Ta vlada je trdno odločena, da gre naprej

29
Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

V sredo izrečeni stavek Mira Cerarja nam danes in nam bo tudi v prihodnje še oteževal življenje. Zakaj? Poglejmo to na primeru treh resničnih zgodb. To so tri zgodbe o tem, kako lobiji in tako imenovano javno mnenje vplivajo na naše vsakdanje življenje.

Prva zgodba naj gre v vednost ministrici za zdravje. Sin pride od zobozdravnice, pri kateri je bil naročen na pregled. »Zobozdravnica mi je popravila zob, plačati moraš še 20 evrov.« »Zakaj?« sem neprijetno presenečena? »Ker mi je dala belo zalivko, ta pa je doplačljiva tudi za otroke. Tistih srebrnih ne dela več.«

Lepo, da je zobozdravnica takoj popravila zob in ni samo določila termina za popravilo zoba. Lepo, da je zob popravila, četudi ni prej preverila, ali ima sin pri sebi denar, da bo lahko popravilo plačal. Lepo, da zobozdravnica uporablja samo bele zalivke, ker so amalgamske baje škodljive. Kaj pa ni lepo v tej zgodbi? To, da mora otrok plačati za popravilo zob. Mar niso zobje »obvezni« za zdravo življenje in bi moralo biti zobozdravstvo za otroke zastonj?

Še isti večer slišim, da so se zganila vsa ženska in tako imenovana napredna gibanja ter zagnala vik in krik proti doplačilu nekaterih kontracepcijskih tablet. Ker bodo baje s plačilom treh evrov ženske ponovno pahnjene nazaj v srednji vek. Ker se bodo morale bolj zanimati zase in za svoje telo, če pa tega ne bodo počele, bodo zanosile in seveda splavile. Če pa bo še splav prepovedan, bodo morale še za ta »poseg« plačati kakšnemu šarlatanu v umazani kletni sobi.

»Moj Bog, koliko sprenevedanja in koliko bujne domišljije!« sem vzkliknila. Te iste ženske, ki trdijo, da so lastnice svojega telesa, tega telesa sploh ne poznajo in ga niti pripravljene niso spoznati. Mar se lastnik ne želi poučiti o svoji lastnini? Ob tem me je preletel pomislek, da morda večina tistih, ki kričijo zaradi doplačila nekaj evrov na mesec za kontracepcijo, le-te več ne potrebujejo… So kot razvajeni otroci – hočem, da mi daste, kar mi pripada, pa čeprav tega sploh ne potrebujem.

Morda zato tudi ne vedo, da morajo otroci plačevati bele zobne zalivke. Kateri lobi je v teh dveh primerih iztržil boljši izplen?

Druga zgodba. Včasih potujem v Ljubljano z vlakom. Če se mi ne mudi ali če res nimam avta. Zakaj? Za pot od doma do železniške postaje potrebujem peš 25 minut, do službe pešačim še 7 minut. Vožnja z vlakom traja v najboljšem primeru 1 uro in 10 minut, večkrat tudi več. Včasih je zabavno, ko se vlak ustavi sredi ničesar, potniki pa skozi okno opazujemo strojevodjo in sprevodnika, kako ročno premikata kretnice. Potem pa lahko kot v posmeh srečamo predsednika vlade na kolesu, ker smo v famoznem tednu mobilnosti. Če se ne motim, smo v preteklosti tolar za ceste namenili posodobitvi slovenskih železnic. Pa še nismo govorili o drugem tiru. Ali o nujnosti povezave luke z notranjostjo države. Minister za infrastrukturo – kateremu lobiju se moram zahvaliti za tako mobilnost?

In še tretja zgodba izpred dveh tednov. Odzovem se na telefonski klic, kjer me prijazen dekliški glas prosi, da bi odgovarjala na raziskavo javnega mnenja. Prav. Prosi me, da ocenjujem politike. Malo čudno mi je bilo že med samim intervjujem, proti koncu raziskave pa sem ugotovila, da sem dobila v oceno same »leve« politike, v dodatku pa še Janeza Janšo, Ljudmilo Novak in Mateja Tonina. Ja, kje so pa ostali? Toliko v vednost volivcem o verodostojnosti javnomnenjskih raziskav!

In za zaključek – medtem ko smo dobili prvo finančno ministrico, rešiteljico državnih finančnih problemov, medtem ko modrujemo o Kmeclovi obsodbi zahodnega liberalizma, ki da nam hoče ukrasti vse naše gospodarstvo, in o tem, ali nam bodo jutri naši mediji razkrili, kaj bo imel Čeferin za zajtrk, nam spet spretno pišejo scenarij bodočih volitev. Mi kot množica smo statisti, da ne bo pomote. Premikali in odločali se bomo tako, kot bo to ustrezalo lobijem. V resnici si nihče več ne želi tihotapiti kave čez mejo in v resnici nas velika večina nakupuje v trgovinah, ki niso slovenske, a svoj glas bomo oddali tistim, ki kričijo, da so tujci pokradli našo lastnino. Kajti ta vlada bo obstala, saj je ne veže nobena programska vsebina. Njihov edini vezni člen so lobiji, ti pa ne bodo iz rok spustili take priložnosti, kot jo imajo s temi kadri, kjer v televizijske kamere izrečena beseda ne šteje nič, pa kljub temu ne povzroči dosti več kot vihar v skodelici vode. Ta vlada je trdno odločena, da gre naprej, je dejal Cerar. Ne glede na ceno kontracepcijskih tablet, zobnih zalivk ali nadvse učinkovite mobilnosti svojih volivcev. In bo šla, saj tako vlado kot veliko večino poslancev in političnih strank poganja močno gorivo velikih interesnih skupin.

29 KOMENTARJI

 1. V tem članku sta mi všeč dve stvari:
  da se v Sloveniji ljudje pustimo striči kot ovce, vedno smo pasivni, ko na nekdo histerizira, plaši, manipulira in posredno skozi množico vodi. Statisti in etatisti, ki čakajo na svoj piškotek.
  Drugo, da je glavna motivacija vsega v socialističnem kolektivu: PRIPADA MI. To geslo entitelment je tipično za socialiste. Samo takrat se naši intelektualci dvignejo.

 2. Pa še o Cerarjeva vladi: skrbi, da se ne bi nič obstoječega spremenilo. Da bi vse ostalo socialistično. A res rabimo plačevati davkoplačevalci tako drago vlado in drag parlament, če nimajo dela in ne izpolnjujejo konstruktivnih nalog? Sicer je večina slovenskih vlad igrala po taktih komunistične mafije in socialistične birokracije.

 3. Torej ta vlada je odločena, da gre naprej. To pomeni, da bomo še naprej zaostajali na vseh področjih. Naprej do britkega konca.

  Slovenskim volivcem naj bi bilo pa to všeč. Bravo! Partiji je skladno s programom OF uspelo spremeniti narodov značaj.

  Ali res ni druge možnosti?

 4. “In bo šla, saj tako vlado kot veliko večino poslancev in političnih strank poganja močno gorivo velikih interesnih skupin.”

  Bi lahko ta stavek malo bolj utemeljili? Tukaj ali v katerem od naslednjih člankov.

  Ne, ne delam se norca. A rad bi slišal več (čimveč) konkretnih argumentov. Obljubim, da bom tiste, o resničnosti katerih me boste uspeli prepričati, tudi sam pridno širil naprej.

 5. ohjej … osnovnošolsko … morda kakšni predlogi za rešitev situacije?

  naše zdravstvo je totalnov k…. ampak ne zarad hormonskih tabletk. in tudi, če bi bile vse hormonske tablete plačljiva, vaš sin še vedno ne bi dobil zastonj bele zalivke –> torej vaša “izjava” čisto demagoška (ampak pogosta), če jest nimam te pravice, vzemimo tistim eno drugo… izgubijo vsi in nihče nič ne pridobi.

  predlagam vam, da se raje borite za “zastonj” bele zalivke!


  človeka pa potem dokončno v smeh spravi “Mi kot množica smo statisti” .. vi, Vadnjalova, niste množica… od nekdaj že živite na državnih prsih, tako da tole jadikovanje o nas množici ne pali najbolje.

 6. Jana Zupanič sicer danes v Delu predlaga participacijo v zdravstvu:

  http://www.delo.si/mnenja/komentarji/participacija.html

  Precej drzen predlog. V načelu se jaz kar strinjam z njim. Mogoče res boljše kot predlog zvišanja prispevne stopnje. Nekaj podobnega mora biti sprejeto, če se hoče sanirat trenutno enormen razkorak med pravicami in možnostmi, kar rezultira v hitri rasti čakalnih dob.

  Participacija bo nekatere spomnila na socializem. Dejansko ni nič neobičajnega v zahodnih sistemih. Dejansko je solidno varovalo, da ljudje ne hodijo po nepotrebnem k zdravniku. In takih ni malo pri nas. Torej prinese nekaj denarja, po drugi strani zmanjša pritisk na ambulante in s tem čakalne vrste.

  Kar se pa mlečnih zob tiče, mislim da je pretirano, če amalgam dajo iz uporabe. Stalni zobje so druga stvar. Glede hormonske kontracepcije se seveda strinjam z avtorico, saj sem o tem že podrobno pisal.

 7. Premier Cerar ima sicer od doma do službe s kolesom manj kot 10 minut. Vsak dan, ko je kolikortoliko v redu vreme, bi se lahko vozil v službo s kolesom, ne samo za teden mobilnosti. To ni nikakršen zgled.

 8. Tej vladi s parlamentom vred je dolgčas. Potem pa sprejemajo zakone o obvezni kolesarski čeladi do 18. leta. Iz samega dolgčasa.

  • Jaz pa tako odločitev podpiram. Za otroke, čeprav malo večje, gotovo. Čeprav sam po mestu ne uporabljam čelade, je povsem diskutabilna ideja, da bi postopno postala obvezna za vse kolesarje. Vsaj nekaj življenj letno bi v Sloveniji s tem rešili.

   • Ti si totalitarist. Žal. Za intelektualca zelo neprimerno. Nehal si razmišljat o osnovnih stvareh za človeka, nad tem kar je in pije.

    • Čelada me je nedvomno rešila pred hujšimi poškodbami po udarcu z glavo v tla ob padcu s kolesom.

     Glava je ena sama, zato podpiram obvezno nošenje čelade za mladoletnike.

     • Ah, tako preprosto pa to ni.
      Hočem reči, ljudje komaj čakajo, da bi vama sužnjevali.
      Sicer pa mi ta wiki stran pritrjuje: samo 2. državi na svetu imata tak zakon…
      V Sloveniji pa je kultura suženjstva globoko zakopana. Niti ne opazita, da se vlada dolgočasi.

     • Čelada pri kolesarjenje je povsem primerljiv ukrep s pripenjanjem varnostnega pasu v avtomobilu. Včasih tega ni bilo, danes nam je skoraj vsem samoumevno pripenjanje s pasom. Po celotnem zahodnem svetu, ne vem sicer, kaj velja v “tretjemu svetu”.

      Čisto pretirane tvoje sodbe o totalitarizmu in komunizmu. Resda je prisila. Ampak z velikimi in to odličnimi posledicami. In če ne bi bilo te prisile, bi bilo zapenjanja varnostnega pasu mnogo manj. Z razvojem dobre prometne kulture morda ta prisila ne bo več potrebna, če bi to postalo enako samoumevno kot dejstvo, da jemo juho z žlico.

     • Priporočam ogled bloga Vinka Gorenaka – koalicijski nateg ljudstva, da ne bo izpadlo, kot da so čelade edini problem ki ga še zaznamo.

     • Zdravko,
      imate prav, vlada se zgolj kratkočasi s sprejemanjem relativno nepomembnih zakonov, da bi se nekako prebila do naslednjih volitev.

      Medtem ko ljudstvo modruje o nepomembnih zakonskih spremembah, vlada pometa pod preprogo pametne predloge civilne družbe za prepotrebne in pomembne zakonodajne spremembe v sodstvu.

      O tem, kako vlada nateguje ljudstvo, piše Vinko Gorenak v tekstu, ki ga je v branje predlagala Amelie.
      Praktično brez razprave in poglobitve v probleme slovenskega sodstva so koalicijski poslanci zavrnili predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, kot ga je podal Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

      ————
      Zaradi lastnih izkušenj sicer podpiram obvezno nošenje čelade za mladoletnike.
      Do polnoletnosti bo, upajmo, večina otrok in mladine izkusila, da je čelado pametno nositi zaradi lastnih koristi in ne zaradi prisile. Primerjava z obvezno uporabo varnostnega pasu, o čemer piše IF, je zelo umestna.

     • Morda sem sicer edini tule, ki ne bi zapisal, da je vprašanje kolesarske čelade nepomembna ali malo pomembna tema.

      Dovolj pomembno mi je tudi, kako se ureja promet za kolesa z motorjem. Odkrito rečeno, zelo moteči so mi, ko se mimo mene ali pred menoj vozijo po kolesarski stezi. In mi recimo smrdijo v nos. Absurdno je, da sebi čisto nič, ampak kolesarju za njimi. Pa še hrup zganjajo, često namerno prirejeni za večji hrup ( Odstranitev dušilcev ali karkoli že).

      Prav je, da je lastnike teh vozil možno identificirat. Ali z registracijo, ali s čim drugim, je drugo vprašanje. Meni bi bilo prav tudi, da se mopede s kolesarskih stez spravi na cestišče. Koliko bi bilo to za njih nevarneje, je pa spet drugo vprašanje.

      Skratka, ne glede na ocene Gorenaka, jaz teh stvari nimam za nepomembne.

     • Kar deprimirajo me take besede. Ob tem spoznam, kako je oblast res od Boga poslana. Celo za komuniste to velja. Še kako so potrebni Slovencem.
      Vas je pa vedno manj. To pa je že upanje.

     • Soglašam tudi z mnenjem, da je bilo nujno uvesti red med neregistrirana kolesa z motorjem.

      Predvsem v mestnih jedrih povzročajo neregistirani motoristi veliko problemov.

      Skoraj vedno nastopijo težave, ko mladoletni voznik neregistriranega kolesa z motorjem povzroči prometno nesrečo.
      Pogosto so skuteristi popolnoma enakopravni udeleženci v prometu, saj drugje kot po cesti sploh ne morejo voziti, ker kolesarske steze niso speljane povsod.
      Tak voznik nima ne pravih vozniških kompetenc ne sklenjenega obveznega zavarovanja za kritje povzročene škode na drugem vozilu.
      Če pustimo ob strani pobege mulcev s kraja nesreče, je potrebno vedeti, da kadar ne pride do dogovora s starši mladoletnega povzročitelja nesreče o poplačilu nastale škode, ostane oškodovancu na voljo samo zasebna tožba za izterjavo stroškov popravila.

      Da ne omenjam, kako skuteristi ogrožajo pešce in kolesarje, ko se med njimi poganjajo po površinah, kjer je dovoljena souporaba pešcem in kolesarjem.

      IF,
      Vinko Gorenak v blogu nič ne piše o noveli zakona o pravilih cestnega prometa. Da gre za relativno nepomemben zakon, brez katerega bi sicer državljani nekako shajali, je zgolj moja skromna ocena.
      Dotična novela se očitno ni zdela dovolj pomembna niti opozicijskim poslancem, ki so nasprotovali njenemu sprejetju, tako da se z opozicijo v tem primeru ne strinjam 🙂

      Zdravko,
      do neke mere je urejanje razmer v prometu z oblastno prisilo nujno.
      Kot že rečeno, ne najdem razlogov proti novemu prometnemu zakonu, pa četudi me zmerjate s komunistom 😉

      Poglejte, morda pa je oblast z novim zakonom konec koncev samo prisluhnila civilnim pobudam:

      http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/7002

     • Sploh te ne zmerjam s komunistom. Zmerjam te s tem, da jih potrebuješ, da te terorizirajo. Da ti je to dobro in privoščiš drugim. S tem te zmerjam.
      Terorja zdolgočasene vlade ne opažaš. Ker ti je teror sprejemljiv. Za “javno dobro”. Za višje cilje.
      No, ti si se vsaj udaril, IF se niti to ni. On bi to iz čistega konformizma.

     • A ti res ne moreš sprevidet, da v konkretnih stališčih Vanje in mene ni nobenega konformizma, ampak iskreno prepričanje. Da je svet za malenkost bolj varen, konkretno tudi za mojega otroka na biciklu, če je zapovedano nošenje kolesarske čelade. In da je meni, tudi kot biciklistu, ljubo, če predvsem objestnosti zlasti mulcev na mopedih brez vsake odgovornosti in obzira do drugih, malo pristrižejo peruti. Če hočeš, ti priznam, da je vmes tudi nekaj mojega lastnega egoizma. Kakšen konformizem neki…

     • Vanja, se ne strinjam da so poslanci to sprejemali brez razprave in poglobitve, kot si napisala …
      Kot sem ta zapis razumela, so bili poslanci na to obravnavo zelo pripravljeni.

     • Amelie,
      seveda, poslanci opozicije so se na razpravo na Odboru za pravosodje zelo dobro pripravili.

      A trije poslanci SDS in NSi skupaj s predlagateljem Alešem Primcem na koncu žal niso mogli vplivati na glasovanje ostalih koalicijskih poslancev PROTI sprejemu predloga sprememb v nadaljnjo obravnavo.
      Slednji (lahko bi jih celo sumili, da so ravnali tako zaradi vnaprej dogovorjenega glasovanja PROTI Primčevemu predlogu?) vsebinski razpravi o predlaganih spremembah v sodstvu niso posvetili prav nič časa.

      Vinko Gorenak je podal spisek s številom vrstic, ki v magnetogramu pripadejo posameznim govornikom, torej analizo, koliko časa in o čem je kdo govoril.

      Poslanci SDS in NSi skupaj s predlagateljem Alešem Primcem so razpravljali v dolžini 2216 vrstic magnetograma:

      – Aleš Primc , predlagatelj , 1321 vrstic – utemeljeval je posamezne člene zakona.
      – Vinko Gorenak, SDS , 599 vrstic – utemeljeval je potrebnost sprejema zakona.
      – Eva Irgl, SDS , 166 vrstic – utemeljevala je potrebnost sprejema zakona.
      – Iva Dimic, NSI, 130 vrstic – utemeljevala je potrebnost sprejema zakona.

      Vsem ostalim sedmim sodelujočim na Odboru za pravosodje pa je v razpravi pripadlo 148 vrstic magnetograma:

      – Jasna Murgelj, SMC, 122 vrstic – proceduralne pripombe in delna pohvala zakonu in napoved, da bo glasovala za to, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo.
      – Dušan Radič, SMC, 10 vrstic – tehnične pripombe, brez vsebine.
      – Irena Kotnik Grošelj, SMC 8 vrstic – proceduralna in ne vsebinska pripomba.
      – Franc Trček, ZL, 5 vrstic – proceduralna in ne vsebinska pripomba.
      – Marija Kotnik Poropat, DESUS 3 vrstice – napoved da zakona ne bo podprla a ne pove zakaj.
      – Marko Ferluga, SMC, ni govoril.
      – Aleksander Kavčič, SMC, ni govoril.
      – Ivan Škodnik, SMC , ni govoril.

      Iz navedene analize lahko zaključimo, da so koalicijski poslanci gladko zavrnili predlog Zakona o ukrepih za vzpostavitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju, ki ga je v imenu civilne iniciative podal Aleš Primc, ne da bi o tem predlogu vsebinsko razpravljali in se poglobili v probleme slovenskega sodstva.

 9. Gospod IF je zapisal: ” Da je svet za malenkost bolj varen, konkretno tudi za mojega otroka na biciklu, če je zapovedano nošenje kolesarske čelade.”

  Hm … klasična zabloda socialistov ali bolje rečeno trik totalitaristične klike na oblasti. Gre za proces uzakonjenja zdrave pameti oziroma proces odmiranja mišljenja in to je voda na mlin totalitaristične klike na oblasti. Imeti državljane, ki ne znajo misliti!

  Večji efekt ima na primer dejanje zavarovalnice, ki ne plača zdravljenja, če kolesar ni imel čelade.

Comments are closed.