Tako mine slava sveta

33

65123809_miro-cerarKaj reči po vsem tem, kar se je zgodilo v Bruslju? No, spraviti se (ponovno) na Alenko Bratušek bi bilo nesmiselno. Prelahko. Celotno dogajanje na relaciji Bruselj – Ljubljana pa si zasluži poglobljen razmislek. Tokrat Slovenija ni dobila samo prijaznega opozorila. Tokrat je šlo za krepko zaušnico. Tisto, katere odmev se sliši po sobi in zaradi katere vsi prisotni obmolknejo in se spogledujejo v zadregi.

Nobenega Konrada, Kantorjev pa na pretek

To, kar se je zgodilo v Bruslju, daleč presega samo Alenko Bratušek in njene (ne) sposobnosti vodenja energetske politike na evropski ravni. Žalostna je slika današnje Slovenije. Naj bom čim bolj jasen: Slovenija je preslikava povprečnega prevaranta in spletkarja (to, čemur v italijanščini pravimo “faccendiere”), ki misli, da se v njegovi osebi združujeta duh Konrada Adenauerja in Stevea Jobsa s pridihom svetosti papeža Frančiška. Zase misli, da je “Sveta Trojica en sam Bog”. To je tranzicijska miselnost, ki sta jo razvili aroganca in samooklicana vsevednost večine ljudi, ki so v različnih obdobjih pridobivali moč. In to na vseh področjih. To je prototip podjetnika, ki je brez ficka v žepu v novem sistemu tržnega gospodarstva najel kredit, ne za to da bi investiral v podjetje, ampak za to da bi si kupil novi mercedes in vilo v Dalmaciji. Socialistična miselnost, v kateri so se izgube vedno družbeno porazdeljevale, presajena v nov sistem tržnega gospodarstva, v katerem je zasebni kapital in kjer socializacije izgub niso predvidene. Če pridelaš izgubo, moraš za to sam odgovarjati: to je nauk tržnega gospodarstva. Odgovornost, to je ključna beseda, ki jo je sistem slovenskega modusa operandi povsem izbil iz splošne zavesti.

Ne, krivec ni tržno gospodarstvo!

In ne, za katastrofalno stanje Slovenije ni krivo tržno gospodarsto, kot se danes v “naprednih levičarskih krogih” marsikje poudarja: zahodni tip tržnega gospodarstva je po drugi svetovni vojni dvignil celotno zahodno Evropo skozi Marshallov plan, ki sta mu sledili dve desetletji neverjetnega gospodarskega napredka v petdesetih in šestdesetih. Ne, kriv ni nehumani kapitalizem, krivi sta oholost in aroganca dežurnih Kantorjev, in to v politiki, gospodarstvu, sodstvu, pogosto tudi v kulturi. V tem je bistvena razlika: medtem ko so Evropo po 2. svetovni vojni vodili Monnet, Adenauer, De Gasperi in njim podobni, vodijo Slovenijo Kantorji.

Polom velikih gradbincev, polom mariborske nadškofije, polom Stožic, stečajni postopki velikih vitezov Kučanovega Foruma, 21, 5 milijard evrov velika luknja v slovenskem bančnem sistemu. In politika: zaostrovanje za vsako ceno, ko je na eni strani edini cilj ta, da se Janša – “razredni sovražnik” spravi iz igre, medtem ko druga stran noče niti vzeti v poštev (ali pa ni sposobna), da bi po več kot 20 letih “svojemu edinemu vodji”, Janezu Janši, našla neko alternativo. In sodstvo: blamaža s primerom Lipa – Zavašnik, blamaža s primerom Balkanski bojevnik in seveda blamaža z načinom vodenja primera Patria.

V kontekst evropske zaušnice Sloveniji spadata afera “trenirkarji” in afera “drugorazredne teme”, spadata pomladanski kogres Pozitivne Slovenije z Jankovićevo “vrnitvijo” in rušenje vlade Alenke Bratušek, spadata samovšečnost Bratuškove pri samokandidaturi in izgradnja danes vladajoče SMC v samih šestih tednih (strici so v podobno kratkem času zgradili tudi Pozitivno Slovenijo in še prej Zares).

Violeta Bulc: star sistem za novo imenovanje

Stara prilika o oblasti, ki izčrpava tiste, ki je nimajo, še kako drži. A Slovenija je s svojo dvajsetletno tranzicijsko izkušnjo rek nadgradila z ugotovitvijo, da oblast naredi iz povprečneža, ki je na oblasti, arogantnega povprečneža. V to zanko se je po debaklu Bratuškove v Bruslju ujel tudi Miro Cerar: postopek imenovanja nove kandidatke za komisarsko mesto se ni spremenil in je na las podoben vsem političnim imenovanjem, ki jih je Slovenija doslej izvajala. Ne govorim o sposobnostih Violete Bulc: želim si, da bi se izkazala kot dobra komisarka (no, vsaj angleščino obvlada precej bolje od Bratuškove). Način njene izbire pa je že spet tisti po stranpoteh. Bulčeva je bila izbrana na dopisni seji (!) vlade, ministri se pred izborom dejansko niso soočili in niso predstavili svojih stališč. Odločili so se samo za glasovanje. 6 jih je Bulčevo podprlo, 2 nista glasovala, 7 jih je glasovalo proti: zaradi težko razumljivega pravilnika, ki določa, da se odsotna glasova prištejeta k glasovom “za”, je Bulčeva prestala “notranji izpit”. A realno gledano: kolikšna je legitimnost takega kandidata pred Evropo? Kandidata, ki ga je predlagal manjšinski del ministrske ekipe. Ker je Bratuškova v prvem krogu do Bruslja prišla mimo Cerarjevega blagoslova, se je predsednik vlade, vse tako kaže, odločil vrniti udarec. Kam pa nas to pripelje? Pojasnila niso potrebna. Ostajajo pa blamaže, zaradi katerih po Ljubljani vse bolj odmeva razočarani in v usodo vdani “sic transit gloria mundi”*!

* Tako mine slava sveta

Pripis uredništva: V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom, objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.

33 KOMENTARJI

 1. Vse, kar je Andrej Černič tu zapisal, podpišem, razen enega stavka. Zakaj naj bi druga stran v teh razmerah vzela v poštev, da Janši najde alternativo?

  Ja, v normalnih razmerah. V normalnih demokracijah je vsak politik zamenljiv. V naših razmerah bi to pomenilo pristanek, da drugi strani ( pomladi, desnici, dedičem Demosa ali kakorkoli to poimenujete) vodstvo in politiko izbirajo notorični levičarji, vodilni ex-komunisti in udbaši.

  Zadnje, kar Slovenija v svoji očitno obilni politični patologiji, ki jo prepoznava tudi avtor, potrebuje, je še marionetna desnica. Desnica, ki bo ščitila udbovske zločine in zločince, medtem ko se Perkoviću in Markaču za to isto sodi. Ali desnica, ki jo zanima samo ekonomija in liberalno pristaja na permisivne in dekadentne družbene vzorce, na marginalizacijo tradicionalne družine in vloge Cerkve. Desnica, ki se noče ukvarjat z zgodovino, medtem ko se v imenu države maha s komunističnimi in jugoslovanskimi simboli in zaničuje slovensko osamosvojitev in demokratizacijo ter tiste, ki so to ustvarjali in se za to žrtvovali.

  Žal je Janez Janša trenutno edini garant, da ne dobimo take marionetne opozicije ( niti ne rečem desnice, ker se nimam za desničarja). Problem Janše vidim kvečjemu v tem, da je opozicija z njim v zaporu očitno nemočna. Tudi volilno. Ker razen njega v tem političnem prostoru trenutno ni enega prodornega voditelja in “fighterja”.

  Če je, me demantirajte. Kdo je dostojna alternativa Janši?

  • Absurd je govoriti o nasledniku Janše na desnici, ki naj bi zmagovito povedel desnico v političnem boju proti levici.
   Politično lahko desnica tu in tam (slučajno) zmaga, vendar nima nobene gospodarske moči.
   Vse glavne vzvode v družbi obvladuje neokomunistična kontinuitetna levica: Gospodarstvo, sodstvo, šolstvo, sindikate, kulturo, celo šport, in še posebej medije.
   Mediji pa so glavni krivci saj kreirajo javno mnenje in posledično tudi volitve.

   Skratka, kdorkoli bi se na desnici pojavil kot politično močen “igralec” bi se ga načrtno uničevalo, najprej s pomočjo medijev in pozneje, če to ne bi zadoščalo še s pomočjo sodstva.

   Naivno je pričakovati, da bi levi mirno gledali močnega naslednika Janše na desnici. In ga npr. prijazno sprejeli samo zato ker bi bil “Nejanša”.

   • Poleg drugega ste pozabili povedati, da je levica prihvatizirala večji del denarja in lahko vse plača, ali kupi !!!

 2. No, če ne bo drugega, ki bi odgovoril, naj odgovorim sam sebi: nekaj potenciala za nasledstvo JJ, torej združevanja jasnih načel, vidne borbenosti in karizme vidim v Alešu Hojsu in zamejcu odvetniku Damjanu Trpinu. ( Realni položaj obeh je sicer marginalen.) Zver se zdi naravni naslednik, a vprašanje, če je dovolj “fighterja”. Kljub temu v tem trenutku odložen v Bruslju manjka stranki. Ki je nemočna in se hvali z volilnimi uspehi, ki jih ni.

  SLS in N.Si in njuni trenutni ljudje so daleč od kakšne večje vloge v nacionalni politiki in od potenciala za to. Ideja, da bi liberalni ekonomski teoretiki prevzeli vodenje desnice je pa sploh absurdna.

  • Ja,večidel se strinjam z vašima zapisoma.Že lep čas trdim,da je Janez Janša edina prava opozicija post-kom.soc.tajkunom. Počasi so se ,bi se,se bodo? ob njegovem zgledu oblikovali še nekateri drugi trdni politiki,a nasprotniki prave demokracije ne izbirajo sredstev za preprečevanje prav tega,saj vidite. Sls in Nsi pa sta in še kar igrata raje vlogo poslušnih in uslužnih SZDL-jevcev pod toplim partijskim zavetjem in nič drugega.Veliko vlogo ima pri tem zgodovina-tudi v arhivih. Zato trdim:Janez Janša ostaja Janez Janša za vedno in mu ni alternative. Drugi se bodo za pomembne morali šele narediti,a zagotovo ne s tem,da bodo Janšo klevetali ter mu zanikali njegovo edinstveno in bistveno vlogo v Slovenski zgodovini.

   • Človek, ki s svojimi razdvajajočimi in sovražnimi izjavami zgublja volitve za volitvami, da ne govorim o tem, da mu je uspelo s svojo “pametno” politiko spraviti na desettisoče Slovencev na cesto, je edina prava alternativa?

    Potem smo pa res nizko padli…to je oseba, ki je včraj o Crnkoviću čviknila, da je levi razvajeni fašist, ki bi bil primeren za povojne likvidacije. To je edina alternativa?

    In ja, najlažje je reči da so za tvoj neuspeh vsi ostali krivi. JJ ni bil v zaporu do letošnjega leta!! Letošnjega leta!! In sedaj se temu primeru pripisuje apokaliptične razsežnosti njegovega političnega propada? On je sam sebi glavna apokalipsa.

    To je oseba, ki s svojo negativno karizmo mobilizira tako velik del političnega telesa da na volitvah zmaga Janković?!

    • Mislim,da bi bil skrajni čas,da naredimo nekaj za boljšo demografsko sliko Slovenije,ki jo izkrivljajo prišleki,ki volijo Jankovića in podobne
     pritepence,ki ti pulijo denar iz denarnice,povej mi,koliko je v Ljubljani
     slovenskih lokalov?Tam išči razlog za desettisoče ljudi na cesti in
     desettisoče mojstrv pevcev bandiere rosse v Stožicah,če bi se jaz lotil
     politike v Sloveniji, bi bil Janša pravi angel v primerjavi z menoj!

 3. O Janši ne bom izgubljal besed,ker izgublja volitve za volitvami /razen 2004/,zato se njemu lahko in mora vzpostaviti alternativa.Hojs?Človek,ki ima karizmo “zamrznjenega lignja” in ki nit v EU parlament kot drugi na listi ni prišel.Ne pozabite,da sta ga prehitela tako Bogovič kot Novakova….

  • Irelevantno je izgubiti volitve, Slovenija izgublja demokracijo, to je problem. V tem stanju duha je v Sloveniji moč dobiti volitve samo na nedemokratičen način: plasiranjem afer, ekskluzivno medijsko podporo,…
   Skratka , kdor v tej konstelaciji dobi volitve, ne prinaša demokratizacije države.

   • Točno tako. Za nameček pa je slovensko volilno telo ( vsaj 70 %) neizmerno zabito in divje ! In voli sebi všečne, sebi enake…

    • Kakšen blagoslov za zabito Slovenijo, da hodi po njeni zemlji cvet inteligence z nikom “hrvatini”.

     Kako smo si zaslužili prisotnost tako ostrega uma, ki mu manjka le sposobnost pravilno napisati besedo “predsednik”.

     • Volilci ki so na površje izvrgli take tri precednik kot jih imamo zdaj, so ne samo zabiti, pač pa kreteni in ignoranti !

   • Ah, lepo te prosim s ceneno strankarsko propagando. Kje je včeraj SDS dobila kakšen pomemben dvoboj 1:1? Razen Ribnice ( ampak to se je pač pričakovalo). Zgubila je celo Postojno, Kobarid in Bovec, kjer tega res ni bilo v programu. Da ne govorimo o večjih mestih, kjer so vsi kandidati s podporo SDS izgubljali, vključno z Mursko Soboto. ( Kako si predstavljajo, da bi se torej odrezali v večinskem sistemu, ki ga tako vneto zagovarjajo?)

    Primerjajte, kaj je včeraj Židanova SD vse osvojila. Vključno z do zdaj eno najbolj desnih občin v državi, Ajdovščino.

    p.s. Opozicija mora normalno biti sposobna dobivat lokalne volitve, posebej kadar stanje v državi ni dobro. Poglejte recimo včeraj na Hrvaškem: HDZ je dobil večino v tradicionalno rdeči Rijeki.

    • Odgovor je en sam, Hrvati so daleč bolj inteligentni kot slovenci! Daleč !
     Da je SDS izgubila se zahvalite butastemu folku ! Na Hrvaškem bi dobila SDS več kot 50 % Glasov ! Najmanj !

  • Ja, je uspeh v tej divji in zabiti SLO, medijsko pohabljeni, od komunistov pobebljeni…Na Hrvaškem ali v Avstriji bi SDs dobila preko 50 % ! zanesljivo !

   • Spoštovani hrvatini,
    potem pa izvolite zamenjat narod. Lahko izženete 70% prebivalstva iz Slovenije, lažje pa vam bo, če se sami preselite v Čakovec.
    Sicer pa tipična retorika za SDS: če izgubim volitve, so krivi volivci. Pa saj je tudi res 🙂

    • Prav zato, ker sta tako prepričani v “pamet” slovencev, pa imamo kar imamo…Tu nima SDS nič zraven. Ljudi spravlja k pameti, k logiki in resnici. Odziv? Folk tukaj ljubi LAŽI, ko sliši RESNICO, pa voli takoj in edino lažnivce…Ki mu pravijo, da je slovenski folk pameten, izobražen, delaven, da zna jezike itd itd…Pa nič od tega ni res ! Folk je slabo izobražen, jezike zna le za računalnik in telefon buljit, delaven že davni ni več, razen za sebe, pa še to le malo ljudi, ostali zahtevajo socialo in samo dobre plače, delali pa bi malo…….Politično pa je nepismen !! Kje lahko sfintiraš pametne ljudi ene 4 krat ( Pahor na vladi, Jankovič zmaga, AB na vladi, Cerar zmaga…ZJ 4 krat župan , kje so še taki osli ?)

  • Roman, na žalost je to res. In še kako res. Poraz je grozen in kaže na strmi padec podpore. In tu ni prostora za poceni propagando iz Trstenjakove. Rezultat pove vse. In namesto, da bi se vzeli v roke, sklicali pametne glave v vseh treh pomladnih strankah, analizirali in priznali napake v kampanje, se iz njih nekaj naučili in skušali vsak ustaviti padanje podpore, raje pljujemo po narodu, ki je “neizmerno zabit”, da ni volil naših.

   • Zakaj pa bi volil “naše”? To je stranke SDS, SLS in NSi. Ko so bile stranke na oblasti niti poskušale niso nič narediti v smislu kapitalizma na krščanski osnovi. Samo svoje ljudi so skušali poriniti na vodilna mesta v državnih firmah in ustanovah.

    Kot je rekel Bernard Bršič, v Sloveniji imamo 50 odtenkov rdeče barve …

    • In kaj lahko naredi vlada, ki ima na vseh položajih sebi nasproten kader? Praktično vsa javna uprava je iz časa exYU, ko se išče nove, imajo prednost tisti z izkušnjami v javni upravi. Torej sorodniki ni prijatelji.

   • Ja, precej politično zabit je narod, ki:

    1. po 25 letih demokracije še vedno slavi totalitarnega diktatorja in komunistične simbole

    2. voli levico in ko potem vidi, da zadeva ne gre in se pogrezamo v vedno globjo krizo, na naslednjih volitvah ne voli desne opozicije ( kot v vsaki demokraciji v takem primeru), ampak voli še bolj levo

    3. večinsko voli stranko, ki jo ustanovijo 1 mesec pred volitvami in potem ko je jasno, da je to neumna poteza, na naslednjih volitvah voli koga? Spet stranko, ki je ustanovljena 1 mesec pred volitvami.

    4. izraža večinsko prepričanje, kako dobra zamenjava za Janšo je neka Alenka Bratušek, ji ploska ob vsakem govoru in potezi in je začuden, ko se ob enakem nastopu pred evropskim parlamentom tamkajšnji poslanci na smrt dolgočasijo in zgražajo in jo praktično vsi znogirajo.

    Evo, dragi Jože, samo štirje dokazi, da je ta narod večinsko politično neumen, navrženi mimogrede iz rokava. Pravzaprav zelo, zelo neumen.
    Mi je žal, da je tako, ampak je res. In dokler bo tako, bo oblast slaba in bomo v Evropi primerjalno tonili. In dokler ne bomo prepoznali resnice in ustrezno ukrepali, ne bo spremembe na bolje.

 4. Gospod Alfe je lepo napisal, kaj so ” desne ” stranke naredile, da bi jih človek lahko volil?
  Pa da ne bom razumljen narobe, sam sem volilec NSi, nikoli nisem niti ne bom volil levih oziroma sredinskih strank, toda nisem slep in vidim, da so bile med leti 2004 – 2008 enake kot leve, sama korupcija ( zakaj Riki in podporniki tako radi pozabljajo na TEŠ 6, kjer so šli v posel skupaj s komunisti? ) Da ne rečem o žalitvah s strani Janše, da kdor ni z nami, ga popljuva, namesto da bi se včasih raje ugriznil v jezik.
  Moti me tudi, da VZTRAJNIKI ( jih podpiram, zaradi te ga da se izvede lustracija v pravosodju in medijih ) tako povdarjajo Janševo družino. Ja ljudje božji oni so priskrbljeni žena je dohtarca, pač tisto leto bo še v arestu, potem pa pride nazaj, ampak človek je še leta 1995 ni hodil k maši a sedaj pa naj bi bil kar naenkrat krščanska duša?

  • Ja, od vas ki še vedno ???? ste volilec NSI, pa res kaj drugega ni pričakovati…Kaj pa je hudega, če je človek 2 leti v zaporu. saj je žena dohtarca, bo že preživela.Tipičen NSI bedak in hinavec ! Pa še brez sočutja povrh ! ja, TES je pa res produkt SDS…Res ni čudno, da zmaga nek cerarček…ob taki modrosti

   • No no, gospod hrvatini, človek ni hodil k sveti maši vsaj 15 let in tudi kasneje ni bil nedeljnik, ja v Teš 6 pa ste šli skupaj s komunisti, aja saj res, pri vas je največ bivših partijcev.

  • Kaj mene vse moti Robert,predvsem me motijo tvoji komentarji brez repa in glave,
   kar kaže,da je naša družba dejansko v razkroju,komu pravzaprav lezeš v r…it?

 5. Ob prebiranju članka me je prešinila misel:

  V resnici je JJ edini pravi vodja levice, saj jih samo on in edino on! združuje.

  V resnici levica ne more najti prave zamenjave zanj!

 6. JANŠAje edini ki trenutno lahko reši srbsko sloveniji. Tudi če janša nebi vodil SDS bi bilo isto ali slabše in to komunajzerji vedo.NOBEDEN OD TEH BEDAKOV KI VOLI LEVE STRANKE NIKOLI NE BO VOLIL SDS niti drugih desnih strank.JANŠANA hočejo uničiti ker jim je razbil jugoslavijo in srbe v desetih dneh.Nažalost je večina pametnih slovencev,volilna baza desnice odšla v tujino,bedaki nesposobni komunajzerski pa ne morejo kam z svojim neznanjem,razen v srbijo,severno korejo ali belorusijo

 7. Kaj ste se zapletli okoli JJ. Bistvo članka je v tem:

  Žalostna je slika današnje Slovenije. Naj bom čim bolj jasen: Slovenija je preslikava povprečnega prevaranta in spletkarja (to, čemur v italijanščini pravimo “faccendiere”), ki misli, da se v njegovi osebi združujeta duh Konrada Adenauerja in Stevea Jobsa s pridihom svetosti papeža Frančiška. Zase misli, da je “Sveta Trojica en sam Bog”.

Comments are closed.