Tako belo pere samo NLB

26

V začetku meseca je predsednik parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb Branko Grims razkril, da je iranski poslovnež približno leto in pol v letih 2009 in 2010 pral denar preko računov, ki jih je za svoja podjetja odprl pri NLB. Celoten znesek vseh transakcij je presegal milijardo ameriških dolarjev. Denar, ki je prihajal iz iranskih bank (v glavnem iz Iranske izvozne banke) je »poslovnež« preko računov odprtih pri NLB nakazal na več kot devet tisoč računov v tujini.

Mednarodni ugled banke?

V normalnem svetu bi se na tako odkritje hitro odzvala banka. Konec koncev sta ugled in zaupanje ključna dejavnika uspešnosti vsake banke. Pojasnili bi, kako je lahko do pranja denarja prišlo, kdo so odgovorni, kako so jih sankcionirali in kaj vse so storili, da se kaj takega ne bi več dogajalo. Če pa je po mnenju vodstva banke takšno poslovanje z Iranom del njihovega normalnega poslovanja, pa bi javnosti lahko pojasnili tudi to. (V tem primeru najverjetneje odgovorni ne bi mogli več potovati v ZDA brez strahu, da jih tam ne aretirajo zaradi pranja denarja in financiranja terorizma).

Banka se do danes ni odzvala. Ker tisti del javnosti, ki meni da je NLB finančna infrastruktura recikliranih komunističnih elit, ne odneha in želi razčistiti okoliščine pranja denarja, poskušajo vplivneži preko svojih medijskih izpostav zadevo zrelativizirati.

Prikrivanje izvora je pranje

Prispevek, za katerega lahko utemeljeno sumimo, da je nastal na osnovi prišepetavanja organizatorjev pranja je prispevek na Siol-u. Argumentacija prispevka gre v smer, da se z afero pretirava in da razkrito pranje denarja ni bilo nezakonito. Na zakonitost posla, avtorji članka in njihovi prišepetovalci namigujejo, ker v času, ko so bile izvrševane transakcije Iranska banka ni bila pod embargom Evropske unije, ker naj v Nemčiji in Italiji kamor je bilo nakazanih le manjši del vseh opranih sredstev niso zasumili, da gre za pranje denarja in ker (ta argument je zmagovalen) po navedbi policije “prejeti podatki (o transakcijah s strani Urada za pranje denarja) niso dosegali ustreznega dokaznega standarda za začetek predkazenskega postopka”.

Povsem možno je, da za slovenske organe pregona in pravosodje omenjene rabote niso kaznivo dejanje. So pa nedvomno pranje denarja. Pranje denarja je vsaka transakcija katere namen je nekomu prikriti izvor denarja. Če »pranja« niso opazili v Nemčiji in Italiji, to še ne pomeni, da je s transakcijami vse v redu, pomeni le, da je bil denar dobro opran. Če izvora denarja ni bilo potrebno skrivati, zakaj potem niso denarja nakazovali kar neposredno iz Irana?

Povsem mogoče je, da v Sloveniji izvajanje transakcij s katerimi se prikriva izvor denarja tujim oblastem (v našem primeru predvsem ameriškim) ni kaznivo dejanje, ampak potem se slovenske institucije ne zlorabljajo le proti slovenskim državljanom (kar vemo že dolgo) ampak tudi v podporo mednarodnemu terorizmu in kriminalu. Če je razkriti posel pri nas zakonit in skladen z bančnimi uzancami, potem lahko sklepamo, da je bilo takih poslov v preteklosti mnogo, in da so bile kakšne tuje stranke slovenskih organizatorjev pranja tudi mnogo bolj sumljivega porekla kot je suverena država v sporu z zahodnim svetom.

Sledite denarju!

»Zagovorniki« iranskega posla so nam postregli še z informacijo, da pri poslu ni bilo provizij, saj je Iranca banka, kot je to v navadi, oprostila plačila provizije pri prilivih. Reduciranje diskusije o provizijah na bančne provizije je žalitev za zdravo pamet.

Protipravna premoženjska korist so provizije, ki jih je dobil vplivni organizator (ali organizatorji) posla na slovenski strani. Ali morda kdo res verjame, da je izjemna ustrežljivost NLB do iranskega »vlagatelja« (banka mu je celo omogočila, da uporablja Pro-klik brez omejitev glede višine zneska pri enkratnem nakazilu) in popolno mirovanje vseh nadzornih organov in medijev v obdobju enega leta in pol (od začetka 2009 do julija 2010) zgolj naključje? Pa saj Iranci niso neumni, da bi se posla lotevali brez zagotovil vplivnežev, da jim denarja slovenske oblasti ne bodo zamrznile in da nadzorni organi ne bodo razkrili izvora denarja mednarodni javnosti.

Provizije, ki bi morale zanimati kriminaliste in FURS gotovo niso bile nakazane na račune pri NLB. Dobili so jih organizatorji transakcij na slovenski strani. Odkriti jih je mogoče, če se pri vseh, ki so imeli vpliv na to, da se zagotovi izjemna ustrežljivost NLB in mirovanje nadzornih organov, preišče izvor premoženja. Rezultati preiskave bi bili mnogo bolj odmevni in za higieno slovenske družbe koristni kot pa brskanje po Janševih položnicah.

Dokaz da so institucije pri nas ugrabljene s strani zakulisnih struktur je razkorak med zagnanostjo pri nabiranju indicev za obtožbo Janše ali Kanglerja ter pasivnostjo nadzornih institucij in organov pregona v konkretnem primeru pranja denarja. Še huje pa je, ker večinski del novinarske srenje tej ugrabitvi asistira.

26 KOMENTARJI

 1. Zadetek v polno. Sem že predlagal, da se vsi novinarji in medijske hiše, ki še niso pod vplivom leve garniture, združijo pri tej aferi ter zadevi pridejo do dna. Tole levo kriminalno združbo je treba enkrat razkrinkati.

 2. Znan italijanski mafijec je izjavil, da je Slovenija raj za mafijo. Trditev je očitno na mestu. To dokazuje tudi ta primer.

  Da je šlo res za kriminal in pranje denarja, dokazuje prav obnašanje najbolj vplivnih medijev, ki so pod vplivom slovenske mafije, nastale s pomočjo partijskih in udbovskih struktur.

  To tudi dokazuje, da ima v Sloveniji oblast prava, klasična mafija. Zato je Slovenija tudi raj za mafijo. To očitno vedo tudi Iranci.

 3. “… ker večinski del novinarske srenje tej ugrabitvi asistira.”

  Novinarji so samo uslužbenci klike, ki si lasti Slovenijo. Niso samostojni, neodvisni. Če so neodvisni, doživijo usodo Tina Mamića ali v hujših primerih Danila Slivnika.

 4. Novinarji naj pokažejo svojo vrednotno bit in zahtevajo odgovoren odnos do slovenskega skupnega dobrega.

  Novinarji, zlasti pa uredniki bi orali biti obravnavani strožje zaradi svoje profesionalne odgovornosti in iz razloga, ker predstavljajo del oblasti.

  To še zlasti, če nekaj niso storili do skupnega dobrega , pa bi morali.

 5. Naj se napravi seznam seznam področij, ki so aktualna za razvoj Slovenije, novinarji pa so zatajili.

  Pa bi po življenjski logiki morali biti oni gonilna sila razvoja, saj vemo, da je politika pogosto pokvarjena.

  Novinarji si bodo na ta način ustvarili ugled in rešpekt.

 6. Velika gniloba se skriva za navajanim člankom na Siolu. Ni možno, da bi bila novinarja tako neumna, da bi iz prepričanja po točkah šla branit tako milijardno raboto in celo eksplicitno trdit, da ne gre za pranje denarja in da ni bilo nobenih provizij.

  Ampak, pazite, na parlamentarno komisijo, ki to preiskuje, so, kot so složno pričali njeni člani tako opozicije kot celo SD prejšnji četrtek na TV, začel prihajati težke grožnje.

  Slovenski novinarji, kriminalisti NPZ in pravosodje imajo v tej aferi možnost dokazati, ali so kaj vredni in profesionalni, ali so pa ničvredni in so pripravljeni, verjetno za drobtnice, služit mafiji. ( Ne siciljski ali neapeljski, ampak slovenski.)

 7. Sicer pa pohvala Mateju Kovaču za jasno besedo.

  Še to. Če se bo kdo v prihodnjih mesecih, morda letih, čudil, odkod Hrvaški temelj, da lahko vztraja pri ignoriranju neke arbitražne odločitve mejnega spora ( čeprav mednarodno pravo pove, da bi jo morala striktno upoštevati, saj njeni ugovori glede kontaminacije postopka v aferi Sekolec-Drenik u den Haagu niso bili pripoznani kot zadostni za prekinitev postopka), potem naj se spomni tudi na to iransko pranje denarja v slovenski največji banki v namene vohunske mreže in kot je poznan ta režim, posredno za financiranje terorizma ( Hezbolah, Hamas idr.).

  Kako naj ne bi bil to in še slovenska politika glede Putina in agresije v Ukrajini za ZDA zadosten motiv, naj odločno podpira Hrvaško in da si takšna Slovenija njihovega zaupanja pač ne zasluži?!

  • Hrvaška je vsekakor lojalna ZDA in NATO-u. Ne glede na to, kakšna je trenutna vlada. So njihov zanesljiv partner.

   Omrežje, ki obvladuje Slovenjo, ne mara NATO-u in njenega vodilnega partnerja ZDA. Ima raje dobre odnose z Rusijo, kjer imajo tudi le formalno demokracijo in precej aktivno mafijo.

   Strinjam se, da bodo ZDA, če bo potrebno, podprle prijateljsko Hrvaško in ne Slovenijo, katere prebivalci so na podlagi pranja glav med vodilnimi po sovražnosti do ZDA.

  • Prosrbsko in prorusko razpoloženje v Sloveniji prevladuje in se ju tako ne da razložiti kar z vplivom levice. Se strinjam, da je levica proruska in prosrbska. A trenutno ne v Rusiji in še manj v Srbiji ni na oblasti levica. Medtem ko prosrbsko razpoloženje lahko delno razložimo tudi s slabimi izkušnjami s Hrvaško, pa je strateško naslanjanje na Rusijo malo mimo. Rusija je postala drugorazredna vojaška sila in pakt NATO ter še posebej Združene Države so odkrile pravi trenutek, da ji lomijo noge. “Taming the bear.” Z vojaške logike je samoumevno, da je treba izkoristiti takšno priložnost. Rusija še vedno lahko izsiljuje Evropo že z energenti. Če odmislimo zastarele pritiske z atomskim orožjem in tanki.

   A menim, da za razliko od podpore Srbiji pri slovenski podpori Rusom nikakor ne gre za kakršnokoli sentimentalost. Menim, da gre za tako opevano slovensko poštenost. Ko sem se preselil v Slovenijo, sem najprej opazil, da tukaj živijo hinavski ljudje, ki ne poznajo časti in poštenja. A bo že imel prav vaš filozof, ki je odkril slovenski tip poštenje. Po katerem iz polne sklede mora vsak dobiti nekaj. In ta meter kaže, da je Rusija že izgubila preveč. In da nadaljnje pritiskanje nanjo (čeprav z vojaško-stateškega vidika nujno) ni pošteno.

   • Srbije tukaj nihče niti ne omenja in ni razloga, da bi jo. Sam sem sicer nekajkrat opozoril, kako so celo taki med njimi z najbolj problematično vlogo med balkansko vojno v Sloveniji zdaj prijazno sprejeti in na dejstvo, da so njihovi trenutni voditelji, če odmislimo lezbično novo premierko bili ali Miloševićevi ljudje ( Dačić) ali šešljevci ( Nikolić, Vučić). Sicer sam ne bi želel zganjati nekega načelnega protisrbstva; taki nacionalizmi so mi tuji.

    Ampak pri tej iranski NLB aferi gre za precej hujšo stvar. Na Hrvaškem je prepričanje ( celo z njihovega ustavnega sodišča je prišla takšna informacija), da jim je Amerika omogočila priti do prisluhov pogovorov Sekolec-Drenik in s tem odločno ukorila slovensko politiko zaradi za evropsko državo, članico Nata nenavadnega odnosa do Rusije in do vojne v Ukrajini. Če je to res, zdaj toliko bolj tvegamo, da bodo ZDA stopile še korak dlje in Hrvaško 100% podprli glede obmejnega konflikta. Če bo tako, se tudi EU in evropske sile ne bojo kaj dosti ukvarjale s pritiski na Hrvaško glede arbitraže in potem lahko odmislimo kakršnokoli implementacijo arbitražne odločitve ( če bo ugodna za nas).

    Skratka samomorilska politika. Kaj je lahko bolj norega kot podpirati pranje denarja režima nekega Ahmadinejada za njegovo obveščalno dejavnost in širjenje mednarodnega terorizma?! 🙁

    Odgovorne za to je treba najti! Tiste, ki so za tem stali in tiste, ki so kasirali. Verjetno so to eni in isti. Linčat bi jih bilo treba, prvovrstne falote!

   • Slovenci so boljši vojaki od Srbov. (Vsak poveljnik bi v četi raje zaposlil Slovenca kot Srba.) Vseeno so se razen v zadnji vojni Srbi vedno proslavili in Slovenci osramotili. Ali lahko tudi v Sloveniji dosežemo obrat? Seveda. Iz zgodovine se naučimo, da smo vedno služili. In zato izgubili. Naši vojaki se (razen med desetdnevnimi spopadi nizke intenzitete) niso borili za slovenske interese. Služili so avstrijskim oziroma kar direktno nemškim interesom. No, tudi med osamosvojitvijo je slovensko vodstvo bilo prepleteno z nemškimi obveščevalnimi službami, tako da čisto vse eskalacije in z njimi povezana tveganja niso bila v našem interesu.

    Podobno je zdaj. Marsikomu, ki je v drugi svetovni vojni koga izgubil, je kliknilo, da smo tudi tokrat zaželeni kot kanonfuter. Ne, stiskanje Rusije ni v slovenskem nacionalnem interesu. Čisto pošteno gledano tudi v evropskem ni.

    Zanimivo bi bilo pogledati, kako se je v Evropi gibal DIP od padca železne zavese dalje. So sinergijski učinki (med dobro organiziranim gospodarstvom na zahodu in odlično izšolano delovno silo na vzhodu) izstrelili skupaj z evropskih gospodarstvom v nebo tudi evropskega potrošnika? Ne, bi rekel. Marshallov načrt je Evropi pomagal zaradi bližine in moči Rusije. Nam strateško neprimerno bolj odgovarja bipolarni ali multipolarni svet. V njem se “tepejo” za nas. Za razliko od sedanjega ždenja na periferiji edine vodilne sile.

    • Če smo v EU in Natu ( in oboje je po mojem prepričanju zelo racionalno, tudi, ampak ne samo z vidika stroškov), ne moremo voditi povsem svoje zunanje politike. Najmanj politike kontra EU ali Nato. Plus- zadnje, kar rabimo zdaj, je dokazovanje v neki novi vojni, da smo “Slovenci dobri vojaki”. Ne vem, zakaj bi klicali hudiča vojne nad sebe. Razen tega je ta tvoja razprava povsem izven konteksta članka, ki se je nisi niti dotaknil.

 8. IF, se opravičujem, a mi je zgornji stolpec preozek.

  Seveda je Slovenija enakopravna članica EU in pakta NATO. Zato bi bilo prav, da na sestankih jasno pove, da takšna politika ni v našem nacionalnem interesu. Američani ne bodo presenečeni, če jih jasno vprašamo, kaj dobimo mi od zaostrovanja odnosov z Rusijo. Na vzhodu sedanje Ukrajine živi osem milijonov Rusov, tako da enak legalističen pristop (po katerem je meja med Rusijo in Ukrajino dogovorjena, ergo večna) kot ga prakticirajo na novi celini, ni smiseln. Bil bi smiseln kvečjemu med dvema prijateljskima državama članicama EU. Da se mi sami ponujamo za kononfuter na ruske meje, zato da v tem stoletju Rusija več nikoli ne bo vojaška ali varnostna sploh grožnja EU, ni smiselno. V tem primeru bodo naši odlični vojaki še enkrat potisnili Slovenijo navzdol.

  Moje mnenje glede pranja denarja? Ni kaj veliko dodati. “Reciklirane komunistične elite” imajo prav, da ne moremo govoriti o slovenski podpori terorizmu. Smešno je trditi, da je ta milijarda šla za finansiranje orožja. Iran je pod ekonomskimi sankcijami zaradi razvijanja jedrskega orožja.

  Med poletno šolo matematike na Rogli sva z nekim Irancem skupaj reševala domače naloge. Na koncu sem mu svetoval glede nakupa telefona pri nas. Se sliši podobno kot SFR Jugoslavija in nakupi v Trstu? Saj je. V NLB je tako nekdo izgubil kompas, kaj je še pomoč prijaznemu iranskemu podjetniku in kaj že razbijanje sankcij. Seveda mi ni všeč, a bom počakal, da svoje reče pravosodje.

  Ne, zaradi tega nismo postali neverodostojen partner Zahodu. Tudi v drugih zahodnih državah veselo spodkopavajo sankcije v parcialnih interesih svojih gospodarstev.

  A videli smo na primeru Švedske, kaj se je zgodilo, ko so začeli izvažati orožje. Prvi, do takrat nepojmljiv, atentat na premierja. Tako da ti umazani posli niso najboljša popotnica. Še enkrat. Naj jih razišče pravosodje. Če tudi za to milijardico ne bo nihče odgovarjal, bo končno treba ustrezno zaostriti predpise.

 9. Strinjam se s skepso Amelie glede našega pravosodja. Kako težko jim gre že z narkomafijo ( balkanski bojevnik), pa so jim druge države ( tuje obveščevalne agencije in policije) servirale vse potrebne podatke za vodotesne obtožnice. Za Jankovića niso zmožni oziroma voljni izpeljat ene zadeve do konca, pa jih je cel kup za njega na prvi pogled zelo obremenjujočih. Tale NLB Irangate je pa mnogo bolj kompleksna in tudi politično občutljiva stvar; gotovo so vpletene večje skupine bančnih belih ovratnikov in gotovo obstajajo naveze v politiko in gotovo bojo vpleteni naredili vse za izvedbo skupinske zarote molka, prikrivanje sledi in zanikanje česarkoli obremenjujočega.

  Ocenjujem, da lahko samo velika zagnanost odkriti resnico in kaznovati krivce na liniji mediji-politika-kriminalisti-pravosodje daje neko realno upanje; če izpade en člen, bo vprašljivo. Pravosodje bi sicer res vse moralo izpeljati samo od sebe. Žal tovrstna izkušnja z ekipami pod vodstvom Fišerja in Masleše ni dobra; pravzaprav je katastrofalna.

  • V kolikor se ne bodo vključili tudi mednarodni, zlasti ameriški pravosodni organi, bo tudi ta afera pometena pod preprogo.

   Jasno pa je, da je za pranje denarja obstajal močan interes tudi med slovenskimi deležniki. Operacija je bila preveč tvegana, da bi svojo usodo prepustili na milost in nemilost, brez ustrezne nagrade.

Comments are closed.