Ta teden EU gosti ameriškega državnega tajnika Kerrya

0

Ta teden se bodo v Luksemburgu sestali ministri za zunanje zadeve držav članic EU, kjer potekajo aprila, junija in oktobra vsako leto vsi ministrski sestanki. Ministri bodo razpravljali o omilitvi naftnega embarga Siriji, da bi pomagali sirijski opoziciji v boju proti Asadovem režimu. Uporniki imajo namreč nadzor nad delom teritorija z naftnimi nahajališči in bi s prodajo nafte lahko okrepili svoj položaj. Ministri bodo med drugim razpravljali o prihodu nove članice Hrvaške v sestav EU. Svet EU je pohvalil Hrvaško za dosežene rezultate saj je izpolnila deset ključnih nalog, ki jih je Evropska komisija navedla v svojem poročilu oktobra 2012.

Evropska komisija je v ta tednu v znamenju obiska ameriškega državnega tajnika Johna Kerrya. Pogovor s predsednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom bo potekal na temo evropsko-ameriških trgovinskih odnosov, Iranu, Severni Koreji in Siriji. Kerry prisostvuje tudi na današnjem sestanku zunanjih ministrov držav članic NATA.

Visoka predstavnica EU za zunanjo in varnostno politiko EU Catherine Ashton bo ta teden seznanile zunanje ministre držav članic EU o zgodovinskem dogovoru med Srbijo in Kosovom o normalizaciji odnosov, ki je bil z njenim posredovanjem podpisan pretekli petek.

Vira: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament & eubusiness.com

Foto: ec.europa.eu