Ta teden v EU

0

evr parlamentTa teden so evropske poslanke in poslanci iz Slovenije v Evropski parlament v Bruslju povabili slovenske državljanke in državljane ter z njimi obeležili dan državnosti Republike Slovenije. Milan Zver, Lojze Peterle, Romana Jordan in Zofija Mazej Kukovič so izžrebancem predstavili svoje delo v Evropskem parlamentu  ter z njimi odprli debato o aktualnih temah, obiskovalci so se sprehodili po hodnikih Evropskega parlamenta in kosili v glavni parlamentarni menzi.

Šestindvajsetletna obiskovalka Lilit Zavašnik iz Murske Sobote je ob tem povedala: »Način približevanja evropske politike, kot so si jo zamislili organizatorji izleta se mi zdi odlična, saj je spoznanje evropskih institucij odlična pot do poznavanja in tudi aktivne participacije Slovencev v evropski politiki.«

»Takšna srečanja so zelo pozitivna. Želim si, da bi jih bilo še več in bi pripomogla k temu, da bi poskusili pozabiti na krivice, ki so se mnogim zgodile v preteklosti in se usmerili naprej, za boljšo prihodnost Slovenije in Evrope,« je dodala Jerica Basle Vivat, triinsedemdesetletna obiskovalka iz Maribora, ki je prvič obiskala evropsko prestolnico.

Popoldne je v evropski četrti med glavnima stavbama Sveta Evrope in Evropske komisije potekala tudi kratka prireditev, s katero so obiskovalci iz Slovenije ter zbrani Slovenci v Bruslju ob slovenskem spomeniku, ki je postavljen na krožišču Schuman in nosi verze slovenske himne v vseh jezikih EU, obeležili slovenski dan državnosti.

Evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier je napovedal umik vode iz predloga direktive o koncesijah, s katero je Komisija želela izboljšati pravno varnost naročnikov na eni in pogodbenih izvajalcev na drugi strani. Zaradi informacij, ki so se razširile v javnosti, je predlog naletel na velik odpor, čeprav komisar zagotavlja, da Komisija ni predlagala niti spodbujala privatizacije vode.

Ker je 1,5 milijona evropskih državljanov podpisalo peticijo o vodi, je komisar Barnier ocenil, da je trenutno najboljša rešitev izvzetje vode iz predloga direktive, saj je treba pomisleke, ki jih je izrazilo toliko državljanov, ustrezno upoštevati.

To so dosegli državljani EU: Če državljansko pobudo – namreč – podpiše več kot milijon ljudi v sedmih državah članicah, pri čemer je za vsako posamezno državo članico določeno najmanjše število potrebnih podpisov (za Slovenijo je to 6000), se mora Evropska komisija na pobudo odzvati in ukrepati.

V Bruslju je ta teden potekalo srečanje predsednikov vlad in držav, na katerem so med drugimi govorili o ukrepih za zagon rasti v Evropi, zaposlovanju mladih ter financiranju malih in srednje velikih podjetij.

Komisija je predlagala, da članice unije mlajšim od 25 let v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali končajo formalno izobraževanje, zagotovijo kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Le še nekaj dni nas loči do priključitve Hrvaške k EU, ki se bo pridružila 1. julija, s čimer bo postala 28. država članica, hrvaški jezik pa 24. uradni jezik EU. V Bruslju in drugod po EU so že v tem tednu potekali različni dogodki, osrednja proslava pa bo v nedeljo, 30. junija v Zagrebu. Med drugimi se je bodo udeležili predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, nemška kanclerka Angela Merkel in tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Od 1. julija naprej bomo tako lahko hitreje prestopali slovensko-hrvaško mejo, manj težav bo s prevozom hrane in pijače, drastično cenejša pa bo tudi uporaba mobilnih storitev.

Ta teden pa je v Bruslju veliko pozornosti pritegnil tudi igralec, nekdanji guverner Kalifornjije ter okoljevarstvenik Arnold Schwarzenegger, ki se je udeležil srečanja županov v Evropskem parlamentu na temo podnebnih in energetskih izzivov. Poudaril je pomen lokalnih oblasti pri varovanju okolja ter spomnil, da lahko vsak posameznik z majhnimi spremembami doprinese k bolj čistemu okolju.

Vir: Ta teden v EU