Ta teden v EU

0
156

PREJELI SMO. V tednu, ki se končuje je Evropska komisija objavila spomladansko gospodarsko napoved. Ta kaže, da je Evropska unija trenutno v rahli recesiji, gospodarstvo pa naj bi od druge polovice letošnjega leta postopoma okrevalo. Odločni ukrepi na začetku leta 2012 so po podatkih – v EU že uspeli zmanjšati napetosti na finančnem trgu in prinesli nekoliko večje zaupanje. Po podatkih Eurostata je brezposelnost v EU marca dosegla rekord – skoraj 25 milijonov. V Sloveniji je stopnja brezposelnosti v primerjavi z marcem lani zrasla za 0,4 %. Najnižja brezposelnost je zabeležena v Avstriji, najvišja pa v Španiji.

Komisija je tudi sprejela smernice, kjer opozarja, da zakonodaja EU ne dovoljuje diskriminacije tujih voznikov pri plačevanju cestnin. Sedem držav EU, med njimi tudi Slovenija, namreč uporablja vinjete – Evropska Komisija pa je pokazala, da je sistem cestninjenja glede na prevoženo razdaljo pravičnejši in bolj učinkovit. V državah, kjer uporabljamo vinjete, pa moramo imeti na voljo tudi tedenske in mesečne vinjete; / razmerje med povprečnimi dnevnimi cenami mora biti sprejemljivo; / informacije o stroških pa morajo biti jasno dostopne vsem uporabnikom. Tako Komisija.

V Odboru za kmetijstvo so evropski poslanci razpravljali o pravilih za prevoz živali po EU, ki bo zagotovil da živali med vožnjo ne trpijo. Poslanci so se strinjali, da je treba, poleg omejitve časa prevoza na največ osem ur, zakonodajo dopolniti tudi z drugimi ukrepi, kot je na primer podpora lokalnim klavnicam, tako da živali ne bi bilo treba več prevažati na dolge razdalje, boljši prezračevalni sistemi v tovornjakih, nadgradnja vozil, ki bi bila posebej prilagojena za določeno vrsto živali, ter enotna kontrola spoštovanja predpisov po vsej EU.

Ta teden sta se sestanka Odbora za zunanje zadeve udeležila tudi albanska ministra za zunanje in evropske zadeve, ki sta s poslanci govorila o napredku Albanije pri približevanju k Evropski Uniji.  Zunanji minister Edmond Haxhinasto je povedal, da je priključitev k EU glavni cilj albanskega prebivalstva in da je Albanija že sprejela številne ukrepe za izboljšanje parlamentarnih pravil in učinkovitosti sodstva. Kot glavne vladne prioritete je minister navedel boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter uveljavljanje pravic intelektualne lastnine – ter dodal – da Albanija aktivno prispeva k regionalnemu sodelovanju na Zahodnem Balkanu.

Klemen Žumer

Foto: Albpress

Prijava

Za komentiranje se prijavite