno distancirala od svoje totalitarne dediščine. Druga izvira iz časa slovenske osamosvojitve, ko se je prvič po drugi svetovni vojni vzpostavil večstrankarski demokratični družbeni red. Prva mora reči odločen »ne« preteklosti, druga odločen »da« političnemu partnerstvu v prihodnosti. Slovenski politični prostor morata obe smeri spremeniti v politično tekmo in ne v permanentno vojno afer in medsebojnih podtikanj ali še slabše: v nadaljevanje državljanske vojne. V sedanji politični situaciji bi morale vse resne stranke oblikovati zgodovinsko levo–desno koalicijo, ki bi skupaj izpeljala nujne reforme, da državo obdržimo v lastnih rokah (brez evropske trojke) in da dokažemo, da smo jo sposobni sami upravljati.

Predsednik države bi moral sklicati slovenski vrh nacionalne varnosti, miru in sprave, ki bi s stalno skupno refleksijo družbene situacije sproti opozarjal na probleme in nevarnosti, ki se jim je potrebno izogniti, če želimo doseči v državi red, mir, večjo pravičnost in spoštovanje ter strpnost v različnosti.

Predstavniki vseh cerkva in verskih skupnosti bi morali skupaj povabiti k spravnemu bogoslužju, ki bi bilo v naslednjih mesecih ali letih vsak mesec na drugem kraju, končno pa vsako leto pred spomenikom narodne sprave.

Vir: Družina


26 KOMENTARJI

 1. Jaz nisem z nikomer sprt in se nimam s kom spravljati. Sprava je nebulozen koncept Spomenke Hribar in je zgolj krinka samozvanih “kristjanov” za rehabilitacijo kolaboracije med drugo svetovno vojno, kar pa je nemogoče, saj je Slovenija zavezniška država. Kar je pri teh prizadevanjih Štuheca in ostalih protagonistov najbolj gnusno, da za ta nečeden cilj izkoriščajo izvensodno pobite. Zato naj spoštovani Štuhec te pravljice prodaja kje drugje in se naj raje ukvarja, kako bodo njegovi šefi plačali milijardni dolg upnikom.

  • Mimogrede,države Slovenije takrat ni bilo,sicer pa:tudi nacistična Nemčija je bila “zavezniška”,saj je celo sklenila uradni pakt s SZ-prav tako kot so ga Slovenski komunisti-toliko o kolaborantih in izdajalcih.Za spravo pa je nujna in bistvena osebna odločitev-če se ti odločaš proti njej,boš pač tudi žel primerne sadove.

   • Že mogoče, toda Kraljevine Jugoslavije ni napadla Sovjetska zveza, temveč sta jo fašistični Nemčija in Italija. Kdor je tema državama takrat pomagal v borbi proti komunističnim vstajnikom, se je torej boril na strani fašizma.

    • Zadeva ni tako preprosta. Berimo:

     Miloslav Samardžić: SODELOVANJE PARTIZANOV Z OKUPATORJEM

     Eno pa je jasno, Slovenci so takrat streljali eden drugega, okupatorje pa le po pomoti … če upoštevamo število mrtvih.

    • Tudi vi ste v veliki zmoti.

     Obramba pred komunističnem nasiljem je legitimna! Sodelovanje z okupatorjem pa dopustno, kolikor gre za izsiljeno sodelovanje. Dopustno je tudi taktično sodelovanje, da se prepreči večja škoda. Če bi sodili po vaših merilih, potem so bili tudi naši državni voditelji (slovenski kajpak) iz leta 1991 veleizdajalci, saj so se pogajali z JLA, ki nas je napadla.

     • RX, to logiko največkrat uporabljajo vaši somišljeniki.

      Ena gospodična je na tej spletni strani ob obeležitvi tistega grafita z Zaloške zapisala, da kristjani pač žanjemo, kar smo sejali. Ko pa sem ji odgovoril, če bi upala podobno zapisati za Jude, ki so dobili svoje od nacistov, je bila pa še užaljena.

     • rx170 ima sprožilec, ki se mu reče domobranci in partizanci. Obseden je z vojno, ki se je dogajala v prejšnjem tisočletju.

      Večina udeležencev tiste vojne, sploh polnoletnih je pomrla, resnica počasi kaplja na dan. In to ga boli.

  • Očitno vas boli, ker je g. Štuhec napisal resnico. Saj je tudi sam povedal, da je dosedanji koncept sprave zanič. Gospa Hribarjeva je začela s tem, ker pa se sama obnaša precej nespravljivo, je njena ideja dokončno pokopana. Resnična sprava pa lahko temelji samo na resnici.

  • rx170 je spet obseden z eno vojno v prejšnjem tisočletju in se ne zaveda, da je prišlo na dan toliko resnice, da ga lahko ožigosamo za lažnivca.

 2. Tudi spolitizirani in dogmatski katolicizem je totalitarizem par excellence! Za to trditev obstaja v zgodovini Evrope in sveta nešteto dokazov. Samo videti jih je treba! Seveda pa ne moremo pričakovati, da bo to priznal “moralni” teolog, ki se je ponižal v brezpogojno oprodo avtoritarnega in očitno skorumpiranega politika in ki se je cinično posmehoval žrtvam finančnega zloma mariborske nadškofije.

  Spomnimo se njegovih posmehljivih in zaničljivih besed: “Verniki so že marsikaj prenesli, pa bodo tudi to!” To je samozvani božji služabnik in razširjevalec ljubezni do soljudi Štuhec!! A je potem kaj čudnega, če se od RKC odvračajo celo neizobražene 70, 80 let stare mamke na podeželju, ki so doslej redno hodile v cerkev? Da o mladini, izobražencih itd. sploh ne govorim …

  • Ne poskušaj polemizirati z izobražencem,če ne dojemaš poante v njegovem stavku-raje se drži svojemu znanju primernih tem,sicer se samo smešiš.

   • Gospa Manja, ali lahko katolik sploh lahko kaj pove? Ali je že to, da odpre usta, pa je za vas že posmehljivo in zaničljivo? G. Štuhec je spregovoril argumentirano, da bolj ne bi mogel. Ali lahko govorimo o kakšnih argumentih v izjavah Spomenke Hribar ali Vesne Godina? Satanski uradni list (‘osrednji’ slovenski mediji) so tudi iz vas naredili marioneto, ki je alergična na vsako besedo, ki ne prihaja iz ‘prave’ smeri! Naj vam razložim. Hvala Bogu, da imamo takšne kot je g. Štuhec (idr.), v nasprotnem bi se slovenska resnica še bolj potlačila. Do kakšne eksplozije bi nekoč prišlo, se bojim razmišljat. Se boste morali navadit. Smo sredi nekakšne evolucije, ko do besede prihajajo tudi tisti, do katerih ste (na umeten način) alergični.

    • Komunisti in njihovi nasledniki so vedno določali, kdo, kaj in kdaj lahko kaj reče. Zato pa imajo toliko težav, če se oglasi še kdo z drugega brega. Gospa Manja, res demokratično od Vas, par excellence!

  • Manja, vi mešate jabolka in hruške in dokazujete, da nimate pojma. In kot predvidljivo ste tisto izjavo iztrgali iz konteksta. Še dobro, da niste napisali, da je Štuhec pobasal v svoj žep tistih izgubljenih 800 milijonov, anede?
   Glede tega, kar je napisal Štuhec, niste napisali niti enega protiargumenta. Niti enega! Vse samo “ad hominem”. Da je stvar še hujša, ste nek drug njegov citat iztrgali iz konteksta in ga zlorabili. Res škoda za vas.

    • S tem je teža laži in polresnic še večja.

     Če nekdo s tveganimi naložbami izgubi sto jurjev, to ne pomeni, da tistih sto jurjev pristane v njegov žep. Ker pa večina državljanov ne loči tega, naseda lažem tistih, ki take govorice razširjajo.

 3. Hm. Na spletni strani https://www.casnik.si vam primanjkuje notranje konsistentnosti, ne? Natanko identične izjave, ki jih je Ervin Anton Schwarzbartl pri Vesni Vuk Godina v poudarjenem tisku označil za sovražni napad – sovražni govor in poziv k nasilju, berem še enkrat v zgornjem tekstu podpisanem s strani Ivana Štuhca.

  Konkretno:

  > Samo vprašanje časa je, kje in kdaj bo padla prva človeška žrtev.

  in

  > da državo obdržimo v lastnih rokah (brez evropske trojke)
  > in da dokažemo, da smo jo sposobni sami upravljati.

  Skratka oba opažata nevarnost tujega kapitala in se bojita nasilja. Razlikujeta se le v mnenju, kdo še naprej vlada Sloveniji: nereformirani komunisti ali nereformirana RKC.

  A pravzaprav upam, da ste namerno objavili medsebojno nasprotni mnenji z željo pokazati demokratično širino. 🙂

  • Jasno je, da Sloveniji vladajo komunajzerji.

   Tudi ni nobene nekonsistentnosti. Vesna Vuk Godina vso krivdo za stanje vali na Cerkev in na tuji kapital, ki nam baje vlada.

   Štuhec pa v okviru realnosti svari pred posledicami – naših lastnih nespametnih dejanja.

   Komandira tisti, ki daje denar. In če bomo sami tako nespametni, da bomo na koncu rabili pomoč in trojko, bo komandiral tisti, ki bo dajal denar.

   Krivi bomo pa mi, ne tako, kot pravi Vesna, da bodo krivi drugi.

 4. Kdo ogroža slovensko demokracijo, razvoj države prava?
  O tej grožnji se mnogi, celo »ugledni in poklicani«, javno zelo sprašujejo. Že dolgo.
  Mogoče pa demokracijo in razvoj najbolj ogrožajo kar s pomočjo partitokracije, ne pa po volji ljudstva, vedno doslej izvoljeni poslanci in takšna oblast sama ?
  Menim, da!
  Strankokracija, partitokracija, ki je potomka oblasti komunistične partije, ogroža demokracijo.
  Edino korektno in zrelo je, da se menjajo politične elite po demokratični poti , ne pa z utopično revolucijo na cesti. Zato pa je potrebno zamenjati način izbora politične elite. Sprejeti nov volilni sistem s preferenčnim glasom, kot volimo evropske poslance, če ne celo večinski volilni sistem.
  Skrajni in pravi čas je za to demokratično spremembo, da dobimo končno pravo demokratično oblast po izbiri ljudstva.
  Čas je, da preneha neustavna oblast strankokracije, saj Ustava veleva, oblast ima ljudstvo, ne pa partitokracija, ne samo stranke.
  Strankokracija, partitokracija je potomka oblasti partije, kot opozarja tudi dr. France Bučar.
  Čas je, da se tudi v Sloveniji partitokracija končno odplavi na smetišče zgodovine!
  Večina parlamentarnih strank, zadnje dve leti, javno ugotavlja in obeta, spremenili bomo način izbire političnih elit, volilni sistem za DZ RS. Pred kratkim, je ravno Janez Janša to zelo javno izpostavil kot rešitev za blokade delovanja vlade, politike, države. Ali so vsi to počeli s figo v žepu? Upam, da ne!?
  Na potezi je vsa aktualna politika, tudi SDS in Janez Janša!
  Slovenija je vredna demokracije in volitev po meri ljudstva, koraka do države prava!

  • Večinoma se strinjam, kar ste napisali, vendar ste precej nejasni glede strankokracije. Stranke so “nujno zlo” parlamentarne demokracije, če jih ukinemo, imamo na izbiro spet model SZDL, kot v starih dobrih časih. Pa saj to veste bolj kot jaz. Ljudstvo pa izbira predstavnike v parlamentu. Naj odpravimo stranke?

Comments are closed.